Bestrijdingsmiddel glyfosaat wordt niet verboden. Nederland onthoudt zich van stemming

De EU-landen verzetten zich niet tegen het langer toestaan van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. De royale meerderheid die nodig is om het bestrijdingsmiddel te verbieden kwam er vrijdag niet, meldt de Europese Commissie. Het wordt nu waarschijnlijk nog eens tien jaar toegelaten.

Deel dit topic

Reacties

Koeien boertje
Mooi, gelukkig niet allemaal adematjes
Raben
@Koeien boertje er waren ook niet genoeg voor , dus kwartje kan beide kanten nog op vallen , en de 2e kamer heeft nog 2 week langer de tijd om Adema te kneden om alsnog tegen te gaan stemmen
leonievdh971
Is een gepasseerd station
Nederland neemt zelf maatregelen
Zwaagdijk
@leonievdh971 ben bang dat je gelijk heb.
leonievdh971
@Zwaagdijk Adema heeft gisteren/eergisteren?? gezegd dat hij aan de slag gaat met de motie vanuit de kamer om glyfosaat te verbieden
Die ingreep overruled de verlenging van de EU toestemming om glyfosaat te mogen gebruiken
Soms gaat EU recht boven Nederlands recht en soms is het andersom
In dit geval is het nadelig voor de Nederlandse landbouw
Noorderling
@leonievdh971
en hoe rijm je dat met onderstaande?
boerenbusiness.nl/artikel/10888848/…
leonievdh971
@Noorderling Oostenrijk wil totaalverbod
arie.j
Een direct verbod is nu van de baan
Maar de verdere toelating , en onder welke voorwaarden, is nog lang geen gelopen race
zie
nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…
Zwaagdijk
Glycofaat wordt dus gewoon uitgefaseerd. . .
de jonge
@Zwaagdijk Verbod op glyfosaat voor vanggewas, groenbemester en grasland in 2025
Redactie

Toepassing van onkruidbestrijder glyfosaat in vanggewassen, groenbemesters en bij graslandvernieuwing wordt in 2025 verboden. Minister Piet Adema heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij de motie van D66 en GroenLinks gaat uitvoeren en het gebruik van glyfosaat voor toepassingen buiten geĂŻntegreerde gewasbescherming gaat verbieden.

De geĂŻntegreerde gewasbescherming rust op drie pijlers: het voorkomen van ziekten en plagen in een gewas (zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen), de bestrijding van ziekten en plagen met niet-chemische middelen en als uiterste mogelijkheid de toepassing van chemische middelen.

Glyfosaat als laatste optie
Het verbod gaat in 2025 in en niet, zoals D66 wil, al per 2024. De minister zegt dat dat niet mogelijk is, omdat er termijnen gelden voor de invoering van zulke regels. In de praktijk betekent het aangekondigde verbod dat glyfosaat pas als laatste middel kan worden ingezet. Dit betekent bij graslandvernieuwing dat geen hele percelen meer kunnen en mogen worden bespoten met glyfosaat. De minister gaat de toepassing van alternatieven voor glyfosaat verplichten bij het resetten van grasland, groenbemesters en vanggewassen.

De minister stelde dit jaar € 5 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van alternatieven voor de toepassing van glyfosaat, waaronder mechanische bestrijding van onkruid. Daarnaast zet de minister in op onderzoek door Wageningen UR. Doel is nog voor de zomer van 2024 met een analyse te komen van teelten, waarvoor gebruik van glyfosaat nodig is. Het gaat bij dit onderzoek om teelten voor voedselproductie waarvoor geen alternatieven zijn.

Nooit goed of het deugt niet
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot begrijpt niet waarom de Kamer zo lang door de landbouwminister aan het lijntje is gehouden. “Eerst horen we dat het niet kan en nu kan het opeens wel? De minister heeft met de tenen van de Kamer zitten spelen”, aldus De Groot.

VVD’er Van Campen naar aanleiding van de verontwaardiging van De Groot: “Nu krijgt hij zijn zin, is het nóg niet goed.”
Zwaagdijk
@de jonge ja ik had het ook gelezen. Dat is toch uitfasering??
de jonge
@Zwaagdijk in mijn ogen wel ja

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's glyfosaat , europese commissie en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0