LC-debat met Henk Bleker

Maandagavond bij het debat geweest met een scherpe staatssecretaris waar het prettig luisteren naar is en die zijn ambtenaren nu nog de baas is, de baas van het Fryske Gea de les leest en met de toebranders eens of oneens is. Perfect geleid door Catrinus Wierda maar wat vindt die Minne Holtrop zichzelf belangrijk zeg. Hij staat niet eens in de schaduw van Catrinus, maakt zichzelf en een vragensteller belachelijk. Tijd voor opstappen en ga je koeien maar knuffelen!!

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Thierry,

Het was een leuke avond met een duidelijke spreker die met weinig woorden (soms) veel zegt.

De rol van Minne was volgens mij ontvangst van de gasten en zorgen dat er een microfoon kwam voor de monden van vragenstellers in de zaal en er ook voor zorgen dat die microfoon daar niet te lang voor bleef hangen. Ja, sommige mensen zijn afgekapt maar anders hadden we er nog steeds gezeten. Maar dat hebben Minne en ook Catharinus geleerd bij hetRode Hoed weidekoe debat:

vimeo.com
Farmer_
Heldere visie, een praktijk man.
Grasbaal
Hier een verslag van iemand die er niet bij was:

Bleker was uitgenodigd te spreken over het natuurbeleid van het nieuwe kabinet en wat de rol van de boer daar in moet worden. In jargon heet dat de “ecologische hoofdstructuur”. Hoewel Bleker soms wel erg veel woorden nodig had, werd toch duidelijk welke nieuwe wind er in Den Haag waaien gaat. “Want veel kun je over dit kabinet zeggen”, zei Bleker zelf, “maar niet dat het niet duidelijk is over wat het wil”. Wat wil men dan? Minder natuurbeheer door de overheid en meer maatschappelijke verantwoordelijkheid voor natuur en landschap van de boeren.

Meer: [www.businessopeners.nl]
anonymous_7
Wil je Bleker plezier doen en hem in goede mood brengen speel dan stuk muziek van Tom Jones bij voorkeur Home sweet home, gaat ie nog dansen ook.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21/12/2010 22:53 door BSBOER.
Coen
Staatssecretaris Bleker wil maatschappelijke rol boer

De boer moet het landschap als gegeven zien en daar bij zijn bedrijfsvoering rekening mee houden, zonder direct een vergoeding te vragen voor elk gruttonest dat hij spaart. Dat is de boodschap van Henk Bleker, staatssecretaris van Landbouw, tijdens het debat over ‘De boer en zijn land’, op 20 december in Leeuwarden. Het debat is georganiseerd door het project FoarĂșt Buorkje, de Leeuwarder Courant en de Melkveeacademie.

De boodschap van Bleker lijkt weinig weerstand op te roepen bij de aanwezigen, melkveehouders, burgers, biologen, natuurbeschermers. Wel zijn er twijfels over de uitvoering. Want wat gebeurt als een veehouder toch de heggen om zijn percelen wil slopen of geen rekening houdt met een gruttonest? De vraag komt verschillende keren in verschillende vormen terug.
Bleker is daar heel resoluut in: iedere ondernemer hoort maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Dus ook de melkveehouder. Net zoals een importeur van kleding garandeert dat er geen kinderarbeid aan de kleding te pas is gekomen. Zo dragen boeren de verantwoordelijkheid voor het landschap.

Houdt een ondernemer zich daar niet aan dan moeten ‘wij’ hem tot de orde roepen, vindt Bleker. En met die ‘wij’ doelt hij zeker niet alleen op de overheid, maar ook op andere boeren. Hij ziet dan ook een grote rol weggelegd voor agrarische natuur- en landschapsverenigingen, waar ook burgers lid van zijn. Daarmee is de coöperatieve gedachte weer terug, vindt Bleker: ‘Ik hoop toch zo dat we de verbrokkeling van de samenleving, die harde trend van individualisering, kunnen keren in het landelijk gebied’, voegt hij daar aan toe.

Alleen als een boer bovengemiddeld last heeft van de beperkingen van het landschap is een beloning op zijn plaats. Daar gaat hij zich sterk voor maken in de ‘bikkelharde’ onderhandelingen voor een nieuw EU-beleid, belooft de staatssecretaris. Daarbij wil hij ook bereiken dat het budget voor de vergoedingen naar agrarische natuur- en landschapsverenigingen kan gaan.

Naast instemming krijgt Bleker tijdens de avond flink weerwoord. Vooral zijn besluit om de ecologische hoofdstructuur niet verder te voltooien roept weerstand op. Ook van boeren. Bleker is niet onder de indruk. Hij wijst erop dat 90 procent van de ‘ambitieuze doelstellingen uit 1989 in 2018 gerealiseerd worden.’ Bovendien staat de ecologische hoofdstructuur nog niet vast. De provincie kijkt de komende drie maanden welke gebieden zo waardevol zijn dat ze toch onder de ecologische hoofdstructuur moeten vallen. Mogelijk zijn er gebieden met een licht beheer die weer verkocht kunnen worden aan boeren die dat lichte beheer voortzetten. Het geld dat daarmee verdiend wordt is weer in te zetten voor aankoop van de waardevolle gebieden.

Sjoerd Miedema, melkveehouder in Haskerdijken, is in ieder geval gerustgesteld door Blekers woorden. In een ‘openbaar gesprek’ met de staatssecretaris vertelt hij over zijn plannen. Al drie jaar probeert hij samen met collega’s 75 hectare grond te verwerven om er aan particulier natuurbeheer te doen. Hij zag zijn plannen door de besluiten van Bleker al in rook opgaan. Maar die heeft er alle vertrouwen in dat de provincie die hectares als waardevol bestempelt. Bovendien kunnen de boeren mogelijk de naastgelegen hectares, nu onder beheer van Staatsbosbeheer, ook aankopen en beheren. Staatsbosbeheer kan dan weer elders waardevolle grond aankopen. Wil Miedema dat? Ja, dat ziet die wel zitten. Zo steelt de staatssecretaris in ieder geval het hart van een van de aanwezige melkveehouders.

bron: MVA
christo
Modulatie naar de 50%? Ben benieuwd hoe ze de pot na 2013 gaan verdelen. Kon voor velen wel eens tegen gaan vallen.
anonymous_8
Zeker voor diegenen die zich alleen willen richten op het produceren van melk..
euroknaller
Ik had het er vandaag nog over met een aantal mensen die Bleker goed kennen, ze roemen hem omdat hij een snelle beslisser is en altijd op zoek is naar praktische oplossingen.
Coen
misschien wel snel beslissen maar de uitvoering verloopt toch niet overal vlekkeloos, de projecten waaraan hij mede leiding heeft gegeven zijn toch niet allemaal successtory's denk alleen maar eens aan Blauwe Stad
euroknaller
Ik denk dat Henk ook wel de laatste is om dat te ontkennen Coen
anonymous_153
Bleker is een sluwe vos.

Ik heb niks persoonlijks tegen die man, maar ik heb hem meegemaakt tijdens een discussie over een aan te leggen rondweg.

Hij weet op een slimme manier de mensen mee te krijgen.

Maar voor mij blijft hij een vertegenwoordiger van de overheid.

Ik heb ook ergens opgevangen over de discussie over het fosfaatoverschot waarbij hij de verantwoordelijkheid bij de sector legt. Lukt dat niet, dan grijpt de overheid in waren zijn woorden. M.a.w. Het is jullie niet gelukt eigen schuld. T Ă­s maar net hoe je het brengt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN