Stelling van de dag: Alle koeien moeten de wei in



Quote:
De koeien mogen weer naar buiten, maar niet alle koeien gaan daadwerkelijk de wei in. Vooral de grote landbouwbedrijven laten hun koeien permanent binnen staan. Moeten alle koeien de wei in?

Deel dit topic

Reacties

Kanaal
Even stemmen en je mening geven vandaag.
+3
aldert

(klik om te vergroten)

Ik ben voor.
labella
Gedaan
+1
K H B
Kan mezelf om zo'n stelling in welk blad of op welke site dan ook niet meer druk maken
+2
Jaap40
Dvhn zal ook wel zo'n groen communistische krant zijn nietwaar?!
grös
@Jaap40
Overwegend Links ja, valt me nog mee dat wel 31% tegen stemt.
+2
arie.j
Heb mijn hele leven als melkveehouder de koeien in zomerhalfjaar dag en nacht buiten gehad.
Maar koeien al in de wei goed half maart?
Alle vroegere boeren hadden je voor gek verklaard.
Er staat nog zowat niets , het is enkel buiten wat luchten en benen strekken.
Als ik vroeger de koeien naar buiten stuurde, dan moesten ze daar ook blijven, en dan was een maand na nu een heel wat betere tijd. En dan had je nog een vrij vroeg voorjaar.
+1
aldert
@arie.j Dan ben ik maar gek , er staat nog niet veel maar toch liepen ze puffend terug naar de stal.En de koeien doen het zo graag , koe blij, boer blij.
+2
arie.j
Quote Reactie van @aldert:
arie.j Dan ben ik maar gek , er staat nog niet veel maar toch liepen ze puffend terug naar de stal.En de koeien doen het zo graag , koe blij, boer blij

Jij woont heel ergens anders plus dat jij de koeien binnen kunt halen.
Hier in de lintbebouwing langs de Graaf -Alblas-Giessen en andere oude veenriviertjes. stonden veel boerderijen van oudsher aan de andere kant van de weg/dijkje als het land.
Dus een weg door je bedrijf vlak achter de koeschuur.
En wie geen nieuwe loopstal bouwde aan de andere kant van de weg, voor die was het met de koeien (en jongvee) totaal binnen óf helemaal 24uur buiten.
Dan moet er gras genoeg staan om niet vast te lopen, plus liefst in april niet te nat want dan trapten ze alles kapot op deze venige grond.
Maar ik heb met plezier buiten in de doorloopwagen gemolken hoor
En toen de koeien weg waren was het eerste wat tegenviel dat het in de winter zo verdraait koud was in de aangebouwde koeschuur. Niks geen gezelligheid meer.
Voorheen ging je daar, buiten het werk om, voor je plezier nog al eens naar toe en liep je op het brede deel (hier voerstraat geheten) tussen de herkauwende koeien.
Maar dat zoiets niet meer ging in de winter, dat vond ik wel wat afzien.
+1
MTSTAMMINGA
@arie.j Ze lopen hier nu 4 dagen buiten Ze bepalen zelf hoelang ,5 uur lang ongeveer dan komen ze weer thuis en vreten verder aan het voerstek Bespaar 100 kg krachtvoer en 1500 kuil momenteel ongeveer daags Als het weer omslaat (regen) blijven ze gewoon weer binnen Want het is gewoon nog te vroeg voor hier!!!
+1
newholland6640
@arie.j

Tijden veranderen
Grasbaal
Quote Reactie van @arie.j:
Maar koeien al in de wei goed half maart?

30 jaar geleden was 1 mei eerder regel als uitzondering, ook toen stond er vaak nog nauwelijks gras maar waren we blij dat ze naar buiten konden. Ondertussen heeft de natuur het toch wel een maandje vervroegd.
+9
labella
@Grasbaal Heb je wel buiten gekeken in het grasland? Het ziet paars en bruin van ellende en van gras om te weiden is in de verste verte nog totaal geen sprake!
+1
stefan56breizh
@labella Klopt helemaal, vorig weekend was ik in Nederland het zag er niet uit.
Hier is alles mooi groen is niet te vergelijken. En de koeien lopen hier nu ook al 4 weken buiten.
Frans1
@stefan56breizh toch staan ze hier ook tegen melktijd te wachten, terwijl er toch al leuk gras staat. Voer ook maar 2 ton minder kuil/maïs, maar de dames laten het wel zien dat ze het gras waarderen
stefan56breizh
@Frans1 Hier willen ze ook altijd wel graag naar binnen. Toch vind ik hier dat gras kwaliteit wat tegen valt andere jaren hadden we wat meer melk.
Grasbaal
@labella tis nog geen 1 april... (hier lopen nu ook nog vrijwel geen koeien buiten)
+1
Jean-PierreK
@labella, hier zijn ze al een poosje buiten, we hebben al enkele tonnen eiwitmeel bespaard. Eind volgende week beginnen we aan de tweede weidesnede.

Ik ben niet zo voor het verplichten, maar de huidige krachtvoer prijzen maken weidegang wel nog interessanter voor wie het mogelijk is.
+2
Realisme
@labella ze helpen het hier wel op gang. Vreten bruin en paars op en komt groen voor terug👌🏻 4 uurtjes buiten dicht bij huis en verder gewoon nog op winterrantsoen - 1/4 kuilgras
+1
Kars
Geldt dat voor paarden ook? Ook daar staan ze steeds meer op stal en grazen in de wei is er niet meer bij.
+3
harke
Donder straal toch op!
Iedere boer bepaald zelf of ze wel/niet naar buiten gaan.
Er moet eens goed gebrek komen aan alle toeleverende producten in de winkel.
Dan is dat gezeik met weidegang, beter leven kip,scharreleieren,enz enz
zoo van de baan!
Klavertje
Alle koeien en kalveren
bio boer
Bio moet nu 15 april buiten aanvullende normen alleen hier op de natte zware klei in het ganzen gedoog gebied ze willen niet echte mee denken kwa uitzondering op die omstandigheden als je op wat drogere grond kun je meschien niet voorstellen hoe natte kaale bende het vaak nog is op 15 april de grepels staat nog water hier is al lang droog heb ook nog perceel waar water op staat zakt gewoon niks de bodem in alles moet de lucht in
bio boer
@bio boer maar als er geen regen komt tot 15 april zou het dit jaar wel lukken alleen staat er dan nog helemaal niets dus is het een uitloop
+1
overstekend wild
@bio boer en dan beweren dat het goed voor de koe is en ze het zo fijn vinden buiten.

Als ze lef hadden en een eerlijk verhaal zouden vertellen maak je weidgang een vrije keuze voor de koe
bio boer
@overstekend wild hier is de stal deur altijd open ook bij mijn vader met de melkstal standaard 4 uur komen ze thuis omtemelken hoef je geen koeien tehalen alleen goed opletten dat ze compleet zijn
bio boer
@bio boer en met hele dag regen mogen ze gerus binnen komen
Twentsch Land
Mooi buiten laten .... worden ze mooi schoon van.

@bio boer
+1
Noorderling
Als koeien weiden tussen de regels door zo'n bevrijding is, zegt dat dan niet meer over de stal dan over het weiden?
Er is nog geen 5%koeien die langer dan 1/3 van het jaar buiten loopt wat betreft uren. Knap staaltje marketing werk, maar hoe verkopen we dierwelzijn bij een hittegolf en ander deel van het jaar?
Jean-PierreK
@Noorderling, ik denk dat van de beroepsbevolking ook geen 5% eenderde werkt van de uren in een jaar 😉.

Bij weidegang denk ik dat de uren mogelijk hoger zijn dan op papier staat. Immers veel uren schijnt nadelig te zijn in de kringloopwijzer...
Noorderling
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
dat de uren mogelijk hoger zijn dan op papier staat. Immers veel uren schijnt nadelig te zijn in de kringloopwijzer...

daar kun je ook wel weer een aantal premieweiders tegen weg strepen.
Touw wordt vanzelf strakker getrokken, moet er gepresteerd worden voor ammoniakreductie via een of ander melkstroom, RAV of wetgeving. Dan moet elke koe een zender om om weideuren te loggen, dan ben ik wel benieuwd naar die cijfers.
Jean-PierreK
@Noorderling "premieweiders" zullen niet snel drieduizend weide uren opgeven 😉.
cs-agrar
Je moet ook even naar de begeleidende tekst kijken, er worden alweer bedrijven met duizend koeien genoemd, alsof die er zoveel zijn in NL...
+1
tok achterhoek
Voor de boeren zou het op korte termijn beter zijn dat iedereen ze binnen laat. Laten ze eerst de extra regels maar eens afzwakken ipv intensiveren. Als ze wat extras verzinnen, weer ertegen in gaan. Zo als we nu doen wordt het nx met die onzin. Maar dat zal wel nooit gebeuren, boeren zijn veel te graag bezig met op de voorgrond lopen. Geld niet voor iedereen
PieterK
Niks mooiers dan de koeien buiten!
Klavertje
@PieterK niet waar
Koeien met kalveren is mooier
cjw73
@Klavertje jullie willen graag wolven, nou das een mooie reden om alles lekker veilig binnen te houden.
sjuu
Rustig aan, de draadjes staan. Nu wat gras groei. 😇

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en wei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN