Illustratie van: Alex Miedema

Groeten uit Noorwegen

Hieronder een stukje uit het reisverslag van The Bodde Brothers:[norgetour2009.blogspot.com] :

Het wordt ons wel duidelijk dat de Noren wegtrekken van het platteland. Het ontvolkt er. (Melkvee)bedrijven staan leeg en worden niet echt onderhouden, helaas.


Na de rondrit gaat Robert de stal in en heeft er een geanimeerde discussie met Vera en Johan. Johan heeft het houden van koeien goed in de vingers, maar heeft wel een duwtje in de rug nodig om uit te breiden. Natuurlijk is dat op een pachtbedrijf altijd lastig, maar het melkquotum kost in Noorwegen werkelijk nagenoeg niks (5 cent/kilo, in Nederland 18x zoveel. En de melk levert in Noorwegen rond de 50 cent per liter op, in Nederland minder dan de helft.)

De oorzaak van de lage quotumprijs is de openbaarheid van vraag en aanbod. Daarnaast is er in Noorwegen een uittocht uit de landbouw gaande, wat de prijs ook niet opdrijft natuurlijk.

Johan hikt aan tegen uitbreiding. Maar de grote verrassing volgt wel bij het vertrek dinsdagmorgen. De verpachter zou 30.000 liter bijhuren voor Vera en Johan. Maar Johan vindt dat ineens wel erg aan de krappe kant, minstens 45.000 liter wil hij nu bijhuren. Ik geloof dat Vera er ook van schrikt.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Co: GGGGrrrr. Eerst een opzwepend stukje text over de Noorse melkveehouderij (Interessant ). En dan een paar foto's van ''natuurschoon'' ( waarover op boerenvergaderingen fors gesteigerd wordt !).
Grasbaal
Wim,

Foto's zoals je die in de Flevopolder kunt maken zal in Noorwegen niet lukken denk ik....

Het is daar al echt koud en guur, hieronder twee foto's van The Bodde Brothers bij de poolcirkel (vandaag gemaakt):

casev
tjanoorwegen is mooi,maarwel 9 maanden per jaar`n klimaatwat mij persoonlijk niet zo trekt.

[bessakergard.blogspot.com]

dit is de website van Vera en Johan.Zij schrijft ook `n blog op boerderij.nl
Grasbaal
Daar staan ook mooie foto's op:

casev
zoals ik al zei,dat klimaattrekt meabsoluut voor geen meter

Ik ben er 3 jaar terug geweest,`n rondje`noordkaap`.Waar ik mijerg verbaasd hebdater200 km onder de noordkaapnog diversemelkveebedrijven te vinden waren !

intressant filmpjevan `n paar byzondere gasten


in februariop de motor naar de noordkaap.............
Wimsumar
Beste Casev: Wat maakt u me nou? Leuk filmpje ? Helemaal niet! Strervensdonker daar, niks te zien!
jan w
Afgelopen week was de veearts hier en ze had een stagiaire bij zich uit Noorwegen. Hij studeerde daar voor veearts en was hier om te kijken hoe ze hier de bedrijfsbegeleiding deden. Bij hem thuis hadden ze ook melkkoeien. 17 stuks. Dat was het gemiddelde daar in Noorwegen hebik mij laten vertellen.
1234
meestal hebben ze een bijbaan die voor de inkomsten zorgen
anonymous_1141
Correctie: de leaseprijs in NO is 5-6 eurocent, de koopprijs van Q ongeveer0,5-0,8 euro afhankelijk van distrikt.

Johan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stal , koeien , melk , melkquotum , noorwegen , reisverslag en groeten uit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
5