Blauwtong nu ook in Duitsland gevonden

Voor het eerst is blauwtong ook vastgesteld in Duitsland, nadat de ziekte in Nederland al langere tijd om zich heen grijpt. Eerder deze week werd ook in België voor het eerst de ziekte bevestigd.

Deel dit topic

Reacties

schoppenboer
Mooi, kan de export ook weer eerder open.
+1
Erik1979.
@schoppenboer heb je mooi pech. Duitsland delen ze in in meerdere gebieden. Wij zijn vrij. Dieren moeten waarschijnlijk onderzocht worden. Vorige keer ook gevaccineerd. Gaat gigantische veel geld kosten. Ik heb jammer genoeg ervaring
+3
Braboboer
@Erik1979.

En hoe ga je om met de anti vaxxers in je koppel? 😉😉
Erik1979.
@Braboboer ik heb gewacht met vaccineren totdat Hessen vrij was en Rheinland Pfalz niet. Toen snel de spuit erin om met de droge weer over de grens te komen. Kalveren allemaal doormiddel van bloed onderzoek naar Nederland. Bagger prijzen gehad afgelopen jaren
Wie weet het
@Erik1979. sinds wanneer is er een vaccin?
Erik1979.
@Wie weet het voor de variant die bij ons was was er een vaccin. Is id niet zoals bij covid dat je gewoon het vaccin neemt die iedere keer achter de feiten aan loopt. Was wel bijzonder 😂
cjw73
@Erik1979. Voor deze variant is geen goedgekeurde vaccin. En ze kunnen Duitsland wel opsplitsen,maar het is gewoon een kwestie van tijd en heel Duitsland zit er ook onder.
Koeien boertje
@cjw73 zo ist.

Als het in 3 weken van Schiphol het hele land over gegaan is, komt het met een maand in Oost Duitsland.
Misschien dat het weer meewerkt🫣
+1
Ruitenboer
@Koeien boertje hoorde dat het niet van Schiphol kwam, maar van de vuilverbrander in Amsterdam, die het Italiaanse vuilnis hier verbrand en gelijk al het ongedierte daar vandaan meeneemt, dus ook de knutten.
Mh12
@Ruitenboer dit zal weleens waarheid kunnen zijn....... snapte er al niks van dat het hier is, en zeg 2000 km afgelegd had. Vliegtuigen geloof ik zelf niet zo...... maar dat vuil is wel een heel serieuze optie...... moeten we de ellende maar bij halsema claimen....... of was het niet Amsterdam wat het vuil ging ontvangen
-Jan-
@schoppenboer Hier ligt alles op slot,nog een week en je weet de kalveren niet te slijten
+1
Claas 1986
@-Jan- kalveren hier afgelopen week al niet opgehaald
de hoef
Quote Reactie van @Claas 1986:
niet opgehaald
bij lage prijzen houden wij ze zelf
Erik1979.
@de hoef hoe dan? De handelaar waarschuwde er ook al voor. Maar bij ons komen er zo 15 tot 20 in een week. Die kun je toch niet houden. Nu al moeilijk bij de 28 dagen regeling. Hebben zo 30tot 40 kalveren meer als afgelopen jaar. En dat kost bergen geld. Zomaar 3tot 4 euro per kalf per dag.
de hoef
Quote Reactie van @Erik1979.:
hoe dan?

gewoon voeren en verkopen als het beter past , soms als starter, soms met 1 jaar
Erik1979.
@de hoef plaats, vergunning, mensen die ze voeren. Liquiditeit is ook nog een dingetje. Als we die aanhouden kost dat bij ons zomaar een half miljoen voor een jaar. Hoe dan?
+3
de hoef
@Erik1979. als je zo begint wordt het inderdaad nooit wat,
Erik1979.
@de hoef ik analyseer gewoon vooraf de consequenties. Ik ben nu al aan het kijken om een paar weken op te vangen. Maar dat gaat al niet mee vallen. Door moeten door de overheid oplossingen voor bedacht worden. Ze kunnen het niet zomaar dicht gooien. Dat gaat fout.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Erik1979.:
Door moeten door de overheid oplossingen

als je die paar maanden al niet op kan vangen,
Erik1979.
@de hoef een maandje is geen probleem. Een keer een afkalfpiek heb je ook zo 50% meer kalveren. 2 maanden misschien. 3 maanden dan heb ik hier 200 tot 250 stuks rondlopen. En die grootste deel een jaar houden. Plaats en ruwvoer heb ik wel. Maar tijd is een giga probleem. is een dag taak omdat we het niet goed kunnen inrichten.
de hoef
@Erik1979. wij houden ze altijd even aan als ze er de gek mee gaan houden, in de meeste gevallen goed afgelopen, en nee het is niet onze hobby, maar kalveren weggeven past ons totaal niet,
Erik1979.
@de hoef als je erop ingericht bent kan dat. Wij zijn dat totaal niet meer. Zeker niet na die 28 dagen regeling. Ik ben juist alles aan het saneren om personeel te besparen. Momenteel zijn betaalbare goede mensen een probleem. Dat zie je hier overal. Overal krimpen de bedrijven vanwege personeel.
Weidezicht
@Erik1979. Hoe een groot bedrijf heb je dan? Zot er lol aan zo groot? Meer bezig om voldoende personeel te vinden, hebben en houden, dan genieten van een vol glas melk of een koppeltje koeien in een verse wei?
bio boer
@Erik1979. wat is betaalbaar ? Zitten hier al vaak op 30+ al met al maar kan ze nog wel krijgen personeel is zo 5 cent per kg melk
Erik1979.
@bio boer even googlen, stond in 2019 240 liter per uur. Is het nu 300 liter?? heb je 10cent personeelskosten. Dan kun je toch inpakken. Bij ons moet dat van mij onder de 5 cent zijn inclusief prive uitgaven. Ik begrijp niet hoe anderen dat dan doen met personeel. Gaat toch niet?
bio boer
@Erik1979. onder de 5 cent moet je per vak meer dan miljoen melken fulltime is 48 uur in de week kost zo 60 k per jaar
Prive kost ook ook 8 cent bij ons door belasting dus 13 cent arbeid inclusief belasting
bio boer
@bio boer met personeel ga je niet zomaar 1 miljoen per persoon melken de meeste boeren redden dat al niet met 80 uur per week of ze hebben soms hulp van een zoon vrouw of zaterdag hulp hier zo 6 ton per arbeid kracht
bio boer
@bio boer in 2005 hadden we ze nog voor 10 euro per uur globaal stijgt personeel kosten hier ieder jaar met 0,5 cent per jaar
Erik1979.
@bio boer wij zitten boven de miljoen per persoon op dit moment. Maar geen jongvee meer en al het grondwerk uitbesteed.
bio boer
@Erik1979. doe hier meeste landwerk wel zelf op balen persen en harken na en onze koeien geven wat minder ga ik van uit
Elvis
@Erik1979. Je doet te moeilijk, NZeelanders hebben in het voorjaar ook honderden kalveren op gras lopen. Beetje muesli bijvoeren en niks geen narigheid
Erik1979.
@Elvis ja, kan. Bij ons komt er binnenkort weer een meter sneeuw 😅 wij hebben bijna geen uitval bij de kalveren en dat wil ik heel graag zo houden.
Elvis
@Erik1979. Bouw iglo's van die sneeuw infectiedruk van 0.0
Erik1979.
@Elvis 500 per stuk. 150 kalveren extra. 75.000 euro en wij moeten ze op beton zetten en in de schaduw met een officiële afvoer voor water door een gecertificeerd bedrijf gemaakt. En dan de vergunning verlening. Wordt hem niet. Als het moet dan gaan ze naar het oude jongvee bedrijf maar dat is niet prettig voor ons. Maar de overheid moet gewoon zorgen dat kalveren weg kunnen anders creëren ze dierenleed bij veel bedrijven.
kearl
@Erik1979. Dan doe je maar 100 koeien weg en pak je maar stro op de roosters. Heb je gelijk het personeelsproblemen opgelost.
+2
Weidezicht
@Erik1979. Daar zal dan ook een beste berg melkgeld tegenover staan. En alle topics reageer je op, dus er is nog wel een uurtje per dag beschikbaar om pasr kalveren te voeten denk ik?
Erik1979.
@Weidezicht ben gestopt met jongvee opfok vanwege tijdgebrek. Te weinig goede mensen. Maar reken het voor je zelf maar eens uit. Het is gewoon niet zo makkelijk voor de meeste. Misschien kan een enkeling dat. Maar is zeker niet de standaard.
+1
Weidezicht
@Erik1979. Zo n boer die wel wil melken, maar tot achter de komma uitrekent wat zo n broodnodig kalf dan kost? Volgens mij levert elk kalf maar zo een 8500 liter melk maal 40 cent? Snap dat het niet praktisch is om alles te houden, maar met zulke aantallen vee, heb je dus ook grotere aantallen als er zaken tegen zitten.
bio boer
@de hoef ik ook
cjw73
@Claas 1986 hier gelukkig nog 4 weg gegaan deze week. Prijs viel wel tegen.
hans-hans
Erik1979.
NRW is op slot. In Niedersachsen Hessen en Rheinland Pfalz zijn verdachte bedrijven. Over 2 weken is alles dicht en moet alles bloed onderzoek gedaan worden.
HansBa
@Erik1979. Volgende week wordt flinke oosten wind en kou voorspelt. Misschien gaat het daardoor meevallen of vliegt dat beest ook al tegen de wind in?
+1
cjw73
@HansBa de besmetting heeft al lang plaats gevonden wanneer het geconstateerd wordt. Incubatietijd 20 dagen.
Nevergiveup
@cjw73 5-10 dagen is reëeler , 20 is beetje de max.
Claas 1986
@Nevergiveup veearts vertelde hier tot 30 dagen.
Nevergiveup
@Claas 1986 ja , ok , tot , maar gebruikelijk is zover ik weet tussen 5 en 10 , dus gemiddeld na 8 dagen verschijnselen had ik begrepen. Dat is trouwens bij de meeste virussen gebruikelijk , maar er zijn ook totaal andere zoals BVD en Zwoegerziekte
cjw73
@Nevergiveup dierenarts zei gister tegen mij dat je past verschijnselen ziet na minimaal 14 dagen na besmetting
Nevergiveup
@cjw73 ok , dan zal ik fout zitten , dan stel je mij minder gerust nu het kouder word en ik "nog" geen problemen heb ...
aldert
In zuid Frankrijk ook volop blauwtong nu,alleen is dit type 8.
+1
Weidezicht
@Erik1979. Daar zal dan ook een beste berg melkgeld tegenover staan. En alle topics reageer je op, dus er is nog wel een uurtje per dag beschikbaar om paar kalveren te voeren denk ik?
marcsterreborn
@Weidezicht hij stelt zo zijn eigen prioriteiten...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , belgië , blauwtong , ziekte en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0