65

Silo van betonblokken

Wat zijn de ervaringen met een sleufsilo gemaakt van beton/legoblokken? De erfverharding is al aanwezig. Toekomstplannen zijn wel om een sleufsilo te zetten op een andere plek Het is meer ter overbrugging.

Wat zou een mooie maat zijn voor een 75 hectare gras totaal om voldoende voersnelheid in de winter te hebben? De rest gaat in balen.

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

+6
Eind vorig jaar sleufsilo gekocht voor mais. Bosch beton was veruit de goedkoopste. 400x 125 €375 per wand. Zou de. Stapelblokken fase maar overslaan
@Elvis wanden op zich is ook nog wel te doen. Het complete plaatje maakt het duur. H klinkers met een 25 cm granulaat eronder praat je ook snel over 35 euro. Heb nog een gekocht bij zwaagstra, straks in april nog zetten
@ntd79 35 euro per wat?
@cjw73 de meter
@cjw73 dat valt mij mee. Stuk goedkoper dan betonplaten
+1
@cjw73 denk dat je bij jou wel iets meer aan de fundering moet doen? Zitten hier zo op de keileem. Dikke veertig cm zwarte grond eraf, 25-30 cm granulaat en zandbaan verzakt nooit weer. Betonplaten vind ik persoonlijk het allerminste wat er is, vooral met een zware zelfrijder. Vroeg of laat krijgt er altijd eentje speling.
@ntd79 wij zitten nog beter, hier zit geel zand op 25 cm, zwarte eraf wat vulzand erbij en klaar is het. De sleufsilo van mij is compleet platen. En ervoor ook allemaal. Hier ligt een groot gedeelte ook nog gewoon zo op het zwarte zand. Heb ooit een vracht zo vanaf de auto gelegd en met de kraan uit gegraven, terwijl het zeiknat was, zelf dat ligt nog vlak.
@cjw73 ik dacht dat je daar op veen zat. Eerder ook wel met platen gewerkt, maar sinds de zelfrijder nooit weer
@ntd79 nee. hartje gaasterland 8 meter boven nap.
@ntd79 klinker verzaken toch ook altijd zie het hier nooit als erverharding heb klein stukje na dat er was vrachtwagen over reden kneep de klei met klinkers om hoog zijn ook wat zuinig geweest met het zand 😅
Voor mij gaat toch niks boven 15 cm dubbel net vaste gestort beton laaste wat ik heb laten storten en geflinderd koste 40 euro
+1
@bio boer als er een laagte in h klinkers zakt blijft het vast en heb hooguit een waterplas, bij wippende platen een grote chaos. Gestort beton ben ik direct met je eens, maar als je ergens iets wilt veranderen kom je weer behoorlijk aan het slopen
@ntd79 beton is idd wel definitief platen ook slechte ervaring mee vooral als er intensief bereden wordt onder natte omstadigeden zo als in de winter
@bio boer gaan straks in april nog1800 meter leggen, heb even in dubio gestaan om te asfalteren, maar toch om die reden niet gedaan.
@ntd79 wippen platen heb ik absoluut geen ervaring mee. En er rijden ook opleggers over. Er is 1 plaat gescheurd doordat die niet vlak lag verder niks loos.
+1
@cjw73 maar dat is ook prima, iedereen heeft weer andere ervaringen. Een ander moet weer niks van klinkers hebben. Moet wel zeggen dat voorkant boerderij sowieso klinkers omdat ik het mooier vind lijken😅
@ntd79 ben ik met je eens. Heb hier gebroken asfalt in de oprit maar had liever klinkers. Alleen de tankauto komt er ook langs.
+1
@ntd79 platen moet je op een goed zandbed leggen en niet op een puinpakket met een laagje zand. En als er een paar los komen te leggen heeft dat bijna altijd met slechte afwatering te maken. Er uit tillen in droge omstandigheden en stellen.
Quote Reactie van @overstekend wild:
Er uit tillen in droge omstandigheden en stellen

Je benoemt nu exact het nadeel van betonplaten. En het zal best aan de ondergrond liggen maar je hebt er naar mijn ervaring altijd werk van.
+1
@pieta das met klinkers net zo, als het in 1 keer goed moet, dan is beton storten het enige. Overigens mijn sleufsilo staat nu 20 jaar en nog geen plaat eruit gehad.
+1
@cjw73 als die gestorte plaat zakt dan scheurt hij ook wel ergens. Blijft er vaak ook wel weer ergens water staan. En rij je het ook gewoon stuk en je kunt het niet eenvoudig even herstellen
+1
@cjw73 Klinkers kunnen individueel iets werken en worden na het leggen vastgetrild. Zeker H-klinkers vind ik erg goed.
+2
@cjw73 Ik had de kans een keer nieuw te bouwen.
Natuurlijk op de droogste stek waar ik de stenen zo kon leggen, zonder af te graven.
Alleen egaliseren.
@cjw73 h klinkers kostten 2 jaar geleden nog €11 de meter gelegd. Wel zelf de onderbaan laten profileren
+2
@Elvis 11 euro de m2 ?
@Elvis daar ga je het nu niet meer voor redden. 17 euro machinaal, inclusief de baan afpoetsen. Maar goed, tel er voor afgraven, granulaat, aftrillen en zandbaan globaal op hoogte ook maar een dikke 16 de meter bij op. Wel gerekend zonder vriendjes met machines.
@ntd79 plaat heeft hij al. Was hier ook een bestaande plaat die dan 140 breder werd, daarom de wanden niet te hoog. Kostte een ochtend mob kraan en 2 vrachten zand. Maat heeft smalspoor kilverbak met dubbel afschot laser
De voegen van de stapelblokken kunnen erg scherp/ruw zijn en soms in een kier staan van een paar centimeter. Maar misschien maakt het soort stapelblok ook nog wel wat uit
@Huppel stapelblokken worden vaak van restpartijen beton gemaakt maat kunnen daarom wel eens wat verschillen
Stapel blokken kunnen alleen op hele vaste grond muurtje gaat veel wegen
+1
@Klussera heb ze ook vaak genoeg scheef zien hangen door de druk van de bult.
Je moet die van 80 breed hebben. Zullen nu inderdaad wel duurder zijn dan wanden want beton is ook erg duur, en restbeton, waar ze eerst van gemaakt werden, spoelen ze allemaal tegenwoordig.
Pas maar op met die lego blokken. Ze hoeven maar iets te gaan werken/schuiven en je hebt een flinke bak schimmel in je kuil.
Lego blokken is wel makkelijk, maar veel te duur tegenwoordig. Verder goede ervaringen met 15 cm drainerzand met daar bovenop platen van 3.25 m bij 2.5 m
H balken de grond ingedrukt met kanaalplaten ertussen is ook een budgetoplossing of het goed werkt weet ik niet
@Klussera heeft hier de vorige eigenaar ook gedaan met een sleufsilo. Over een maand ruim ik hem op. Het viel hem achteraf erg tegen. De h balken en de betonplaten kosten ook altijd nog geld, en vooral het plaatsen ging veel meer tijd in zitten, en dus een beste rekening voor de mobiele kraan. Achteraf had ie beter wanden kunnen zetten. Mij viel het in gebruik tegen. Vraag me niet hoe, maar het kwam er bij de wanden altijd beroerd uit, ondanks wandplastic.
+4
Als het maar voor een paar jaar is zou ik gaan voor een rijkuil.
+1
Op de snelweg tussen Joure en Sneek staan genoeg duploblokken. Komen eind dit jaar vast te koop.
+2
@komelker 2 daar gok ik ook op.
Lego blokken v beton is het gewoon net niet, plastic gaat er op stuk en ze schuiven om als je wat hoogte krijgt
Als het goedkoop moet kun je beter stelcon platen beetje schuin tegen grondwal leggen
Moet het goed koop je sleufsilo wanden kun je ook weer verplaatsen
Misschien is bij een bestaande plaat wanden van Kornet beton wel wat. Die staan wel het mooist op zandgrond
+1
@Elvis heeft geen krimp gegeven sinds 2008. Bosch elementen ook wel gehad die werken meer

(klik om te vergroten)

@Elvis hoe werkt dat? Zoek eigenlijk iets wat flexibel is omdat de silo in de toekomst op een andere plek komt
+2
@bluepower12 zou ik gewoon voor Bosch beton gaan verplaats je makkelijk en goeie kwaliteit
@richard-de-wolff maar dan moet ik nu eerst wel een strook uit het beton slijpen om de voet van de silo in te plaatsen.
@bluepower12 is de betonplaat zo groot dat ze er niet naast kunnen staan?
@cjw73 plaat is erg breed idd. Staan nu de balen en vroeger de rijbulten. Dan zou één rij naast het beton kunnen, maar dat is niet praktisch qua indeling.

Bedoeling is dat de stal in de toekomst daar naar verbeed wordt
@bluepower12 mits de plaat goed vlak is, begrijp ik je keuze. Dan ging ik ook voor legoblokken. Iets duurder maar houdt zijn waarde wel.
@bluepower12 waarom? Plaat 20 mtr breed?
@bluepower12 als je daar duplo blokken op zet moet die beton plaat wel snaarvlak wezen anders heb je al kieren in je wand
@bluepower12 kornet silo is niet zo eenvoudig te verplaatsen, zit een hele ijzeren constructie aan vast.

(klik om te vergroten)

+2
@bluepower12 gewoon voor Bosch beton gaan. Is gewoon super en zo weer te verplaatsen
@cjw73 Idd hier ook!
Alleen de betonkwaliteit van de vloer was niet best. Wanden bleven hier ook met de natte kuilen staan terwijl vergelijkbare kuilen in andere sleufsilos de wanden opzij drukten.
Wanden van Bosch zijn super, al 30 jaar
@bluepower12 H balk met schoor. Kan ook enkele wand met grond wal. Ik krijg nog een offerte van ze maar word denk toch weer Bosch keerwand, of het prijsverschil moet wel erg groot zijn
@Elvis komen ook zat gebruikte sleufsilo’s van Bosch langs.
@Melkboer16 waar dan? Zij veels te duur tov nieuwe of 1 meter hoog
@Elvis zet maar eens een vraag uit?!
Ik geef graag toe dat er veel 1 m tussen zit. Maar als ik nou stopper zou zijn of met de gedachte lopen dan zou ik er blij mee zijn als er een gegadigde is die mij de zaak ophaalt.
+1
@Elvis van der wal creil heeft regelmatig gebruikte keerwanden te koop.
+1
+1
3 vd 6 silo's met Duplo muur, bewegen niks (80x80x160) tot 3 hoog is de max als je met wat aslast op de rand wil rijden. Voordeel van die Duplo blokken is dat je een wandelruimte van 80 hebt, maar kantfolie moet gewoon.
@BEboer zat aan 2 hoog te denken 80x80x160. Gaan last dat wandfolie scheurt? Of schuivende blokken?
+1
@bluepower12 hou er rekening mee broei zit boven de muur hoogte breedte lengte zo maken dat je 1.5 mtr per werk voert en niet met gewas boven de muur komt
@bluepower12 nee verschuift niet en heb ook al kuilen van 4m gehad dus 2,5 boven de muur. Rijd ze wel zelf aan (met tractor van 7a8 ton) maar er rijden ook tractiewagens over de kuil dus deze hebben ook wel gelijkaardige aslast als de shovels bij jullie. Neem je stapelblokken van 60 dik mag je zeker niet meer als 2 hoog gaan die van 80 mag je tot 3 gaan.
+1

(klik om te vergroten)

Dit is de graskuil die ik nu voer blokken staan 70cm van een oude stal dus hoop dat ze NT verschuiven 😂 deze muur staat 5jaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's winter , gras , balen , maat , sleufsilo , silo , ervaringen en hectare geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!