Illustratie van: remco rooks

Wielink maakt vandaag een mengkuil bij JR

Bij Jan-Roelof wordt vandaag een mengkuil gemaakt. Wie van jullie heeft hier ook ervaring mee?

Deel dit topic

Reacties

anonymous_14
nooit van hooibroei gehoord. En zo'n droge kuil kun je niet opnieuw inkuilen. Het lijkt mij ook een dure optie, maar ben benieuwd of het bevalt
cs-agrar
Vandaag ook een stukje over deze mengfirma in het vakblad trekker&werktuig, volgens het verhaal haalt hij de 60-70 ton per uur.
Wimsumar
Beste discussieleden: volgens mij is J.R. vandaag héél druk met het graven van een gat en het maken van een bult, dit om de mengauto te kunnen laden met z'n eigen shovel(tje).
Ik heb ook wel eens de gedachte om einde winterperiode de overblijvende graskuil/maiskuil te (laten) mengen (al dan niet met nog wat aankoopcorrectievoeders) maar een goede referentie ontbreekt mij. Daarom sluit ik mevoorlopig maar aan bij bovenstaande reacties met terughoudendheid.
Met name het opnieuw inkuilen van graskuil schijnt slecht te voldoen (???)
Wimsumar
Beste J.R. Jalvingh: Bij een mengverhouding van 33,33% + 33,33% + 33,33% (gras-/gras-/maiskuil) komt de mengkuil mogelijk boven de 40% d.s.. Wat zijn de afmetingen (voersnelheid) van de mengkuil? Was het niet verstandig geweest het mengsel met bijvoorbeeld bierbostel vochtiger te maken (moet uiteraard in de aankoopbehoefte passen)?
Albert
Het moeilijke is in te schatten wat de suikers doen,worden die opgebruikt voor het herinkuilproces dan valt de opname (smakelijkheid)tegen.Veel gehoord na hermonstering bij tegenvallende mengkuil
Albert
Hoe is het gegaan met de mengkuil en de blokjes voor het voerhek?
Albert
niet warm geworden en de opname goed?
hookwood
Je moet ook niet te veel willen sturen in het rantsoen. Het niet kunnen sturen in het rantsoen is voor mij wel de reden om alleen het ruwvoer te mengen en niet evt soja en raap erbij. Dit voer ik los aan het voerhek en kan daarmee dus sturen.

In principe veranderd er niet zo veel aan het voeren, ik hoef het alleen niet meer te mengen met de shovel op het voerpad zoals ik dat normaal doe. Ik had al een paar blokken kuil opgehaald om te kijken hoe het ging met deze kuil en dat ging prima. Het is dan ook een eerste snede kuil die ik heb bijgekocht. Droge kuil met veel suikers en die past mooi naast mijn natte kuil met veel eiwit. Ik voerde tot vorige week donderdag 65% mais en nu dus nog 45% mais in het rantsoen.

Aangezien ik met 19.000 kg melk per ha en meer dan 100% jongvee ruwvoer moet bij kopen, past mij deze kuil dus wel. Hoewel het mengen duur is, ben ik per saldo voor de kuil, transport en het mengen goedkoper uit dan wanneer ik nu dezelfde hoeveelheid kVEM als mais had gekocht en deze zo had ingekuild zonder te mengen. Daar komt nog bij dat ik relatief minder eiwit bij hoef te voeren.
paul1
ik heb hier gemengde gevoelens bij.........
berting
wat kost zoiets. hoe wordt het berekend.
1234
Misschien kan JR zijn visie erop geven waarom hij dit doet, hij is tenslotte ook kr8voerverkoper geweest dus ik denk dat hij dit niet voor het aanzien doet
hookwood
Klopt idd 1234. De reden dat ik deze mengkuil laat maken is het feit dat ik een kuilbultje had bijgekocht. Een oude klant van mij stopt met zijn bedrijf en had deze kuil nog over. Voor een schappelijke prijs kon ik die overnemen. Er zat een nadeel aan de kuil, namelijk het feit dat die zeer droog is. 61% ds om precies te zijn. Laat ik nou zelf een hele natte van 28% hebben.... Om alleen de kuil hier naar toe te halen en weer in te kuilen leek me bij dit ds-percentage niet een reële optie vanwege de kans op broei. Dus er voor gekozen om de kuil te laten mengen met de andere kuil en de mais. Verder geen producten erdoorheen. Ik wil zelf kunnen sturen namelijk en als dat al in de kuil zit, dan loop je het risico dat je basis wel heel duur wordt.

Nu meng ik zelf de mais en de kuil in de stal en dat hoeft dus de komende 4 maanden niet meer. De blokjes zet ik straks aan het voerhek. Eens kijken of dat bevalt. Het lijkt een dure optie, maar als ik alles een beetje optel, dan kost het per kVEM die ik nu bijgekocht heb incl transport en mengen nog steeds minder dan wat het bijgekochte ruwvoer mij vorig jaar kostte per kVEM. Kan ik ook mooi eens kijken of voeren met blokjes aan het voerhek mij bevalt.
hookwood
yep. Molk tot nu toe als een trein...
hookwood
Gelukkig had ie zijn eigen shovel mee Wim.....
hookwood
Totale lengte van de mengkuil is 40 meter. Ga ik in een dikke 100 dagen opvoeren. 4 maanden opvoeren. Dus 2,5 meter voersnelheid per week.....

Het is trouwens 45% mais, 27,5% natte kuil en 27,5% droge kuil. 40 % ds gemiddeld.
hookwood
Prima. Maar ik voer nu weer zelf met de shovel. Kuil, mais, sojaraap, luzerne en mineralen meng ik met de shovel op het voerpad en verdeel het daarna met de shovel voor de koeien.
hookwood
Niet warm idd en goed van gemolken.
Jannus
Zelf geen ervaring mee maar ken boeren die het 1 keer gedaan hebben.

Als ik een raad mag geven van de kennis die ik ervan weet: geen ruwvoer aanlaten komen of je moet HEEL goed weten wat het is,liefst alleen met eigen voeders werken,meer zeg ik er niet van
tok
Jammerdat het aangekochte gras nog zo nat was, rond de 70% heb je geen broei meer namelijk. Het scheelt dat de melkprijs redelijk goed is anders kan het nooit uit datmengen.
tok
Wel van gehoord maar volgens mij heb je dan geen hooi
kasé
Lijkt wel Michican, zo,n megamenger
anonymous_225
Die natte kuil was dat die meikuil waar volgens jouw maar 1 mm regen in zat ?
anonymous_259
Heb het ook 1 jaar gedaan,maar vond het te duur en te veel gedoe[in en uitkuilen, mengen, weer inkuilen, weer afdekken,dubbele inkuilverliezen].
En als je toch al een mooi shoveltje hebt [zie ik op de foto] koop dan een gebruikte knappe mengwagen ,kost de wereld ook niet.
christo
Mijn advies; laat een nieuw monster nemen van de mengkuil. Bij de mijne was twee jaar geleden de helft van de suiker verdwenen en qua eiwitfraxties was de mengkuil een heel stuk verplaats naar pensniveau. De kuil was een heel stuk sneller dan de som van de kuilen terwijl de smakelijklheid tegenviel. Reden voor mij om het niet nog eens te doen. Ben wel benieuwd hoe het jou gaat bevallen. Hou je ons op de hoogte?
anonymous_480
ik heb geen ervaring met een mengkuil ikvoer al 20 jaar met voer meng wagen, het lijkt me dat je zo weinig in het rantsoen kan sturen/aanpassen als je een mengkuil hebt, maar misschien zie ik het verkeert of ben te precies dat kan natuurlijk ook
anonymous_674
Heb het ook gedaan voor een jaar of 10 terug door Steven Wielink.Gras,mais,amygold,bostel,en dorshooi.
Viel mij niet mee,molk er maar gewoontjes van.Grote nadeel is het niet meer kunnen sturen in je rantsoen.De 2e keer pakte dat erg slecht uit,liep totaal niet.Met 2 robots en een niet lopend rantsoen..........vul maar in!

Ook het gedoe met kuilen openen,berg plastic afval extra etc. was het voor mij voldoende reden om er snel mee te stoppen .Ook de prijs viel me niet mee
anonymous_764
één goede ervaring, vorige winter

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengkuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN