Klauwproblemen

Beste melkveehouders,

Graag zou ik ervaringen met jullie willen delen inzake klauwproblemen.

Op ons melkveebedrijf (65 melkkoeien) moet ik ongeveer elke week 6 koeien (10%) met klauwproblemen bekappen. Veel voorkomende aandoeningen zijn mortellaro, tussenklauwontsteking en zoolzweer. Mortellaro behandel ik met de groene gel hooffit. Bij tussenklauwontsteking wordt bij voorkeur behandeld met Excenel, in ergere gevallen met Engemycine. Bij zoolzweren plaats ik vaak een klosje ter ontlasting.

De klauwbekapper komt 1 keer per jaar, waarbij alle dieren (preventief) worden bekapt. Op advies van de klauwbekapper gebruiken we geen voetbad, maar behandelen we de koeien in de melkstal preventief met Podosan (met de rugspuit).

Wat zijn jullie ervaringen? Ook wekelijks zoveel koeien bekappen? Wat zijn jullie ervaringen met een voetbad?

Deel dit topic

Reacties

brabo
wim, je kunt ook altijd nog de andere 3 poten ook op een blokje zetten.
dan staat de koe weer recht
anonymous_7
Koeien naar buiten, dag en nacht, is weldaad voor poten. Ik doe per week ook ca. 5 koeien in box tevens onderhoud nooit geen bekapper op erf, voetbad momenteel 1X 3 dagen achter elkaar in 3 weken met alleen kopersulfaat. En zo weinig mogelijk HF koeien uiteraard op ruim 300mk.
anonymous_8
Het percentage koeien dat wekelijks klauwverzorging nodig heeft, lijkt me veel te hoog. Bespreek eens met een goede adviseur hoe je dit bedrijfsprobleem kunt ombuigen. Vele factoren kunnen een rol spelen. Denk aan voeding (structuur, eiwitovermaat), kwaliteit stalvloer, reinheid en vochtigheid stalvloer (?roosterschuif?), kwaliteit kavelpaden.
Mijn uitgangspunt is: geen voetbaden (met name formaline) gebruiken als het niet nodig is. Maar als ik jou verhaal hoor, denk ik dat voetbaden misschien toch wel (tijdelijk) een nuttige rol kunnen vervullen.
anonymous_8
goede analyse
anonymous_8
Volgens mij zijn er betere manieren om de kosten te drukken
Farmer_
Heb afgelopen week kleine 90 koeien bekapt, 1 had iets mortelaro en 1 met een blok, deze had een ontsteking en uit voorzorg er toch maar een blok onder gezet.
Ze worden elk half jaar bekapt en komen niet buiten, volgens de bekapper waren de klauwen in een goede toestand.
Om de 2 weken formaline met kopersulfaat en Tylan +-100Gr in 1 bad (helpt goed tegen mortelaro).
Voeding is ook een belangrijke factor, in Nederland kun je dat geloof ik zien aan het ureum gehalte in de melk is die te hoog dan krijg je klauwen problemen.
cs-agrar
Begin eerst maar eens met knap structuur bij te voeren wat ook echt opgevreten wordt, goed weidehooi ofzo.
Roosters schoon houden, en elke 2 weken een voetbad, afwissellend met kopersulfaat en formaline. Voordat er door het voetbad gelopen wordt de klauwen schoonspuiten en bakken na 2a3 keer doorwaden door het koppel verwijderen.
mortellaro verhelpen met hoof-fit gelmet....kopersulfaat erdoor, moet je zelf mengen, met kwast aanbrengen op schone droge mortellaroplek, kan allemaal in de melkstal.
Weet nog wel iets maar dat kan hier beter niet vermeld worden, is voortborduring op de oplossing van Farmer, hier al eens eerder op het prikbord gestaan.
hoe zijn je roosters? glad of juist heel stroef?
in geval van stroef niet teveel afsnijden, model maken-wegwezen.
Glad? snel vergroeide klauwen, begint al bij pinken. Zijn niet in 1 keer weer knap te krijgen.
Let ook goed op mortellaro in de tussenklauwspleet, lijkt op tussenklauwonsteking qua symptomen, maar spuiten helpt niet. ook gel met koper er op smeren en keer herhalen na een week.
Verders kan je met een plantenspuit gevuld met ??(rood spul van delaval, weet naam zo niet)in de melkput ook goed plekken behandelen.
Lijkt er erg op dat je rantsoenbasis niet goed is. let altijd op structuur, daar heb je niet snel teveel van.
O ja, koeien die droog gezet worden, model en evt gebreken snijden, na afkalving is de klauw te zwak om zoiets aan te kunnen en mag dan dus niet falen.
bekappen hier 2x per jaar, maandelijks, als ik het niet vergeet, een voetbad en evt kreupelgevallen doe ik zelf, net als vaarzen die aan de melk komen, na een week of 3 na kalving.
Mortellarogevallen, met laatste groepsbekapping 1stuks, worden nadetectie direct ingesmeerd met hooffit+toevoeging, is dag erop al droog en na 2wkn korst eraf en keurig dicht en schoon.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 03/07/2010 20:49 door CS-Agrar.
cs-agrar
Doe ik ook, halve klosjes, tenzij het een hele operatie was, bijv zool tot het leven weg moeten snijden, dan is het halve kosje te dun voor de genezingstijd, slijt dan te snel.
@hbs, je vruchtbaarheid en uierproblemen hoeven ook niet direct samen te gaan met de klauwproblemen. Bij goede melkhygiene en techniek komt dat later pas, klauwproblemen zijn dan soort indicator.
Wimsumar Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beste Marcster: Dat is voor de meeste anderen wél
> van toepassing ja.
> Waar het mij om gaat is dat het originele blokje
> veel te hoog is.

Ben ik helemaal met je eens wim..... wij doen het ook zo.
Wimsumar
Beste HBS: Het is erg moeilijk een oordeel te geven zonder de situatie zelf ter plekke te kunnen beoordelen. "Elke week'' 6 koeien, dat is in 11 weken de 'hele veestapel' door de bekapbox, dit is 4,5 keer per jaar + 1 X door de bekapper. Nee HBS, dat kan niet!
Mocht het wel nodig zijn zo vaak kreupele koeien te behandelen is mijn eerste gedachte dat u ze zelf door het veelvuldige bekappen ''kreupel snijdt''.
Nogmaals, vanachter het beeldscherm is het niet te beoordelen maar de bekapfrequentie moet naar beneden. Laat uw behandeltechniek beoordelen door uw klauwbekapper en/of dierenarts en laat de veevoedingsadviseur de aandachtspunten opsporen die invloed hebben op de klauwen.
Wimsumar
Beste Bernie: Gewoon door midden zagen en je hebt er twee.
Wimsumar
Beste Marcster: Dat is voor de meeste anderen wél van toepassing ja.
Waar het mij om gaat is dat het originele blokje veel te hoog is.
Wimsumar
Beste HBS.: U heeft de moed gehad uw ''vuile was'' (klauwproblemen) hier in discussie te brengen, overigens.
Als u een aanbeveling uit 1 van de reacties overweegt in te gaan zetten vraag dan A.U.B. de betreffende adviseur door middel van een [PRIVÉ REAGEREN]- bericht ter plekke te komen kijken of het ook inderdaad van toepassing kan zijn.
anonymous_46
Begin maar eens met om de 2 a 3 weken met voetbaden met formaline en kopersulfaat, ben je gelijk de meeste mortelaro kwijt, kijk verder eens naar de voeding en dan m.n. het struktuuraanbod en met dit weer valt het sowieso niet mee om probleemloos door de week te komen...
In het verleden hadden we ook veel problemen met m.n mortelaro, op aanraden van de klauwbekappers maar eens serieus werk gemaakt van voetenbaden en regelmatig, nu is het af en toe een koppeltje "chronische" koeien en een enkele tussenklauwontsteking en kreupele koe tussendoor op 160 koeien. Wel mogen ze overdag naar buiten, nu ook 's nachts...
jan w
Sinds vorig jaar bekappen we ( Bijna ) maandelijkskoeien. We bekappen dan de koeien die 100 dagen in lactatie zijn en koeien die dan binnen een maand droog moeten.
De nieuwmelkte koeien geven een mooi beeld van de voeding of deze op arde is. Mocht er aan de koeien die droog moeten wat mankeren hebben die mooi tijd om te herstellen. Koeien gaan ongeveer 2 keer per maand 2x door het voetbad met formaline.
Het lijkt erop dat de omstandigheden bij jouw niet helemaal optimaal zijn en dat er ook wat aan de voeding schort en ik kan niet zien wat voor een koeien dat je hebt, maar dat er momenteel bij jouw de weerstand bij de koeien niet geheel optimaal is. Een aantal problemen die bij elkaar het probleem veroorzaken.
jan w
Zorg er tevens wel voor dat het voetbad lang genoeg is, dus dat ze alle poten minimaal 2x in het bad zetten ( min. 3 mtr.)
kaas
jongens dit ie geen probleem om dit achter de pc op te lossen dan moet je eerst de koeien en de omgeving zien jullie kunnen alle maal wel tips geven maar ik denk als hij die allemaal op gaat volgen alleen maar verder in de problemen komt.
succes neem een goede adviseur in de arm die onafhankelijk is en ga daar de problemen maar eens goed mee door spreken,en dan de vinger goed aan de pols houden en die schrijft die blijft dus weet wat er speelt en weet ook met een half jaar als het beter word of zlechter [dus goede registratie van alle ziekte gevalen dus ook poot problemen]
jvt
hebben ongeveer 70 melkkoeien, worden elk half jaar bekapt door klauwbekapper. Laatste bekapping 2 blokken gezet, terwijl enkele jaren geleden dat er ooit 20 waren. Het is dus niet het verhaal dat de bekapper zuinig is op zijn blokken, de laatste 1,5 jaar loopt het gewoon prima. Wijt dit o.a. aan het voeren van levende gisten, doordat pensverzuring vrijwel niet meer voorkomt, ook minder witte lijn ontstekingen. Dit was vroeger ons meest voorkomende probleem. Verder sinds 3 jaar een robotmestschuif, sindsdien problemen met mortellaro ook geminderd..
De koeien gaan elke maand 3 dagen achtereen door een vers bad met formaline en kopersulfaat; mortellaro komt eigenlijk alleen nog voor bij de pinken; deze behandel ik op zijn tijd met lincomycine ( 200 gram op 10 l water) met de rugspuit aan het voerhek.
Zoolzweren heb ik circa 1 per maand, vaak is dit een koe die 2 maanden ervoor gesukkeld heeft met voeding, nageboorte of iets dergelijks. Zet dan vrijwel altijd een blok.
Tussenklauwontsteking ofwel haarworm ken ik bij de koeien eigenlijk niet meer, sinds we sinds 4 jaar weer actiever vooetbaden, bij de pinken heb ik er wel ooit last van, circa 5 keer per jaar. Deze zet ik direct onder de neopen, dit werkt het beste, en ze geven toch geen melk.
Bij mortellaro in ergste geval bij pinken smeer ik ze in met lincomycine, in een papvormje ( klein beetje water erbij doen, daarop engemycinespray, en dan intapen. werkt beter als alle andere smeersels..
Vindt jouw problemen veel te veel, wellicht toch weer gaan voetbaden, roosters droog houden, muren uit de stal zodat klimaat beter is wanneer dit nog niet gebeurd is, en evt. gisten gaan voeren.
Hde Laat
2012 – Kanters Special Products
Het gebruik van Hoofgel en Hoof-Clear
Bij Mortellaro

Dag 1
- Behandel alle koeien met Mortellaro individueel met Solka Hoofgel in de klauwbekapbox
- Geef een groepsbehandeling met 50% Hoof-Clear met een rugspuit aan de overige koeien
Dag 5
- Verwijder Solka Tape en behandel opnieuw met Solka Hoofgel indien nodig
- Geef een groepsbehandeling met 50% Hoof-Clear met een rugspuit aan de overige koeien
Dag 8, 9 10
- Geef 3 dagen een groepsbehandeling met 50% Hoof-Clear met een rugspuit aan alle koeien
- Herhaal dit wekelijks totdat infectiedruk onder controle is
- Indien infectiedruk onder controle is, elke 2 weken 3 opeenvolgende dagen behandelen met 20-50% Hoof-Clear.

Hoofgel – individuele behandeling

1. Bind de koe vast in een klauwbekap box
2. Bekap de klauwen indien nodig
3. Maak de hoef en de hoefspleet goed schoon en droog
4. Breng een dikke laag Solka Hoofgel aan op de hoef
5. Wacht tot de hoefgel enkele minuten is ingetrokken
6. Indien er sprake is van een ernstige infectie gebruik Solka tape.
Verwijder de tape na 5 dagen en gebruik nogmaals Solka Hoofgel

Hoof-Clear – groepsbehandeling en individuele behandeling

1. Zet de dieren vast aan het voerrek of in de melkstal
2. Spoel de klauwen af met water (incl. de vloer)
3. Maak een oplossing met Hoof-Clear in de rugspuit
- 50% Hoof-Clear en 50% water bij een hoge infectiedruk
- 20% Hoof-Clear en 80% water bij preventief gebruik
4. Spray de hoef van voren en van achteren, zorg dat het product diep in de
hoefspleet komt
5. Laat de dieren een tijd vaststaan om het product in te laten werken

Kanters Special Products B.V. De Stater 32, 5737 RV Lieshout, Tel: 0499 425 600
jvt
wij gebruiken op bad van 200 liter 8 l formaline, 8 kg kopersulfaat, oftewel na 3 dagen zak kopersulfaat en jerrycan formaline leeg.
spotmelker
Bij dergelijke probleemomvang zorgen dat koeien goed de droogstand ingaan. Wellicht kun je de voeding aan het eind van de droogstand wat schraler/structuurrijker houden, hier gaat dat heel goed, minder afkalfproblemen en melkziekte, daar tegenover duurt het wel langer voordat de piek in de melkgift komt zoals m h ook al aangeeft. Ik weid dag en nacht, mortellaro heb ik hier (ook 's winters nog nooit gezien) Voetbad heb ik niet. Bij zoolzweren plak ik halve (qua dikte) klosjes, blijven beter zitten en koe staat normaler. ( was een tip van Wimsumar)
anonymous_151
ik denk dat het wel aan de voeding ligt. we voeren hier nu 4 maanden gras, en sinds bijna 3 maanden ook weidegang, en geen koe meer met mortellaro, tussenklauwontsteking en maar 1 of 2 zoolzweren. Gras is toch hetgeen een koe van nature ook eet. als dit voldoende structuur bevat, niet teveel eiwit, in combinatie met een zeer lage eiwitbrok, zie ik hier goede dingen gebeuren. ook de opstart van de koeien kan nogal eens problemen geven, zelf ben ik begonnen met 1 kg krachtvoer en opbouwen richting 9 kg in krappe dertig dagen. ik moet zeggen het duurt lang voor de koeien op de maximale productie, maar komen doet het.
ook voegen wij nu al 2 jaar standaard extra biotine toe in het krachtvoer, daar krijg je spijkerharde klauwen van, en als je dan een zweertje hebt, snij je die uit, loopt de koe direct weer goed, omdat het niet op de pijnlijke wond drukt
we hebben de laatste 3 maanden geen voetbad gebruikt, en over de hele winter 3 keer.
wij hebben overigens geen topproductie, dus er wordt niet te veel van de koeien gevraagd.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04/07/2010 09:10 door m h.
anonymous_214
halve klosjes? Hoe doe je dit?
hbs
De roosters zijn vorig jaar opgeruwd, dus die zijn niet glad. Maar het is al langer een probleem, het opruwen heeft mijns inziens geen duidelijk effect gehad. Ik denk dat het inderdaad dat een voetbad inmiddels wel noodzakelijk is. Een weerstandsprobleem is het denk ik niet echt, omdat we verder niet bovengemiddeld problemen hebben met uiergezondheid, vruchtbaarheid en stofwisselingsziekten. In de meeste reacties lees ik een combinatie van formaline en kopersulfaat. Welke dosering passen jullie toe? Er zijn ook voetbaden met in het middel een rooster, zodat er minder mest in het water komt. Heeft iemand daar ervaringen mee?
anonymous_963
beste hbs een voetbad is niet nodig gebruiken wij al jaren niet meer.wat mortellaro en tussenklauw ontsteking betreft moet je proberen de weerstand van de koeien te verhogenbv door meer struktuur in het rantsoen ook voldoende best zetmeel is belangrijk.
het heeft ook geen zin om een duur minerale mengsel te gebruiken dat is weg gegooid geld
ook moet je zorgen dat de ventilatie goed is
ook het preventief bekappen waarbij alle koeien behandeld worden is weg gegooid geld
je kan beter proberen om een koppeltje bijmekaar te zoeken die bijna droog moeten en koeien die ongeveer 6 tot 8 weken gekalft hebben en bv omde 3-4 weken te laten bekappen door een deskundige klauwbekapper
dit lijkt mischien duurdermaar bijkoppel behandeling hoeft de helft vaak niet bekapt te worden
paultrimmer
Elke keer sta ik weer versteld hoe makkelijk er geschreven wordt of form aldehyde en kopersulfaat, mensen wanneer gaan wij eens zeggen tot hier en niet verder, kopersulfaat ten eerste verboden ten tweede lees de zak eens wat er op staat aan dodelijke en ongezondheid. ten tweede formaldehyde zeer zwaar kankerverwekkend, we liggen te zeike over roken, maar fomaldehyde is een factor of 100 schadelijker. Daarnaast is aangetoond dat formal geen of nauwelijks effect heeft op martelaro. wij als hoefverzoregrs gebruiken dat groen spul,. wat volgens mij ook geregistreerd is , ik zie ook topics over dat digid... or whatever, compleet zinloos, hebben complete testen gedaan resultaat een 0.
Richard1
Quote:
@paultrimmer: ten tweede formaldehyde zeer zwaar kankerverwekkend, we liggen te zeike over roken, maar fomaldehyde is een factor of 100 schadelijker

Het grote verschil is natuurlijk wel dat je een sigaret in je mond stopt en een voetbad, als het goed is op voldoende afstand staat. Daarnaast was het allang verboden als het zo erg is als jij schetst, niemand wordt ziek van een asbest dak op de schuur maar dat is wel verboden. Ik zeg niet dat je het moet gaan snuiven, maar als je er verstandig mee omgaat is het risico beperkt.
Ik ben het ook niet eens met jouw verklaring dat het niet werkt. Bij mijn koeien werkt het wel.
MBTrac1100
En wat is dan wel een goed middel in het voetbad om mortelaro tegen te gaan/verminderen? dat groene spul wat je bedoeld, is dat van die gel waar je de klauw mee insmeert?
jan w
Hier de klauwverzorger heeft weer een precies tegengesteld verhaal. Hij is voor regelmatig voetbaden van de koeien. En Formaline het enigste en goedkoopste middel wat helpt.
Noorman64
Ik denk dat je klauwproblemen op kunt delen in twee kategorien, de besmettelijke (tko, stinkpoot en mortelaro) en de mechanische (witte lijn, zoolzweer kneuzingen en laminitus). Als ik HBS zijn verhaal lees is een groot deel besmettelijk. Mortelaro kan goed een tko veroorzaken. Soms kan je opeens een mortelaro uitbraak krijgen door dat er een andere stam van mortelaro via aankoop van vee of andere infectiebronnen naar binnen hebt gesleept. Kan ook verminderde weerstand zijn. Intensief voetbaden is hierbij de beste oplossing (en de ergste gevallen inpakken). De mechanische problemen hebben een sterk verband met hoe de pens van de koe functioneerd. Slechte penswerking kan leiden tot lamiitus, zachte klauwen en witte lijn problemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , mortellaro , melkstal , voetbad , dieren , melkveebedrijf en klauwproblemen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
96