Weiden en stalvoeren, hoe combineren jullie dat,?

Wij weiden en stalvoeren op het moment, als ik nu de de koeien niet opsluit in de weide Komen ze al naar de stal toe als ik ga maaien. Hoe pakken jullie dit aan?

Deel dit topic

Reacties

+3
diekman
Geen huiskavel maaien.😃
+7
cs-agrar
Pas tegen melktijd maaien, hoef je ze ook niet te halen
mlkvhoudr
@cs-agrar qua werkplanning past medat minder, anders was dat wel het meest praktische inderdaad
+1
Henry90
Ik ga zo laat mogelijk maaien. Heb hetzelfde probleem...ik hoef de trekker maar te starten en ze komen al. Maar vind opzich geen probleem. Straks als het echt warmer wordt, haal ik het gras weer smorgens vroeg zodat het gras dan nog koud/fris is. En dan heb je ook geen last van dit (verwende) gedrag. Krijg je de maïs er nog wel in? Hier sinds 2 weken gestopt met mais bij voeren. Ze hadden geen interesse meer terwijl het hele mooie frisse maïs was.
+1
mlkvhoudr
@Henry90 amper terwijl het maar heel weinig is wat ik bijvoer, net draad los gedaan en dan staan ze al gewoon te drammen

(klik om te vergroten)

+1
diekman
@mlkvhoudr gewoon gaan koffie drinken.
mlkvhoudr
@Henry90 maisbult gewoon dicht gelegd?
+2
Henry90
@mlkvhoudr ja was de moeite niet meer. En gaat prima. Nu alleen nog vers gras en 1,5 kg ccm over het gras. En dan nog wat brok in de kv-automaten. Kom totaal uit op 15kg krachtvoer/100 kg melk met 34 liter per koe 4% vet en 3,55 eiwit en ureum van 10. De mest is wel vlotjes. Maar dat neem ik maar voor lief
bio boer
@Henry90 melkt hier ook weer als speer gras op stal koeien weiden +5 kg
+2
komelker 2
.Niet maaien maar weiden desnoods dag en nacht.
+1
Jean-PierreK
Bij ons zijn de koeien sowieso opgesloten in de weilanden. Bij ons moeten ze eerst door de melkstal voor ze aan het voerhek mogen.

Met stalvoeren is onze ervaring idd dat de koeien het graag eten als het etgroen is. We hebben ook wel eens een wei die al een paar keer beweidt was op stal gevoerd, dan bleef er restvoer over. Bij etgroen voeren op stal vond ik dat het ten koste van de opname in de wei ging. Nu zijn de koeien dag en nacht buiten. Maar als er te weinig gras zou komen, gaan we ook wel weer stalvoeren.
Herbert
Wat voor weidesysteem heb je? Roterend standweiden heeft hier aan het draad staan wachten voor een groot deel opgelost.
mlkvhoudr
@Herbert op dit mooie moment elke paar dagen een nieuw stukje gras erbij door het verzetten van de draad, wat moet ik me voorstellen bij roterend standweiden?
+1
casev2
Is je kuilgras op, dat je ze snachts ook nog vers gras wil voeren? Waarom dan niet ook gewoon snachts naar buiten? Begin ik hier na de 1e snede gemaaid te hebben ook mee, en niks meer op stal. Werkt super (als het weer meewerkt) en veel rust bij de koeien. Uteumgetal is wel vaak een dingetje die maanden..
mlkvhoudr
@casev2 wel eens geprobeerd in het verleden maar ik ben al niet zo n ochtend mens en als ik dan ook nog de koeien eerst moet gaan ophalen s ochtends viel dat mij altijd tegen hoeveel tijd dat kostte, meestal haal ik ze als het lang licht is dan tegen de schemer aan weer naar binnen, nu aan het stalvoeren op de percelen op afstand, staat nog niks overdreven gras voor tijd van t jaar
+1
casev2
@mlkvhoudr gewoon investeren in goede schrikdraden waar ze respect voor hebben (lees: een flinke klapper kunnen krijgen), en de deuren/hek openhouden snachts. Hier komen ze dan vaak sochtends al uit zichzelf naar binnen.
+1
Erco
Gewoon volop vers gras bij maar haal vlak voor t melken of er na. 6 kilo mais 5 kilo kuilgras en de rest vers gras. Wordt wat grover nu wat ik maai. Nog 1 dag dan krijgen ze weer iets minder lang gras bij. Doormaaien zal net niet lukken door gebrek aan regen. Wel nog nooit zo'n laag vet gehad 3,95 tegen 3,70 eiwit en ureum van 10 nu. 30,5 liter ze zijn iets gezakt nu gras grover is.
j h p
Hoe schatten jullie de kwaliteit van het weidegras in, heb het idee dat er een dikke bak suiker en weinig eiwit inzit, bij 25m3 en 70 kg N.
Dooie plukken onderop en dooie punten bovenin, opname wisselend van zowel gras als het beetje mais, dag en nacht weiden. Nu 2x daags een stukje erbij om ze goed naar beneden te laten vreten en toch maar wat eiwitmeel over de mais.
cs-agrar
Quote Reactie van @j h p:
de kwaliteit van het weidegras

Dr moet meer zon in en eigenlijk wat water bij.
mlkvhoudr
Jean-PierreK
@j h p , aan het ureum te zien is het eiwitgehalte hier afgelopen week gezakt. Het gras kleurt nu wel weer wat donkerder...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's maaien , stalvoeren , stal , koeien en weide geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!