Reisverslag Boer on tour 'Melk uit vers gras' - Ierland
Door Bert Philipsen,
Dag 1
Na aankomst op het vliegveld van Cork zijn we met de bus naar het eerste bedrijf gegaan: Tom Browne te Killeagh.
90% van de Ierse bedrijven stopt met melken tussen half december en begin februari. Daarna kalven alle koeien zoveel mogelijk tegelijk af (blok afkalven). Het bedrijf van Brown is hierop een uitzondering, hij melkt een deel van de koeien de winter door. Deze melk wordt afgezet als consumptiemelk en levert iets meer op per kg melk. De kostprijs ligt ook hoger. Het blijft een onbeantwoorde vraag of dit economisch uit kan.
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's winter , koeien , melk , melken , ierland , boer en reisverslag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Door Bert Philipsen
Dag 2
In Ierland was een echte Ierse dag, vooral voor het weer. De hele dag regen! Tegelijk een goede test of de koeien ook gewoon blijven grazen tijdens de regen. En inderdaad op Moorepark waar verschillende onderzoeken met graslandmanagement worden uitgevoerd, liepen de afgekalfde koeien buiten gewoon te grazen. âweer of geen weerâ als de koeien het maar gewend zijn⊠Of anders gezegd door de graslandexpert: âDe koe is makkelijker te trainen dan de boerâ Oftewel, blijf vooral consequent werken als het gaat om graslandmanagement, voor je het weet is de koe âverwendâ.
Als onderdeel van Moorepark hebben we ook een bezoek gebracht aan de proeflocatie Curtinsfarm. Daar worden proeven gedaan met verschillende beweidingsintensiteiten. Variërend van 2,5 tot 3,5 koe per ha beweidingsoppervlakte.
Ze hebben inmiddels uitgevonden dat bij meer koeien per ha het saldo per ha toeneemt. Melkproductie per koe daalt dan wel. Daar draait het hier echter niet om. Door intensiever te beweiden wordt er ook dieper afgegraasd. En stijgt de productie van kg vet en eiwit per ha (uitgedrukt in Milk Solids per ha). Ze streven steeds naar een stoppellengte van 3,5 a 4 cm, waarbij de stoppel nog wel bladgroen heeft. Dit doen ze om resten te voorkomen en een snellere hergroei te krijgen. Hierdoor is dan weer een hogere productie per ha mogelijk.
Ondanks het koude weer kwamen we op een perceel waar inmiddels de hergroei al goed was te zien. Dit perceel is vorig jaar 15 keer beweid, nooit gemaaid, in oktober voor het laatst beweidt en dit voorjaar is het oude gras er afgevreten. In de zomer streeft men naar een groeitijd van 21 dagen, dan komen ze weer terug op hetzelfde perceel.
De onderzoekers in Ierland maakten afgelopen jaar een handleiding voor grasland management. Ze noemen dit het âGrazingnotebookâ. Hierover hebben we uitgebreide uitleg gehad. Wilt u meer weten, kijk dan op www.teagasc.ie/research
In het vroege voorjaar wordt al het land Ă©Ă©n keer afgegraasd totdat alles precies is opgebruikt rond 10 april. Vanaf dat moment (noemen de Ieren âmagic dayâ) groeit het gras hard genoeg om de grasbehoefte van de koeien te dekken. Dan is geen extra voorraad meer nodig. Zo nu en dan wordt een perceel uitgemaaid als er te veel gras komt. Vanaf dat moment geen bijvoeding met ruwvoer en zo min mogelijk krachtvoer. Vanaf half augustus begint de 3e periode in het graslandmanagement, dan gaat men weer gras âopsparenâ. Langzaam voorraad opbouwen omdat de grasgroei minder gaat worden en men tot begin december wil weiden. Ook om op ongeveer de helft van het oppervlakt voorraad wil houden voor de voorjaarsafkalvende koeien. Die starten dan weer met begrazen vanaf ongeveer eind januari.
Op Moorepark is nu ervaring met een zogenaamde Out Wintering Pad. Een soort paardenbak met houtsnippers, hierop kunnen (droge) koeien en jongvee overwinteren zonder dat een duur gebouw nodig is. Gemiddeld is 12 m3 per koe beschikbaar. De regen zorgt ervoor dat de mest door het pakket (40-50 cm houtsnippers spoelt). Het blijft relatief schoon en droogt ook weer sneller. Onder de houtsnippers ligt een dikke laag keien, daaronder drainage en een plasticfolie. De gier/mest loopt door naar een mestbasin. Meerdere boeren proberen dit systeem uit. Het is goedkoop bouwen, het is gezond voor de dieren (in vergelijking met de Ierse stallen) en het is makkelijk. Nadeel is eigenlijk alleen de hoge kosten van de houtsnippers.
Na een goede warme lunche bezochten we een ander EDF bedrijf, Shane Fitzgerald. Een jonge melkveehouder met groeiplannen van 120 mk naar 180 melkkoeien. Belangrijkste voor hem om die groei te realiseren is eerst extra beweidbare huiskavel aan te kopen en dan meer melk te kunnen produceren. Een keiharde randvoorwaarde voor alle Ierse boeren met een âGras-systeemâ. Als je alleen quotum koopt en meer koeien gaat houden, dan moet je meer gaan bijvoeren en stijgt je kostprijs te hard. Dat is de lijn van denken, blijf consequent in je strategie en je systeem. Opvallend was ook dat deze boer extra geĂŻnvesteerd heeft in de infrastructuur van de huiskavel. Goede kavelpaden, goede perceelsvormen, drinkwatervoorziening en afrasteringen. Ook bij Shane Fitzgerald zagen we dat langs de kavelpaden eigenlijk overal een ingang in de weide gemaakt kon worden. Daardoor krijg je minder vertrapping bij de ingang van een perceel.
Na dit bezoek vertrok de bus naar Port Laoise. Meer richting het Noordoosten, waar we morgen het laatste bedrijf bezoeken.
âs Avonds hebben we nog een goede discussie gehad met Adrian van Bysterveld. Een onderzoeker die vanuit Nieuw Zeeland nu een paar jaar in Ierland is om een nieuw demonstratie bedrijf op te zetten. Aan het begin van dit jaar is het bedrijf gestart. 250 koeien op 112 ha. De komende jaren gaat het bedrijf doorgroeien naar 350 melkkoeien. Op het bedrijf geen stallen voor de koeien. Alleen een melkstal, Voor de jongste kalveren een stal en een afkalfschuur. Totale investering (behalve de grond) van ⏠1000 euro per koe. Kosten voor infrastructuur van beweiding komen op ⏠500 per koe. Wil je goed kunnen weiden, dan moet je daar ook in investeren zegt hij.
Ze gaan op het bedrijf verschillende grasmengsels proberen afhankelijk van het bodemtype en de hoogteligging. Ook gaan ze serieus aan de slag met klaver. Hoewel we dat op onze studiereis nauwelijks tegenkomen, is dat een goed alternatief voor kunstmest en het geeft ook een hogere opnamen en kwaliteit.
Na weer een boeiende en leerzame dag bereiden we ons verder voor op de laatste dag. Een goed glas bier of Ierse Whisky mag natuurlijk niet ontbreken.
Bron:[www.melkveeacademie.nl]
Foto's: [www.melkveeacademie.nl]
Lopen de koeien daarin Dec/jan/febop stal?Of gaan ze dan ook overdag naar buiten?Enhoe zien hun stallen er uit?
``Out Wintering Pad. ``:Het is goedkoop bouwen, het is gezond voor de dieren (in vergelijking met de Ierse stallen) en het is makkelijk. Nadeel is eigenlijk alleen de hoge kosten van de houtsnippers.
Dag 3
Na regen komt zonneschijnâŠop onze derde dag in Ierland een hele mooie dag. Echter wel met matige vorst in de nacht! Dus het extreme weer is nog steeds niet over. Op het eerste bedrijf van Peter Ging liepen de koeien dus op een wit gekleurd veld.
Normaal zou hij de koeien wel binnenhouden totdat de vorst eraf was, maar voor ons had hij ze toch alvast buiten gedaan. Voor we het bedrijf verlieten, was de vorst gelukkig al wel van het gras. Het bedrijf ligt wat meer in de richting van Dublin, het is daar wat kouder met minder invloed van de zee. De bedrijfssystemen in deze regio zijn wat minder extreem op lage kosten gefocust. Voor ons was het als afsluiting ook de bedoeling een bedrijf te treffen met een wat hogere productie. Dan is de vertaling en vergelijking naar de NL situatie misschien wat beter te maken. De koeien op dit bedrijf produceerden vorig jaar ruim 9.000 kg melk per koe. Het was grote melktypische Holstein koeien. De filosofie van de veehouder was duidelijk anders dan tot nu toe. Met een beperkte huiskavel toch meer melk te produceren is ook in Ierland mogelijk met een hogere melkproductie per koe. Niet helemaal duidelijk is of dat nu echt bijdraagt aan een hogere arbeidsopbrengst. De kosten liggen duidelijk wat hoger met gemiddeld 1500 kg krachtvoer. Deze melkveehouder had een jaarrond afkalfpatroon. Voor de winterperiode (nov, dec, jan en feb) had hij een speciaal âwintermelkcontractâ. In die periode mag hij melk blijven leveren die ongeveer 10 ct per liter extra oplevert. Of dat echt rendabel is in het Ierse systeem werd door de onderzoekers niet bevestigd.
Zeker interessant is hoe deze melkveehouder toch ook probeert vers gras te benutten gecombineerd met een hogere productie. Daarvoor is het volgens hem essentieel dat je de kalveren, de pinken al vroeg en lang leert weiden. Daarnaast werden ook zijn koeien van het voorjaar zoveel mogelijk geweid. Tot half april wel beperkt en met een hoog bijvoedingniveau, maar daarna ook volledig 24 uur per dag weidegang. Anders dan anderen voerde deze melkveehouder dan in de zomer wel meer kg krachtvoer. Volgens hem levert dat duidelijk minder verdringing op van ruwvoer en blijven de koeien âgraagâ om gras te vreten. Ruwvoer bijvoeren in de zomer periode deed hij niet, omdat dan de vers grasopname te sterk terugliep. Hij schaarde ook de koeien in bij ca 1200 â 1300 kg ds, net als op de andere bedrijven. Echter hij liet het gras wat minder kort afgrazen. Hij accepteerde dus bij de melkkoeien een wat langere stoppel. Om goed te blijven weiden moet de stoppel wel echt worden ingekort tot 3,5 cm gaf hij aan. Dat deed hij door te âtoppenâ (bloten), maar meestal werd het jongvee met droge koeien nageweid! Ook hier de koeien liefst iedere dag een nieuw perceel. Dus zeer regelmatig vers gras, een ritme waaraan de boer en de koe gewend raken. Hier werd ons âleerpuntâ ook bevestigd: de koeien kunnen goed getraind worden, als de boer ook maar consequent werkt.
Na dit laatste bedrijf maakten we de busrit naar Dublin. Onderweg bespraken we nog even goed onze ervaringen en toepassingen thuis. Een intensieve, maar leerzame reis. Voor de intensieve beweiders vaak een bevestiging van hun strategie in Nederland. Er is veel mogelijk met benutten van vers weidegras als je dat zelf ook wilt. Een aantal boeren heeft aangegeven deze zomer aan de slag te willen in een netwerk of studiegroep. Agrifirm en Melkvee Academie brengen de belangstellenden van alle drie de reizen bij elkaar om hier een studiegroep of netwerk voor komende zomer van te maken.
Na een stevige warme maaltijd is het toch echt tijd voor wat meer ontspanning. We maken een rondrit door Dublin. Een stad met een rijke historie, of het nu gaat om het Guinness bier of de Whisky, de mooie gebouwen of de vernieuwde haven. Erg indrukwekkend was het stadpark met daarin een heel groot kruis wat gebouwd is tijdens het bezoek van de (reis)paus eind jaren 70.
Nog wat kadootjes kopen voor thuis en dan gaan we weer naar het vliegveld. Rond 20.00 uur staan we weer veilig op schiphol.
Een leerzame reis zit erop naar een land met extremen. Zeker ook deze winter met veel kou, en dus met weinig goed gras. Dat bracht Ă©Ă©n van de deelnemers op de uitspraak: âWij hebben het eigenlijk ontzettend goed, en we zijn gelukkig met ons bedrijf. En het gras⊠ach, het lijkt altijd groener bij een ander, maar dat is dus niet zo.â
Het verslag met foto's: [www.melkveeacademie.nl]
Bron:[www.melkveeacademie.nl]
Bedrijven als die van OâLeary en Fitzgerald varen er wel bij. Zij hebben dit management wel goed in de vingers en verdienen tienduizenden euroâs extra aan de verkoop van drachtige of nieuwmelkte vaarzen. Die brengen momenteel tussen de 1300 en 1600 euro per stuk op.
marge
Ondanks de moeilijkheden op vruchtbaarheidsgebied ligt de gemiddelde kostprijs in Ierland niet hoger dan 24 cent. ,,Het gaat om de marge, niet om de melkprijsâ, hield de Ierse melkveehouder en oud-bestuurder John Murphy zijn Nederlandse publiek voor.
Maar Van Bijsterveldt waarschuwt: ,,Dit systeem invoeren is als een vreemde taal leren spreken.â Voor Nederlandse boeren is kopiĂ«ren van het systeem dan ook vaak een stap te ver.
Toch is duidelijk dat meer focus op weidegang de Ieren geen windeieren legt. In een grasrijk land als Nederland, gericht op dezelfde internationale melkmarkt, is zoân lesje van over de grens wel degelijk interessant.
Sjoerd Hofstee: Ook in (Zuid-)Ierland gaat de schaalvergroting door. Maar veel boeren melken alleen meer koeien als ze ook de huiskavel kunnen uitbreiden.
Hoeveel is debandbreedte qua inkomstendaar(fiscaal) ?
Of zijn er andere sociale valkuilen daar....? (ouderdoms pensioen 68jr deze week gepubliceerd )
1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/03/2010 01:18 door qwert.
Want met dergelijke bedragen kun je geen ''nieuw'' geld maken, met zo'n melkprijs