DDB roept overheden op om te stoppen met het uit productie nemen van landbouwareaal

Europese graanschuur valt weg,

In de Oekraïne voltrekt zich een humanitaire ramp na de inval van Rusland. De consequenties van deze daad van agressie op de wereldvrede, zijn niet in te schatten.

Wat we al wel weten, is dat we zeer afhankelijk zijn van Russisch gas en dat economische sancties van de Europese Unie een reactie op zullen roepen. Wat we ook weten, is, dat de graanschepen die in de havens van de Oekraïne klaarlagen om bevoorraad te worden, zijn weggestuurd. De graanprijzen schieten omhoog. Een ontwikkeling die daadwerkelijk grote consequenties gaat hebben op de voer-, kunstmest, voedselprijzen en de koopkracht voor de Nederlandse en Europese burgers.

Of de oorlog in de Oekraïne een week gaat duren of tien jaar, is koffiedik kijken. Gezien bovenstaande onzekerheden is het nu hét moment om de enige, politiek verantwoorde koers te kiezen die een mogelijke voedselschaarste kan voorkomen.

Onze importafhankelijkheid van de regio’s die zich nu tegen de EU keren, moet zo snel mogelijk worden ingeruild voor eigen voedselproductie. Om te voorkomen dat in de EU een grote groep burgers geen toegang meer hebben tot voedsel. De stijging van de energie-, voedsel- én voerprijzen die we nu al zien, zijn slechts het begin van een ontwikkeling van de markt die zich nog veel scherper zal ontwikkelen.

De DDB roept daarom de Nederlandse én Europese regeringsleiders op, om per direct te stoppen met het uit productie nemen van landbouwgrond. Stop met verplichte braaklegging en extensiveringsdrang! De komende weken kan op plekken nog extra graan ingezaaid worden in plaats van uien of bieten. De nieuwe minister van LNV, Staghouwer weet als voormalig bakker heel goed, dat je van biodiversiteit geen brood kunt bakken: maak een noodplan Minister Staghouwer, de noodzaak is er!

De DDB wil nog verder gaan: weeg af, als regeringspartijen, welke natuurgebieden geen werkelijke meerwaarde hebben voor de biodiversiteit, maar wel geschikt zijn om per direct omgezet te worden voor graanproductie - en wijs die gebieden opnieuw toe aan het landbouwareaal. Het is noodzakelijk dat Nederlandse en Europese leiders zich door de situatie van nu, gaan beraden op de vraag hoe we de voedselsoevereiniteit voor Nederland en Europa, gaan herstellen!

Regeren is vooruitzien. En dat vooruitzicht ziet er somber uit. De Nederlandse en Europese overheden hebben de afgelopen jaren laten zien dat het opstellen en doorvoeren van noodwetten, het mogelijk maakt zeer snel en adequaat te reageren op crisissituaties. We hebben nu een crisissituatie van ongekende orde. Was voedselzekerheid tijdens de pandemie nog een garantie die rust bracht, deze crisis geeft die zekerheid allerminst. In tegendeel. Handel daarnaar!

Namens het DDB-bestuur,

Sieta van Keimpema, voorzitte

Deel dit topic

Reacties

+9
Jaap40
Goed verhaal mevrouw Keimpema 👍
+3
George
Sieta nu hebben we eens kans op tekorten en hoge prijzen en nu begin je na 2 dagen van oorlog al te miepen.
+1
weurding
@George regeren is vooruitzien☝️
George
@weurding
Dat ben ik zeer zeker eens , maar dat wilden ze ook niet toen NMV / DDB tegen afschaffen quotering waren.
Melkboer16
Van Keimpema kan allereerst beginnen met haar eigen grond productief te maken. Weet niet of het daar geschikt is voor graan of bieten maar alles levert meer op als dat grasland daar.
+3
hans1980
@Melkboer16 De haat
Melkboer16
@hans1980 nee hoor, maar @George z’n eerste reactie is duidelijk.
Sieta is een beetje uitgeblust bij kamp FDF en poetst nu de geweren van DDB weer op.
+2
weurding
@Melkboer16 en als LTO het geopperd had?😏
Melkboer16
@weurding dag 3 van een oorlog! Er is lichte paniek op de markten en de agrarische producten zitten nog rond de kostprijs.
Het eerste bericht wat DDB sinds maanden naar buiten slingert is dit.
Natuurlijk willen we het graag horen maar het is nog lang niet aan de orde.
Eerst maar eens de derogatie regelen.’misschien kan een sterke vakgroep voorzitter daarna nog wat meer bereiken.
Zou wel eens willen weten hoe zo’n Sieta haar toko overeind houdt?
Ergens moet er toch geld verdiend worden
weurding
@Melkboer16 dag 3, ja en? Kunt ook met zout komen als ei op is, vindt het trouwens ook los staan van het gebeuren in Oekraïne, en al helemaal hoe zij haar eigen toko overeind houdt
Jaap40
@Melkboer16 er is momenteel een voorraad van 11 dagen tarwe op wereldniveau. Ben benieuwd waar / wie hier snelst zenuwachtig gaat worden...
Melkboer16
@Jaap40 des te eerder het op is hoe beter,
+1
de hoef
Quote Reactie van @weurding:
6 en als LTO het geopperd had?

het is gewoon een strak plan, en gelijk resultaat
hans1980
Heel goed artikel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouwgrond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN