Robot – wel of geen MPR?

Steeds meer robotbedrijven, steeds minder bedrijven in de MPR? Wat spreekt voor en tegen melkcontrole op automatisch melkende bedrijven en welke oplossingen zijn in de toekomst denkbaar?

Bron

Robot – wel of geen MPR?
vakbladelite.nl

Deel dit topic

Reacties

grös
Hier geen MPR meer, gaf alleen maar werk en kosten.
Ook omdat er nog wel eens wat mis ging met de shuttle. Alleen nog voor para onderzoek eens in de 2 jaar. Ze brachten het ding ook vaak om 16:00 en dan halen ze hem om 09:00 weer op, dan weet je wat je kunt gaan doen, ook die koeien die normaal 1x daags gaan mag je dan ff ophalen.
Voor celgetal is MPR ook maar een momentopname. Van de tank weten we het iedere 3 dagen. En de robot geeft geleiding iedere 24 uur.
En FrieslandCampina geeft bij een "te groot verschil in BSK" strafpunten, alsof je koeien dan ziek zouden zijn.. Zonder MPR kunnen ze het alleen nog maar berekenen.
pieta
Quote Reactie van @grös:
Ook omdat er nog wel eens wat mis ging met de shuttle. Alleen nog voor para onderzoek eens in de 2 jaar. Ze brachten het ding ook vaak om 16:00 en dan halen ze hem om 09:00 weer op, dan weet je wat je kunt gaan doen, ook die koeie

Voor een paar centen sluiten ze hem voor je aan.
kaas
@pieta en dan gaat het niet mis zeker
pieta
@kaas Als ie het eenmaal doet doet ie het is mijn ervaring. Wij hadden er ook wel ooit opstartproblemen mee. Nu hebben ze nieuwe shuttles, werken goed maar aan- en afsluiten is wat bewerkelijk. Lely hebben wij.
hookwood
@pieta ik laat CRV ook de boel aansluiten, kost idd niet veel. Daarnaast paste het qua tijd ook niet altijd wanneer ze kwamen ophalen dus dan is het net zo makkelijk dat ze alles regelen.
pieta
Quote Reactie van @hookwood:
Daarnaast paste het qua tijd ook niet altijd wanneer ze kwamen ophalen dus dan is

Koppelen ze bij jou ook af?
hookwood
@pieta ja aan en af koppelen. Is zo'n Lely shuttle, wordt ook gebruikt bij Fullwood robots
grös
@hookwood
Dan nog moet je binnen 16 uur wel alle 60 koeien er door jagen. Kregen het ook niet voor mekaar dat ie koeien geen 2x monsterde, dus na 90? melkingen was ie vol.
+2
pieta
@grös Wij jagen er geen enkele door en van elke koe wordt 1 monster genomen.
+1
hookwood
@grös wordt maar één monster per koe genomen, de rest van de data gaat vanzelf. Heb er verder geen werk mee zo.
Braboboer
Ik doe wel MPR voor de celgetal informatie met selectief droogzetten.

En ik wil de gehaltes graag weten voor de fokkerij.
+1
grös
@Braboboer
Gehaltes is dan wel interessant.
Kan dit ook niet met de MQC ?
boerderij.nl/melkrobot-meet-vet-en-eiwit/
+1
Braboboer
@grös

Heb het er niet op zitten.

In het verleden moest je dan nog steeds mpr doen om die sensors mee te kalibreren. Weet niet of dat tegenwoordig nog zo is.
+1
jeroen groot
Hier alleen voor de lijsten de MPR in t leven gehouden. Houd mpr aan tot fiattering via de robots mogelijk wordt. Is veel betrouwbaarder, kg,s in tank en dagproduktie beter te checken, elke melking celgetal, vet en eiwit. Voor commerciele doeleinden gebruik ik geen mpr meer, alleen voor de emotie;)
jeroen groot
@jeroen groot melken met Lely A5
joske1980
@jeroen groot
Hier eigenlijk net zo maar moet je zonder mpr geen ppb? Bij rfc dan tenminste?
grös
@joske1980
Wat is PPB, ik lever aan FRC.
+1
pieta
@grös pbb, periodiek bedrijfs bezoek denk ik
hookwood
@grös hadden we vroeger ook hoor. PBB is het trouwens, periodiek bedrijfsbezoek. Moest de veearts 4x per jaar ff check doen.

Toen de mogelijkheid kwam van de CDM, nu is dat KoeData, ben ik daar mee gestopt.
jeroen groot
@joske1980 onze afnemer alleen kkm en pbb, mpr niet nodig
+3
Marco de 1ste
Geen Mpr nodig, celgtal en vet&eiwit bepaling op de robot. Is veel accurater dan 1x in de zoveel weken. Met mpr betaal je data voor een ander die er leuke modellen van maakt. En die vervolgens iouw erop gaat af rekenen.
Vind het knap van RFC dat ze bsk ,aantal uier infecties af kunt leiden uit tankleveranties.
Neem korrelzout met die KoeData

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkrobot , robot , melkcontrole en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0