Illustratie van: Pfandfreak

Mening | ‘Wat in 10 jaar uit een putje wordt gehaald, pompt een boer in een uur op’



Quote:
Ook al raasde storm Poly met windkracht 11 afgelopen woensdag over Nederland, we moeten het toch nog even over de droogte hebben, meer in het bijzonder over het grondwater. Want de grondwaterpartners riepen in een open brief [BD 4 juli] alle Brabanders op om ‘samen met ons ervoor te zorgen dat we meer regenwater vasthouden en minder grondwater gebruiken’. Wat vinden de lezers van het Brabants Dagblad daarvan?

Deel dit topic

Reacties

+2
spotmelker
Breng eerst alle (grond) waterverbruikers maar eens in beeld. Dan staat de landbouw ergens onderaan.
-Jan-
Quote Reactie van @spotmelker:
alle (grond) waterverbruikers maar eens in beeld.

Onderschat de industrieen niet,die pompen ontzetten veel water op,wat een boer in een uur oppompt doen zij in 5 min ( 8 grote pompen op een rij)
cjw73
@-Jan- we kunnen wel altijd naar een ander wijzen, maar als ik zie hoeveel putten er hier de laatste 20 jaar geslagen zijn, moet je de boeren ook zeker niet vergeten
+1
j h p
@spotmelker Kun je zien bij het CBS, industrie en energie ruim 80%, landbouw ongeveer 3%.
BertK
Rijtjeshuis op een kavel van 140 m2 is 40% bebouwd, van de overige oppervlakte de helft gazon dus 30% (= ca. 42 m2) is net zo groen als een weiland. Op die 42 m2 valt 80 cm regen per jaar waarvan minimaal de helft verdampt, dus bijna 17 m3 komt in de bodem. Als die stedeling dat water op wil pompen is dat in 10 jaar 170 m3. Uit een ander topic op deze pagina blijkt dat 170 m3 per uur een beetje veel is, maar de helft komt in de buurt. De boer doet daar dus niet één maar twee uur over.
Het verhaal wordt een beetje anders als je regen opvangt in een regenton.

In onze streek wordt niet beregend, ooit eens iemand het zien proberen op weiland. Akkerbouw is er weinig, daar wordt wel wat beregend maar heb ik geen zicht op.

Wat beregent een veehouder bij jullie in de streek in een jaar als dit of vorig jaar eigenlijk in mm per jaar?
spotmelker
Quote Reactie van @BertK:
Wat beregent een veehouder bij jullie in de streek in een jaar als dit of vorig jaar eigenlijk in mm per jaar

Dat is niet zo gek veel, ten eerste omdat hier heel weinig veehouderij zit omdat de grond geschikt is voor hoog saldo gewassen die wel vrij frequent beregend worden. Ik denk dat de gemiddelde veehouder hier niet aan 250 'haspeluren' per jaar komt waar dat bij akkerbouwers/bloembollentelers tussen de 500 en 1000 uur ligt.
Dit jaar heb ik de weidepercelen 2 x 30mm beregend en maai percelen 1 x.
Kars
In de akkerbouw beregenden we 25mm per keer in aardappelen. Meer heeft ook geen nut zei de fabriek.
De burger beregend eerder een tuin dan ik me wei. En dan nog wat is belangrijker voer of voedsel of een groen gazon wat kort af wordt gemaaid door de robot maaier.
+3
matt
De brieven schrijfer die stelt dat ons water,met het voedsel word geëxporteerd.
Moet direct stoppen met eten consumeren,dat uit het buitenland komt.
Kars
@matt zo dacht ik er ook over eigenlijk. In melkpoeder exporteren zit nml geen water en al het fruit uit buitenland alleen maar water. Dus die schrijver kan eerst is leren nadenken voordat ze iets instuurt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's droogte , grondwater , storm en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0