Ministerraad keurt legalisatieprogramma PAS-melders goed

Op 5 november gaf de ministerraad haar goedkeuring aan het ontwerp legalisatieprogramma voor PAS-meldingen.

Deel dit topic

Reacties

HansBa
Dat is mooi. Duurt even maar dan heb je straks ook wat voor niks noppes nada...
Hans van Bergen
@HansBa Je vergist je. De overheid is bij het gratis uitdelen van N deze groep vergeten en moet dat nu repareren
+1
ted9
@Hans van Bergen Lijkt wel op het fosfaat debacle iedereen met een Nbw vergunningen weer 8% inleveren 🤨
Elvis
@HansBa dat hele geknooi (op aanraden van dlv en exlan)heeft hier al meer gekost dan een nb vergunning, die ik toen niet eens aan kon vragen. En als ik het zo lees word er helemaal niks opgelost
+1
Boerbakje
Ik gun het de PAS melders van harte hoor.
Weet iemand wat hier het het wisselgeld voor is geweest.
Het lijkt te waar om mooi te zijn.
HansBa
@Boerbakje Geen wisselgeld, inzet LTO.
+1
Boerbakje
@HansBa vandaar deze vraag 😉
+2
cornelissen
Quote Reactie van @HansBa:
inzet LTO

Of zouden enkele bestuurders zelf er ook belang bij hebben (jos verstraten? ) .
Bij het fosfaatgebeuren waren ze gauw klaar, maar daar was natuurlijk sprake van (voor)kennis bij ingewijden.
Immers toen heeft de top van lto zelf begin juni 2015 het ministerie opgebeld om fosfaatrechten in te voeren.
+1
Kalfjes
@cornelissen Wat zijn PAS melders
1
mensen waar in 2013 vergunning is geweigerd voor een Nb vergunning zo als omschrijving door de provincie wij weigeren u een vergunning voor de uit bereiding. Maar toch de stal volgezet zonder de benodigde stikstof rechten en nu onder de PAS melder zijn en gratis rechten krijgen.

2
mensen die na invoering van de PAS een uitbreiding hebben aangevraagd en als antwoord van de provincie hebben gekregen u blijft onder de 0.05 mol u kunt het met een meldingen doen
Wie zijn nu de echte PAS melders?????
HansBa
@Kalfjes hoe konden die boeren onder 1 dan bouwen zonder vergunning en dan ook nog eens deze stal vol zetten? Fout van de overheid die ze .nu herstellen?
cornelissen
Quote Reactie van @HansBa:
Fout van de overheid die ze .nu herstellen?

Ja en neen. Hier gaf de gemeente een omgevingsvergunning af met de mededeling in een brief ,dat je naar de provincie moest voor een nb vergunning. Dus als je de leges betaalde kreeg je de omgevingsvergunning.
Volgens mij eind 2014, begin 2015 controleerde men of er ook een nb vergunning was ,alvorens de omgevingsvergunning toe te sturen. In hoeverre dat rechtmatig was weet ik niet, want bouw en gebruik staat los van elkaar en ook weer niet. Je zou ook kunnen zeggen, ik hou een onderbezetting aan, hebben de beesten meer ruimte.
Dus zeg maar wie schuldig is, maar bouwen en dan gebruiken zonder de juiste vergunningen is erg risicovol.
Zijn ze bij Lelystad airport ook achter gekomen.
Kalfjes
@HansBa als jij de stal vol zet zonder vergunning is dat je eigen verantwoordelijkheid. En moet je na dien niet janken
cornelissen
@Kalfjes Is tot heden toe erg succesvol gebleken en de finish is in zicht, maar nog niet gehaald. De fosfaatrechten hebben ze al.
HansBa
@Kalfjes hier hadden we oude hinderwet voor 120 koeien. In 2004 melding gedaan, toen 50 koeien en veel jongvee aanwezig, en vergunning gekregen voor stal voor 90 koeien. Stal langzaam vol gefokt en in 2016 melding gedaan voor de 90 koeien. Dit was voldoende omdat we ver beneden de 0,5 mol zitten. Wat had hier anders gemoeten dan?
Kalfjes
@HansBa is er na 2010 nog gebouwd?
HansBa
@Kalfjes niet voor uitbreiding vee
cornelissen
Quote Reactie van @HansBa:
Wat had hier anders gemoeten dan?

eerst melden en dan vee aanhalen, maar zo te lezen had jij dat vee al voor 1 juli 2015, de invoering van de pas.
Dus had jij voor die tijd een nb vergunning moeten aanvragen, eventueel op basis van een oude hinderwetsvergunning met emissiearme vloer o.i.d.,als met meer als 120 koeien zijn
Maar dit is natuurlijk achteraf gepraat, want jij wist niet dat de pas ongeldig werd verklaard en ik geef toe er is geadviseerd (mondeling natuurlijk) ,wacht maar op de pas ,dat is makkelijker en je zit niet met emissiearme maatregelen of aankoop ammoniakrechten van de buren voor het meerdere als de 120 koeien.
cornelissen
@cornelissen Zoals ik het nu begrijp, heb jij 90 koeien, dan kun je toch een nb vergunning krijgen van 120 koeien op basis van de oude hinderwet vergunning van 120 koeien, heb je toch niets met de pas te maken, of zie ik het verkeerd?
Kalfjes
@cornelissen als je voor invoering van de Pas hebt gebouwd waarvoor wel rechten nodig waren om er vee inteplaatse . maar door de provincie heeft het salderingsverzoek afgewezen mag je dan er vee in plaatsen ?
cornelissen
@Kalfjes Dat weet ik ook allemaal niet, meestal doe je de aanvraag met een berekening van de saldering om aan te tonen, dat de emissie niet stijgt en volgens mij is er dan geen reden om te weigeren. Maar ik ben geen deskundige op dit gebied.
Kalfjes

(klik om te vergroten)

cornelissen
@Kalfjes Deze mededeling ademt de geest ,dat degene zelf op pad moet om ammoniakrechten te kopen van stoppende veehouders om een nb vergunning te verkrijgen.
Er was hier in de buurt een levendige handel in die rechten, wat ze kosten weet ik niet, maar hoorde wel eens iemand ,die een 10000 euro kwijt was om een nb vergunning in orde te krijgen, was overigens ook een forse uitbreiding.
Volgens mij heeft @pieta hier ook wel eens verteld op pad te zijn geweest voor rechten van een stoppende melkveehouder. Ik meende ,dat @pieta iets van een 2000 euro heeft gegeven aan deze gestopte melkveehouder
pieta
@cornelissen Ik zou het op moeten zoeken maar ik dacht eigenlijk wel een paar centen meer dan 2.000 euro.
Kalfjes
@cornelissen ze gaan ze legaliseren denken ze .ze krijgen vergunning.maar de vergunning komt 6 weken ter inzage te liggen .dan komt er bezwaar dat onder nemer al voor de invoering van de pas
Een vergunning.had moeten hebben voor het houden van zijn dieren .de rechter zal snoeihard oordelen dat hij geen pasmeldersis
pieta
@cornelissen Iets op de 8.000 euro.
HansBa
@cornelissen geen idee, in 2016 werd mij geadviseerd om een simpele melding te doen, dat heb ik toen gedaan. Eigenlijk is het al pure diefstal als je een hinderwet hebt voor 120 koeien en op het moment van bouwen in 2004 er 50 hebt dat dan achteraf geld. Heb er nu al een tijd 90 , de stal mooi vol. Hiervoor ook melding gedaan in 2016.
+1
cornelissen
@HansBa Ik weet het ook allemaal niet,maar het lijkt mij een slecht advies, dus volgens mij de pas aanvraag maar intrekken. Naar verluidt hebben van de oorspronkelijke pas aanvragers een kleine duizend geen aanvullende gegevens verstrekt, dus die zullen mogelijkerwijs zo ie zo al vervallen zijn.
Ik persoonlijk heb 1 pas aanvraag ingekeken ( verzorgd door Exlan) ,waarbij ik mij afvroeg, waarom vraag je dat aan.
Op basis van een oude hinderwetvergunning kon je m.i. meer beesten aanvragen in een nb aanvraag.
Maar zoals gezegd ,ik ben geen deskundige en ga er ook geen discussies er mee aan, maar zeg alleen mijn gedachtegang en persoonlijke ervaring. Overigens heb ik daarbij de indruk, dat alle deskundigen geen deskundigen zijn.
HansBa
@cornelissen dank, zal eens informeren en de juiste deskundige zoeken!
+1
Vario512
Quote Reactie van @HansBa:
Eigenlijk is het al pure diefstal als je een hinderwet hebt voor 120 koeien en op het moment van bouwen in 2004 er 50 hebt dat dan achteraf geld. Heb er nu al een tijd 90 , de stal mooi vol. Hiervoor ook melding gedaan in 2016.

Vraag eens advies bij een deskundige.

Ik denk dat je op basis van gerealiseerde gebouwen (2004) voor 120 koeien een NB-vergunning kunt krijgen.
Je kunt beter op bestaand gebruik een NB-vergunning krijgen, dan onder de PAS-legalisatie.

Maar ik herhaal het nog maar eens, vraag een deskundige.
HansBa
@Vario512 dank voor de tip, zal ik eens doen. Moet wel eerst zin maken, taaie en vooral saaie materie.
Vario512
@HansBa Ik heb onder het melkstalsloffen nog even er over nagedacht.
Het klopt niet helemaal wat ik schreef. Je gerealiseerde gebouwen kunnen alleen vergund worden als je je hinderwet-vergunning heb gekregen, voor de aanwijsdatum van de Natura2000-gebieden waarop je depositie veroorzaakt.
Vaak is dit 1994, maar het kan ook 2000 of 2004 zijn. Met een aerius-berekening weet je op welke Natura2000-gebieden je depositie veroorzaakt.
HansBa
@Vario512 hinderwet is van 1982 zo uit mijn hoofd.
Vario512
Quote Reactie van @HansBa:
hinderwet is van 1982 zo uit mijn hoofd.

Heb je in 1982 een hinderwetvergunning gekregen voor 120 koeien?
HansBa
@Vario512 118 om precies te zijn
cornelissen
@HansBa Dan is dat advies in 2016 m.i. een heel slecht advies om een pas melding te doen.
Zoals hier genoemd pas melding intrekken en eventueel een nb vergunning aanvragen. Of eventueel niets doen, want als de hinderwet vergunning van voor de aanwijzing van het natura 2000 gebied is en er nadien niets wezenlijk is gewijzigd hoef je wettelijk niets te doen.
Maar vraag het aan een deskundige op dit gebied en neem deze informatie mee.
HansBa
@cornelissen dacht dat met de melding in 2004 en de bouw van de stal de oude hinderwet is komen te vervallen. Maar ook dat weet ik niet zeker. Heb de hinderwet 1982, melding uit 2004 en de PAS melding 2016 opgestuurd, ze zoeken het maar uit. Hoogste uitstoot op dichtbij zijnde natura 2000 was 0,12 mol dacht ik , zal wel los lopen.
pieta
@HansBa Kameraad van me had vergunning voor 200 meen ik. Maar er stond niet melkkoeien. En daar werd een deel benoemd als jongvee.
Kalfjes
@HansBa is veelvuldig gedaan
Kalfjes
@HansBa wat ze krijgen is stikstof rechten die niet verhandelbaar zijn
HansBa
@Kalfjes dat is voor de meeste boeren geen probleem
Willem123
PAS melders zijn geen groeiers, het zijn stuk voor stuk hele normaal kwa grootte, gezinsbedrijfen.
+1
Frans Z.
Wie gaat intern salderen betalen? Zal een nieuwe vloer moeten komen,en de RAF codes worden in twijfel getrokken. Niet echt een oplossing zo.
+1
overstekend wild
@Frans Z. Precies dat, als het te mooi klinkt om waar te zijn is het dat vaak ook. Zo komt deze ook op mij over. Als je een oude hinderwetvergunning hebt voor 13kg per dierplaats en je kunt met de toy van Lely of Joz terug naar 3,6 kg en je blijft dan met je depositie onder het niveau van je hinderwet. Dan krijg je er geen kg bij en wordt je gewoon verplicht zo'n ding te kopen
slagroomvla
Ministerraad? ze kunnen beter eerst Vollenbroek bellen...
+1
Kalfjes
Hebben jullie de goedkeuring, s besluit al gelezen wat daar in staat
+2
JohnDeere7serie
@Kalfjes
Quote:
Het programma zal de PAS-meldingen duidelijkheid
geven en zicht bieden op legalisatie.
blieft bij mooi kieken dus.
Quote:
Om in aanmerking te komen voor legalisatie,
moeten initiatiefnemers (wederom) hun
gegevens aanleveren voor 1 december 2022

rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-stikstof/…
Verder is het: je gaat maar intern salderen. En na investering wordt je positieve weigering bij de rechter aan flarden geschoten omdat gebruik van de rav lijst niet in de Wnb staat. Dus geen zekerheid van geen toename, dus vergunningplichtig zegt de rechter dan. Kastje muur kastje muur, kans kaart: ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start je ontvangt geen vergunning.
Noorderling
@JohnDeere7serie
En de >25km bedrijven laat men helemaal stikken omdat ze op papier niet gelegaliseerd kunnen worden?

Durft schouten haar handen in het vuur te steken dat die afstand norm stand blijft houden?
oubi
@Noorderling die 25km afstand houdt geen stand. Weer 5jr onder de pannen.
Kalfjes
Weidezicht
De overheid gaat die pas melders wel legaliseren, xo onstaan er nog meer stikstofvergunningen die ze op kunnen kopen/onteigenen. Ze hebben barstensveel stikstof (vergunningen) nodig voor alle (wegen) bouw enz en het zogenaamd af romen t.b.v. natuur. Dus hoe meer boeren een goede vergunning hebben, hoe meer ze kunnen afnemen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0