VIDEO: Vlog van Mark: "Economie valt in de afgrond, stop de stikstof miljarden in energievoorziening"

Mark benoemt de problemen.
 

Deel dit topic

Reacties

+10
George
Hij heeft helemaal gelijk maar kan het ook niet veranderen. Niemand wil nog luisteren.
Alles gaat inderdaad naar de KLOTEN.
Maar dat lijkt het plan.
+4
Kars
@George niet gek met zon uilskuiken op energie. Wanne stomme ezel.
+3
George
Quote Reactie van @Kars:
niet gek met zon uilskuiken op energie. Wanne stomme ezel.

Ze geven elkaar niet veel toe , bijna alles wat er zit is het spoor bijster lijkt wel.
Maar het systeem is uitgewerkt door jarenlang de welvaart vooruit te leven en gratis geld verstrekking. Op de pof leven wordt gewoon een keertje afgestraft. Ze weten er geen raad meer mee dus alles moet worden gesloopt om weer opnieuw te kunnen beginnen. BUILT BACK BETTER. Vroeger gebeurde dat met oorlog en ook nu lijkt het dat ze dat willen proberen , maar ze houden alle sloopmogelijkheden van de economie open lijkt het wel. Ik doe niet graag aan paniek zaaien of voorspellingen maar ben wel dankbaar en blij dat ik al 54 welvarende jaren heb mogen meemaken en dat ik het voor de jongere generaties veel minder verwacht.
Coen
@Kars , ideologie wint het bij economie in het D66- narratief.
+3
hans1980
@George its the great reset
+6
Zwaagdijk
@hans1980 nou een jaar terug dacht ik echt onzin. Maar ondertussen komt alles wel er op neer. We worden arm..
+2
de jonge
@Zwaagdijk jup dit was een jaar of 2 terug al voorspeld he, en wat werden die mensen afgebrand die dit zeiden.. nu zitten we in het begin van nog veel meer armoede die naar ons toekomt door de staat en nog zijn er mensen bij die niet willen toegeven en denken dat dit allemaal toeval is. ammehoela.die gasprijzen toch idem dito, wat zou het mooi zijn als we zelf gas hadden gehad dan waren we niet zo afhankelijk.......
+3
groeier
Dit kabinet gaat zijn macht verliezen, daarna zijn weer mooie tijden op komst. Is daarom ook zo belangrijk dat we ons voldoende sterk blijven verzetten en nu niet opgeven.
de jonge
@groeier zullen er wel meer mensen wakker moet gaan worden
+1
groeier
Quote Reactie van @de jonge:
zullen er wel meer mensen wakker moet gaan worden

Als de voedselprijzen maar hoog genoeg oplopen komt dat vanzelf wel.
Grasbaal
Quote Reactie van @hans1980:
its the great reset

Bij elke scheet die dwars zit denk je aan een great reset?, Poetin denkt duidelijk anders over het WEF praatclubje en heeft deze ook helemaal niet nodig om zijn schaakspel voort te zetten:

En dat is waarom zijn toespraak op het Wereld Economisch Forum zo belangrijk was. Poetin had daar al bijna tien jaar niet meer gesproken. In een tijd waarin door het WEF gecontroleerde marionetten de machtsposities in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Canada en nu ook de VS domineren, liep Poetin Virtueel Davos binnen en kiepte zijn koffie op het tapijt. In bewoordingen die ik alleen maar kan omschrijven als onfeilbaar beleefd, zei Poetin tegen Klaus Schwab en het WEF dat hun hele idee van de Grote Reset niet alleen gedoemd is te mislukken, maar ook indruist tegen alles wat modern leiderschap zou moeten nastreven. Poetin lachte letterlijk om het idee van de Vierde Industriële Revolutie – Schwabs idee van een geplande samenleving door middel van AI, robots en de samensmelting van mens en machine.

Bron: viruswaarheid.nl/buitenland/…
achnaton
Het is k** met peren.
+4
BULLSHITT
Het is wat allemaal momenteel.
Alles wat vroeger normaal redelijk vanzelfsprekend was, valt allemaal weg. Torenhoge energie prijzen
Bedrijven vallen om. Het brood wordt hardstikke duur en is het straks nog wel leverbaar.
Wolven die onze dieren vermoorden en dat wordt dan weer toegejuichd door de natuurcriminelen.
Verder nog een gecreëerd stiksstofprobleem om een paar plantjes te redden. Man in wat voor wereld leven we😨
George
@BULLSHITT Het is helaas allemaal stierenstront onzin waar ze mee bezig zijn.
groeier
Opinie Han de Jong
Geef boeren de ruimte, voor kappers en ambtenaren
Vandaag 10:00 uur - Han de Jong -
2 reacties

Afgezien van mijn vader die banketbakker was, bestaat mijn hele voorgeslacht uit boeren. Misschien verklaart dat mijn sympathie voor de boeren, al zijn economische overwegingen voor mij belangrijker. Onze agrarische sector is heel productief, we zijn één van de grootste exporteurs van voedsel. Daarover is veel te doen. Onlangs kwam ik een tweet tegen waarin iemand zich afvroeg waarom we als klein land zo'n grote voedselproducent en -exporteur willen zijn. De twitteraar wilde dit in ieder geval niet en vond dat we ermee moeten stoppen. Weg met de boeren. Onbegrijpelijk!

Waarom we graag een grote agrarische producent en exporteur willen zijn? Het lijkt mij nogal evident. Daar zijn we kennelijk uitzonderlijk goed in. Het is een belangrijk deel van ons verdienmodel. Het is cruciaal voor onze levensstandaard om economische activiteiten te hebben die veel waarde creëren. Ook mensen die helemaal niets met de agrarische sector hebben, profiteren ervan, al realiseren die zich dat kennelijk helemaal niet.

Kappers
Laat ik dat illustreren met een voorbeeld over kappers. De kappers in ons land en hun collega's, in zeg Peru, Tanzania of Myanmar doen in wezen allemaal hetzelfde: ze knippen het haar van hun klanten, al wordt er bij ons waarschijnlijk meer poespas omheen gebouwd. Toch hebben onze kappers een hogere levensstandaard dan die in de genoemde landen. Dat komt niet doordat ze beter of sneller knippen, maar doordat we in de rest van de economie zoveel meer waarde creëren dan die andere landen. Wij kunnen kappers meer betalen. Dat moet ook wel, want anders wil hier niemand dat vak uitoefenen en we willen toch geknipt worden. Het lijdt echter geen twijfel: de hoge levensstandaard van onze kappers vergeleken met die elders in de wereld is te danken aan het hogere verdienvermogen van onze economie als geheel, onder andere dankzij onze agrarische sector.

Ik kan het ook op een andere manier illustreren. Hoe hoog denkt u dat onze levensstandaard zou zijn als de werkgelegenheid in ons land louter bestaat uit kappers en, bijvoorbeeld, ambtenaren? Natuurlijk kun je stellen dat we de agrarische sector niet echt nodig hebben als verdienmodel, omdat we nog andere verdienmodellen hebben. Dat is waar, maar ik merk op dat we op die andere verdienmodellen evenmin erg zuinig zijn.

Ook andere verdienmodellen in het verdomhoekje
Voor de financiële crisis van 2008-2009 hadden we een grote bankensector die internationaal meetelde. Dat leverde een hoop hoogwaardige, goed betaalde werkgelegenheid op. Maar dat wilden we niet meer en wat ooit de parel van onze bancaire sector was, is nu klein, in meerderheid in staatshanden en overnamedoelwit van een Franse bank. Heel veel banen zijn er verdwenen. De asset management industrie hadden we eerder al, geheel vrijwillig, sterk ingekrompen door het beheer van onze fenomenale Nederlandse pensioenpot geleidelijk steeds meer aan buitenlanders over te laten. Zelfs onze asset managers zijn in buitenlandse handen gevallen. ABN Amro Asset Management is door BNP Paribas inmiddels stevig ingekrompen, Robeco is Japans en NNIP onderdeel van Goldman Sachs.

Ook zien we reuzen als Unilever en Shell vertrekken. "Opgeruimd staat netjes" hoor ik sommigen denken, terwijl ik denk "daar gaan weer een hoop goed betaalde banen". Wie kan er voor een was- en knipbeurt straks nog €50 betalen? Hoe moet dat in hemelsnaam met onze kappers? Het vertrek van DSM is het laatste dieptepunt in deze trieste opsomming. Natuurlijk komen er ook nieuwe verdienmodellen. Maar vergeet niet dat Adyen slechts ruim 2.000 personeelsleden heeft en ASML zo'n 32.000, die dan ook nog eens over meer dan 60 locaties door de wereld verspreid zitten.

Het valt niet altijd mee alle macro-economische samenhangen te zien. Maar het staat als een paal boven water: de levensstandaard van iedereen hangt af van het totale verdienvermogen van een land. Door afgunst en de neiging om iedereen af te schieten die zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, beperken we dat verdienmodel echter bij voortduring. Ik zeg: lang leve de agrarische sector, geef boeren de ruimte. Doe het voor de kappers en de ambtenaren.

Deze column van Han de Jong is afkomstig van Investmentofficer.com.
Han de Jong
Han de Jong is voormalig hoofdeconoom bij ABN Amro en nu onder andere huiseconoom bij BNR Nieuwsradio. Zijn commentaren zijn ook te vinden op Crystalcleareconomics.nl

Meer over
Han de Jong
Reacties
2 reacties
Abonnee
ldj Vandaag 17:27 uur
Goed stuk, breng aub onder breder publiek. boeren en andere ondernemers snappen dit wel, het gros van het overige stemvee incl. de meeste politici blijkbaar totaal niet
Abonnee
Zeeuw Vandaag 17:39 uur
Wat een goed verhaal ,met visie. Er zijn in de agro sector veel ondernemers actief die in desector maar in andere sectoren een onderneming kunnen runnen boerin in nieuwe sector. Wat dacht u van natuur recreatie in de 1 km zone rond de Natura2000 gebieden.
Reageer op deze opinie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stikstof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN