LTO: ‘Landbouwakkoord was recept voor meer boerenprotest’



Quote:
Landbouwakkoord: Boerenorganisatie LTO krijgt het verwijt dat het miljarden aan overheidsgeld heeft laten liggen, schrijft voorzitter Sjaak van der Tak in NRC. Maar het ontbrak het mislukte landbouwakkoord aan 'stevige afspraken'.

Deel dit topic

Reacties

+3
+3
BertK
@sorry van der Tak: „Kijkend naar de voortdurende stapeling van wet- en regelgeving moet de vraag gesteld worden of boeren en tuinders die transitie überhaupt nog mee kunnen maken”

Hij zegt hier dat hij ook gezien heeft dan onze overheid onder leiding van dit kabinet bezig is heel de land- en tuinbouw stuk te maken. Zijn achtergrond heeft hem lang verhinderd dit toe te geven maar hij geeft FDF gewoon gelijk. 25-30% minder dieren heeft desastreuze gevolgen voor de verwerkende industrie. Drie keer raden wie dat gaat betalen.
+2
jhackert1986
@BertK Hij zegt hier dat hij ook gezien heeft dan onze overheid onder leiding van dit kabinet bezig is heel de land- en tuinbouw stuk te maken

Die is leuk
Wie zat aan tafel bij de totstandkoming van:
De pas
De fosfaatrechten
Het klimaatakkoord
Het landbouwakkoord

Het laatste is uit strategische overwegingen niet getekend door vd Tak
+1
BertK
@jhackert1986 Kun je lezen? Van der Tak heeft soms ook humor.

LTO zat er bij en heeft ook wel iets bereikt. Zat van der Tak al bij het optuigen van de PAS?

PAS gaat nergens over, is nivo melden dat je een schutting achter je huis zet zonder bouwvergunning. Pracht constructie, alleen onze ambtenaren konden regels en wet niet op één lijn krijgen.

Fosfaatrechten hadden aan moeten sluiten aan quotering, overheid is verantwoordelijk voor wet - en regelgeving en beschikken over middelen en misschien kennis om dat netjes te doen. Dat ze een organisatie met een early warning systeem iets toedelen waar ze niet geschikt voor zijn, is een blunder van de overheid. Wie beschikt over cijfers vergunningen, I&R etc.?

Klimaatakkoord is politieke overtuiging, op zich kan de landbouw daar best wat mee als ons de kans gegund wordt door de politiek. Hier in onze regio is 10 jaar terug al een grote zonnepanelen-actie met steun van de plaatselijke overheid geweest waar veel collega's een voordeel aan gehad hebben. Is er nog geen één afgebrand, toen werd nog kwaliteit geleverd.
cornelissen
Quote Reactie van @BertK:
blunder van de overheid.

Daar was wel een politieke meerderheid voor wetgeving,,maar door intensief lobbywerk van lto ,heeft S.Dijksma het uit handen gegeven. K.Romijn zou het wel regelen, daar had hij en lto de capaciteiten voor .
Ik neem aan ,dat lto toen wekelijks de cijfers kreeg van I en R, anders pak je een dergelijke klus niet op.
Het smerige aan dit zaakje is ,dat K.Romijn vertelde ,dat er nog voldoende ruimte was , maar ondertussen het ministerie verzocht om rechten in te voeren. En dan ook nog een fatsoenlijke overgangsmaatregel tegen houdt.

Uiteraard is alles uiteindelijk de schuld van de overheid, maar je moet wel een beetje relativeren.
BertK
@cornelissen Lto had idd dingen beter kunnen doen, bepaalde personen hebben geblunderd
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
Het smerige aan dit zaakje is ,dat K.Romijn vertelde ,dat er nog voldoende ruimte was , maar ondertussen het ministerie verzocht om rechten in te voeren. En dan ook nog een fatsoenlijke overgangsmaatregel tegen houdt.

Het was kiezen tussen dierrechten en fosfaatrechten
Bennie Stevelink
@cornelissen
Quote:
Het smerige aan dit zaakje is ,dat K.Romijn vertelde ,dat er nog voldoende ruimte was , maar ondertussen het ministerie verzocht om rechten in te voeren.

Hoe vaak is het al vertelt? En iedere keer kom je weer met dezelfde leugens.
Begin 2015 was al bekend dat het fosfaatplafond was overschreden en er dier- of fosfaatrechten zouden komen.
Boeren gingen er collectief vanuit dat de nieuwe productierechten zouden worden toegekend op basis van stalcapaciteit, net als eerder met het melkquotum. Voor gek en onwijs werd de bouw van nieuwe stallen opgestart. LTO wist dat voor al die extra stalcapaciteit nooit productierechten gegeven konden worden. De fosfaatrechten lieten ondertussen op zich wachten.
Om te voorkomen dat onnodig veel boeren zichzelf in moeilijkheden zou brengen heeft LTO bewust gelogen dat er nog tijd genoeg was om daarmee het opstarten van de bouw van nog meer stallen af te remmen. Tegelijk hebben ze bij de minister aangedrongen om haast te maken met de fosfaatrechten. Dit ook weer om te voorkomen dat onnodig veel boeren zichzelf in moeilijkheden zouden brengen.
cornelissen
@Bennie Stevelink Je weet echt wel beter neem ik aan :lltb.nl/nieuwsberichten/website/…
pieta
@cornelissen In dat artikel staat ook een groei van 15-20%. Heb je daar ook een beetje rekening mee gehouden indertijd? Jij luisterde toen nogal nauwgezet naar LTO blijkbaar.
+1
Erik1979.
@Bennie Stevelink ja, en heel veel mensen waaronder sieta en ik ook hebben gewaarschuwd dat einde melkquotum heeeeel dom idee was. En jou broodheren hebben er alles aangedaan om dat toch voor elkaar te krijgen en is ze gelukt. Bravo 😢
Albert Altena
@Bennie Stevelink Leg dan ook eens uit de preek van de Groot als voorzitter van NZO?
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Uiteraard is alles uiteindelijk de schuld van de overheid, maar je moet wel een beetje relativeren

En daar begin jij bijna 8 jaar na dato mee? 😁
hans1980

hans1980

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto en sjaak van der tak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN