Illustratie van: Schluterfan

Denken in oplossingen

Een kerstdiner tussen het werk door, familiebezoek en verschillende tradities: de feestdagen kunnen stressvol zijn. Vooral met niet-boeren in de familie.

De feestdagen naderen en hoewel de reclames op tv gezellige familiediners laten zien, overgoten met blije gezichten en knus kaarslicht, is de praktijk vaak anders. Verwachtingen over hoe lekker en vooral gezellig het straks moet zijn, zorgen voor onderhuidse spanningen.

boerderij.nl/feestdagen-leggen-spanningen-bloot/

Deel dit topic

Reacties

chris-van-hagen
lely.com/nl/oplossingen/…

Zo kun je zelf normaal meedoen
+13
kleine boer
@chris-van-hagen nou hier ist vechten wie mag melken heerlijk ff in de melkstal. Waarom alleen die 2 dg gezellig doen...kan toch ook gewoon het hele jaar door.
+1
cjw73
@chris-van-hagen zit je tegenwoordig bij de reclame afdeling van lely....😰😰😰
bio boer
Met melken kun je toch ook ook keer om 3 uur beginnen zo half 6 alles klaar is 🤷‍♂️ alleen moet je volgende morgen ook wat vroeger
+4
demelkboer
Straks 3 kerstdagen achter elkaar.denk dat de gemiddelde boer blijbis dat ieceffe uit huis kan
bio boer
@demelkboer is altijd wel lekker om dan naar de stal tegaan 😁
+9
Mh12
Wel heel drama verhaal in de Boerderij...... soms moet je gewoon een beetje meebewegen....... kerstdiner om 17 uur in de middag gaf hier met melkstal nooit een probleem.... Dan maar uurtje of 2 eerder starten. In oogstseizoen zijn koeien en boer ook flexibel dus waarom met kerst niet. Nu met robots is het wel gemakkelijker
Daarnaast heeft niemand uit mijn eigen familie en schoonfamilie nog iets met landbouw..... ook geen probleem..... ga liever met ze daggje weg of voetbalwedstrijd of zoiets. Als zeuren over stikstof....... dat doe ik wel op prikkebord of tegen de buurman
bio boer
Heb ook 1 van de 2 dagen meestal iemand die het werk doet dan kan ik naar de koude kant
+1
spotmelker
Wat een kul allemaal, het is hier elke dag Kerst 😄
+5
mlkvhoudr
@spotmelker als mijn familie onder het melken een kerstdiner wil houden vind ik dat geen enkel probleem, leef je uit zou ik zeggen......

Ik ga echt niet vragen of ze zich aan mij willen aanpassen
bio boer
@mlkvhoudr maar jij past je ook niet aan ?
+1
mlkvhoudr
@bio boer ik moet ook wel eens doordeweeks met de oude garde ergens mee naar toe overdag, als niemand kan kijkt iedereen naar mij want de rest moet werken, geen probleem maar ik moet ook wel eens werken.......
+3
pieta
@mlkvhoudr Vind ik ook. Waarom kan dat diner niet gewoon om 13 of 14h beginnen. Dan kan toch ook iedereen als je wilt.
+1
PG77
@mlkvhoudr die ken ik ook ja haha...
Ik kan niet want ik moet werken
+4
spotmelker
@mlkvhoudr daarom is het hier elke dag Kerst, hoeven we nergens moeilijk over te doen en toch elke dag de buik weer strak.
+3
ntd79
@mlkvhoudr ik heb daar indertijd met een melkstal nooit veel last van gehad. Melken gewoon wat later, en vond dat altijd wel mooi, op een bepaald moment wordt de gezelligheid wat teveel en wil je de poten strekken. Maar je spreekt ze weleens soms met principes. Je kunt toch een heleboel werk voor de tijd doen, dat je dan in de avond alleen hoeft te melken en de kalveren hoeft te doen en niet om vier uur in de middag alles moet voeren omdat je dat altijd doet.
bio boer
@ntd79 hier beginnen we wat eerder zo half 6 klaar zijn ipv half 7
+1
koe-boer
Vind het altijd wel lekker om na al dat binnen zitten weer de stal in te gaan, paar uur melken fris je dan wel van op. Vind het vorig jaar ook wel lekker dat eerste kerstdag op zondag viel, dit jaar heb je 3 van die hangdagen
+1
de Tank
Spanningen onder familieleden ontstaan niet door of met de kerst, die waren er dan al.
pieta
@de Tank Soms kunnen dingen moeilijker zijn als je denkt. Wij hebben ook eens wat moeten regelen voor een weekend weg met de familie. Ik bedank voortaan voor de "eer".
de Tank
@pieta En dat zou geen probleem moeten zijn voor anderen.
pieta
@de Tank Wat bedoel je?
de Tank
@pieta Als er spanningen tussen familieleden ontstaan omdat je de keus maakt om niet te regelen om aan uitjes mee te doen, dan vind ik dat er wat mis is in de relatie met je familie. Elkaar vrij laten vind ik vrij normaal. , om allerlei redenen zijn er zat families waarbij niet iedereen meer bij elkaar komt. Ik kan mij daar bij ons gelukkig niets bij voorstellen.
+2
pieta
@de Tank Het probleem was het onderling regelen van de datum. Je geeft, als boer, één weekend aan waarin je eigenlijk niet kan omdat dat weekend wellicht gras kuilen is. En welk weekend moet het worden omdat, de burgers in de familie, elk weekend iets hebben wat o zo belangrijk is dan weet ik genoeg. Wij zijn netjes meegegaan. Maar voor mij hoef het zo niet vaker. Gras is ingekuild door de buren maar ik vond dat nogal een zwaar beroep wat je dan op de buren moet doen. Ook nog schade aan de mengwagen omdat de buurjongen meende de mengwagen er af te moeten halen.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Wij hebben ook eens wat moeten regelen voor een weekend weg met de familie. Ik bedank voortaan voor de "eer".

Ik moet ook nog altijd iemand regelen voor als we ergens 2 dagen gaan fietsen . Maar een nachtje wegblijven in hotel kan ik meestal vlot regelen. 'S morgens zelf vee verzorgen en dan jongen die 's avonds en daags erna 's morgens vee voert en boxen schoon maakt en in de avond zijn we zelf weer terug. Voorheen deed schoonvader dat altijd en dat was heel makkelijk , maar helaas laat dat zijn geestelijke gezondheid steeds minder toe en is dementerend. Wij vinden het wel leuk om geregeld zo een keertje weg te gaan. Vorige week nog naar Trier geweest met een overnachting in hotel. Binnenkort gaan we 2 dagen naar Gent . Korte uitstapjes zijn voor ons het makkelijkst te regelen en vinden we ook het leukste.
pieta
@George Het regelen van personeel voor thuis is bij ons niet het probleem.
+1
Herbert
@de Tank half Nederland in een winterdepressie met al maanden dit "hollandse" weer. Kon wel eens gezellig worden met kerst🤣
George
Quote Reactie van @Herbert:
alf Nederland in een winterdepressie met al maanden dit "hollandse" weer.

Ik weet niet wat voor depressie dit weer geeft maar in ieder geval geen winter gevoel . Wat een triest kutweer is het de laatste 2 maanden in ieder geval.
slagroomvla
Tis maar net hoe zo'n gedoe je er van wil maken..
Braboboer
@slagroomvla

Inderdaad, gedoe/gezeur met de familiediners met kerst kan bij iedereen zijn heeft niets met boeren te maken.
david2
Kerstdiner 's avonds om 20 uur kan toch ook prima, 1 keer keizersnee gehad op eerst kerstdag rond die tijd dat vergeet je ook nooit meer, gingen we uurtje later eten, kwam allemaal goed
+2
jan 10
Met melkrobots geen probleem,voeren net voor de middag en die koe kalft hier wel vanzelf,daar hoef ik niet bij te zijn.
Heb er ook geen probleem mee om rond 11 s,avonds uur nog een rondje te doen.(koeien zijn altijd ontspannen:😀 )
Je kan tegenwoordig overal wel een probleem van maken.
Zondag hier de kerstnacht dienst bezoeken,daarna zien we wel ..
pieta
@jan 10 Nou ben ik van mijn werk om 23h te doen niet zo gecharmeerd. Maar bij ons zijn ze zo flexibel om in de middag te dineren.
+2
Volgens mij heeft kerst een andere betekenis als alleen maar een diner te houden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's familie en Gezellig geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN