55

Welke koeien horen thuis in de stroafdeling?

Veel gebruikt, maar zelden optimaal – de strostal is vaak een compromis tussen koecomfort, hygiëne en arbeidsgemak. In dit artikel lees je tips om het optimale uit je strostal of –afdeling te halen. Een goede ligboxenstal voorkomt overbezetting in de strohokken.

Deel dit topic

Reacties

Volgens mij hoort er alleen een dagje met afkalven 1 in het stro
@JappieJo als je het stukje leest, dan lopen er nog een handvol koeien gewoon op de roosters de rest staat op stro
+1
Hier allemaal.
Hier helaas alle droge koeien op stro. Man, wat een werk. Tijd dat dat veranderd wordt.
+1
@Vdejong Met een paar speelse vaarzen is het strohok heel snel een stronthok.
Ik vind een stro stal eigenlijk vaak niks als ik het ergens zie.
De draagkracht laat vaak te wensen over.
Vaste mest uitrijden is ook duurder en stro is duur.
@Koeien boertje En al dat vruchtwater en nageboorte erbij in, en dan met die volle uiiers er in gaan liggen.
Hier kalven ze op matten en metteen er weer uit.
+2
@achterhoeker2 hier wil ik ze toch wel 3 dagen in de stro box hebben na afkalven anders ben ik bang dat ze verongeluken tochtige koe moet daar net weer op zitten te ouwehoeren
@bio boer een vaars durf ik wel vrij vlot aan
@bio boer hier een paar maand terug 1😭 na een paar weken tussen een koppel kalveren, in de stal gedaan, ligt ze de volgende ochtend voor het melken met de achterpoten wijd op de mestgang. Gvd, wat is dat balen. Veearts erbij, beschadigd. Euthanasie 🤬
+1
@Frans1 ja dat zijn vervelende dingen die het werk plezier flink kunnen verzieken op dat moment
@achterhoeker2 doe ze er meestal pas in als het water er af is. En de nageboorte pak Ik er altijd uit, die troep wil Ik er niet in hebben. En heb de betonvloer er onder vandaan gehaald. Bevalt super. Gewoon stro op zand.
Quote Reactie van @cjw73:
doe ze er meestal pas in als het water er af is

dan gaat meestal aardig de rem op het afkalfproces
+2
@achterhoeker2 Koe kalft veel vlotter op stro. Ik heb wel eens oudere Koe gehad die erop stond te wachten. Ging direct liggen en met een half uur een kalf.
@ted9 hier doen de oudere koeien dat ook gaan gewoon voor het hekje staan wachten, er in laten en mooi vlot het kalf erbij
@JappieJo
Hier idem.
+1
@ted9 ik probeer het melkvee 4 dagen voor afkalven in het stro te krijgen, maar dat gaat niet altijd goed. Na het afkalfhok gaan ze naar het opstarthok waar vaarzen vaak met 1 dag de koppel in gaan. Oude koeien blijven soms wel een week apart. Ook probleemkoeien gaan snel in het stro. Ik heb een hekel aan trekken aan het vee. Het kost niet veel tijd, maar op jaarbasis wel veel stro. Dat weegt niet op tegen het plezier en minder uitval. En die mest is goed voor het bouwland! Het duurste was het bouwen Vd transitie ruimte!
+1
@Koeien boertje de beste mest is vaste mest
@Bekkink voor het land, maar niet voor de boer.

Heb hier een afkafhok met zaagsel, want dat schept makkelijker.
In de zomer een uitloop naar buiten en dan kalf er maar weinig in het hok
+1
@Koeien boertje hier de close up groep allemaal op t stro. Al veel trammelant mee voorkomen. Dan valt een beetje stro strooien nog wel mee. Heb wel een heel groot hok. 180 m²
+14
Nee een strohok is nix. Wij hebben de close up koeien ook al 8jaar op stro. Waardeloos...koeien kalven probleemloos af en sindsdien is de gedwongen afvoer drastisch naar beneden gegaan. En stromest is ook al zo waardeloos inderdaad. Drama voor de bodem vruchtbaarheid. Ik strooi veel liever maximaal kunstmest.
@Henry90 ik ben het volkomen met je eens maar het is wel een pens vol werk
+1
@Vdejong met een shoveltje en eventueel een stroverdeler erop heb je het meeste werk toch wel geautomatiseerd?
@robbies nee, helaas. Vorige eigenaar had 3 medewerkers die allemaal iets te doen moesten hebben. Ipv shoveltje hebben we een skidsteer waar mee we een ronde baal naar binnen brengen en ook elke anderhalve maand uit mesten. Vraagt 2 balen per week. Natuurlijk perfect voor de koeien evenals zand in de boxen maar het vraagt meer tijd en geld. Matrassen en alleen strohok voor de koeien die kalven zijn makkelijker.
@Vdejong
Ook als je de balans op maakt met minder dierbehandelingen en meer melk in de tank?
Lijkt me dat instrooien en uitmesten te plannen is, gedoe en werk met koeien komt altijd ongelegen en tegelijkertijd dat het ook niet past.
@Vdejong 3 medewerkers op 60 koeien?
@richard-de-wolff mooi leven heb je dan👌.
@richard-de-wolff in noorwegen zouden ze dat ook doen
@Vdejong martienvisser.nl/occasions/…
Koop je zoiets, desnoods een oude trekker erbij die er voor vast gelast kan worden en dan valt dat werk wel mee
@hoest gaat me dan dus €15000 kosten
@Vdejong Nee joh , 1000 voor de blazer is zat.
@aldert frankrijk staat vol met die dingen hier zijn ze niet zo veel canada zijn er ook veel van die dingen verwacht ik
+3
@Vdejong als de vorige eigenaar 3 man personeel kon hebben...moet jij die 15000 ook kunnen ophoesten ;P
@Ynze Oenema jij weet niet hoe rijk de vrouw van de vorige eigenaar is💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰
@Vdejong Afgelopen jaar is nog veel rijker geworden. 😂
@Cowboy3 een beetje rijker
@Vdejong die oude trekker kan wel goedkoper en dit is ook nog wel een hele nette blazer dus die zijn goedkoper ook nog wel te vinden
@hoest Ja zoiets , dan kost het 15 minuten om 2 ronde balen in de stal te blazen.
Ik doe ze het liefst in het strohok als de pootjes er zijn. Maar in de praktijk is het vaak wel wat eerder. Om te voorkomen dat het kalf tussen de koeien loopt als ie wat sneller is. Aan de andere kant gebeurd het hier nog we eens dat er een kalfje tussen de droge koeien loopt. En dat zijn de koeien waar eigenlijk nooit wat mee is.

Na het kalven blijven de koeien meestal tot de volgende ochtend in het strohok. Dan hebben ze ff tijd om goed te vreten zonder concurrentie. En als ze dan smorgens de koppel in gaan zijn ze net gevoerd en kunnen ze daar volop vreten (elke koe een vreetplek).

Ik weet ook we dat in theorie strohokken ideaal zijn en vaste mest ook. Maar meeste bedrijven waar ik geweest ben en die standaard een groep koeien op stro hebben zijn de koeien toch vaak minder schoon dan in diepstrooisel.
@Henry1 dan maar minderschoon als het beter is voor de koe
+1
@bio boer Je gaat nu toch niet mijn vooroordelen van een bio boer bevestigen.
@T60401 ik heb nog nooit brandschone melkkoeien gezien in een pot stal maar better voor de koe kan bijna niet kwa comfort mooier kan ik het niet maken
Als de koe mocht kiezen werd die liever beetje vies in het stro dan schoon in de ligbox 😉 mijn persoonlijke voorkeur gaat nog uit voor ligbox
@bio boer
Dat gaat niet op.
Keer bij een boer geweest waar koeien liever in zandligboxen lagen dan in het stro.

Is koeler, zachter en vooral schoner.
Heb strohok met rooster er onder, toch wordt het op den duur nat en warm. Het is een compromis en alles behalve schoon, ook met kalven.
@Noorderling vrijloop zand stal heeft de koe weer liever dan boxen denk ik baseer het ook op boer had potstal in combinatie met boxen maar boxen werden niet meer gebruikt door koeien
@Noorderling Strohok voor melkkoeien moet iedere 14 dagen uitgemest anders krijg je problemen.
+1
@aldert
na 14 dagen heb je net een vaste laag en grip voor een koe die dat nodig heeft.
Het is dus allemaal net niks 😁
@Noorderling Tja , stro op een betonvloer is ook niet alles.Wij hebben gewoon een repack vloer en na 14 dagen zit daar dan ongeveer 15 cm mest dat warm begint te worden en dan moet ie eruit.
@aldert wat is een repackvloer?
@hoest Dat komt hier uit een steengroeve,grof en fijn door elkaar, netjes afvlakken , walsen en dan is het bijna zo hard als beton.Zit hier ook onder het asvalt van de wegen.
@aldert ok bedankt doet gebroken puin dus naar dan waarschijnlijk wat minder scherpe steentjes
@aldert vraag mij af of dat hier wel mag zijn ze bang dat er gier in de bodem zakt
+1
@bio boer Zit op een meter diep folie onder jonguh 😉
@T60401 loonwerker hier had ook vijverfolie onder zijn spuitplaats maar kon de hele zooi wel afbreken en opnieuw aanleggen omdat er haarscheurtjes in het beton zaten
@Henry1 das gewoon gelul. Vaker strooien of het hok groter maken.
Koeien die op kalven staan zijn door de stress vatbaarder voor infecties met die volle uiiers komen ze in een gat te liggen waardoor opstaan en lopen moeilijk is ,bovendien loopt het vruchtwater onder de koe ,wat één grote zwijnerij veroorzaakt .
Ik heb sinds een paar jaar een hok pal naast de drogen, ruwe matten op roosters ,hogedrukspuit er door en klaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en ligboxenstal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN