Geen aan- en afvoerkosten mest meer door stikstofkraker

Quote:
De Gazoo heeft een capaciteit van 20 ton dunne fractie per dag, wat gelijkstaat aan 350 koeien. De fabrikant becijfert dat de investering uit kan voor wie meer dan 20.000 euro aan kosten heeft voor mestafzet. Roetert kon profiteren van een investeringssubsidie en denkt dat hij de stikstofkraker in vier jaar heeft terugverdiend..

JOZ toonde eind vorig jaar zijn stikstofkraker Gazoo. Gerjan Roetert is gebruiker van het eerste uur. Met de investering spaart hij de afvoerkosten van jaarlijks 2.000 kuub mest uit en de aanvoer van 40 ton kalkammonsalpeter.



Een koe produceert 120 kilo stikstof per jaar waarvan 60 kilo stikstof in de organische mest zit die niet vervliegt. In de andere 60 kilo zit in het ammonium. De Gazoo kan die laatste 60 kilo stikstof in ammonium terugbrengen naar 12 kilo, ofwel 80 procent reduceren. Het restwater dat ontstaat na het verdampen van de dunne fractie, is uit te rijden over het land of is via een mestrobot over de roosters te sproeien

Deel dit topic

Reacties

kanniewaarzijn
Een koe produceert 120 kilo stikstof per jaar?? Een koe produceert helemaal geen stikstof; een koe zet stikstof om in andere verbindingen, net zoals de stikstof bij de plantengroei ook omzet in andere verbindingen en het hele traject daar tussenin. Als je dat eens tot je door laat dringen snap je dat dit hele mestkrakerverhaal grote kolder is.
+3
Proudfarmers
@kanniewaarzijn als je zo redeneert dan produceert een koe ook helemaal geen melk en vlees; een koe zet plantaardig eiwit om in dierlijk eiwit. Als je dat eens tot je door laat dringen snap je dat jou verhaal grote kolder is.
+1
kanniewaarzijn
@Proudfarmers We zeggen hetzelfde! Nu nog even laten doordringen dat deze 2 leefwerelden niet hetzelfde zijn en dus ook niet één op één opgeteld kunnen worden. Zo creëer je een mest"probleem" en houdt het ook in stand.
Tinus
Quote:
Het restwater dat ontstaat na het verdampen van de dunne fractie, is uit te rijden over het land of is via een mestrobot over de roosters te sproeien

Klinkt niet erg efficient om het restwater weer toe te voegen aan de dikke fractie, tenzij er sowieso water nodig is over de roosters of de dikke fractie sowieso verdund wordt voor het de kraker in gaat.
huub
@Tinus voor de mestrobot wordt normaal kraanwater gebruikt en voor het verdunnen van mest oppervlaktewater of grondwater. Dan is het grijze water een prima alternatief.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestkraker , gazoo en stikstofkraker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0