Oostenrijk stemt tegen verlenging van glyfosaat

Als EU-lidstaat stemt Oostenrijk komend najaar tegen het voorstel van de Europese Commissie om de toelating van het herbicide glyfosaat met tien jaar te verlengen.

Deel dit topic

Reacties

Erik1979.
Al die linkse deugers hebben hun mond vol van wetenschap en geloven in de wetenschap als heilige graal. Bullshit. Ik heb zover ik weet van èèn van de mensen die meewerken in de top dat ze helemaal niets konden vinden over glyfosaat dat negatief was. Een Wageningen afgestudeerde bioloog die voor de eu werkt. Ik heb er te weinig verstand van. Maar hier klopt geen flikker van. Misschien ook iets voor John of Jan Cees om dit eens op te pakken.
+1
weurding
Oostenrijk heeft heel andere landbouw, zijn sowieso al niet van het spuiten, biodiversiteit is daar haast uitgevonden, kan me er wat bij voorstellen, gele bergen en heuvels horen daar niet
bio boer
@weurding dat zelfde plaatje zien velen op vlakke land hier ook voor zich
+2
weurding
@bio boer het mag ook wel minder
+2
Erik1979.
@weurding het gaat er toch om wat het beste is voor de natuur. Glyfosaat heeft geen grote schade. Dan ziet het er misschien niet zo goed uit maar duurzaam is het wel. Beter als 1000×met de trekker erover en schoffelen om onkruid weg te krijgen en dan ook nog minder opbrengsten. Hele discussie heeft niets met feiten te maken maar alles met gevoel en propaganda.
+1
bio boer
@Erik1979. Nou die stelling durf ik niet aan hoe veel insecten kunnen nog overleven als er kevende planten meer zijn insecten zijn toch cruciaal in veel voedsels kringlopen
Erik1979.
@bio boer dat weet ik niet. Kan ik ook niet over in discussie gaan want daar heb ik geen verstand van. Maar ik heb gesproken met iemand die er verstand van heeft die ik in deze voor 100% geloof. En dan trek ik mijn conclusie. Deze discussie wordt ook gevoerd op emotie en niet op feiten.
Kars
Oostenrijk is toch totaal geen landbouwland.
Farma_boerke
@bio boer recentelijk is een heranalyse gepubliceerd (in Nature) van de insectenafname data. Daaruit bleek dat het weer de grootste invloed had op de populatie.
nature.com/articles/s41586-023-06402-z/
+1
Jan-T
Quote Reactie van @bio boer:
insecten zijn toch cruciaal in veel voedsels kringlopen

Dat kun je beter niet tegen houders van dieren met blauwtong zeggen, Die denken hier wel anders over.
bio boer
@Jan-T heb wel eens de stelling gehoord dat de mug meest dodelijke dier is op aarde ook voor mensen
+1
weurding
@Erik1979. Onkruid spuiten ontkom je slecht aan, maar groenbemester / vangewas zijn andere methoden voor, bewerken moet je toch, ga dat allemaal niet weer oprakelen😉
Erik1979.
@weurding het totaal verbieden is idioot. Beetje het zelfde als bij ons met de akw. Die verbieden maar nog geen duurzaam alternatief. Als er een goed alternatief is dan kun je die promoten desnoods met subsidie.
+1
weurding
@Erik1979. Heb het ook over minder, kan best, waar een wil is .... verbieden hoeft niet
+4
Noorderling
Quote Reactie van @Erik1979.:
Als er een goed alternatief is dan kun je die promoten desnoods met subsidie.

Alleen investeert niemand in alternatieven als er een goedkoper en simpelere manier is.
Dat krijg je nooit van de grond.

Nu het middelenpakket in akkerbouw flink dunner wordt, is er een gigantische opkomst aan schoffelmachines, spotsprayers en noem het maar op. Dat was voor 5 jaar geleden nog bij lange na niet zover.
Nu arbeid niet te krijgen is, middelenpakket opraakt blijkt het opeens wel te kunnen.

Als dat europa breed wordt gelijk getrokken is er ook niet direct wat aan de hand.
Volume zal dalen, vaak compenseert dat dubbel in prijs. Als men dat wil, wie zijn wij dan om te zeggen dat we goedkoop voedsel moeten produceren?
Uienopbrengsten dalen ook door afgenomen middelenpakket. Ik hoor niemand klagen die nu 35cent voor geel krijgt en 50 voor rood, dat is beter dan veel tonnen voor kostprijs of lager verkopen.
We komen er hier in een zeeklimaat, met kennis en machines op elke hoek van de straat al gauw beter mee weg dan onze concullega's.
weurding
@Noorderling toch is Oostenrijk al 26% biologisch, al neemt ook daar het aantal boeren rap af, land is ook bijna zelfvoorzienend
arie.j
Quote Reactie van @weurding:
@Noorderling toch is Oostenrijk al 26% biologisch, al neemt ook daar het aantal boeren rap af, land is ook bijna zelfvoorzienend

Omvoorr het verbod testemmen zit een stuk eigenbelang bij
Oostenrijk is een land met veel moeilijk bewerkbare grond wat toch voor toeristen aantrekkelijkheid en onderhouden moeten worden
Daarom past bio daar beter dan hier, en geel gespoten velden in de bergen trekt bepaald geen toeristen.
Export gaat niet meer , daarom moet de rest van de EU ook maar aan een totaal verbod
Maar de problemen komen ook daar
foodlog.nl/artikel/…
-
biojournaal.nl/article/9517447/…
Erik1979.
@weurding bij ons wordt heel veel bio. Heb ik al vaker gezegd. Vee eruit bio aanmelden en subsidies beuren. Hooi maken gaat nu bijna niet meer vanwege de bemesting toestand groeit er alleen nog maar onkruid na een jaar of 10. Wij komen binnenkort op een omslag punt dat het anders moet. Staat nu al regelmatig in de krant over jacobskruid 😂
newholland6640
@Erik1979.

Gezwets natuurlijk
Ruben-Wind
@newholland6640 Mwa weet ik niet. Bedrijf hier achter is ook verhuurt aan een bio boer 25 km verder op. Hij kan met z’n subsidie de pacht bijna betalen..
Erik1979.
@Ruben-Wind bij ons is de pacht voor oudere Duitsers 50 euro of minder en ze krijgen 500 euro subsidie. Veelal hebben ze 200 ha grasland. Tel uit je winst.
Kars
@Erik1979. Das goei inkomen met niks doen.
Erik1979.
@Kars exact, je behoudt het bedrijf, beetje hobbyen met de trekker. En makkelijk geld met de kerstdagen.
newholland6640
@Ruben-Wind

Onkruid of niet heeft meer met beheer te maken dan met bio, daar doelde ik op.

In nl heeft bio weinig voordelen trouwens on glb
Erik1979.
@newholland6640 bij ons is er heel weinig vee. Ongeveer een kwart van tegen over de gouden jaren. Veel te weinig mest dus die grond verschraalt. Er wordt ieder jaar een keertje hooi afgehaald. Op een gegeven moment groeit er niets fatsoenlijks meer en verdroogd het snel wegens te weinig humus. Dan krijgt onkruid een kans. En Jacobs kruid gedijt heel goed op arme grond. Maai je die laat dan kan dat mooi zaaien. Heb je alleen nog maar een paar hooi boeren in een gebied zitten dan gaat dat lekker snel. Je kunt nu precies de veehouders eruit halen 😁
Erik1979.
@Noorderling daar ben ik het gedeeltelijk mee eens. Natuurlijk is dat goed voor ons. Laat er maar minder komen. Beter met minder meer dan met meer minder. Maar dat is immoreel tegen over de rest van de wereld. Als Oekraïne nog bij de eu komt en wij worden als eu zelf voorzienend en exporteren niet meer naar landen waar ze niet zulke geweldige klimaat voordelen hebben als wij in Europa en grote delen zeer goede grond. Waar moeten die landen dan het voedsel vandaan halen? Ze vertellen heel mooi dat de klimaatverandering voor voedsel problemen gaat zorgen. Maar dat is een halve waarheid als het waar is. De maatregelen tegen klimaatverandering zorgen voor de voedsel problemen. De landen die veel voedsel produceren wordt dat namelijk onmogelijk gemaakt. Voor mijn familie is het fantastisch wat er gebeurd, inflatie laat de schulden zakken en maakt het voor velen onmogelijk om te bouwen terwijl wij voor 2 generaties klaar zijn. Voedsel wordt schaars en duur. Ik tel mijn zegeningen. Maar mijn boeren hart zegt dat het niet best is dat er 800.000.000 mensen honger hebben en 100.000 sterven van de honger per dag en dat ik het voedsel produceer voor de mensen die het mij moeilijk maken. Dat klopt niet.
+1
Frans1
@Erik1979. Het punt is, de mensen die sterven van de honger, daar kun jij niet voor produceren. De beschikbaarheid is niet het probleem, maar het kunnen betalen.
Erik1979.
@Frans1 mee eens. Mijn punt is dat de wetgeving onze kostprijs verder hoog drijft. En daardoor de betaalbaarheid steeds moeilijker wordt.
Noorderling
@Erik1979.
Quote:
Maar mijn boeren hart zegt dat het niet best is dat er 800.000.000 mensen honger hebben en 100.000 sterven van de honger per dag en dat ik het voedsel produceer voor de mensen die het mij moeilijk maken

Dat lijkt mij eerder geld en macht probleem dan dat wij wat verkeerd doen.
Die mensen krijgen bij 30cent voor de melk geen hap meer of me maken hun locale markt kapot door poeder te dumpen, productie staakt en negatieve spiraal is ingezet.
Een puinhoop is het wel, de oplossing ligt buiten me macht, laat het dan allemaal maar duur worden.
Erik1979.
@Noorderling klopt, maar 22 november kunnen we er iets aan doen door niet op die linkse te stemmen die dit veroorzaken. We kunnen ons wel uitspreken
+1
pieta
Quote Reactie van @Erik1979.:
Glyfosaat heeft geen grote schade.

Heb je gisteren Zembla gezien over die bollenteler in Boterveen en de rol van CTGB en het stukje over de dierproeven met ik meen een soort glyfosaat? Moeite van kijken waard.
Erik1979.
@pieta ik kijk eigenlijk geen msm meer. Probleem is dat men niet weet wat men moet geloven. We weten dat ze ontzettend veel liegen. Maar wat gelogen is??? Dus nee, niet gezien.
pieta
@Erik1979. Hoe kun je nou een oordeel vormen als je niet kijkt?
Erik1979.
@pieta ik oordeel niet over een individueel programma. Ik oordeel over de msm. Als ik tijd heb dan kan ik het wel even kijken.
bio boer
@pieta wat ik mij afvraag hoe weetje wat de gevolgen van een middel is na 30 of 50 jaar ?
pieta
@bio boer Proefdieren met een kortere levenscyclus?
bio boer
@pieta is die uitwerking dan ook zelfde ik weet het niet 🤷‍♂️
+2
jan w
Quote Reactie van @Erik1979.:
Glyfosaat heeft geen grote schade.

Dat zeg jij! Het is niet zo, dat ik het zelf zou willen verbieden. Maar we moeten er wel zuinig mee en goed mee omgaan, zodat er middelen blijven die we kunnen gebruiken.
Er is in de rode bordeaux wijn, van zowel de AH, Jumbo en Aldi restanten van glyfosaat gevonden. En dat hoort natuurlijk niet.
Als Onze overheid wil dat het beter moet, dan laat ze eerst maar eens beginnen met de supermarkten. Dat die geen producten meer mogen verkopen met een mindere productiestandaard ( dierwelzijn, productveiligheid en milieu) dan de nederlandse.
bijna 1/3 deel van de gewasbeschermingsmiddelen die in het oppervlakte water terecht komen is afkomstig van de consument.
Erik1979.
@jan w ik ken iemand die over de toelating gaat. Die zegt dat. Ik vertrouw hem in deze voor 100%. Hij zei dat ze niets gevonden hadden om het af te keuren. Zelf heb ik er de ballen verstand van.
Achso
@Erik1979. dat gaat dan over maximaal gestelde grenswaarden. Er is niet 1 toelating die naar de combinatie effecten van chemicalien kijkt. De industrie doet zich dit zelf keer op keer aan: glyfosaat wordt NOOIT in grondwater gevonden, wordt NOOIT in een organisme gevonden. En zo is het geintroduceerd. Maar dan wordt het teveel gebruikt en op granen gespoten om de afrijping te synchroniseren. Dan kun je dus op gedonder wachten.
weurding
@Achso graan bespoten met glyfosaat mag enkel en alleen nog als diervoeder verwerkt worden, maar dan komt het net zo goed nog in de voedselketen
Achso
@weurding klopt. Maar er worden dierentest gedaan, men vindt dan glyfosaat in nieren, lever en urine en daar heb je de poppen aan het dansen. Men moet eens spullen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Levert minder gedoe op
Leo,s vriend
@Erik1979. Glyfosaat is geen alternatief voor schoffelen...
Wel met je eens dat een verbod waardeloos is.
Als we met zen allen het bewust gaan gebruiken zie ik geen probleem.
Erik1979.
@Leo,s vriend ik kan niet discussiëren hoe je met glyfosaat om moet gaan en wanneer je hoeveel kunt gebruiken. Alles wat ik daarover zeg kan ik niet onderbouwen dus zinloos. Wat ik weet uit gesprekken met iemand die ik hierin voor 100% geloof en die meer kennis hiervan heeft als iedereen hier op het prikkebord samen is dat de hetze tegen glyfosaat op geen enkele wetenschappelijke onderbouwing baseert is.
Nevergiveup
@Erik1979. Ik gebruik maar zeer weinig roundup , nooit op oogst gewassen , en verder alleen x op stuk probleem bouwland.

Glysofaat lijkt me opzich een simpele fosfaat verbinding die gewoon in korte tijd afbreekt.

Maar heb er verder ook geen specifiek verstand van.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's glyfosaat , europese commissie en oostenrijk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0