Illustratie van: TerraJohnDeerefan

Waterbed of diepstrooiselbox???

we zijn ons aan het orienteren watte doen diepstrooisel of matras

nadelen matras o.a dikke hakken

nadelen strooisel steeds moeilijker om zaagsel voor een aanvaardbare prijs te krijgen
en het werk

jullie mening

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste Ger: Mijn koeien liggen op een 'matras' van 20 cm beton en een 2 cm rubbermat, aangevuld met een kein beetje zaagsel en Vulkamin. Het verband tussen een matras en het cosmetische "nadeel" dikke hakken ken ik niet.
anonymous_80
Dat fabeltje van dikke hakken wordt door sommige handelaren levend gehouden. Wij hebben de koeien op rubberen kraiborg matten en nooit last van dikke hakken!
Farmer_
Hier hetzelfde, ook kraiburg en geen dikke hakken.
jan w
Je moet toch wat blijven strooien, al heb je matrassen.
Matrassen kun je automatisch schoonmaken, dat kun je bij diepstrooisel niet.Je zou ook kunnen gaan denken om gemalen stro in de diepstrooiselboxen te doen.
sleepslang
diepwaterbox lijkt mij wel wat
anonymous_106
hier zeer goede ervaringen met de matras van E.G. ten Kate
kom maar een keer kijken
blijven goed schoon en bijna geen dikke hakken

laatst nog diepstrooisel gezien
die boxen waren te klein en dan liggen de grote koeien op de achterste buis
is ook geen goede optie

kalm an klaas
1455
Helemaal mee eens Klaas, heb ook matten van ten Kate. Maar na een jaar of 15 hier en daar een gaatje, dat dikke hakken verhaal is mij ook onbekend. Heb nu een gedeelte met matten van spinder, een dunlop mat met 4 cm schuimrubber bevalt prima .Bij de droge koeien heb ik wel diepstrooisel met op de bodem een matras,de hoge achterrandis om meer grip te krijgen rond het afkalven en het koolzaadstro op de plek te houden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/12/2010 22:46 door 1455.
kaas
voor mij is de keus niet moeilijk nooit geen diep stooisel boxen,zeer veel werk ,en als je met robots melk moet je minimaal1keer in de week de koeien bij elkaar drijven als je de boxen automin wilt strooien.
ik heb nu de mat van de boer stalinr er inleggen topmat dunlop met latex ondermatras maar dikke hakken kan ik ook niet.
2 keer daags handschuiver bij de boxen langs en een grote emmer zaagsel er in en klaar is kees
boersalland
Als je veel last hebt van dikke hakken wil je nooit geen mat weer. Hier hebben we al van alles gehad, eerst gewone rubbermat (dikke hakken) toen maar een deel matrassen (dikke hakken) daarna alles diepstrooisel (stukken minder dikke hakken, af en toe 1) daarna werd het zaagsel duur dus hebben we waterbedden uit geprobeerd in 15 boxen, ook met het oog op dat we een nieuwe stal wilden zetten en niet goed wisten wat daar nu ideaal zou zijn. Tot onze verbazing gingen de koeien er niet graag liggen, veel liever gingen ze in diepstooisel liggen en we hadden het idee dat er weer meer dikke hakken kwamen. Nu we de nieuwe stal klaar hebben hebben we de droge koeien op de waterbedden liggen en t is niks, koeien moeilijk in de benen en ook weer last van dikke hakken dus ik raad ze niet aan
pipo2
wat voor strooisel gebruik jij op de waterbedden? ik heb zelf waterbedden en gebruik ZEER fijn gemalen koolzaadstro (2 x dag heel dun laagje)heel enkel, 3 a 4 %/jaar een dikke hak (nooit bestaat in deze volgens mij niet)
antje
boersalland heb je geen ander probleem lijkt mij zo
anonymous_100
Daar zit ik dus ook aan te denken
jan w
Maar een stuk in je stal andere boxbedekking aanbrengen om het te proberen werkt volgens mij niet, tenminste niet van wat je er van verwacht. Als je alleen of matrassen of diepstrooisel hebt, kunnen de koeien geen keus maken. verander je een gedeelte dan is dat stuk eerst vreemd.
pieter p
Normaal doe ik gehakseld stro in de box waar een dikke mat in ligt, bijna nooit dikke hak. Een aantal jaren terug vanwege duur gehakseld stro een winter zaagsel geprobeerd. Na de winter liepen er meerdere koeien met dikke hakken. Het zaagsel "schuurde" de hak gewoon open waar ik met gehakseld stro geen last van heb.
Jannus
Sluit me volledig bij Kaas aan,heb ook een duplomat van de Boer,zonder strooisel kering en iets achterhellende boxvloer,en heb sindsdien geen dikke hakken meer (op een enkele na) en ook zeer makkelijk schoon te houden met een wissertje en een paar emmers zaagsel,maar moet zeggen dat ik het meer gedaan heb om de koeien beter en makkelijker op te kunnen laten staan,geen glijdende poten over de vloer en dat doet de duplomat

Wat Jan S steld over het melk uitliggen dat heb ik ook wel bij bepaalde hoogproductieve koeien maar denk dat je het meer ziet omdat het niet in een zaagselbed kan trekken,door de boxafschot vloeit de melk weg en strooi het gewoon bij met zaagsel.
jan w
Wat ik al eerder heb aangegeven is dat de diepstrooiselboxen schonen niet zo gemakkelijk is te automatiseren, qua werk zal het niet zo veel verschil maken. Ik ga er ook 2 a 3 keer per dag langs met de handschuiver en zomers 2 x en s'winters 3 x per week langs met een kar met gemalen stro. De tijd die ik daar mee kwijt ben is niet veel meer dan iedere keer met een emmer zaagsel zitten slepen.
anonymous_244
ik zeg waterbed, een kwart vh zaagsel tov strooiselbox en geen dikke hakken meer, koeien gaan makkelijk staan en ook makkelijkliggen, ze laten zich zowat uit stand vallen, zo zeker zijn ze dat ze zich niet bezeren!
wat boersalland schrijft herken ik totaal niet. wel moeten ze ff aan de waterbedden wennen, dus kan het zijn dat ze daarom als ze de keus hebben voor de diepstrooiselbox kiezen.
Jan S
😀
kaas
maar bij diepstooisel liggen ze ook melk uit maar je ziet het niet.
de keus van jan sword wel moeilijk zo als je de meningen zo hoort is er niks goed .dus spaar geld uit ,gewoon beton met voldoende afschot met zaagsel of gehakseld stro zou ik zeggen als ik alle plussen en minnen bij elkaar optel
succes
Jan S
😀
kaas
compoststal hoor ik veel problemen over met uierontsteking ,ja kwa beweging is het ideal
anonymous_100
Ik denk dat je dan juist dikke hakken krijgt
cs-agrar
Beton met zaagsel of stro werkt alleen als err onderin een vast nest ligt, anders is het een drama systeem.
anonymous_245
Wij hebben ook evaring met waterbedden al 10 jaar lang,we hebben het idee dat het een mat voor je leven is .Na 10 jaar nog geen sporen van slijtage
of wat dan ook maar.Ook geen last van dikke hakken na een paar maanden komt zelfs het haar weer terug op de kale hak.
Gewoon 1 keer in de week wat zaagsel voorin de boxen en met schoonmaken wat naar achteren krabben,verbruik 1 geperst baaltje per 10 boxen per week en 1 keer per dag
2 emmertjes kalk voor de hele stal en de koeien brand schoon.Deze zomer nieuw gebouwd en ook in deze stal liggen weer waterbedden.
feitsma
Volgens mij zijn dikke hakken voornamelijk een voedingsprobleem. Te veel negatieve energiebalans in combinatie met te krap structuur in het rantsoen en je krijgt er zeker last van. Ik heb in de nieuwe stal gekozen voor een Innova koematras van DSD, in ruime boxen 115 breed en alleen maar dubbele rijen van 5 meter lang, 2,5 per box dus. Voorzien van een zwevende boxafscheiding met heel veel kopruimte (- het allerbelangrijkste!). Resultaat: weinig werk, 1 keer per week strooisel tussen de kniebomen aanbrengen, 2 keer daags boxen langslopen om natte plekken bij te strooien, 10 minuten per keer. Ik gebruik gemalen stro, op dit moment 1 zak per dag op 90 koeien, (€ 3.90 per zak). Dikke hakken zijn op 1 hand te tellen. Mijn stelling, diepstrooi- en zandboxen dienen alleen op tekorten aan voedingsmanagement te camoufleren. Ik zit niet op die werkverschaffing te wachten.
anonymous_107
Ruud Schreef:
-------------------------------------------------------
> Volgens mij zijn dikke hakken voornamelijk een
> voedingsprobleem.

Misschien daarom het verschil in ervaringen?

Te veel negatieve energiebalans
> in combinatie met te krap structuur in het
> rantsoen en je krijgt er zeker last van. Ik heb in
> de nieuwe stal gekozen voor een Innova koematras
> van DSD, in ruime boxen 115 breed en alleen maar
> dubbele rijen van 5 meter lang, 2,5 per box dus.
> Voorzien van een zwevende boxafscheiding met heel
> veel kopruimte (- het allerbelangrijkste!).
> Resultaat: weinig werk, 1 keer per week strooisel
> tussen de kniebomen aanbrengen, 2 keer daags boxen
> langslopen om natte plekken bij te strooien, 10
> minuten per keer. Ik gebruik gemalen stro, op dit
> moment 1 zak per dag op 90 koeien, (€ 3.90 per
> zak). Dikke hakken zijn op 1 hand te tellen. Mijn
> stelling, diepstrooi- en zandboxen dienen alleen
> op tekorten aan voedingsmanagement te camoufleren.
> Ik zit niet op die werkverschaffing te wachten.
kaas
IK DENK DAT IZAK HET BIJ HET RECHTE EIND HEEFT MAar dikke hakken op1 hand te tellen vind ik nog teveel
anonymous_213
sinds twee jaar waterbedden van buc holland en koeien volledig binnen en geen koe te bekennen met een kale hak laat staan dikke hak. Koeien blijven wel iets minder schoon dan bij een goed gevulde diepstrooisel heb ik het idee
Farmer_
Het kan ook met infecties te maken hebben, oa piogenus bacterie die kan ook dikke hakken veroorzaken, een veearts vertelde me dat dit in een koe blijft zitten als ze het eenmaal hebben(lever).
jan w
Volgens mij zijn dikke hakken voornamelijk een voedingsprobleem. Te veel negatieve energiebalans in combinatie met te krap structuur in het rantsoen en je krijgt er zeker last van. Mijn stelling, diepstrooi- en zandboxen dienen alleen op tekorten aan voedingsmanagement te camoufleren.

Zo'n onzinnig verhaal heb ik nog nooit gehoord.

Zou zeggen Ger. Ga zoveel mogelijk kijken bij collega boeren en kijk naar de verschillende ligbedden. ieder verkoper zal zeggen dat hij de beste heeft. Maar of je nu diepstrooisel of matrassen neemt je zult er bij allebei de nodige aandacht aan moeten besteden anders zal het bij beide een bende worden.
Neem waar je uiteindelijk het beste gevoel bij hebt.
anonymous_230
wat te denken van diepstrooiselboxen met onverteerbare ruwecelstof delen uit de mest(=dikke fractie na messcheiding)
jvt
was pas bij klant waarbij studenten van de HAS onderzoek deden naar kiemen op de spenen bij verschillende instrooimiddelen bij diepstrooiselboxen. Hijzelf had dennenzaagsel gemengd met powercal. Onderzoek werd mede opgezet door leverancier van mestscheidingsinstallatie. Onderzoek is afgerond maar onderzoeksresultaten worden voor het gemak maar niet gepubliceerd, de reden mag jullie wel duidelijk zijn
Jannus
Yep,zou ik ook zeggen,

kijk gewoon even rond en ga op je eigen gevoel af wat je het beste lijkt
Quattro-shooter
Juist jan, het is zeker een voedingsprobleem 100 % !
cs-agrar
nee, ds, zeker niet voor 100%, heeft er mee te maken, maar voor klein aandeel. Je moet niet vergeten dat bijv zaagsel of gehakseld koolstro een geweldige schurende en prikkende werking kan hebbe. gemalen stro en heel fijn zacht zaagsel natuurlijk vele malen minder. Als je koe gaat liggen laat ie een 350kg op de hak, op de grond donderen, meerdere keren per dag aangezien er toch zeker een 15uur gelegen moet worden, Ga jij dat maar eens doen op bijv beton met beetje zaagsel of stro, dikke harde rubbermat of zo'n dun ding. Na twee keer heb jij al een ander klusje bedacht wat beter te doen is!
Ga dan als ander klusje zijnde door de stal lopen, ga op de buizen van ligbox zitten en hou liggende koeien in de gaten, dan zul je zien dat de koe tijdens het liggen best heel wat keren de poten verlegd/beweegt, ook het onderste poot, waar ze op ligt. Hier komt dus weer de schurende werking in beeld. Een combi van mat met grove toplaag (beton ook grove toplaag) en een grove bedekking is dan helemaal feest. he in mijn stalinrichting tijd vaker boeren geadviseerd om naast het gebruikte zaagsel waar zij niet vanaf wilden stappen, een beetje gemalen stro te strooien, gewoon als glij-medium, ging dan al stukken beter. Weet ook voorbeeld van iemand waar de dieren vanaf een 14mnd steeds dikke hakken kregen, en de groep 18mnd en ouder+droge koeien het niet hadden, of zelfs weer verdween. Wat was nu het geval, de bedekking, gemalen koolstro was hetzelfde, het verschil zat in de mat, 14mnd+ lag op een soort enkamat, 18mnd+ op op rubber noppenmatras van meneer Beerepoot! Leuk detail is te zeggen dat ook bij de groep 18mnd+ een klein stukje enkamat lag, geweldige mat zei de boer, stro blijft altijd goed liggen! Antwoord was heel simpel, dieren lagen daar gewoon nooit..
anonymous_107
Zo onzinnig is het niet.
Je kan het 1 niet los zien van het ander.
Koeien die als gevolg van verkeerde voeding/management veel klauwproblemen hebben zullen minder gaan liggen en als ze liggen blijven ze te lang liggen.
Ze staan ook ongemakkelijk op, met het gaan liggen laten ze zich vaak neerploffen in de box.
Gladde vloeren kunnen ook hakproblemen veroorzaken, door uitglijden kan er overbelasting ontstaan en verstuiking van de banden rondom de hak.
Dit vertaalt zich in een verdikking die spontaan aan de binnenkant begint.
Al deze dingen dragen ertoe bij dat de gewrichten meer belast worden.

Comfort is niet alleen een kwestie van stalinrichting/stalsysteem maar begint al aan het voerhek.

Mensen die overmatig problemen hebben met dikke hakken bij hun koeien doen er goed aan om het totaalplaatje eens goed door te nemen, anders kunnen ze wel eens teleurgesteld worden in hun (matras) keuze.
Jannus
Zoals met veel problemen kun je het niet altijd toeschrijven aan een specifiek detail en wat bovengenoemden stellen is voeding ook van essentieel belang naast huisvesting.

Heb wel een opmerking betreffende 'dikke hakken',want de 1 benoemd het gedeelte 'bijklauwtjes' terwijl hier veelal gesproken wordt over het zg 'elleboog gewricht' als zijn de 'hak' al klopt die benaming niet.

Note: Ik heb jaren geleden eens een 1e kalfs gehad die na het kalveren dikke achterbenen (noemde het toen menselijk zg kraambenen)kreeg en nam het op met de veearts die me vertelde hem zo snel mogelijk op te ruimen,maar omdat het een goed koefamilie was heb ik heb hem eigenwijselijk tóch gehouden en heb er een 12-tal jaren een probleemloze koe aan gehad met veel degelijke nazaten.De benen zijn nooit meer droog geweest maar melken waar 'Joris Driepinter' een beroerte van zou krijgen De nazaten hebben het nooit gehad en heb er nooit een verklaring voor gehad
anonymous_856
Ja ik hou ook van weinig werk en geen gezeur met koeien. Zaagsel nesten zijn er uitgegooid en zand er voor terug. Das het beste en al helemaal geen marteltrassen
anonymous_106
ik vraag me af hoe het vergaat met de diepstrooisel boxen met andere rommel erin dan schoon stro/zaagsel
ik kan het gevoelsmatig niet rijmen met alle wetenschap die er traditiegetrouw bij mij ingestampt zit

kalm an klaas
jan w
Momenteel worden er ook weer boxen gevuld met de droge fractie uit de mestscheider, ze zeggen dat dit ook goed moet gaan.
tok
Heb zaagsel boxen, bevalt goed maar is niet te betalen. Van de zomer komen er matrassen in van erri. Ik wou eerst water bedden hebben maar ben ik volledig van terug gekomen.
josl
Interessant Tok, waarom ben je er van teruggekomen?
Ik had eerst driehoek R box met (on)diepstrooisel(achterrand 4 duimsbuis) met gewoon roosters.
Toen enkele koeien met dikke hak, veel koeien met kale hak.
Sinds 1 jaar BUC waterbed in nieuwe stal
0 koeien dikke hak
0 koeien kale hak
wel veel problemen met damslapers gekregen ( dichte vloer+ kraiburg mat)
en dankzij dichte vloer en géén strooisel in box behalve 2x 1 emmer powercal /dag vuile koeien. Maar dat heeft niets met het waterbed zelf te maken.
Heb trouwens ook ooit gehoord dat voldoende kalk in het rantsoen dikke hakken voorkomt ( vkagri)
tok
De koeien gaan niet recht in de boxen liggen met waterbedden. Je krijgt veel kapotte ruggen bij de koeien, je kunt het op de folder al zien. De melk loopt er niet goed af.
In de winter bevriest het water, liggen de koeien al weer niet gemakkelijk. Daarom heb ik voor de erri matras gekozen, lijkt mij op dit moment de beste oplossing.
Karsjen Tamminga
Alls de melk er niet goed af loopt tok zit er teweinige water in
Bevriesen van de water bedden is hiernog nooit gebeurdt
Kapotte ruggen nog nooit gezien bij mijn eigen koeien en de koeien vanmijn collega''s die waterbedden hebben
Er liggen meer als 1000 waterbedden bij me in de buurtWe hebben indere tijd een keer gezamelijk ingekocht
Daarna heeft iedere een bij zijn uit breiding ook weer waterbedden in de boxen gedaan


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/12/2010 14:52 door mtstamminga.
cs-agrar
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Alls de melk er niet goed af loopt tok zit er
> teweinige water in
> Bevriesen van de water bedden is hiernog nooit
> gebeurdt
>
Kapotte ruggen nog nooit gezien bij mezelf en mijn
> collega''s die waterbedden hebben

Karst, hij bedoeld bij de koeien hoor

> Er liggen meer als 1000 waterbedden bij me in de
> buurtWe hebben indere tijd een keer gezamelijk
> ingekocht
> Daarna heeft iedere een bij zijn uit breiding ook
> weer waterbedden in de boxen gedaan
Karsjen Tamminga
Wat bedreft taal domheid hoor ik bij de toppers van dit prikkebordkees
anonymous_107
Desondanks hoor je ook bij de toppers als het op begrijpelijke inhoud aankomt, Karst
brabo
wel vaak 2 keer lezen voor we het kunnen volgen
anonymous_107
Dan kun je het tenminste ook volgen
Karsjen Tamminga
En als het je niet past wat ik priktype je gewoon dat het niet te begrijpen is Altijd handige
tok
Beste mts tamminga Dan snap ik niet dat ze geen betere folder konden maken. Laatst open dag geweest, deze boer had ze ook. Maar was er ook nog niet tevreden over.Zei hetzelfde als op de folder te zien was,
ik durf het risico niet te lopen daarom kies ik voor de erri matras


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/12/2010 21:38 door tok.
jvt
zie reacite van 12.47 uur...
anonymous_230
ik doenu ongeveer 4 mnd.dikke fractie in de ligboxen, en tot volle tevredeenheid .ik ben vanaf 2000 voor mezelf boer en met het celgetal zat ik altijd om de 250 geom.
nu zit ik op 191 geom. en het laatste tankcelgetal is 126 de laatste 8 weken geen uierontstekingen. dikke fractie wel in combinatie met 4 kg desical per dag op 65 ligboxen.
jan w
Dat is dan voor een 7,50 euro aan desical per box per jaar. Lijkt netjes zou het over een jaar nog wel eens horen hoe het gaat.
anonymous_230
oke, help me maar herrinneren.
anonymous_230
kom maar kijken klaas
Wimsumar
klaas vogelzang Schreef:
-------------------------------------------------------
> diepstrooisel boxen met andere rommel erin
>
>
> ik kan het gevoelsmatig niet rijmen met alle
> wetenschap die er traditiegetrouw bij mij
> ingestampt zit.

Beste Klaas Vogelzang: Paul zou schrijven: "Ja, dat is ook boxvulling".
cs-agrar
heb em zelf niet, maar last via tip van jr jalvingh hier op het prikbord eens op site erri-matras gekeken, dat ding lijkt mij wel wat. iemand wel ervaring?
christo
Iemand ervaring met de combi water/kalk/stro als ondergrond in de diepstrooiselbox? Schijnen onze oosterburen vaker te doen.
jan w
Werkt perfect, alleen je moet wel kunnen mengen, verder moet je de boxen automatisch kunnen vullen , want je brengt veel gewicht in de stal. Maar van de kosten kan ik niet veel zeggen. De kalk erin kost 130 euro per ton.
Hier liggen al twee jaar de Alanta waterbeden van spinder met de profit boxen en bevalt goed.
Koeien moesten wel even wennen aan dat bewegende bed maar liggen er graag op, wel 3 liter water meer in dan werd voorgerschreven zodat ze mooi bol staan en evt urine en uitgelekte melk er af loopt.
Heb zelf geen ervaring met diepstrooisel boxen maar het lijken me bacterie nesten.
Zorg wel voor een goede box met veel kopruimte zodat een koe gemakkelijk opstaat want met een goed matras en krappe nauwe box blijf je problemen houden met dikke hakken en stijve poten.
anonymous_359
Hoi ger,

Mij persoonlijk lijkt mij het beste om eens een beste pot koffie te zetten, en dan eens een beste poos doelloos voor je uit te staren en dan eens te bedenken wat je wil met je bedrijf, wil je lage kosten in de directe zin van het woord dan neem je een rubbermat of helemaal op de kale beton met elke dag een beetje zaagsel of strooiselerin gooien, kies je bijvoorbeeld voor maximale levensduur van je koeien dan is dit misschien wel een goed systeem.
[www.buurmanenbuurman.net]
jan w
Die koeien herkauwen niet veel.
anonymous_107
Sterker nog, ze bewegen helemaal niet.
Farmer_
Mest uitrijden is ook geen pretje met dat stro erin.
jan w
Daar vindt je niks van terug in de mest. De mest wordt er alleen maar beter van. zaagsel werkt verzurend, stro juist niet.
Je zult het alleen terug vinden bij verse mest die niet gemixt is.
anonymous_107
De pret is net zo groot als wanneer er geen stro in zit.Dus ja, idd geen pretje.
Farmer_
De vorige eigenaar hier had ook stro in de boxen (wat de meeste Duitsers doen), heb de mest van hem uitgereden 1ste jaar, goed gemixed, wat een ellende, het duurde een eeuwigheid voor dat dat vat vol was en liet je het vacuum eraf dan was tie nog maar halfvol, op de tank zat een bevuller die elke keer dicht zat, hoorde later van de loonwerker dat geen van zijn medewerkers erop zat te wachten om bij hem mest te rijden vanwege dat stro in de mest.
anonymous_107
Gemalen stro hier geen enkel probleem.Verbruik van +/- 50 ton/jaar op 120 mk
kaas
HO HO DAN HEB JE HET NIET OVER HET STRO WAT HIER EVEN EERDER OP DE FOTO STOND WANT DAT WAS NIET GEMALEN EN DAT GEEFT VEEL PROBLEMEN MET HET UIT RIJDEN
anonymous_107
Eh, welke foto?
Farmer_
Hij gebruikte geen gemalen stro, was ook niet gesneden, neem aan dat je stro op matten heb met deze hoeveelheid stro.
anonymous_107
beton
Farmer_
Toch diepstrooisel? valt me mee het aantal tonnen.
jan w
Wij strooien de koeien sinds 1988 met gehakseld- gemalen stro. Dit toen op aanraden van praktijkschool Oenkerk. We gebruiken ongeveer 350 kg per week op 70 boxen. Kleine 20 ton per jaar.
20 x 100 + 30 ( malen ) = 2600 euro dit is ongeveer 35 euro per box.
Farmer_
Voor zaagsel ben je dan dik 10.000 kwijt of nog meer.
jan w
Welke maart zeeft heb je in je Tomahawk. Hier een 20 mm. Maar voor het jongvee wat hier in een potstal staat zou dat best wat langer mogen zijn. Scheelt denk ik ook nog in capaciteit.
anonymous_107
Hier ook 20 mm, trappen ze er niet snel door in die potstal? Ik doe hier in hetstrohok voor de koeien gedeeltelijk gewoon stro, gedeeltelijk gemalen.
jan w
Dat valt wel mee, je moet toch voldoende strooien. Maar als je erover loopt is het net een moeras waar je overloopt, alles beweegt.
tok
Nou nog een mestsschuif bij buurman en dan lijkt het er wat op.
Mark87
Als je matten of matrassen aanschaf. Neem dan iig een merk die een glad oppervlak heeft, dan kan je makkelijk de vuiligheid wegvegen. Stroefheid krijg je wel met beetje kalk en genoeg zaagsel. Wij hebben delaval matten met zaagsel en beetje kalk. Celgetal jaarrond 110.
euroknaller
Hier rubberen dunlo-matten van Dunlop met Vulkamin en zaagsel. Absoluut geen dikke hakken. Ik snap ook niet waar dat fabeltje wegkomt
Ik ben hier zelf tevreden over, het is een goedkoop, goed werkend systeem wat in mijn beleving weinig arbeid vraagt.

Ook bovengenoemde Delaval matten zijn goed en het Dsd Noppenmatras is ook van het zelfde laken een pak. Allemaal goed.

Diepstrooisel ben ik opzich ook enthousiast over maar zorg dan a.u.b. dat je het instrooien dan zo gemakkelijk mogelijk maakt. Als je nieuwbouwt is het het overwegen waard. Zorg dat je met een mini-shoveltje naar binnen kunt, met de kruiwagen telkens naar binnen is een drama, moet je niet willen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zaagsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
82
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
66
TREFWOORDEN