Topkwaliteit gras pleit voor comeback van de torensilo

Torensilo’s lijken in het buitenland bezig met een voorzichtige opmars.Belangrijke redenen voor de opmars van de opslagmethode voor gras en mais zijn dat ze arbeid besparen bij het voeren, de kwaliteit hoog blijft en ze erg goed passen bij een automatisch voersysteem.

Nog 25 boeren werken met torensilo’s
In Nederland zijn er naar schatting nog 25 boeren die werken met een torensilo. In de jaren zeventig schoten de torensilo’s als paddenstoelen omhoog, met name in provincies met grote bedrijven en veel ruimte. Melkveehouders roemden de voerkwaliteit en de lage inkuilverliezen. Ook het gemakkelijk inkuilen van kleine hoeveelheden werd als positief ervaren.

Arbeidsbesparing bij uitkuilen
De interesse daalde in de jaren tachtig door de hogere investeringskosten en het minder flexibel kunnen voeren van een bepaalde snede. Het beste voer van de eerste snede zit immers onderin de silo. De opmars van automatisch voeren geeft weer nieuwe kansen voor de torensilo. Ze leveren extra arbeidsbesparing op bij het uitkuilen en bovendien stellen overheden steeds meer eisen aan waterafvoer en opvang van perssappen bij sleufsilo’s. Ook vragen torensilo’s weinig ruimte op het bouwblok.

Hoge aanschafprijs
Toch is het maar de vraag of het voldoende argumenten zijn voor een echte comeback van torensilo’s. Daarvoor lijken de beperkte capaciteit bij het inkuilen en de hoge kosten van 125 euro per kubieke meter te veel een sta-in-de-weg.

Deel dit topic

Reacties

+2
Grasbaal
Broer Roorda heeft ze ook nog steeds in gebruik:

JappieJo
Misschien toeval maar ik ken 2 personen die er niet meer zijn door toedoen van een torensilo, ik ken niemand die verongelukt is met een sleufsilo of kuilbult. Terwijl de meesten dat systeem hebben
Gerron
Quote Reactie van @JappieJo:


Misschien toeval maar ik ken 2 personen die er niet meer zijn door toedoen van een torensilo

Dat is wel een dingetje ja.
Die dingen zijn oorspronkelijk ook niet ontworpen voor het Nederlandse gras. Maar ook in bijv. Canada gaat het wel eens mis.
+1
labella
@JappieJo ik heb wel iemand gekend die verongelukt is in een sleufsilo met mais, is bij een hoge maiskuil een stuk losgebroken waar de beste man onder is gekomen.
+2
pieta
Quote Reactie van @JappieJo:
ik ken niemand die verongelukt is met een sleufsilo of kuilbult.

Ik wel. Maar dat terzijde.
January
@JappieJo die zijn er ook wel, ken wel iemand die met een trekker van de bult is gereden , bekneld en heeft het niet na kunnen vertellen
JappieJo
@January dat geloof ik ook wel maar bedoel hoeveel torensilo zijn er nog tov rijkuil
Grasbaal
Onze Veeteeltstudieclub was onlangs op bezoek geweest bij Jeroen Konijn in de Schermer (NH) . Daar hadden ze een hooi droog installatie waarmee ze hooi na drogen van 60%ds naar 90% ds. Met opslag in grote boxen die met een bovenloopkraan werden leeggehaald. Een torensilo was eenvoudiger in gebruik denk ik...

(klik om te vergroten)

Hooi droog installatie
@Grasbaal Mijn ouder bouwden een torensilo in 1973. Ik heb hem afgebroken in 1995 . Fantastisch als de techniek werkte maar omhoog klimmen met een emmer sleutels om bovenlosser weer te fixen en regelmatig smeren en ander onderhoud werd mij toch te arbeidsintensief.
Grote lang sleufsilo's drie stuks maakte dat ik makkelijker en veel sneller kon inkuilen niet alles hoefde omhoog te worden geblazen door pijp. En bij uitkuilen was shovel met hapbak nogal wat bedrijfszekerder en bij grote pech kon buurman wel even helpen bij uitkuilen vise versa.

Daarnaast kun je in sleufsilo's wat makkelijker silo bestemmen voor jongvee en drogenkoeien voer.

Als je liefhebber van veel klimmen en sleutelen bent is torensilo prachtsysteem
brabo
@jan-cees-vogelaar
hier bouwden mijn ouders ook een torensilo. Deze hebben we denk zo'n 15 jaar voor gras gebruikt. Het leek een mooi systeem, maar je bent heel de zomer aan het kuilen omdat de capaciteit van vullen niet zo hoog is. En als het het weer dan een keer niet mee werkte dan kreeg je het gras er nog wel in, maar in de winter zag je met het uithalen veel af. En hier werd het gras bij uithalen tot in de stal geblazen, wat voor zeer vol stof zorgde.

Nadien hebben we de torensilo nog aantal jaren tot 6 meter hoog met drijfmest gevuld voor extra opslag. Bij uitbreiding van de stal stond hij in de pad en hebben we hem gesloopt.
Melkboer16
@jan-cees-vogelaar bleef je wel lenig van JanCees.
+1
@Melkboer16 af en toe windmolen in ook
Gerron
@Grasbaal Maar dan krijg je toch geen hooi meer maar kuil met een torensilo?
Misschien wil een bepaald lid hier daar wat over zeggen.
+1
jvt
In canada, torensilo land bij uitstek, staan de meeste tegenwoordig leeg, de blauwe meestal nog wel in gebruik voor High Moisture Corn. Dus zegt genoeg, ze hoeven niet meer gebouwd te worden daar en staan leeg, net als de meeste hier vlakbij in Luxemburg. Hier de buurman heeft ze nog wel in gebruik, en werkt bij hem super met zijn eigen systeem met 1 opraapwagen en alles in eigen beheer, i.c.m. transportband ipv voergang in de stal. Maar silo's zullen wel tegelijk met hem met pensioen gaan
+1
Gerron
Quote Reactie van @jvt:


In canada, torensilo land bij uitstek

Als je in Canada een kleine boer bent zal het wel een redelijk systeem zijn. Je vult daar een silo en dan begin je gelijk te voeren. In NL werkt dat dus niet als je de eerste snee pas eind herfst wil voeren.
Met een gewone kuil ben je flexibeler.
January
@Gerron er zijn ook onder lossers
Gerron
@January Die onderlossers zijn mooi als het heel blijft.
January
@Gerron ja alles kan stuk
Gerron
Quote Reactie van @January:


@Gerron ja alles kan stuk

En alles is te repareren. Je moet er alleen wel bij kunnen komen. 😄
January
@Gerron je trek um er zo uit
+1
Gerron
Quote Reactie van @January:

@Gerron je trek um er zo uit

Ongeacht de positie? En ook weer makkelijk er in? Dat zou een hele verbetering zijn. Heb je daar wat meer info over?
Gerron
Quote Reactie van @January:
onder lossers

Hoe zit dat eigenlijk met de bovenste laag? Die wordt niet verdicht. Begint dat niet te broeien?
+1
Vdejong
@Gerron daarvoor heeft harvestore breather bags, sluiten de ruimte tussen het voer en het dak af. Een soort van 🎈
Gerron
@Vdejong Werkt dat ook als de silo niet vol zit?
+1
Vdejong
@Gerron Dan vult de "ballon" zich meer. cstindustries.com/wp-content/uploads/…
Gerron
@Vdejong Zoals ik het begrijp is die ballon gewoon een expansievat. Ik zal wel iets niet goed hebben begrepen want als je bij zo'n onderlosser gewoon een frame laat zakken op de bovenkant en daarop vul je een zak met zout water tot een totaal gewicht van een ton of 5 dan komt de bovenkant niet meer in contact met de lucht en heb je er toch druk op. En als je dan weer wilt vullen dan pomp je die zak leeg en til je het frame omhoog.
Vdejong
@Gerron geen idee, heb geen harvestore
Vdejong
@Vdejong helemaal geen torensilo hier. 4 overdekte sleuf silo's
bio boer
@Vdejong doen de Canadezen dat ook al waarom dak er op is dat de meerprijs waard ?
JappieJo
@bio boer succes in de winter met 50 meter sneeuw voor je kuil😬
bio boer
@JappieJo waar hij zit gaat dat niet zo gek en de Engelsen doen dat ook masaal snap de gedachte niet helemaal kost nog al wat exstra een dak er op zou ik liever automatisch afdek systeem hebben 😁
Vdejong
@bio boer dan heb je sneeuw op je afdeksysteen, wil niet rollen
Stroman
@jvt Ik ben 3 jaar geleden geweest. Bedrijf gezien met 6 silos op twee locaties. Vector voerde de koeien. Pracht systeem en heel schoon. op weinig oppervlakte. Maar tegelijkertijd zag je bij de buren ook grote wanden van 3 meter verschijnen. Zal wel net zo n dingetje zijn als wordt het een Fendt of toch een Deere.
bio boer
In canada hadden ze ccm in de torensilo dat werkte wel mooi in het half jaar dat ik daar was volgens mij geen storing geweest waren 2 oude torensilos die bij de oorspronkelijke grup stal stonden
+1
Fendt280S
Nog een nadeel is dat er minder gemengd voer ontstaat. Het voer wordt laag voor laag opgestapeld en weer laag voor laag afgestapeld. Met een rijsilo worden alle lagen tegelijk uit gekuild.
bio boer
Mag je wel meteen meerdere silos hebben voor elke snede 1 en vul capaciteit moet we tevergroten zijn toch eventueel met dubbele blazer hier zijn ook paar in de regio die hebben stort bak zo dat je de opraapwagen leeg kan draaien zo lang je weg bent kan dat ding wel silo vol blazen
JappieJo
@bio boer en dan komt firma de blokken met die dikke 3as krone je stortbakje vullen 😅
bio boer
@JappieJo dan moet de stort bak wat groter grote wagen heeft ook langer werk met vullen je bespaart wat tijd met op en neer rijden
2speen
Zou het ook geschikt zijn voor perspulp?
bio boer
Toren silo zou kunnen
Als ze goed overweg kunnen met gras
Er een goed dealer netwerk is
En gemeentes vergunningen afgeven
En vul capaciteit vogens mij kan dat wel goed zijn ook wel boeren in amerika veld hakselaar laten komen en dat in de silo blazen
Vdejong
@bio boer dak zat er op, hoef geen sneeuw te scheppen. Afdekken zal iets lastiger worden, onder het dak tocht het altijd. Maar dat zullen we ervaren.
bio boer
@Vdejong dacht dat het mee viel met vors en sneeuw waar jij zat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , automatisch voersysteem en automatisch voeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0