Video: nazomer ideaal om luzerne in te zaaien

Wie voor bijvoorbeeld het GLB besluit om luzerne te telen, kan dat volgens Roy Kuenen het beste doen in de nazomer. De voordelen van dit zaaimoment legt de productmanager ruwvoer van DSV zaden uit in deze video.

Deel dit topic

Reacties

Claas 1986
Wie heeft er al ervaring met luzerne?
Huppel
Hier zeggen ze juist om het in het voorjaar te zaaien. Of einde zomer tot midden september anders ben je te laat. We hebben een aantal percelen met luzerne er in. Geeft goede opbrengsten met weinig mest. Kan wel 5 jaar staan maar vallen dan wel wat lege plekken in. Met gras is niet de ideale combi is mijn mening, schiet soms wat te snel in de aar en blijft in mengteelt weinig productief. Dit keer eens een stukje proberen met een beetje kropaar, rietzwenk en klaver.
cs-agrar
Quote Reactie van @Huppel:
Kan wel 5 jaar staan maar

dan trek je hier met ploegen de drains mee omhoog aan de lucernewortels
PG77
Niet na de snijmais zaaien
robotmelker
@PG77 waarom niet... samen met gerst,... zou moeten kunnen
bio boer
@robotmelker denk dat niet genoeg kan groeien voor het de winter in gaat luzerne moet ook niet tekort de winter in zeggen ze wel
+1
PG77
@robotmelker Als de maïs gespoten tegen onkruid heb je soms nawerking van de bodemherbicide. (Vorig jaar zelf meegemaakt jammer genoeg) Kan beter wintervoor ploegen en zorgen voor goed fijn zaaibed in voorjaar. Je mist misschien wel een snede lucerne maar t ontwikkeld zich wel beter en dichtere plantbedekking
jani
Dit voorjaar (28 April) Luzerne laten zaaien voor GLB. Het perceel is ongeveer half mei dood gespoten. Er stond Italiaans raai als groenbemester. Licht geploegd, rotoreg en zaaien. Opkomst was traag, waarschijnlijk door het koude voorjaar. Gezaaid 25 kg luzerne met 25 kg zomergerst om onkruid te voorkomen.
Er was veel opkomst alsnog van Meldes, Perzikkruid en Hanepoot. De derde snee stond vorige week perfect. Een mooie dikke snee wat voor 50% in de bloei stond.
Wat vergeten[/b] wordt is de mestplaatsingsruimte! Er mag het eerste jaar maar 40 kg Stikstof geplaatst worden en het tweede jaar 0 kg!!! Dus het hangt er vanaf hoe het er volgend jaar bij staat, anders komt er spoedig weer Snijmais of Gras in.
+1
bio boer
@jani 170 kg dierlijke mest mag wel rekenen waar door er exstra drijf mest hebt voor op gras
Luzerne gewoon telen zonderbemesten gaat dat niet ? Straks zonder derogatie mag je wel wat fosfaat er op strooien

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zaaien , zaden , telen , ruwvoer , glb en luzerne geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.883