Marco kan lekker douchen dankzij de warmte van zijn koeienmelk

.Dat er warm water uit de kraan bij veehouder Marco Jaapies uit Hensbroek stroomt, is niet zo bijzonder. Maar wél als je bedenkt dat de energie wordt opgewekt dankzij de warmte van de koeienmelk die zijn 148 koeien produceren. "Het is een wonderlijk systeem."

Deel dit topic

Reacties

+6
labella
Wonderlijk dat ie dat nu pas heeft! Wij hadden 42 jaar geleden al free-heater warmteterugwinning van Mueller.
JappieJo
@labella dat was mooi op tijd, wij nog maar 24 jaar 🙁
+1
cjw73
@JappieJo zit er hier ook in sinds 1984 hoor.
de hoef
@labella hier nog steeds niet
+3
Van-Epscheuten
@de hoef ik denk dat wtw relatief een zeer lage investering is, en je hebt er eigenlijk geen onderhoud aan. Ons syteem gaat al wel 20+jaar mee, en heb er nog nooit naar omgekeken. En er staat dagelijks wel ca 200l 50graden water “gratis” voor me klaar. Ik zou het serieus overwegen.
+1
de hoef
@Van-Epscheuten komt er nu ook in ,maar draait nog niet
+1
MTSTAMMINGA
@de hoef Hij was hier zomaar kapot indertijd!!
labella
@MTSTAMMINGA de eerste warmteterugwinning heeft hier 26 jaar gedraaid, alleen het voorraadvat een keer lek en vervangen, de 2e nadat er een grotere melktank kwam nooit wat mee gehad.
Adaptief boeren
@labella wel eens een voorraadvat van meko heel snel stuk gehad, kon niet tegen de steeds wisselende druk van de broninstallatie en volgens de meko monteur gingen ze massaal lek, toen zelf een vat van de Laval neergezet en die staat er al weer 15 jr
Erco
@Adaptief boeren precies hier ook kapot na 2 jaar. Toen garantie en toen na 5 jaar. Geen cent gehad. Wtw eruit gesloopt
Adaptief boeren
@Erco voor paar honderd euro had je een ander vat, denk dat de oude meko vaten teveel Chinese kwaliteit hadden, binnen mantel gewoon te dun
George
Wij hadden het in 1980 al maar in 1992 ging de rommel stuk en toen ermee gestopt. Maar ik kan nog steeds lekker warm douchen . Destijds was het warm water wel eens op maar nu met de combiketel blijft het eindeloos komen. 😄
ntd79
Maar gebruiken jullie dat water voor de wtw dan ook als tapwater in huis? Ik had altijd begrepen dat dat zomaar niet kon. Moet ik ook direct bij zeggen dat we de stal zo'n twintig meter van huis hebben staan.
siebes
@ntd79 legionella..
Dus je moet eigenlijk we naverhitten
+1
ntd79
@siebes ik ga er dan vanuit dat je de combiketel er mee vult, net als boiler in de stal. Maar dat kon niet. Maar dan begrijp ik hieruit dat bij sommige hier de douche dan rechtstreeks water van de wtw trekt?
cjw73
@ntd79 ik gebruik het alleen achter voor reinigen en om kalvermelk aan te maken.
ntd79
@cjw73 ja, ik ook. Heb er weleens naar gevraagd om als tapwater in huis te gebruiken, maar dan moet er een compleet andere installatie komen. Dat kon ook direct de cv in huis meenemen, maar ik heb geen vloerverwarming, dus dan werd het allemaal lastig en eigenlijk gewoon te duur.
arie.j
Bij ons stond de melktank bij de ingang , gratis warmte en de was drogen tijdens het koelen.
Niet zo nieuw dus, maar nog steeds wel nuttig om koelwarmte te benutten
Herbert
@arie.j heb wel een wtw maar ook nog steeds veel warme lucht van 35 graden. Zit er aan te denken om het in de kruipruimte te blazen als low budget vloerverwarming, of een warmtepompunit in de machinekamer te maken om zo zeer efficiënt de warme lucht in warm water om te zetten voor in huis.
huub
@Herbert volgens mij moet je dan de warmtepomp de warmte uit het water van de wtw laten halen. Dat is het meest efficiënt.
Van-Epscheuten
@huub of je moet de mogelijkheid hebben, om je huis te kunnen verwarmen met lage temp water. Bijv dmv vloerverwarming. Dan kun je denk ik wel zonder de “opwaardering” van een warmtepomp.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kraan , water , warm , koeien , energie , duurzaam en warmte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2.422