Illustratie van: dirkie ten hove

Zeven procent van melkveebedrijven is piekbelaster

In totaal 1063 melkveebedrijven vallen in de categorie piekbelasters. Dat is omgerekend zo’n zeven procent van alle Nederlandse melkveebedrijven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Dus zo'n miljard minder melk
+1
T60401
@hans1980 Denk dat de piekbelasters bedrijven zijn de gemiddeld genomen groter zijn de het gemiddelde van NL
bio boer
@T60401 ze gaan ook niet allemaal stoppen
Koeien boertje
@T60401 nee is afhankelijk van locatie en stikstofgevoeligheid van 't natuurgebied in de buurt.
+5
demelkboer
Hoe kunnen ze dat nu weten iedereen heeft die aerius check toch niet in gevuld. Zouden er dan toch lijstjes zijn.........
weurding
Stel je bent piekbelaster, maar buur of ander bedrijf i de buurt stopt, dan is er volgens mij weinig loos als die het vee toch wegdoen
Noorderling
@weurding
Twee buren met ieder 100 koeien kunnen geen piekbelaster zijn en jij alleen met 120wel. Als jij door wilt en zij 2 stoppen loopt alles vast.

Daarnaast is het ook niet heel kosteneffectief als je bij voorbaat al een ondergrens stelt waarbij wel hoge depositie tussen kunnen zitten maar te weinig n2000 om met relatief weinig emissie de drempel te halen.

Wat Geesje zegt was mn vermoeden bij het wat uitvogelen van de check. Ot & Sien blijft over, waar dierhouderij de tweede tak is of wordt.
Grotere bedrijven kunnen opdoeken.
theo-lamers
@Noorderling Aerius berekend depositievracht en met 120 koeien kun jij wel net aan 2500 mol komen en je buren niet. daardoor kun jij meedoen aan lbv+ en je buren alleen lbv. Ik verwacht niet dat het voor de toekomst in regelgeving veel uit gaat maken als ze alle 3 doorgaan of alleen de piekbelaster door wil gaan.
jhackert1986
@theo-lamers Een leuke
Bijvoorbeeld ( fictief):
Twee bedrijven die allebei gebruik willen maken van de lbv+ of lbv.

Jij mag meedoen met je traditionele vloer met een uitstoot van 13 kg ammoniak. Daarmee haal je ruimschoots de peikbelasterdrempelwaarde.
Je buren zitten dichterbij het natuurgebied met hetzelfde aantal dieren. Zij halen de drempelwaarde niet omdat ze in 2018 een emissie-arme vloer gelegd hebben met een uitstoot van 7 kg ammoniak

We kunnen lang gaan discussiëren over de inhoud van de regelingen
Ik begin met mijn conclusie:
De regelingen zijn erg slecht en van een amateuristisch niveau.
+1
theo-lamers
@jhackert1986 weet niet welke waarde emissie arme vloeren nog hebben
cjw73
@theo-lamers die gaan er allemaal aan.
j h p
@jhackert1986 De laatste zin ben ik het soort van met je eens, op zich zelf staand wel ja, maar dit muisje krijgt/heeft nog een staartje en die gaat het Landbouwakkoord heten, Dat is kenmerkend voor de beleidsmakers de afgelopen 10/20 jaar, regelgeving maken met veel verwijzingen en losse eindjes, die losse eindjes worden later vastgeknoopt en het zit muurvast, zie bv WSN--> omgevingswet.
Je kunt zeggen van die ambtenaren wat je wilt, maar dom zijn ze niet.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @theo-lamers:
Ik verwacht niet dat het voor de toekomst in regelgeving veel uit gaat maken als ze alle 3 doorgaan of alleen de piekbelaster door wil gaan.

Beetje naïviteit is wel nodig om boer te blijven, maar vd Wal zegt dat je de gebiedsgerichte aanpak ingedreven wordt. Iemand zal wat moeten doen. Technische werkelijkheid en politieke werkelijkheid liggen mijlen ver uitelkaar, dat maakt dat er dingen gebeuren die wij nu niet voor mogelijk houden maar wel gebeuren.
Gedwongen uitkoop kunnen ze niet zomaar afdwingen, gebiedsgerichte aanpak overleef je vast ook wel weer. Maar moet je als ondernemer met overleven vandaag de dag tevreden zijn? Wat als je over 5 jaar wel een stal wilt bouwen, salderen?
Kuikenhouders die naar beter leven willen lopen nu ook al vast omdat ze door de vergunningsmolen moeten. RAV ligt onder vergrootglas, als je er alles uit peutert kun je het nog een generatie uitzingen op afgeschreven en versleten bedrijf, maar dat is het dan ook. Slecht perspectief is ook perspectief..
cs-agrar
@weurding denk dat de strekking "aangewezen als piekbelaster" beter klopt, als je dan weer leesst dat het programma gemanipuleerd wordt ( en in eerste instantie al niets eens piekbelasters kan aanwijzen..)
Koeien boertje
@cs-agrar je kan als piekbelaster wel extensiever worden als je grond erbij krijgt, maar je blijft de stempel piekbelaster houden in dit geval
+1
Melkboer16
Ach als je stoppen wilt en het past je dan schrijf je in, kan je altijd nog zelf beslissen.
Wil je niet stoppen dan ga ik gewoon achterover leunen, de aardappels en uien gaan al over 50€/100 kg en de melk dachten we ook dat het eindpunt 50 cent was maar 65 cent schijnt ook te kunnen.
Mocht die Poetin nog vervelend worden dan kan ik altijd nog zelf m’n aardappels verbouwen en janken van m’n eigen uien.
Ze kunnen me de rug op met al die bangmakerij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveebedrijven , piekbelasters , piekbelaster en zeven geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0