Zonneboiler

Wij hebben een offerte liggen voor een boerderij boiler die het water verwarmd met heatpipes op het dak. We willen daar ook onze twee Lely robots mee vullen, die moeten daarvoor aangepast worden d.m.v. een hotfill.

Hebben jullie ervaringen met dit systeem, veel storingen/onderhoud en valt de energiebesparing een beetje mee?

Deel dit topic

Reacties

HansBa
Heb een zonneboiler met heatpipes van Remon. Geen robots. Besparing zo'n 1000 kub gas per jaar. Hiervoor 150 liter gasboiler. Heb hem 3 jaar en nog geen onderhoud er aan gehad.
sorry
@HansBa hoeveel heatpipes en inhoud boiler?
+1
HansBa
@sorry heb 1 paneel met 30 pipes voor aan de gevel hangen. Dacht dat het vat 300 liter is.
bio boer
@HansBa waar voor gebruik jij zo veel heet water ? Melkstal spoelen we ook altijd met freeheater water alleen tank met heet water
HansBa
@bio boer was volgens mij het kleinste vat wat te krijgen was maar dat weet ik niet zeker. Gebruik niet veel, max 150 liter/dag als de tankwagen komt.
+1
Greetje
@HansBa 1000m3 is nog wel de moeite. Hier zou het naast gas ook om een electriciteit besparing gaan. Dank voor de reactie.
mlkvhoudr
@Greetje omdat de robot water elektrisch opwarmt?
Greetje
@mlkvhoudr ja inderdaad, oude gasboiler wordt nu alleen gebruikt voor tank reiniging
mlkvhoudr
@Greetje hier geen melkrobot gaf de installateur aan dat hij weliswaar vorig jaar (andere tarieven) er voor zichzelf bij een privé huis weinig winst in zag, nu gaande weg het jaar hebben we hier gemerkt dat dat komt omdat er maar weinig gas verbruikt word met douchen, bij veel warm water nodig kan het snel uit denk ik
+1
Greetje
@mlkvhoudr was hier ook altijd sceptisch hoor, een gigantische installatie aanleggen om een paar honderd euro te besparen, maar tijden zijn rap veranderd. En eerlijk is eerlijk, in zo'n jaar als dit kan de fiscus ook nog wat bijdragen
T60401
@Greetje Ik heb nog zo mij twijfels. gebruikte in juli 20 kuub gas per week. Dat is voor koken. al het warm water in huis en in de stal. Naar mijn inziens vallen die kosten wel mee. Het grote gebruik zit hier in de winter maanden voor de cv ketel. Van de winter is kijken of we daar wat op kunnen besparen.
mlkvhoudr
@T60401 koken op gas schijnt 2procent vam het verbruik te zijn, ik zie veel meer in extra isoleren en kieren afdichten dan in eem andere warmtebron
+1
T60401
@mlkvhoudr Dan zijn we het eens. want volgens mij schrijven wij beiden het zelfde.
bio boer
Ik laat mijn robot vullen met freeheater water door hotfil 65 graden weet niet of zonne boiler dan nog wel zo intresant is ?
Greetje
@bio boer nee combi warmte terugwinning en zonneboiler is dubbelop. Maar hotfill is ook een behoorlijke aanschaf, en duur aanschaffen is vaak ook duur onderhoud. Vandaar laat ik even op ons plan schieten hier 😉
bio boer
@Greetje robot aanpassen koste hier niet veel 1 exstra waterklep er bij de aanstuuring zit er al in bij oude a2
Edvof
@bio boer sinds deze zomer een warmte terugwinning en heatpipes liggen. Bespaart 8 kuub aan heet water per dag in de stal. Robots worden gevuld met 80 graden water.
Nu brengt de warmteterugwinning water tot 50 graden en op zonnige dagen brengt de heatpieps het water tot 70 graden.
Met 750 liter heb ik 3 dagen buffer voor minder zonnige dagen.
mlkvhoudr
@Edvof 3000 m3 op jaarbasis 2.50 de cubsprijs op het moment dat verdient zich wel snel terug dan
Noorderling
@mlkvhoudr
Is dat niet absurd veel in de stal?
Als ik naar verbruik kijk per uur dit er alleen een gaspiek na legen van melktank als wtw leeg is na spoelen van melkstal. Heb ook nog een voorkoeler, is allemaal niet optimaal ingericht zoals ik het bij alles nieuw zou doen.

Als er 1000kuub gas in de stal doorgaat is het veel.
mlkvhoudr
@Noorderling bij mij was het 40 m3 in de week 2gasboilers 170 liter 2000m3 op jaarbasis ongeveer
+1
Edvof
@mlkvhoudr komt een stukje elektrische verwarmen voor terug. Maar een 400 per maand bespaart het wel.
paulus2
@Edvof 8 kuub per dag?
Edvof
@paulus2 dit was mijn gasverbruik in juni na de installatie.
Voorheen een cv ketel die warm water door een spiraal in een geïsoleerd vat liep lopen. Maar rondpomp systeem pompte ook retour via de inlaat van koud water. Daardoor veel wervelingen in het vat. Dus onnodig veel gebruik van gas.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , lely , boerderij , dak , energiebesparing en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!