Knut die blauwtong overbrengt houdt niet van natte natuur - Vroege Vogels

Dit jaar kampt Nederland met een forse uitbraak van de veeziekte blauwtong. Het virus, dat niet gevaarlijk is voor mensen, wordt overgebracht door kleine muggen, ook wel knutten genoemd. Tussen natte natuur en blauwtong wordt wel eens een link gelegd, maar daar is geen enkele wetenschappelijke aanleiding toe, vertelt expert stekende insecten Piet Verdonschot.

Deel dit topic

Reacties

+2
Nevergiveup
Feit is dat knutten en muggenlarven stilstaand zoet water nodig hebben om te vermenigvuldigen.

Stilstaand zoet water , poelen vind je veel in natuurgebieden , dus wel een natuurlijke habitat voor de mug , die later dan door vliegen en wind snel verspreid. Ook op andere plaatsen zijn natuurlijk ook wel stilstaande water poelen.
+1
labella
@Nevergiveup inderdaad, als ik het kaartje met blauwtonggevallen bekijk komen die het meeste voor in de waterrijke gebieden!
Erco
@labella ik had er 55 op droog land lopen en 9 op n hoekje natuurland, waterberging… je raad t al. 9 blauwtong en de rest niet 🤓
Nevergiveup
@Erco tja , jij was niet bij vroege vogels in de uitzending ...
+1
weurding
Maw de schapen niet op het droge , en meer nat(te)uur, precies waar men de landbouw heen wil hebben
Nevergiveup
@weurding leverbotjes schapies
+2
De collum hierboven wordt vermeld door vroege vogels,nou dan weet ik al genoeg. En voor die zogenaamde wetenschappers geef ik geen euro voor,wie betaald,die bepaald.
Galebreaker
Het wachten is op meer gevallen van malaria en meer fraaie (vee-) ziektes. (terug van nooit écht weggeweest)
Als je kijkt naar de verschijningsgebieden van de epidemieën, dan valt de diagonale (natte as) wel op. Vanaf 1970 een piek, vermoedelijk door immigratie, laatste jaren stiebiel op ±250 gevallen/jr. (bron, wikipedia)
Dus ja, goed idee man, dat hogere waterpeil bij een uitdijende (over-) bevolking!
Grasbaal
@Galebreaker wat vind je van deze uitleg?

(klik om te vergroten)

Galebreaker
@Grasbaal trouw-achtig gezwatel. Ik zie niets met feiten onderbouwd. Er wordt een links welgevallige mening, als was het een feit, de wereld in geslingerd. Een aanzienlijk en deel van onze bevolking vreet deze kul voor zoete koek. M.I. een zeer kwalijke ontwikkeling.
+1
pieta
@Grasbaal Heb jij zelf eigenlijk een idee hoe het komt dat blauwtong zich vanaf "de randstad" verspreidt over Nederland?
+2
hypotheekboer
@pieta @Grasbaal blijf het ook bijzonder vinden dat er zomaar een nieuwe variant zou zijn ontstaan die alleen in Nederland te vinden is. Er moet een bron zijn.
Voor mij heeft het verhaal van het Italiaanse afval nog niet afgedaan. Wat @Ard Eshuis eerder prikkebord.nl/topic/316757/… schreef was 1 van de eerste gevallen onder de rook van de afvalverwerker. Klinkt een beetje als Maurice de Hond en de aerosolen en lablektheorie. Er is wel vaker discussie geweest over overheid en verantwoording nemen.
richard-de-wolff
Hoor ook steeds meer gevallen van dode koeien t word er niet beter op
Dezeeuwseboer
In een andere topic stond pas dat ze nog niet weten welke knut blauwtong overbrengt en dat een onderzoek er naar nog een paar maanden duurt. Dus hoe weet deze 'wetenschapper' dat die niet van water houd???
+3
Koeien boertje
@Dezeeuwseboer omdat die wetenschappers niet buiten komen.
Die snappen niet dat het in bv giethoorn of in ander waterrijk gebied zwermt vd muggen in vergelijking met de polder of achterhoek
sorry

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's piet , vogels , natuur , blauwtong , virus , gevaarlijk , insecten en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0