Illustratie van: KevinCoolkens

Rechter gaat niet mee in bezwaren omwonenden lelieteelt bij Wittelte

Quote:
Het verzoek van de buurtbewoners van de percelen aan De Broeken in Wittelte, waar lelies worden geteeld, om per direct te stoppen met bepaalde gewasbeschermingsmiddelen is door de rechter afgewezen.
De mede-eigenaar van het bedrijf zei op de zitting op 19 september in Assen dat de teelt op zijn einde loopt. Hij moet nog één keer spuiten. Met een biologische olie, die door toezichthouder SKAL is goedgekeurd. De bewoners hebben niet kunnen onderbouwen dat deze olie kan leiden tot risico's, zoals door de buurt wordt gevreesd. Daarbij komt dat er nog één keer gebruik van wordt gemaakt, vindt de rechter.

Deel dit topic

Reacties

+1
Zwaagdijk
De strop wordt langzaam aangehaald. ..
+1
Albert Altena
Ik heb me geërgerd aan het onderzoek met ratten die bestrijdingsmiddelen ingegeven werden en daar ziekelijk op reageerden.
Die buren gaan toch ook niet likken aan de lelies als ze bespoten zijn!!!
grös
@Albert Altena
Heb als jeugd wel lelies gekopt, dan ging je tijdens schaft ook je handen niet wassen. Maar in die tijd maakte niemand zich daar druk over, vast ook nog meer middelen die nu verboden zijn. Ken wel verhalen van jeugd die de middelvinger opstak naar het spuitvliegtuigje en die zette dan ook even de klep los, kwamen ze gekleurd thuis..
Grasbaal
Ze blijven daar oorlog voeren:

In een luchtfilter bij openbare basisschool De Singelier, aan de rand van de Drentse dorp Diever, heeft burgerinitiatief Meten=Weten veertig pesticiden aangetroffen. De snuffelpaal (het meetinstrument) is een van zeven palen die een jaar geleden voor het onderzoeksproject Schone Sier in Drenthe en Gelderland zijn neergezet. Hij staat op een afstand van zestig meter van de school, bij een landbouwperceel waarop de afgelopen twee jaar pioenrozen zijn geteeld.

Meten=Weten verricht al vijf jaar eigen onderzoek naar de gevolgen van het spuiten met gewasbeschermingsmiddelen in de gemeente Westerveld, waar de bollenteelt de akkers in snel tempo overneemt. Omwonenden zijn bang dat de bestrijdingsmiddelen die daarbij worden gebruikt schadelijk zijn voor de gezondheid. Het RIVM vond eerder resten van pesticiden in babyluiers en Natuurmonumenten en Meten=Weten troffen het landbouwgif aan in beschermde Drentse natuurgebieden. Meten=Weten pleit daarom voor een spuitvrije zone van een kilometer rond woningen en natuurgebieden.

Cocktail van giftige stoffen
Dit onderzoek toont volgens Meten=Weten aan dat er het hele jaar door cocktails van kankerverwekkende, neurotoxische, dna- en hormoonverstorende stoffen in de lucht rond de bollenvelden zitten. De luchtfilters vinden onder meer hoge concentraties glyfosaat en andere onkruid- en schimmelbestrijders.

Meer: trouw.nl/duurzaamheid-economie/…
grös
@Grasbaal
Komt dit in het westen niet voor, in jullie streek liggen ook heel wat bollenvelden ?
Grasbaal
@grös ja, dit is niet alleen voor Drenthe een probleem....
bio boer
@Grasbaal blijven weinig percelen over met een 1 km afstand van een woning
+1
marcsterreborn
@bio boer iets minder gif spuiten kan ook helemaal geen kwaad.....
leonievdh971
@marcsterreborn Dar ben ik niet direct met jou eens.
Twentsch Land
Het gaat over een km rondom.

@marcsterreborn
Zwaagdijk
@marcsterreborn we spuiten niet voor plezier hè, je spuit om een kwaliteits product te maken. Spuiten kost handen vol geld.
+1
pieta
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
je spuit om een kwaliteits product te maken.

Van bollen heb ik geen verstand. Maar kwaliteit is een relatief iets. Elk product heeft een bepaalde kwaliteit. Trek ik de discussie even naar voedsel waarin de wortel recht moet zijn, de appel geen vlekje mag hebben etc. Dan heb ik wel eens bedenkingen bij wat echt nodig om te produceren en wat nodig is om je product af te kunnen zetten.
+1
weurding
@Grasbaal als je een snuffelpaal hebt weet je nooit wat die "aantrekt" 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's olie , Spuiten , lelies , gewasbescherming , assen en gebruikt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0