LTO in Brussel: ’Europa gaat afhankelijk worden van voedselimport’

BRUSSEL - LTO-voorzitter Sjaak van der Tak hoopt dat er door het vertrek van Eurocommissaris Frans Timmermans en Europese verkiezingen meer realiteitszin komt als het gaat om de toekomst van de agrarische sector in Europa. „Klimaatmodellen laten zien dat grote delen van Spanje, Portugal, Italië en Zuid-Frankrijk binnen een generatie hun landbouwkundige potentie in hoge mate zullen verliezen.”

Naast Nederland ziet hij een rol weggelegd voor onder andere Duitsland, Vlaanderen en Denemarken. Volgens Van der Tak is de huidige EU-koers veel te eenzijdig. Hij haalt uit naar de voormalige Europese klimaatpaus Frans Timmermans: „Onze gewezen Eurocommissaris heeft het wel heel vaak over krimp, reductie, volumebeperking, nitraat, water en nog meer zaken. De EU is metersdik dichtgeslibd met richtlijnen, verordeningen en strategische visies. Maar een voedselstrategie voor ruim 450 miljoen Europeanen ontbreekt. ”

Meer: telegraaf.nl/financieel/1197213399/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Kars
Dat gaan ze in oekraine wel halen de tekorten. Dat beloofde land.
Net op staatsmedia NOS opblazen Nordstream dat Rusland als schuldigen werden gewezen. Maar bewijzen gaan stapelen zich op naar Oekraine.
En maar gratis geld weg geven aan die zelensky
+1
Erik1979.
@Kars nordstream waren niet de Russen. Dit is een directe aanslag op Duitsland en heeft grote financiële gevolgen. Scholz houd zijn mond hierover. Wagenknecht en Weidel proberen de onderste steen boven te krijgen. We mogen niet naar Biden wijzen maar die heeft wel aangegeven dat die het zou doen en is èèn van de weinige die het zou kunnen als hij niet zo dement was. Misschien is hij het wel vergeten.
+1
Erik1979.
@Erik1979. We hebben het in een andere topic over de maanlanding. Is leuk. Maar de nordstream is relevant. Is een aanslag op onze infrastructuur. Hierdoor gaan er veel landgenoten van mij de armoede grens over. Dit is echt groots en het wordt gewoon in de doofpot gestopt. Schandalig.
+1
Grasbaal
@Erik1979. Je landgenoten hebben er zelf voor gekozen om al jullie kerncentrales uit te zetten. Dan zal de energie-nood nog wel meevallen...
+4
Bauernopfer
@Grasbaal landgenoten als in grüne ideologen die toevallig wat te vertellen hebben in berlijn? En dan fijn franse kernenergie importeren
Erik1979.
@Bauernopfer ja, en Poolse kolen energie 😂 onze voertuigen lopen dus weer op kolen 🙈
Erik1979.
@Grasbaal ja, en heb je de peilingen gezien. Duitsers zijn in 2 dingen heel goed. Hun eigen land opbouwen en hun land afbreken. Beetje spannend of nu de afd al doorzet in Hessen en Bayern. Maar het duurt niet lang meer en dan zijn de Grüne waar ze horen. En kunnen we weer opbouwen. Eens kijken of we de jaren 60 kunnen herhalen. Akw weer aan en letterlijk weer het gas erop!
+2
demelkboer
@Grasbaal energie intensieve sectoren gaan in Duitsland allemaal kapot. Energie is er wel maar het is te duur. goedkope energie is de drijver voor welvaart
casev2
@Erik1979. Reken maar dat er op de achtergrond wel het 1 en ander door de amerikanen zal moeten worden toegezegd aan duitsland, na het opblazen van die pijplijn. Ik denk niet dat het duitslands voordeel is op dit moment om hardop te zeggen dat het de amerikanen waren, qua onderhandelingstechniek
+1
Erik1979.
@casev2 geloof ik niet. USA is gewoon hun eigen economie aan het boosten. En de EU heeft het niet door. Als de Grüne niet snel weg zijn verdwijnt bij ons 40% van de industrie.
Spuit11
@casev2 Er zijn permanent 34.000 Amerikaanse soldaten gestationeerd in Duitsland dus wie zou wie wat toe moeten zeggen?
bio boer
Is nl al lang netto importeur zeker als je veevoer grondstoffen ook meerekend

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , zuid-frankrijk , timmermans , verkiezingen , denemarken , portugal , vlaanderen , frans timmermans , sjaak van der tak en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0