Genoeg zoetwater in Nederland: waterpeil in Markermeer en IJsselmeer weer normaal

Rijkswaterstaat heeft besloten om de waterpeilen in het Markermeer en IJsselmeer weer te laten zakken tot het normale niveau. Het peil was sinds april met vijf centimeter verhoogd om voldoende zoetwater op voorraad te hebben voor een droge periode, maar de waterschappen rond de meren hebben bijna geen extra water meer nodig.

De buffervoorraad was nodig omdat er een dip was ontstaan van het smeltwater uit de Alpen. Daar was in de winter minder sneeuw gevallen dan normaal. Met het verhogen van het waterpeil in de meren werd er 100 miljoen kubieke meter extra zoetwater geborgen in het Markermeer en IJsselmeer.

Ook het grondwaterpeil dat maandenlang te laag is geweest, herstelt weer. Volgens Rijkswaterstaat een teken dat de situatie weer normaal wordt.

Droogteproblemen niet overal voorbij
Ondanks dat er nu weer voldoende water is, zijn de droogteproblemen nog niet overal voorbij. Op sommige plaatsen in Nederland is de grondwaterstand nog te laag. Sproeiverboden blijven gelden en bij de zeesluis in IJmuiden wordt minder gebruikt om verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan. Op meer plaatsen in het land heeft de scheepvaart last van deze beperkingen. Het neerslagtekort is wel flink gedaald en nadert nu een normale stand voor de tijd van het jaar, staat in de wekelijkse droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

De beschikbaarheid van water gaat de komende week verder verbeteren, denkt de LCW. Er wordt meer regen verwacht en ook in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas gaat het regenen. Daardoor stijgt het waterpeil in de grote rivieren.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sneeuw , winter , water , flevoland , grondwaterpeil , waterschappen , regen , rijkswaterstaat , smeltwater en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0