Mais ontkiemt snel bij maismeetnetdeelnemer Frijns

Het is zes dagen na het zaaien van de mais wanneer Guido Frijns uit het Zuid-Limburgse Reijmerstok zijn mais zoekt. De biologische melkveehouder is deelnemer aan het maismeetnet van Nieuwe Oogst.

Deel dit topic

Reacties

+3
George
Altijd na 10 mei zaaien? Ik vind dat gewoon aan de late kant. Vorig jaar 7 mei gezaaid vanwege de koude weersomstandigheden maar normaal altijd eerder. Ik zeg altijd laatste week april of eerste week mei zaaien doe je nooit iets verkeerd. Dit jaar was vroeg zaaien beter en was je de droogte wat voor om het zaad goed te laten kiemen.
+3
Nico96
@George bio mais kun je beter niet te vroeg zaaien, omdat je niet kunt spuiten tegen onkruid. Als je een koude periode treft, groeit het onkruid wel en de mais niet. Je wilt meteen een warme periode na het zaaien, zodat de mais het onkruid voor kan blijven. Dit jaar is wel apart vanwege de droogte en was het misschien wel beter om begin mei te zaaien ivm het opdrogen van de toplaag.
dorpsrandhoeve
Laatste jaren meestal tussen de 12e en de 15e april gezaaid. Ging goed. Afgelopen jaar 66.5 ton met 36.5% ds geoogst. (gewicht met weegwagens, ds door eurofins)
+1
Frans1
30 april gezaaid, gescheurd grasland, 35 m3 mest en 1 ton kalk, geen rijenbemesting. Er missen nog enkele plantjes, pitten zitten er wel, hebben nog geen regen gehad na het zaaien. Vandaag paar mm gehad, hoop dat ze er nog tussen komen

(klik om te vergroten)

+1
George
@Frans1
Hier staat ie ook nog prima maar nog wat regen is welkom. Pas 11 mm gehad.
Zaaidatum 28 april.

stefan56breizh
@Frans1 Hebben jullie ook nog last van kraaien?
jjthefrenchman
@stefan56breizh Ja, voor het eerst is er 5ha geroooid bij mij op een stuk van 8ha. 😅
stefan56breizh
@jjthefrenchman Dat is niet best!! Geen zware onweer gehad met hagel erin?
Frans1
@stefan56breizh wij niet veel, perceel vlakbij ons is verschrikkelijk, die rooien ze gewoon compleet leeg. Mooie klotezooi heb je dan
stefan56breizh
@Frans1 Hier ook weinig een perceel mist over 100meter 12 rijen.
bio boer
@stefan56breizh Frankrijk kent dus ook kraaien 😅
+1
Herbert
Toevallig vanochtend een plant opgegraven om eens naar de wortels te kijken. Niet alles netjes los gekregen, maar geeft wel een idee

(klik om te vergroten)

matt
@Herbert wortelt al diep,hoeveel cm is de langste wortel?
Herbert
@matt heb ze niet gemeten, maar zo op mn been schat ik ruim 20 cm. Dit is een perceel hoogveen, mooie losse teeltlaag dus. Zal morgen eens kijken op mn zandperceel. Die deed het de eerste 10 dagen wel net zo goed.
+2
Herbert
@matt vrij weinig verschil

(klik om te vergroten)

+2
huub
@Herbert deze foto is gisterochtend, 24 mei, genomen. 22 April gezaaid.

(klik om te vergroten)

+1
weurding
@Herbert als je die wortels ziet ontgaat me het nut van rijenbemesting😅
+1
Herbert
@weurding dit jaar voor het eerst geen ouderwetse rijenbemesting gedaan. Alleen 20 kg physiostart
Cowboy3
@Herbert Welke physiostart van de 3 heb je gebruikt, met of zonder P of de dero variant met herwonbare P.
Gebruiken hier granulaat Humostart 11-50 boven de korrel.
P is belangrijkste voor begin ontwikkeling.
Herbert
@Cowboy3 geen idee😂 diegene die mn mais zaait heeft zelf ook heel wat mais en die doet niet anders dan granulaat. Dus vandaar aan hem overgelaten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zaaien , Mais , oogst en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!