Dippen enz.

Problemen in de tank met celgetal zijn in eerste instantie op te lossen door de melkers. De kwartieren eruit houden maar vaak worden er 1 tot enkele acute gevallen ingemolken waardoor het celgetal boven 400.000 kan komen.
Voor wat het hygiënisch werken betreft is voor melken dippen of sprayen goed zoals onderbouwd door John Verhaar e.a. Wij maken schoon met de droge katoenen doeken en dippen na het melken met Valiant van ABS. In het begin deden we dit ook voor het aansluiten maar dat is niet meer nodig en dipmiddelen zijn ook niet gratis!
Vrijwel alle mastitis is terug te voeren op slechte voeding voor gezondheid. Soda voeren tot 100 gram per koe per dag leidt tot minder pH daling waardoor fosfor (zuur) niet abnormaal in het bloed komt en dus ook bij de uier. Melk en veel fosfor zijn ideaal voor de ziekteverwekker. Koper is de acute weerstand van de koe tegen ziekteverwekkers. Als dit door langdurig teveel mineralen verstrekken laag is geworden en weinig ziektedruk dan treedt bij meerdere dieren tegelijkertijd mastitis op. Het meest bij dieren met lagere voeropname: pasgekalfde dieren en vaarzen. Deze dieren kunnen het minste tegen slechte voeding.
Nog iets over de boxbedding: Wij hebben 25 cm diepe boxen gevuld met jaren oude stro/mest en 2 x daags vers schoon droog stro bovenop.
Bij 160 melkkoeien gebruiken we geen droogzetters, 10 mastitis injectors per jaar (ongelukken), celgetal rond 300.000, bij aangetoond laag koper in de koe injecteren we Cu (koper) in de spier rond 10 dagen voor kalven (als de koe uiert), soda (natriumbicarbonaat) voeren we altijd, geen mineralen.
Nog even over kalkvoetbaden: Dat doen wij ook, elke 2 weken en dan 1-2 dagen lang na het melken. Ik spuit violetspray net ervoor in de melkstal tussen de klauwen op het vlees. We zien direct resultaat van de kalk. De koeien lopen minder gevoelig. De kalk droogt tot boven de klauw in ca. 15 minuten op en dood zo veel bacteriën. Ook komt zo indirect nog wat in de boxen. 2-3 Keer per jaren spuiten we de kalk met onze unibal cutter (luclar) door de stal en speciaal in de boxen. Het ziekteverwekker klimaat moet niet terug naar 0 maar een keer aanpakken is wel goed denk ik

Dit bericht las ik op het veeteelt forum, wat vinden jullie van dit verhaal. Heeft er iemand ervaring mee?

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Tok: Het lijkt ''o zo sympathiek'' dat er op dat bedrijf''géén droogzetters en maar 10 mastitisinjectoren''worden gebruikt. Toch, het celgetal van rond de 300.000 spreekt nog géén boekdelen.
Ik zou willen voorstellen alle, overigens goedbedoelde(!) vervangende (preventieve) voederadditiefjes, poedertjes, pilletjes, injecties, protocollen enz. ( behalve een redelijke speenverzorgende spray/dip na het melken) overboord te zetten en terug te vallen op het gebruik van curatieve middelen, indien nodig.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 02/09/2010 13:18 door Wimsumar.
anonymous_13
ik hoor niets over het basisrantsoen, broei, schimmel, structuurwaarde, dat zijn factoren die alle andere overschaduwen en de weerstand van de koeien verzwakken, waardoor het dweilen met de kraan open is en je op die manier alle leveranciers van liflafjes een groot plezier doet ten koste van je eigen portemonee
frank b
Bij 300.000 heb je niet zoveel nodig om over de grens te gaan?
Erco
ik vind 300.000 ook wel erg hoog. Hier zet ik alle koeien gewoon uit voorzorg droog met droogzetters en spray ik met een goedkope spray de spenen na het melken. Maar een enkele keer een gemiddeld celgetal van boven de 120.000 daar gaan bij persoonlijk al de alermbellen van rinkelen
frank b
Dat bedoel ik maar.
Wimsumar
frank B Schreef:
-------------------------------------------------------
> Bij 300.000 heb je niet zoveel nodig om over de
> grens te gaan?

Beste Frank B: Inderdaad, dan hoeft het ''slechts'' 100.(000) te stijgen.
Rekent u even mee?
160 melkkoeien X 100.000 = 16.000.000 cellen nodig. Dit zijn 1,6 koe met een ''9999''uitslag bij de individuele celgetalbepaling bij de melkcontrôle.
frank b
Tot zover wiskunde uit Friesland
anonymous_186
Moet eigenlijk allemaal niet nodig moeten zijn,dippen en droogzetten(doe het zelf ook).Het is allemaal weerstandgebrek uiteindelijk,tenminste daar zijn we bang voor.Het word waarschijnlijk wel toekomst en ik vind het dapper iemand dit op zijn koeien dit risico neemt!
Wimsumar
Beste Hans1: Wat is dapper? Wat is risico?
Een celgetal van 300.000 wordt door menigeen als hoogrisicovol ervaren m.a.w. alle toegepaste maatregelen werken niet naar verwachting! Dan is het juist risicovol en niet dapper, mogelijk ongefundeerd, al die goedbedoelde maatregelen toe te passen.

@ Vrouw van boer (onderstaand): Dat vraag ik me ook af, of er naar koper onderzocht is.
Trouwens koper wordt in Nederland in het mengvoer toegevoegd, vandaar dat ik zit te denken dat ''het bedrijf'' uit de topicopening een buitenlandsbedrijf is ( Frankrijk) . Er wordt gesproken over ''soda'' i.p.v. natriumbicarbonaat en de welhaast typisch Franse Luclar Unibal Cutter stroverdeelmachine
tok
Beste meneer wimsumar, dit bedrijf is gevestigd in tsjechie. Van dat koper klopt geloof ik wel, maar er zit maar een zeer minimale hoeveelheid in het krachtvoer. Hetging mij er meer om of er al middelen waren wie dezelfde stoffen bezitten dit om de moeilijke tijd van de herfst door te komen. En meer in het voer mag wettelijk gezien niet.
frank b
hans1 Schreef:
-------------------------------------------------------
>ik vind het dapper iemand dit op zijn
> koeien dit risico neemt!

Hoe lang zou deze beste 1ste klas melk leveren?
vrouw van boer
Wat wordt bedoeld met ""aangetoond laag koper in de koe"". Wordt dan van elke koe koper-gehalte gemeten ofzo? Zijn er meer veehouders die mineralen in de koe meten?
frank b
Alleen als daar dringende redenen voor zijn.
hookwood
300 celgetal is nogal aan de hoge kant lijkt mij ......
anonymous_400
zelfde problemen gehad,alleen nog 4x erger.Bij ons was straling de oorzaak.
tok
w at voor straling en hoe bent u daar achter gekomen? Had u het hele jaar door problemen dan.?
anonymous_400
had al meerdere jaren ernstige problemen,durf het bijna niet te schrijven,maar toen die straling opgelost was,is het celgetal met bijna 1 miljoen !!!! gezakt.Zie voor meer info www.broncorrector.comsucces!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stro , stal , koeien , melk , melken , koe , melkstal , mastitis , gezondheid , dieren , celgetal , droogzetters , klauw , klimaat en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
3