Illustratie van: Gjvanlaar

Melkveehouder Dedde-Jan Tilma tevreden met mais

Melkveehouder Dedde-Jan Tilma uit het Friese Hantumhuizen is tevreden met zijn mais dit jaar. Sinds vrijdag zijn de eerste pluimen te zien. 'Het is een seizoen van uitersten, maar de mais staat er mooi bij', vindt hij.

Deel dit topic

Reacties

+4
Vdejong
Trap is 3 m

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Kars
@Vdejong zelfde lengte als hier
bio boer
@Kars die staat ook pas in de pluim lang nog niet alles
Kars
@bio boer hier ook pas net. 2 juni gezaaid
+1
Elvis
@Vdejong hoeveel feet is dat?
+2
Vdejong
@Elvis 1 ft= 30.48 cm, reken maar uit
casev2
@Vdejong dat is een mooie bult voer die je daar straks vanaf gaat halen. Hoeveel hectare heb je staan?
Vdejong
@casev2 12 hectare van deze mais, de rest in de polder, ongeveer 20 hectare, is deels verzopen.
+2
hookwood
Afgelopen zondag ff rondje Fryslân gedaan maar veel matige maïs gezien onderweg
bio boer
@hookwood veel wilden tevroeg heb wel gezien dat er met zaaien spooren werden getroken dat er natte zooi omhoog kneep dat perceel staat er ook broed bij nu terweil perceel wat week later isgedaan stuk beter staat veel hebben wel keer de haspel er over gedaan voor droog liggend zaad vooral als het wat kluiterig licht
+1
Kars
@bio boer je hebt kalenderboeren met maiszaaien en je hebt boeren die kijken naar beste moment om te zaaien. Ik behoor bij de laatste.
koe-boer
@bio boer
Liever 10dagen telaat als 1 dag te vroeg met maïs zaaien
+2
arnold
@koe-boer Toch zie je meestal dat de vroeg gezaaide mais kwalitatief beter is dan laat gezaaide.
Mais.
Mais is een tropisch gewas en die groeien toch het beste in de zomer.
Noorderling
@arnold
April en eerste helft van mei kan soms ook meer herfst dan zomer zijn.
+1
arnold
@Noorderling 1 juni moet de maisplant in de startblokken staan om in juni/juli een groeispurt te maken.
Dan ben je gemiddeld altijd het beste af.
Natuurlijk zijn er jaren dat het anders is maar toch zie je dat de vroeg gezaaide mais veelal beter is.
Daar komt bij dat eerder hakselen veelal minder structuurschade opleverd dan later hakselen.
Dus je hebt ook voor het volgende jaar de eerste punten alweer te pakken
Noorderling
Quote Reactie van @arnold:
Natuurlijk zijn er jaren dat het anders is maar toch zie je dat de vroeg gezaaide mais veelal beter is.

Die grond is waarschijnlijk droger waardoor je er eerder op kunt komen.
Droge grond is warme grond, dat komt altijd weer naar je toe met mais.
Of die link er dan hard is met zaaidatum of dat het een gevolg is van de grondkwaliteit vraag ik me af.

Eerder is in de regel beter, maar er zijn ook seizoenen geweest dat september zeiknat was en het er in oktober vlot over liep. Heb wel redelijk droge grond, kan in de regel ook wel vroeg zaaien, als dat niet lukt mislukt er weinig, in het najaar kom je met een week geduld vaak ook een heel eind, anders enkelas dumpers met opzetschotten en loopt alles er nog prachtig over. Kunst is om het direct te ploegen, als er regen in bereden grond komt ben je wel voorlopig verloren.
arnold
@Noorderling gemiddeld is september droger dan oktober
cjw73
@arnold oogsten in september kan alleen tegen het eind van de maand, maïs bloeit gemiddeld rond 20 juli en daar komen onder normale omstandigheden 2 maanden bij voor de kolf rijp is
Noorderling
@arnold
Tja gemiddeld, gemiddeld is deze zomer ook niet droog.
Als ik op neerslagkaart terug kijk is het 50/50. Grootste probleem is dat het minder droogt in oktober dan in september. Als structuur niet goed is met ontwatering van de grond gaat het dan dubbel zo hard van je af.
+3
cjw73
@Noorderling hij zoekt gewoon een excuus om de maïs er in september niet rijp af te halen. Mais moet geoogst worden als het rijp is en als dat om het land niet kan, hoort er geen maïs in.
Noorderling
Quote Reactie van @cjw73:
n een excuus om de maïs er in september niet rijp af te halen. Mais moet geoogst worden als het rijp is en als dat om het land niet kan, hoort er geen maïs in.

Heb liever in oktober, kan de tarwe er direct in, in plaats van wachten totdat het nat wordt en ploegen zaaien niet meer wil. Direct na de oogst loopt dat altijd wel.
cjw73
@arnold bullshit. Is nog nooit uit analyses naar voor gekomen.
+1
kaas
@Kars ja ja dat hoor ik vaker je zelf schoon praten als je te laat zaait om dat je zelf te laat was met de voorbereidende werkzaamheden om de mais optijd te zaaien
Kars
@kaas onzin. Ik zaai nooit voordat mei is. Half april is grond vaak te koud. Mais moet in week erop staan. Die half april zaaien hebben vaak vorstschade en 3 weken dat ie boven komt kijken. Dat landwerk is het werk niet tegenwoordig. Geduld hebben is voor sommige moeilijker dan optijd erin hebben zitten.
kaas
@bio boer hier eind april gezaaid maar er zijn ook hier die 3 week later zijn en dat moet nog heel wat groeien om het in te halen laat staan dat het optijd rijp is.
Noorderling
@kaas
Quote:
hier eind april gezaaid maar er zijn ook hier die 3 week later zijn en dat moet nog heel wat groeien om het in te halen laat staan dat het optijd rijp is.

Hier eind mei gezaaid en bloeit al ruim een week.
Paar jaar geleden op 1juni gezaaid en was half oktober rijp met 390 zetmeel.

Hebben hier rond 5mei ca 40mm gehad in een uur.
Die mais groeit ook niet. Natte grond is koude grond. Daarna wisselvallig gebleven. Na half mei met warmte in vochtige grond zaaien, staat de mais er in 5 ipv 10dagen op en groeit ook zo door kritische periode met ritnaalden heen.
Zo heeft alles voor en tegens, maar je kunt beter een vlotte start hebben dan ten koste van alles vroeg willen zijn.
+1
Kars
@Noorderling zo is dat. Mais moet binnen week erop staan en doorgroeien. Zo vaak hier dat half april gezaaide nog nachtvorst krijgt. Nou en dan staat mais stil en onkruid groeit door. Spuiten ze tegen onkruid wat lekker hard is en mais die geel erop staat..hoppa weer week teruguit gespoten in groei.
kaas
@hookwood midden en boven in frysland valt de mais niet mee ,maar in het zuid oost hoek staat de mais best hier al 14 dgn de pluim er in kolven beginnen mooi te komen gemiddelde lengte gaat naar de 3 meter toe
Henry1
@kaas misschien ook afhankelijk van de grondsoort?
Hier op zand proberen we ook vroeg te zijn en meestal zit je goed. Maar laatste paar jaar wel iets kouder weer in het begin waardoor later gezaaide mais veel achterstand ingelopen is.

Aan de andere kant staat vroeg gezaaide mais minstens net zo goed. Dus volgend jaar proberen we het weer vroeg.

Maar ras maakt qua bloei tijdstip ook veel uit! Hier 2 rassen ivm vogelvraat op een aantal percelen vorig jaar maar zat wel bijna een week verschil in start van de bloei!
+2
casev2
Hier in de regio staat de mais wat eind april gezaaid is kunnen worden het beste. Daarna was het 3 weken niet mogelijk, met gelijk die droogte er achteraan.... stukken met mais van max 1 meter zijn hier en daar geen uitzondering 🙈

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN