Vicieuze cirkel: afkalfgolven

Worden de koeien moeilijker dragend in de zomer, dan leidt dat vaak tot ongewenste pieken in het afkalfpatroon. Deze vicieuze cirkel is moeilijk te doorbreken. Tips tegen afkalfgolven. 

Bron

Deel dit topic

Reacties

+6
spotmelker
Beste is je er niet druk over maken, goed gevoerde koeien blijven wel melk geven en vervetten niet snel.
apel
Stier tussen de koeien. Maar dat heeft weer andere nadelen
+1
Koetje33
Het grootste nadeel van een afkalf piek is arbeid. Meerdere kalveren op een dag en je doet verder niet meer zoveel. En dat de kalverhokken wel erg druk bezet zijn. Op een gegeven moment begint het gekloot waardoor je nog drukker bent.
+1
newholland6640
@Koetje33

Niets makkelijker dan 1 piek. Alles tegelijk, spenen, tegelijk bij de stier ed.
+2
marcsterreborn
@newholland6640 nee dat klopt niet. Het is wat @Koetje33 aangeeft. Dan krijg je veel te veel werk ineens. Je loopt ook tegen grenzen aan qua huisvesting, en ziekte ligt op de loer als je er heel veel hebt. En dan loopt het je helemaal over de schoenen... (soms letterlijk)...
cjw73
@marcsterreborn ach het is hier ook zo, maar de meeste kalveren zijn binnen een week of 3 weg. Ruim de helft moet hier nu ook kalven de komende 3 maanden.
cs-agrar
@cjw73 de helft waarvan? dat scheelt nog al hier en daar in aantallen
cjw73
@cs-agrar het aantal valt hier mee. Moeten 35 kalven de komende tijd. Maar hoe meer koeien er zijn, des te meer volk er rond loopt om te verzorgen
cs-agrar
@cjw73 35 in 3mnd is toch niet zo spannend
cjw73
@cs-agrar nee dus ik zie geen probleem in een afkalfpiek.
newholland6640
@marcsterreborn

Zo zo, ik dacht dat jij nogal open minded was.
Vast geen ervaring met verplicht jongvee weiden?
Vantveen
@Koetje33 Vind het juist heerlijk. Desnoods veranderd de stapel pallets in een rij eenmalige kalverhokjes. Kun je daarna een stuk makkelijker paar dagen weg
+1
Bauernopfer
Werken met een stier id kudde 365 dagen per jaar. Toch altijd zo dat er er 10 in een week kalveren en dan weer 14 dagen niets. Heeft de stier dan goede en slechte dagen of stemmen de dames hun hormonen op elkaar af.

Hier nu kalveren 28 dagen aanhouden. Dan word t snel druk
Van-Epscheuten
@Bauernopfer worden verse koeien dan niet te gauw gedekt? Met als gevolg veel tweelingen?
newholland6640
@Van-Epscheuten

Heeft dat verband? Wat is te gauw?
Nick83
@newholland6640 2 of 3 weken na kalven? Dat is snel...
Van-Epscheuten
@newholland6640 in de eerste tocht komen vaak meerdere eitjes vrij.
spotmelker
@Van-Epscheuten ik dacht dat de kwaliteit van de eitjes 3 maand en later achteruit ging, van tweelingen door (te) vroege dracht heb ik nog nooit gehoord. Koeien die ik vanwege hoge melkgift niet droogzet insrmineer ik daarna ook sneller maar heb daardoor geen tweelingen.
Bauernopfer
@Van-Epscheuten ja sommige worden meteen weer drachtig enkele weken na kalving. (Fleckvieh). We hebben wel enkele meerlingen per jaar maar niet abnormaal. Zeg 4 a 5 per jaar op 120 kalvingen
casev2
@Bauernopfer ben ik wel benieuwd wat jouw tkt is, met je eigen stier. Hier hebben we nu 2 maanden de (pinken) stier tussen de melkkoeien, omdat mijn vaste inseminator (m'n vader) er even tussen uit is. (Koeien lopen hier dag/nacht buiten, en geen zin om de korien sochtends lang binnen te houden totdat de ki een keer komt
spotmelker
@casev2 moet je dan alles binnen houden? Ik zet er dan een paar(inclusief tochtige) vast in voerhek.
Van-Epscheuten
@spotmelker de stier gaat hier gewoon mee het land in.
+1
Melkboer16
@Van-Epscheuten gefeliciteerd, op een gegeven moment brengt hij je thuis of de lijkwagen haalt je op
+1
Erco
@Melkboer16 wat een onzin
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
wat een onzin

zijn helaas voorbeelden genoeg van
+1
Erco
@cs-agrar ja mee eens maar omdat bij voorbaat al te concluderen... Het zou voor mij ook niks zijn. Wel n bul bij de pinken in de stal voor n enkele terugkomer. Maar hoe mak die ook is, elke dag met boxen doen gaat ie even vast in het voerhek. Geen enkele leer uitgezonderd. Juist die dag dat je denkt laat maar dan staat ie straks een keer achter je
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
Juist die dag dat je denkt laat maar dan staat ie straks een keer achter je

dus dan praat die jongen toch geen onzin?
Erco
@cs-agrar hij beweert bijvoorbaat al dat je daardoor t loodje legt. En dat is onzin door met vaste gewoontes te werken. Ik ken iemand die heeft de stier aan n lange ketting in het land staan tussen de koeien. Alleen verzetten met de trekker op de ketting. Koeien gaan naar binnen om te melken komen later weer terug. Risicos beperken
+1
RaHeados
@casev2 zelf leren, ben je ook niet meer afhankelijk van je vader voor de inseminatie en hoeft er geen organisatie langs te komen.
+1
Van-Epscheuten
@RaHeados zeker! Heb het ook gedaan, onze ki organisatie bied het aan, kosten zijn gering. Samen met een boer uit de buurt, beurtelings koeien insemineren op beide bedrijven.
Bauernopfer
+1
jvt
@casev2 Hier radicaal de keuze gemaakt 3 jaar terug alles met eigen stieren, als fokkerijliefhebber niet de meest logische keuze , gezien door anderen, maar bij ons was het een logische afweging. TKT, schommelt tussen 370 en 390 dagen. En ja , sommige koeien hebben een zeer korte tkt, anderen wat langer, omdat je niet kunt kiezen voor ovsync. Enkel fertagyl spuiten als koe bij drachtcontrole niet zichtbaar drachtig is, want wellicht minder dan pakweg 25 dagen drachtig en dan zie je het niet. Voordelen zijn er legio. Nadelen slechts 3, meteen ook grote nadelen Eerste is, stier blijft een stier en dus altijd opletten. Bij geringste twijfel of karakter veranderd, vaak zie je dat aankomen, direct ruimen. Niet denken valt wel mee. Nadeel twee is dat het jaarlijks een aantal koeien kost, het gaat er ooit lomp aan toe en met bespringen kunnen er ook ongelukken gebeuren. Kan ook met bespringen door tochtige koe maar stier is meestal toch nog ff wat zwaarder. Derde is dat je ruim in vaarskalveren komt zitten, die relatief weinig geld opbrengen. Waar je met inseminatie kiest voor een bepaald percentage inseminatie met vleesrassen, is dat hier niet mogelijk.
Kortom, eigenlijk een waardeloos systeem, maar voor ons werkt het. Wil je bij grote koppels fatsoenlijk insemineren, is en een tocht herkenningssysteem een voorwaarde i.c.m. automatisch separeren en vast zetten. Bij ons eerste gehad en afscheid van genomen door slechte werking van systeem, is ondertussen ook van de markt, separeren hebben we nooit gekund.
casev2
@jvt duidelijk verhaal joost. Dat nadeel van een lage kalveropbrengst door al die vaarskalveren die voor een paar tientjes weg moeten, ipv een blauwe van 250 euro is wel een ding. Als ik naar mǹ eigen bedrijf kijk missen we door de jaren heen best wel veel tochtige koeien wanneer ze dag en nacht buiten lopen. Dat verlies vangt de stier nu hopelijk op.
KI cursus heb ik in het verleden gedaan, maar voel me nog niet zeker genoeg om het op te pakken.
Koeien vastzetten, en de koppel sochtends laten vertrekken naar het land gaat hier echt niet lukken. sommige breken letterlijk de stal af.....
Noorderling
@casev2
Zijn die blauwen allemaal pure winst?
De helft van extra kalveropbrengst kan al weggestreept worden tegen melkderving.
Keer een met kromme poten, ditjes en datjes.

Het is direct geld in het handje, maar op de een of andere manier trokken de koeien het niet die al aan het ondereind zaten. Is 100 of 2 ook niks.
+3
Braboboer
@Noorderling

Als je gewoon geteste blauwe rietjes pakt met beste geboortegemak en laag geboortegewicht zie ik geen verschil met een zwartbonte stier qua geboortes.

Moet je wel 5 euro extra uitgeven aan een blauw rietje.
Noorderling
@Braboboer
Heb daar nooit op bezuinigd en heb ook geen kleine smalle koeien.

Kon merken dat we met die koeien aanmerkelijk meer gedoe hadden, keer nageboorte, zware verlossing, metritis, die pakken dan ook een keer een lebmaag mee. Ketose en koe niet weer drachtig krijgen, dan help je ze wel aan een lage lactatiewaarde en in een visueze cirkel met BWB insemineren.

Ging ook vaak wel goed, maar die 15 probleemgevallen per jaar waar je heel druk mee bent en koeien verliest voor lange en soms korte termijn was het me niet waard. Dan is een paar duizend euro ook zo verdampt. Keer een blauw kalf er bij met kromme poten, gipsen etc.
Allemaal winst was het niet.

Als dat er nu 5 zijn houdt het wel op.
Zijn er genoeg die laten zien dat het vanzelf kan gaan. Tank moet vol in plaats van voornamelijk druk zijn met een paar koeien. Maar als ik hoor dat sommigen met 100%bb insemineren boer blijven zal het wel kunnen.
theo-lamers
@Noorderling mijn ervaring is dat na jersey er niks makkelijker kalf als bb en dan heb je die opstartproblemen ook niet. En ik laat stierkeuze altijd over aan inseminator, vaak zelfs mannelijk gesext
+3
richard-de-wolff
@casev2 kunt toch ook direct na melken zelf insemineren ? En daarna de deur los
+3
robbies
@casev2 gewoon zelf aan beginnen. Niet te bang zijn. Je zult vast een paar keer misvatten, maar dan is er nog geen man overboord.

Ik doe het al meer dan 20 jaar zelf. Begonnen vanwege kostenbesparing, maar nu vooral het gemak. Het meeste werk is de koe vastzetten, maar dat moet je voor een inseminator ook doen.
Melkboer16
@robbies hier ook al meer als 30 jaar. Meeste werk is idd tochtige koeien vast krijgen want die gaan aan het einde van de tocht liggen.
Als ze nog druk zijn heeft het met minder zin om te insemineren.
Dhz ki-cursus was de eerste investering na mijn schoolcarrière en gelijk ook een hele beste.
Voor weinig geld heel veel succes en veel vreemde arbeid bespaard.
cs-agrar
Quote Reactie van @Melkboer16:
Als ze nog druk zijn heeft het met minder zin om te insemineren.

blijven ze wel midden op roosterpad stil staan, scheelt vast zetten.
robbies
@cs-agrar dat doe ik dus tegenwoordig. Ff de box in jagen of gewoon midden op de loopgang insemineren.
+1
Melkboer16
@cs-agrar zou kunnen maar kies vaak voor de veilige optie.
Leeftijd begint me tegen te werken of ik wordt verstandig
+1
arie.j
Vroeger had elk bedrijf de alkalfpiek in het voorjaar en weinig melk in de winter.
Daar is destijds de wintertoeslag vandaan gekomen
In de jaren 60 vorige eeuw was een verschil in aanvoer bij melkfabrieken van 4 staat tot 1 tussen top in het voorjaar en dal in december januari heel gewoon.
En draaide bij de Graafstroom alleen de melkinrichting ,en kaasmaken stond dan stil
In Nieuw-Zeeland was het destijds nog extremer.
Van-Epscheuten
@arie.j ik ben ook redelijk voorjaarkalvend. Verhouding nov/mei is 1:3
+3
pieta
Quote Reactie van @Van-Epscheuten:
ik ben ook redelijk voorjaarkalvend

Oké. 😁
+1
Van-Epscheuten
@pieta telkens weer een zware bevalling. Zo’n kalf 😅
+2
Cowboy3
@Van-Epscheuten Zal allemaal wel eenkleurige bruin zijn zonder nageboorte.
+1
marcsterreborn
@Cowboy3 dat is wel een makkelijke veronderstelling. Vergeet niet: er zijn ook prikkers die zeven kleuren stront schijten....
cs-agrar
@marcsterreborn die zijn gister te varen geweest?
Van-Epscheuten
@Cowboy3 het oormerk knipt er zeer gemakkelijk in
+2
Braboboer
Er komen steeds meer melkrobots, dan wil je geen afkalfpiek.
newholland6640
@Braboboer

Hoeveel scheet het? Werken hier toe naar 2 pieken
Braboboer
@newholland6640

Ik heb ze vol staan, dan wil je geen grote pieken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer en koeien geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
54
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN