Europees advies: stop individuele kalverhuisvesting

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) adviseert om kalveren niet meer individueel te huisvesten en na geboorte minimaal een dag bij de koe te laten.

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
Tjeerd is met Esther ook effe weer in Brussel geweest 😬
+3
Jannus
@Twentsch Land nog nooit van navelzuigers gehoort,heb een keer een kalf bij de koe gelaten die het kalf via de navel leegzoog onder het schoonlikken,kalf heeft het niet overleefd en heb een wijze les geleerd
Braboboer
Ligt een wetenschappelijke onderbouwing onder, geloven ze het echt zelf???
casev2
Pfffff. Dus om te beginnen de koe een dag aan dat kalf laten wennen, met dikke stress na die dag, om vervolgens die kalveren verplicht bij 2 tot 7 andere kalveren te doen? Nou veel succes met het leren drinken uit de emmer, met 6 andere kalveren die die emmer willen afpakken, en jouw staan af te lebberen....

Wel een voorbeeld dat het super belangrijk is, dat voor voorstel van de partij vd dieren hun onlangse wetsvoorstel over dierenwelzijn bij melkvee er niet doorheen komt!
+1
koe-boer
Is er iemand die ervaring heeft met kalveren vanaf de geboorte in kleine groepies huisvesten?
bio boer
@koe-boer doe het wel vind wel maklijk werken laat ze drinken uit milkbar eerste paar dagen uit de fles
Is ook om dat ze bio officieel na week in groep gehouden moeten worden
Zo lang je geen ziekte problemen hebt bij de kalveren gaat het goed als er keer wat heerst onder de kalveren geen ervaring nog gaat eigelijk al paar jaar probleemloos er zal vroeg of laat wel weer keer wat gaan heersen dat heeft idereen wek eens keer vroeg of laat volgens mij
tinus-1234
@bio boer voor planet proof zit het er ook aan te komen voor kalveren die aangehouden worden vanaf 14 dgn mag dan per 2
koe-boer
@bio boer
Als kalfies straks misschien minimaal 4 weken op 't bedrijf moeten blijven lijken me die grote groepsiglo's wel wat hoef je de de kalveren niet te verplaatsen gewoon vanaf dag 1 erin.
+1
Noorderling
@koe-boer
topcalf.nl/producten/duo/

Dit lijkt me zo gek nog niet.
Of kalf 1dag bij de koe loopt kan niemand controleren. Zou ze dan dag of 2-3 apart huisvesten en nog koemelk/biest voeren. Daarna of paar dagen later als ze zelfstandig drinken schot er uit.

Kunnen ze op 2week wel in een groter hok met automaat en redden ze zichzelf.
Dat wordt grotere uitdaging met alles vast op termijn 4week houden.

Samen met zoiets als dit is er wel wat werkbaars van te maken. topcalf.nl/producten/groepshok-vast/
Erik1979.
@Noorderling ik houd ze nu 7 dagen in een èènling box. Dag 7 de groep in. Is makkelijker met het bij voeren vanaf dag 8 verplicht. 3 groepshokken. Iedere week 1 hok leeg.
Noorderling
@Erik1979.
In kleine groepjes kan dat ook vast goed.
Mooiste is dan denk ik 3-5. Heb dat nu nog niet zo ingericht en zijn er al gauw 10. Dan is een week soms jong genoeg, al redden de meesten zich al snel met 30+ pogingen tot melk te krijgen bij de automaat.
bio boer
@Noorderling doe hier 3 tot 4 bij elkaar je kan ook hokken voor per week zelfde leeftijd
Erik1979.
@Noorderling bij mij is er volgens de wetgeving plaats voor 15 kalveren per groepshok. 10 is mooi voor het drinken. (Moeten bij ons 28 dagen zijn voor transport)
Noorderling
@Erik1979.
Hoe gaat dat met grote bedrijven met jongveelocatie? Intern vervoer is ook verboden?
+1
Vdejong
@Noorderling misschien wordt het vervoer van de afkalfstal naar het groepshok ook nog welk verboden
Erik1979.
@Vdejong hebben wij soms last van 😂zit een weg tussen. Dragende koeien mag je 30 dagen voor kalveren niet transporteren. Daarom hebben wij een drijfwagen. Lopen mag wel 🙈
+1
Vdejong
@Erik1979. dus in feite zijn ze in Duitsland ook al doorgeslagen
+1
Erik1979.
@Vdejong ja ... Bij ons in Rheinland Pfalz sinds de goede jaren 72% koeien weg. Vanavond voervoorlichter gesproken. In de Eifel komt er deze zomer weer een kaalslag. Westerwald is al een heel eind leeg. Agenda 2030 houd in dat de voedsel productie naar het oosten gaat. Inclusief Oekraïne...........
Noorderling
@Erik1979.
Waar loopt het op vast?
Alles wordt akkerbouw?
Erik1979.
@Noorderling bio subsidie. Akkerbouw is eigenlijk niet mogelijk in deze gebieden. Krijgen 500 euro subsidie per ha voor alleen een beetje hooi maken. Bij 200 ha grasland en geen schulden is het toch een mooi inkomen voor weinig werk en weinig ellende.
bio boer
@Erik1979. Krijgt bio daar exstra subsidie ? Nl is dat nog niet zo wel krijgen we straks de maximale glb uitbetaald zonder exstra inspanning dan haal je de 500 euro nog niet iets van 430 dacht ik
Erik1979.
@bio boer dat is Europees beleid 😂😂😂 hier krijg je id 500 euro per ha zonder ook maar 1 kg biologisch voedsel te produceren.
bio boer
@Erik1979. Dat zeiden Oostenrijkse boeren ook al ze waren geen berg boer zijden ze waren hier als toerist de kregen ook 500 hier is het rond 350 euro en de grond harstike duur 🤦‍♂️
Erik1979.
@bio boer bij ons drijven ze de koeien Rheinland Pfalz uit met effectieve staatspropaganda en bio subsidie.
kearl
@bio boer Dat is/was wel met nog meer eisen o.a. uitgesteld maaidatum. Vanaf dit jaar is hier ook het hele subsidiestelsel op de kop gegooid. Je moet nu door een paar hoepels meer springen om alles voor elkaar te krijgen.
bio boer
@kearl dat hier nog het zelfde is weinig veranderd aan de anlb pakketten geen exstra eisen
bio boer
@Erik1979. Heb jongvee bij de buur heb ze wel keer oo de wagen gedaan als ze de staart al af heeft binnen 10 min zit ze in strobox is nog geen 2 km
+1
Erik1979.
@Noorderling nee, boer boer mag binnen 50 km. Wij hebben meerdere entiteiten en dus transport. Dat mag gewoon.
hans1980
Wanneer je een baaldag hebt om je plannen te stoppen met boeren, moet je even prikkebord.nl lezen
Braboboer
@hans1980

Hoezo, deelakkoord melkvee geeft toch weer perspectief 🤡🤡🤡
+1
Erik1979.
@Braboboer last van het Stockholm syndroom?
+2
jan 10
Hallo, dat ga ik zelf wel uitmaken,juist voor het welzijn en diergezondheid moet een kalf een paar weken gewoon in zijn eigen iglo/hok verblijven.Daarna door naar de kleuter klas.
Stelletje sukkels door in Brussel,hoe verzinnen ze het!
koe-boer

(klik om te vergroten)

Zoiets ofzo voor 3-4 kalveren van 0-4 weken.
bio boer
@koe-boer als ik veel kalveren heb gebruik ik ook wel groeps iglo
+1
bio boer
@Noorderling vind die hokken van cowhouse ook wel mooi zijn volgens mij ook slag groter

(klik om te vergroten)

+1
Noorderling
@bio boer

Nadeel is dat het nooit helemaal leeg komt en schoonspuiten al gauw ziektekiemen rondblazen is. Moet je eigenlijk al naar 3 compartimenten waarvan altijd 1 leeg staat.

Beste ontsmetting is zonlicht. Dat valt met cowhouse tegen. Terwijl het wel een mooi simpel systeem is.
bio boer
@Noorderling voor probleem 1 kun je groepen met hokken maken die per groep 5 hokken of zo schoon maakt en leeg laat staan beetje afstemmen op gemidelde aan kalveren per week
Vdejong
@bio boer waar zijn de oormerken?
Vdejong
Hier gaan de kalveren in tweetallen in een grote iglo. Als er een kalf geboren wordt die we aan willen houden, gaat ze na twee dagen in de iglo met een kalf van ongeveer dezelfde leeftijd, ongeacht of dit een melkveekalf is of een angus.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , kalveren , efsa , kalf , voedselveiligheid , kalverhuisvesting , geboorte , europees en nuka geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0