Een Engelse melkveehouder verwacht een voerbesparing van £15.000 per maand door het spreeuwbestendig maken van zijn stal

Het investeren van £30.000 in spreeuwbestendige veestallen is een grote uitgave voor een melkveehouderijbedrijf, maar alleen al aan de voederbesparing wordt een terugverdientijd van slechts twee maanden berekend.

In de maanden oktober en maart wordt Nantgoch Farm nabij Oswestry, Wales, geplaagd door spreeuwen die op zoek zijn naar maïs en ander graan in het totale gemengde rantsoen dat aan de melkveestapel van 770 koeien wordt gevoerd.

De familie Jones schatte dat ongeveer 50.000 tot 100.000 spreeuwen dagelijks van vier ton voer opvreten, voor een bedrag van £ 15.000 per maand.Er waren ook financiële verliezen door een verminderde melkproductie – tot twee liter per koe per dag als gevolg van de lagere energiedichtheid van het gevoerde rantsoen door predatie, met negatieve effecten op de vruchtbaarheid als gevolg.

Bryn Jones vertelde boeren die onlangs een open evenement op de boerderij bijwoonden, dat het geld dat tot nu toe is uitgegeven aan maatregelen om spreeuwen af ​​te schrikken een zeer waardevolle investering was geweest.

“Het is veel geld om te vinden en we moeten nog 20% ​​van de gebouwen doen, maar het is de enige manier waarop we het voer en de koeien tegen de plaag kunnen beschermen”, zei hij.

Het beschermen van voergangen aan de buitenkant van gebouwen was een van de grootste uitdagingen, maar werd bereikt met kooiachtige luifels die van de doorgang omhoog kunnen worden getild wanneer de voerwagen het rantsoen neerlegt en weer op zijn plaats kunnen worden getild wanneer het vee aan het voeren is.

Een van de volgende hindernissen is het beschermen van de maïsklem op momenten dat toegang niet nodig is. “Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het is iets dat we zullen moeten doen”, aldus Jones.

Grafieken van boerderijdierenarts Rob Edwards van Cain Vets laten dalingen in de melkproductie zien tijdens de maanden van piekbesmetting, met een potentieel verlies van 4,4% aan energie-gecorrigeerde melk (ECM) tijdens die maanden vergeleken met de periode waarin spreeuwen zijn gemigreerd.

De familie Jones schatte dat ongeveer 50.000 tot 100.000 spreeuwen zichzelf dagelijks van vier ton voer voorzagen
De familie Jones schatte dat ongeveer 50.000 tot 100.000 spreeuwen zichzelf dagelijks van vier ton voer voorzagen

Maar ook andere factoren zoals daglengte en een dip in de maïskuilkwaliteit later in het jaar kunnen daar invloed op hebben.

De heer Edwards waarschuwde ook voor de gezondheidsrisico's van spreeuwen als potentiële vectoren van infectieziekten zoals Salmonella Typhimurium.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's evenement , investering , salmonella , investeren , melkproductie , boerderij , melkveehouder , melkveestapel , terugverdientijd en vruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
9.574