Illustratie van: Gjvanlaar

Oogstmoment mais in zicht

De mais zit in de laatste fase en rijpt overal mooi af. Dinsdag doken de telers van het Maismeetnet hun perceel weer in om het drogestofpercentage te schatten. Eén teler heeft al geoogst. Meerdere telers gaan dat komende week doen en de rest wacht rustig af.

Bron

Oogstmoment mais in zicht
nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Reacties

Braboboer
Zie ze hier alle dagen rijden sinds eind vorige week
cjw73
@Braboboer meeste loonwerkers hebben hier de gras pickup nog voor de hakselaar
+1
labella
@cjw73 die hebben ze hier aan een oude hakselaar zitten, de andere zitten volop in de mais.
Dezeeuwseboer
@Braboboer bij ons ook al
Vdejong
Gaan vandaag een silo vol maken.
weurding
Volgende week mooi nazomerweer
George
Wij zijn hier al een week voorzichtig aan de gang.
Dezeeuwseboer
Is het bij iedereen wel een beetje goede maïs? Hier in Zeeland staat hij soms echt heel slecht.
George
@Dezeeuwseboer Ja dat heb ik gezien , drie keer in zeeland geweest deze zomer en het viel inderdaad niet mee bij jullie.
Braboboer
@Dezeeuwseboer

Staat er goed op ook al is die pas laat gezaaid.
+1
Dezeeuwseboer
@George Nee klopt er staat echt bar slechte maïs hier soms.
Braboboer
@Dezeeuwseboer

Waardoor komt het? Te veel structuurschade gereden in die natte periode?
Dezeeuwseboer
@Braboboer nee dat niet maar laat ingezaaid want het was te nat eerst. En toen was het te droog dus deel overgezaaid en andere deel is niet al te best
bio boer
@Dezeeuwseboer door toch tenatte omstadigheden bij zaaien ? Zaai bed ziet er mooi droog uit soms onder in kan het kletsnat zijn hier ook bij boer ook gezien mei maiszaaien dat met zaaien spooren waren gereden en er water omhoog werd geknepen op plekken die mais staat er nu ook waardeloos bij
Twentsch Land
Als hij naar de opkomst een triltand cultivator had afgesteld voor tussen de rijen en rustig rijden door de mais was gegaan was er nog veel redelijk goed gekomen.

@bio boer
+5
pieta
@Twentsch Land Als je op de klei het water naar boven drukt als je rijdt dan heb je met bemesten, klaarleggen en zaaien de hele structuur bedorven. Daar zijn volgens mij maar 2 oplossingen voor: flinke vorst of erg droog. Je gewas kun je wel vergeten en een triltandcultivator gaat je niet helpen.
Twentsch Land
Door toch tenatte omstadigheden bij zaaien

Het gaat dus niet over te nat bij eerdere bewerkingen.

Voor de rest totaal oneens met wat je schrijft, zelf hier wel een perceel klei/leem grond waar mais op wordt verbouwd, ook wel eens met zaaien of direct er naar door enorme plensbuien de grond versleept dichtslaat ..... dan is er maar 1 weg en dat is die slemp laag doorbreken zodat zuurstof weer de grond in kan en regenwater weer naar het grondwater kan trekken.

Of het met een triltand, vaste tand, schoffeltuig of nog iets anders gebeurd boeit me niet zolang de slemplaag maar voldoende is doorbroken.

@pieta
Noorderling
@Twentsch Land
Land moet na het zaaien minimaal een dag droog zijn en grijs worden voor het mooie, dat klopt.
Maar dat is nog wel weer op te lossen met een wiedeg of schoffel. Heb het alleen nog nooit hoeven doen met mais, met bieten of uien komt dat veel preciezer.

dat je zaaikouter loop te smeren onder het zaad, de banden grond verdichten welke geen wortel of water meer door gaat laten is een veel groter, maar vooral niet direct zichtbaar probleem. Dat is niet te herstellen. Kun je met een kopeg of welke machine een hoop verduisteren door in de gaten kluiten te smeren.
Twentsch Land
Een kopeg op natte grond is een onding.

@Noorderling
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
oor toch tenatte omstadigheden bij zaaie

Goed lezen wat er staat: Zaai bed ziet er mooi droog uit soms onder in kan het kletsnat zijn hier ook bij boer ook gezien mei maiszaaien dat met zaaien spooren waren gereden en er water omhoog werd geknepen op plekken

Op klei maiszaaien als het geregend heeft gaat sowieso niet. Heb je een idee hoe breed je voeten worden als je op wat vochtige klei gaat lopen?
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
de rest totaal oneens met wat je s

We hebben het duidelijk over duidelijk verschillende dingen. Slemplaag kun je volgens mij ook krijgen van beregenen. Oplossen kun je die ook ooit door nog een keer te beregenen meen ik.
Cowboy3
@pieta Is dit wijsheid van iemand die op het zand geboren is, er zijn er bij die leren het nooit dat geduld een schone zaak is op de klei.

(klik om te vergroten)

Foto van 8 juli mais onder is op 6 mei gezaaid en links er achter 19mei
+1
Braboboer
@Cowboy3

Je zit op een mooie plek te boeren
pieta
@Braboboer Daar zit ie niet want het zijn uiterwaarden. Maar het is wel een ontzettend mooi plaatje. 2 jaar geleden stonden die uiterwaarden vol met water in juni/juli ergens.
Braboboer
@pieta

Daar rechts boven op de foto bij die dijk staat toch een boerderij?
pieta
@Braboboer Verrek ja, je hebt gelijk.
+2
Cowboy3
@Braboboer Om te boeren zijn er misschien wel mooier plekken, maar @George moet op zijn elektrische fietske om ze op te zoeken.
Ik vind het om de hut goed genoeg.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Braboboer
@Cowboy3

Mooi wonen dan 😉
ntd79
@Cowboy3 strak bedrijf. Maar allemachtig, wat doet al dat water daar?
Cowboy3
@ntd79 Grind afgraving van de laatste 45 jaar, een jaar of 5 geleden zijn ze gestopt.
Twentsch Land
Heb jij ook een goede boot voor het geval .....

@Cowboy3
+1
Cowboy3
@Twentsch Land Ja, een hele vlotte
+1
ntd79
@Twentsch Land ja, dat is anders wat dan de dinkel
Twentsch Land
Zeker 😉

@ntd79
pieta
@Cowboy3 Ik ben een snelle leerling maar ik weet ook vooral wat ik niet weet of waar ik niet goed in ben. 😁 Wij hebben een stuk omstreeks of net voor 6 mei geploegd. Dat is zowat 2 weken blijven liggen tot het weer netjes opgedroogd was. Daar hebben we op 21 mei voor de buien die later op dag vielen onze mais gezaaid. Naderhand ook nog beregend. Ander perceel is dinsdag na pinksteren gezaaid, donderdags beregend en een week later nog een buitje gegeven. Staat beste mais nu.
Noorderling
@pieta
Je komt oorspronkelijk van t zand?
Dat voorjaars ploegen wil er alleen maar niet uit slijten 😄 Dat scheelt je minimaal een keer beregenen.

Heb op het vaste kunnen zaaien en heeft eerste maand geen regen gehad maar wel mooi aangeslagen.
Behalve kosten, is het grootste voordeel is dat je grond structuur mooi blijft en onkruid niet groeit. Die bestrijding was een eitje met een droge eerste maand.
pieta
@Noorderling Als wij hem hier op de wintervoor hadden gelegd had ie vol met onkruid gestaan tegen de tijd dat je er hier op kunt zonder structuurschade.
pieta
@Noorderling Ik denk dat je het verschil onderschat in met wat voor omgeving je te maken hebt. Wij zitten hier laag met de sloten altijd tot de nok vol.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
enk dat je het verschil onderschat in met wat voor omgeving je te maken hebt. Wij zitten hier laag met de sloten altijd tot de nok vol

Zitten jullie ook lager dan de maas. Dan heb je ook nog flink last van kwel. Met ploegen in het voorjaar kom je dan ook nog water boven op de snee tegen. (en nee ik bedoel dat niet 😃 ). Heb hier ook wel grond denk je in het voorjaar bovenop helemaal wit en mooi droog. Ga je ploegen komt het water bovenop de snee. Zulke grond moet je wel in het voorjaar ploegen omdat je dan veel meer waterbergend vermogen hebt. Het beste op zulke grond is eigenlijk gras. maar soms moet je toch wat.
pieta
@T60401 Nee, van kwel hebben we geen last. Het grootste stuk bouwland wat we hebben is fruitboomgaard geweest. Echte akkerbouwgrond. Bij ons is het systeem gewoon voorjaar ploegen. Er zit wat extra werk in(en kosten). Maar het geeft het minste risico op mislukken.
Noorderling
@pieta
Drainage is dan ook niet mogelijk, of heeft dat met zomerpeil nog wel nut?
Hier alles op circa 8 meter gedraineerd 1-1,10 diep en liggen behalve na veel regen in korte periode, als waterschap niet kan spuien boven water.
pieta
@Noorderling Het zomerpeil is hier hoog en in de winter zetten ze het lager. Maar sommige percelen kun je wel draineren omdat ze anders tov sloot liggen. De oude fruitboomgaard zit een grote middensloot in in eigen beheer. Daar zou je op kunnen draineren. Maar ik zie het nut niet. We telen hier nu voor het 5e jaar op rij fantastische mais. Tussendoor een keer bieten op gehad.
We hebben het wel enigszins op akkers liggen. Dat wil zeggen dat er twee ploegvoren als greppel in liggen die afwateren op de sloot.
Cowboy3
Quote Reactie van @pieta:
Het zomerpeil is hier hoog en in de winter zetten ze het lager

De grondwaterstand is hier de stand van de Maas 2.25 onder maaiveld bij normale stand.
Als het bouwland van je boven de 40% afslibaar is dan zou ik toch eens proberen gedeelte op de wintervoor te ploegen(hier meestal in december) heb je in de lente veel plezier van, kunt er wel wat later op.
Als je hier met zonnig weer in de lente na het ploegen niet binnen een paar dagen zaaiklaar maakt, word het grind en moet meteen na het zaaien beregenen.
bio boer
@Cowboy3 dat vind wel heel diep voor voor klei bij ons is het hoog als je daar gat boort en een dag later komt staat er meestal binnen de 60 cm wel water in het gat ook al liggen er drains die lopen 🤷‍♂️ het is ook diepste polder droog gelecht meer van friesland 2 meter onder nap ongeveer
Flevoland is 4 onder nap dacht ik
bio boer
@bio boer na jeren mais wordt de structuur van de klei ook niet beter op door de beperkte beworteling
Op gescheurd gras wil het altijd wel goed bewerken
Cowboy3
Quote Reactie van @bio boer:
Op gescheurd gras wil het altijd wel goed bewerken

Als organische stof maar 8 tot 10% blijft lukt dat wel en rivierklei is toch wat anders als zeeklei.
Cowboy3
Quote Reactie van @bio boer:
dat vind wel heel diep voor voor klei

Een paar weekeinden terug was nog wel anderhalve meter dieper toen de stuw weer kapot was en het is hier meer als 9,5 meter boven NAP en op 1.5- 2 meter zit hier niet van die blauwe tum tum maar grind
Cowboy3
@pieta Je heb thuis toch geen mais staan, maar op lichtere grond op de uiterwaarden aan.
pieta
@Cowboy3 Ik zit niet op de uiterwaarden. Wel lichtere grond maar hier zie je bar weinig wintervoor.
Cowboy3
@pieta Dat je niet in de uiterwaarden zit da weet ik wel, maar de lichste grond licht kort bij de Waal of Maas en de zwaarste en laagste licht in het midden.
pieta
Quote Reactie van @Cowboy3:
Maas e

We liggen kort bij de Maas
pieta
@Cowboy3 Zit jij wel achter een zomerdijk?
+1
Cowboy3
@pieta Gewoon achter de winterdijk en de plassen worden met hoogwater afgesloten met een sluis.
pieta
@Cowboy3 Je zit wel mooi te wonen daar.
cjw73
@Cowboy3 je hebt weinig ruimte om uit te breiden zo te zien
+1
Cowboy3
@cjw73 Dat mag toch ook nie meer.
ntd79
@Twentsch Land het is geen zand
weurding
@Twentsch Land doen we met vaste tand op 75 cm, wel zand
+1
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
aien ? Zaai bed ziet er mooi droog uit soms onder in kan het kletsnat zijn hier ook bij boer ook gezien mei maiszaaien dat

vaak begint het al dat de kopegtanden er een plaat van smeren. Water wil niet wegzakken en de kiemen komen er niet door om water te zoeken. Ben je elke paar dagen een mooi buitje nodig, maar meestal wordt het niks.
Enige optie is geduld, die groeidagen compenseert wel, slechte structuur nooit.

Heb ze ook wel gezien te sleepslangen en vastzitten in april met bemesten, allemaal stress op de een of andere manier. Mais op mais op mais. Ik denk als ze 1/3 tarwe teelden en 2/3 mais, dat ze nog wel evenveel tonnen mais zouden oogsten en de tarwe de winst is, alleen al door een veel betere bodemstructuur en je een keer kans hebt mechanisch wat te doen in de zomer. Kunt de klok er op gelijk zetten dat die grond nu ook niet meer droogt en het weer smeren wordt.
Dezeeuwseboer
@George Nee klopt er staat echt bar slechte maïs hier soms.
weurding
Hoor prijs 60 euro per ton vrij huis
Henry1
En hoe is het bij de prikkers in het noorden?
Wij zitten hier op de grens van Drenthe en Overijssel. Staan voor as maandag ingepland. Er zit nu nog we een beetje vocht in de korrel maar de stengel is al wel vrij droog. Ondanks dat ie nog vrij groen is. Maar heb wel het idee dat de stengel nu ook vrij snel verkleurt.

Ik twijfel wel wat om geen zetmeel opbrengst te missen. Maar met de drogestof percentages van afgelopen jaren - ook ondanks de groene mais toen ook en de mogelijkheid om gras in te zaaien nu toch maar door laten gaan. Alle mais is rond 10 mei gezaaid. Helft LG 31.218 andere helft een KWS ras ivm coating tegen vogelvraat.

Valt me wel op dat er vrij veel stengels omliggen of schuin hangen. Oom met een kolf er in.
Edvof
@Henry1 gister 2 wagens gehakseld om een overgangskuil te maken. In het veld dacht ik dat het wel mee zou vallen. Aan de bult was het nog veel te groen, water kon je er nog met gemak uitknijpen. Wij gaan weer 3 weken in de rust. In de NOP.
+1
bugo
@Henry1 Hier gisteren gehakseld, (z.w. Gr.), Korrel was al goed hard en plant begon ook al te verkleuren. Is 22 April gezaaid.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN