Opinie Pieter Omtzigt kan beter geen eigen partij starten, hij heeft een andere taak

telegraaf.nl/watuzegt/1303571665/…
MARIANNE ZWAGERMAN

Natuurlijk moet Pieter Omtzigt geen eigen politieke partij beginnen. Politieke partijen zijn net liefdesrelaties of bedrijven, ze beginnen meestal vanuit een mooi ideaal, maar al snel worden het eigenmachtige organismen die zichzelf in stand houden tot hoofddoel verheffen. Dan willen er mensen de baas spelen en raken de principes uit beeld.

Zo kon een partij die in de jaren 60 werd opgericht om de zeggenschap van burgers radicaal te verankeren, vijftig jaar later ineens het referendum afschaffen. Gedreven door machtsgeilheid gaat het allang niet meer om de bestemming, maar wordt het eindeloos verlengen van de reis de belangrijkste prioriteit.

Bovendien, een partij met een bestuur, leden, een administratie; je wilt het Pieter toch niet aandoen. Er is ook niemand die dat van hem vraagt. De bijna dertig procent van de Nederlanders die op Omtzigt gaat stemmen als hij meedoet in november, wil helemaal geen nieuwe partij met 46 zetels. Ze willen 46 keer Pieter Omtzigt in de Kamer.

46 vuurspuwende Omtzigtjes vol gedeelde frustratie over het onrecht, het dedain, het liegen, het wegstoppen, het zwartlakken. 46 ijverige dossierduikers, Kamerleden die wél alle stukken lezen, inclusief de bijzinnen, de voetnoten en de onderliggende berekeningen. Ze willen 46 keer wraak voor de pogingen van Rutte en Jorritsma om Omtzigt weg te werken na de vorige verkiezingen. Ze willen vooral 46 keer iemand die ze wel kunnen vertrouwen, die geen smerige spelletjes zal spelen maar ervoor zorgt dat de feiten op tafel komen.

Dennis Wiersma op anabolen
Omtzigt als partijleider wordt een faliekante mislukking, een blauwdruk van het Peter Principle. We raken ons beste Kamerlid kwijt en krijgen er een slechte partijleider voor terug. Ik ken hem maar een klein beetje, maar weet vrijwel zeker dat Omtzigt als leidinggevende een Dennis Wiersma op anabolen is. Een dagelijks ontploffende schuimbekker. Een garantie voor continue #ophef op de redactieburelen van de Kaag-fanclub in Hilversum, die deze week in een rotvaart werd omgebouwd naar de Vereniging van Timmermans-vereerders.

Kruiwagentje met kikkers
Omtzigt moet nooit in de positie komen dat hij verantwoording moet nemen voor de uit het internetarchief opgediepte oude tweets van zijn partijleden. Hij moet nooit in de positie komen dat hij spindoctors in moet huren om te doen alsof hij de kikkers wel in zijn kruiwagentje houdt. Sterker nog, hij moet helemaal geen kruiwagentje hebben om kikkers naar de Tweede Kamer te vervoeren.

Wat Pieter moet doen is de Lijst zonder Last registreren. Een kieslijst waar mensen op komen die zonder partijpolitieke druk kunnen spreken vanuit hun kennis en expertise. Mensen die net als hijzelf perfecte dossierduikers zijn. Die ergens verstand van hebben, dingen uit willen zoeken, die nieuwsgierig zijn en het vermogen hebben om ministers en ambtenaren het vuur aan de schenen te leggen als ze ruiken dat er gelogen of gesjoemeld wordt.

Ambitie
Omtzigt moet glashelder maken dat hij en zijn collega-dossierduikers niet gaan regeren. Zij zijn er om te controleren en wetsvoorstellen in te dienen. Een gedeelde politieke ideologie is er niet, uitsluitend de ambitie om de democratie en de rechtsstaat in ere te herstellen zoals Omtzigt het omschreef in zijn Thorbeckelezing eerder dit jaar.

Hij zei daar: ’De essentie van een democratie is dat burgers en journalisten de totstandkoming van besluiten kunnen controleren. Op basis daarvan kunnen zij bij verkiezingen stemmen. Maar in de praktijk kunnen burgers het bestuur nauwelijks controleren. Omgekeerd kan het wel: steeds meer controleert de staat de burger. Dat leidt tot grote ongelukken en legt de infrastructuur klaar waarmee een regering de bevolking kan controleren, commanderen en onderdrukken.’

Laat Omtzigt deze infrastructuur slopen en het Huis van Thorbecke verder afbouwen.

Deel dit topic

Reacties

producent
telegraaf.nl/watuzegt/578600175/…

Laatste sukje......

Toch?!?

Niet dus. De GroenLinks/PvdA-combinatie gaat echt geleid worden door Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans. Hoe oud en wit en mannelijk wil je het hebben - nou ja, mannelijk in de puur biologische betekenis dan. We kennen hem vooral van drie dingen: zijn idiote MH17-blunder bij Jeroen Pauw, de tot mislukken gedoemde, honderden miljarden verslindende Green Deal in zijn huidige Europese klimaatpaus-functie, die hij overigens kwijt dreigde te raken (dat blijft in de analyses nogal onderbelicht, maar schept wel meer duidelijkheid over deze opmerkelijke stap) en zijn nach-oben-lecken-und-nach-unten-kicken-karakter. Frenske staat heel erg voor oude, foute politiek. Dit was zijn antwoord toen Merel Ek hem een paar maanden geleden vroeg of hij naar Den Haag zou terugkeren: „Nee!”

Zo’n charlatan premier?

Kom op, Françoise!

Daag ’m alsjeblieft alsnog uit!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's vuur , Slopen , druk , starten , vermogen , verkiezingen , burgers , tweede kamer , kennis en controleren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0