6 Waarheden over genomics!

DoorGerard Scheepens (KI Samen),

Inmiddels is de tweede genomics draai een feit en kunnen we voorzichtig aan conclusies trekken. De 40% vooruitgang, die voorspeld werd is niet uitgekomen. Sterker nog, we zijn relatief minder vooruitgegaan.


Het simpele feit wil dat men op basis van de vader en achterliggende vaders bepaald of een stier al of niet beter is dan zijn vader. Nu zijn bijna alle O Man zonen getest en daarvan zou je toch verwachten dat er een heleboel beter zouden zijn dan zijn vader. Je gaat toch niet een zoon testen, die slechter scoort dan zijn vader op genomics, want we moeten 40% vooruit. Men heeft massaal O Man zonen getest en tot dusver is er niet een zoon beter dan O Man zelf! De vermeende snelheid in de fokkerij probeert men te verkopen met de bekende voet tussen de deur en maar drukken. Als u niet meedoet, mist u zo en zoveel, binnen een paar jaar loopt u heel ver achter. Middels enkele praktijk voorbeelden wordt enig licht gebracht in deze donkere put, waarin zeer veel geld verdwijnt, zonder dat het iets oplevert voor de veeverbetering!

De 6 waarheden op een rijtje:

1) Snelheid in fokkerij – bewijs:
O Man is geboren in 1998 en is de hoogste stier van Nederland. Als wij over een generatie interval van 5 jaar praten betekent dit dat wij al 2 generaties verder zijn, lees vooruit zijn. Het zou dus eigenlijk heel eenvoudig moeten zijn om een betere stier, eventueel een zoon van hem, te hebben, maar tot de dag van vandaag is dat niet gebeurd. Het geloof in snelheid zou na het debacle van proefstieren als stiervader gebruiken (wat helemaal niets opgeleverd heeft) toch minder groot moeten zijn.

2) De slechtste broer vinden – bewijs: De stier Nevermind en Neverland hadden beide een genomics fokwaarde Nevermind 102 en Neverland 86. Inmiddels zijn de dochters van deze stieren aan de melk, 153 dochters van Nevermind en 143 dochters van Neverland. De fokwaarde van beide stieren zijn flink veranderd. Nevermind is gezakt naar 79 NVI met een plusje van +5 op basis van zijn genomics. Zonder genomics is hij slechts 74! Zijn volle broer Neverland is gestegen naar 163 met een minnetje van -15, met andere woorden 178. Nu lijken twee volle broers meer op elkaar dan twee willekeurige stieren, ze hebben namelijk veel meer genen identiek! Met andere woorden, je zult minder verschillen aan treffen tussen beide stieren. Minder verschil tussen de merkers, dus makkelijker te bepalen welke van de twee de beste is. Echter wat blijkt nu, Nevermind is duidelijk minder dan voorspeld op de genen en Neverland is heel veel beter dan de genen voorspelden. Als men de “beste” genomics had gekozen, had men de minste gehouden!

3) Snelle generatie interval – bewijs: In Januari testte men een zoon van Delta Mazurka, een Goldwyn zoon, die volgens de genomics 111 benen zou krijgen, na de basis aanpassing 109. De vorige draai met slechts 15 dochters zakte hij naar 102, met een +1 op basis van zijn genomics?!? Nu met 39 gekeurde dochters is hij verder gezakt naar 100 met wederom +1 voor genomics?!? Nu is een standaard afwijking 4 punten, maar Mazurka is van 109 gezakt naar 99 (op basis van zijn gekeurde dochters), dat betekent dat hij 10 punten (2,5 standaard afwijking) lager is dan voorspeld op basis van zijn genomics!?! Waarschijnlijk is de genomics van de zoon nu dermate slecht dat hij alsnog afgevoerd mag worden! Hoe is het mogelijk dat men zonen van Butembo, Roppa en Support heeft getest, terwijl deze stieren consequent zakken, zakken en zakken bij het toenemen van het aantal dochters. De levensduur van deze stieren is voor alle drie negatief en het celgetal verslechterd per lactatie. Nu wil niemand meer een zoon van een van deze stieren hebben, dat is een feit.

4) Voorkomen van fouten – bewijs: Op zich een goed uitgangspunt het voorkomen van fouten, door het checken van de genen op individuele kenmerken. Echter de meest gebruikte stier bij roodbont op basis van zijn genomics is een stier met een dramatische melksnelheid en daarbij zeer beperkt exterieur. Daarin is hij echt een stier, die verhoogd uitval zal garanderen. Het is toch wel jammer, dat ook deze draai wederom bewijst dat het geloof in genomics de feiten ver overstijgt. Sterker nog, je moet wel heel sterk geloven als je nu nog extra wilt betalen voor deze onzin.

5) Ruimen van “slechte stieren” – bewijs: Er is een stier, die meer dan 90 punten NVI is gestegen met de eerste dochters in de fokwaarde. Het is dus zo, dat naast de “slechte” genomics broer, men ook gewoon stieren fout inschat omdat men het gewoonweg niet kan schatten hoe goed of slecht een bepaalde stier is.

6) Genen veranderen niet – bewijs: De genen van een stier veranderen niet, m.a.w. kunnen zij nadat de genen in kaart zijn gebracht de stier waarderen. Stel nu een stier heeft +15 omdat hij 15 punten beter is dan wat zijn dochters laten zien. Als deze stier nu zakt met 20 punten, dan kan het zijn dat zijn genomics bijdrage van +15 opeens omgeslagen is naar -5 met andere woorden de genen zijn opeens omgedraaid. Een nog grappiger voorbeeld is een stier, die met zijn eerste fokwaarde op basis van zijn dochters maar liefst 93 NVI punten is gestegen. Volgens zijn genen was hij in December 2010 slechts 62 NVI waard. Door zijn dochters stijgt hij nu, maar wat raar lijkt, maar hij stijgt ook nog +7 vanwege zijn genomics bijdrage krijgt!?! De genomics van stieren en koeien is een tombola, die elke drie maanden vol verrassingen zit.

Het meest gehoorde argument om toch in genomics te blijven geloven is: men zou toch niet zoveel geld investeren als er niets van waar is. Tot het voorjaar van 2008 werd iedereen geadviseerd door deskundigen om te beleggen in het beleggingsfonds van mr. Madoff (70 Miljard dollar verlies!) totdat het fonds een grote grap bleek. Toen kwamen alle deskundigen vertellen dat het eigenlijk ook niet waar kon zijn en dat zij altijd al kanttekeningen hadden geplaatst. Het uitgeven van geld kan en mag niet als argument gelden, want het aantal mislukte miljoenen projecten is groot in alle bedrijfstakken. Om er nog een te noemen Embrytec, waarin de ontwikkeling van embryotransplantatie zo zou worden geprofessionaliseerd dat in het jaar 2000 alleen nog maar embryo’s zouden worden getransplanteerd; vlees of top Holstein embryo. Kosten ettelijke miljoenen en de uitkomst is bekend.

De complexiteit van de natuur is zoveel groter dan een mens, laat staan computerprogramma, kan begrijpen en toch willen wij voorspellen wat er zal gebeuren. Met slechts 18.300 stieren met cijfers wil men de waarde van 770.000 merkers in kaart brengen. Een simpele wiskundige rekensom leert als je vier nullen wegstreept bij de stieren en merkers en afrondt dan krijg je 2 stieren en 77 merkers. Hoe wil je een formule oplossen met 2 bekenden en 77 onbekenden? Dit gaat niet. Om een voorbeeld te geven, hoe gigantisch complex de heleboel nu al is, terwijl men er nog lang niet is. Stel u spant een waslijn van 7.7 kilometer lang en deze waslijn staat vol met wasknijpers van 1 cm breed. Dan heb je 770.000 wasknijpers op de lijn. Elke wasknijper krijgt een waarde, maar het grootste probleem van de genomics is dat men de draad vergeten is. Men knipt alles in kleine stukjes, maar men weet niet hoe de stukjes al dan niet samenwerken. Men weet eenvoudigweg niet hoe de genen elkaar beĂŻnvloeden in het lichaam. De genomics werkt goed voor het vinden van roodfactor en andere enkelvoudige zaken, zoals hoornloosheid, BLAD en CVM. Maar Brachyspinea heeft men 5 jaar geleden via een merker gevonden, maar het gen heeft men nog steeds niet gelokaliseerd. Dat had toch een klein kunstje moeten zijn, want als je naar de genomics uitslagen kijkt, lijkt het dat men kan bepalen dat een bepaalde stier 57 liter meer in zijn index moet hebben, omdat men dat uit de 770.000 merkers kan zien.

Probeert u het effect van een merker maar eens voor te stellen voor een exterieurkenmerk. Het verschil tussen de beste en slechtste is maximaal 8 standaard afwijkingen oftewel 32 punten (8 x 4 punten). Als wij nu 32 punten delen door 770.000 merkers, dan is de bijdrage van een merker 0,0000415 punt, wederom schijnbare nauwkeurigheid. De hele jacht op genomics en nog hogere getallen leidt er toe dat men nog meer van hetzelfde zoekt, omdat men alleen dat kan “waarderen” wat ze weten en dat is allemaal de bekende weg. Gebruik het geld wat hieraan verspild wordt voor meer praktischere en zinvollere zaken zoals het keuren van tweedekalfs koeien en daarvan fokwaarden berekenen. Dan zou Nederland een revolutionaire stap voorwaarts maken in de fokkerij, die evenals alle grote ideeĂ«n opvalt door zijn eenvoud.

Deel dit topic

Reacties

ejb
en zo is het maar net
jvt
lang leve de gold old "minimaal 100 dochters in de fokwaarde"rule...
anonymous_15
Zoals veel discussies is de discussie over die genomics ook al volledig gepolariseerd en shoppen voor en tegenstanders vrolijk in argumenten die hun gelijk bewijzen en wordt er door beide partijen van alles bij gehaald. Feit is alleen dat bijna alle grote KI-blokken volledig inzetten op genomics. Of dat verstandig is weten we over een paar jaar. Tot die tijd zijn genoeg dochter geteste stieren beschikbaar die vaak niet eens zo heel veel meer kosten dan genomics geteste stieren. Ik zou zeggen laat de KI's zorgen voor goede stieren en hoe ze dat doen moeten ze zelf maar weten, elke veehouder kan zelf beslissen welke hij neemt, d'r zijn d'r genoeg (veel teveel zelfs).
Cornelis
Het getuigt niet van sterkte als je altijd een ander moet afbranden om je eigen gelijk te halen. Gerard doe het op je eigen manier en de toekomst wijst wel uit wie er gelijk heeft.
anonymous_15
al dan niet terecht boos zijn op de boze buitenwereld is ook wel onderdeel van de marketing strategie bij KI-Samen.
jvt
ook een waarheid als een koe, Gerard is een waardige opvolger van Bas
Ik gebruik naast de betrouwbare stieren net zo goed ook wat genomics stieren, zie dit echter gebruik van een iets betrouwbare proefstier, en gebruik deze dan ook op de koeien die te vaak terugkomen...
In de toekomst zal genomics zich wel degelijk gaan ontwikkelen als een goed bruikbaar instrument, om nu echter bijv. binnen Sap Bluejay volop mee te laten draaien als zijnde een volwaardige fokstier, gaat me op dit moment toch wel wat te ver...
Maar... iedere veehouder mag gebruiken wat hij wil, genomics, alles met wit-blauw, alles met proefstieren, alles met stieren van meer dan 40 euro, e.e.a. maakt het lekker divers..
Waar wel een gevaar in zit is als de boer zelf niet meer weet wat hij aan het gebruiken is, en genomics stieren gebruikt terwijl hij meent dat dit fokstieren zijn. Dit komt in de praktijk nogal eens voor...
ejb
wat me wel opvalt is dat die veredelde proefstieren nog duurder zijn dan fokstieren dus voordeel voor de veehouder zit er op dit moment niet in
jvt
tov wat oudere fokstieren zijn deze bij de organisatie waar ik het sperma betrek wat duurder. Ben ook echter iemand die niet koppig en stijf mijn kop in t zand steek en toch wat wil bekijken wat genomics voor het eigen bedrijf betekend. Zet dus mondjesmaat deze stieren in en gebruik deze dan ook op de genoemde koeien..
anonymous_15
hoi jvt, is het niet beetje overschatting om te denken dat je een verschil van bijv. 50 NVI of een ander kenmerk (bijv. 100 TPI) op je bedrijf iets terug ziet? Op een populatie geloof ik het hele verhaal nog wel een beetje, maar als boer, met alle restvariatie door management en wat dan ook, knappe jongen als jij kunt zeggen waar die 50 NVI zit. Gebruik voor de grap eens een wat oudere stier, behoorlijk kans dat ie het nog steeds vrij redelijk doet.
jvt
het laatste, een oudere stier gebruiken, doe ik ook regelmatig..
Qua TPI of NVI ben ik met jou eens, soms zie ik een hoge TPI stier vanwege zijn bloedvoering helemaal niet zitten. Wou alleen aangeven dat er toch wel zonen zijn van Oman die beter zijn dan Oman zelf...
anonymous_15
Hoi jvt, Oman is toevallig in de mode en past mooi in de NVI/TPI/NM- formules op deze wereld. Mensen die wat meer nadruk leggen op exterieur schrappen een dergelijke stier al heel snel van hun lijstje (er valt goed te leven zonder deze stier), en dan zijn inderdaad de meeste zoons beter dan Oman zelf. Het is maar wat je belangrijk vind bij een stier.
ejb
de kracht van O Man is het probleemloos veel melk geven met goede gehalten de de Oman kalveren worden zelf zeer gemakkelijk geboren en kalven zelf ook zeer makkelijk en gaan zeer lang mee dit is volgens mij iets wat elke boer wil en dan is er geen zoon beter.

qua ex is Oman niet de hoogste maar daar ligt zijn kracht ook niet want hij geeft boerenkoeien en dan blijf ik erbij dat er nog geen zoon beter is dan O Man zelf


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/04/2011 09:15 door ejb.
anonymous_15
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> is volgens mij iets wat elke boer wil

Hoi ejb, natuurlijk wil iedere boer dat maar sommige boeren willen nog wel iets meer, een fatsoenlijke koe overhouden waar je met plezier naar kijkt, en dan houdt het met O-man al heel snel op. In mijn ogen zijn het gewoon hardstikke lelijke functionele koeien, maar daar ben ik helemaal niet naar op zoek. Ik kan dus goed zonder Oman en z'n (klein)zonen voorlopig.Een stier als Bell en Mascot werd 20 jaar geleden ook lyrisch over gedaan, zou je niet zonder kunnen. Ging ook heel goed.
jvt
Oman is toch wel van een andere catogorie dan Mascot, Oman x een mooie koe krijg je toch nog een boerenkoe die er fatsoenlijk uitziet, Mascot x een koe met goede benen kreeg je toch een koe waar ze het beste meteen een rollator bij konden leveren
Mbt ejb, ik denk dat er nu op de markt al zeker zonen zijn die beter zijn als Oman, zeker mbt de genoemde kenmerken, maar deze hebben veelal nog geen of onvoldoende fokstierdochters aan de melk..
Je zult zien dat je over een jaar of 5 toch kunt zeggen dat er zonen beter waren, welke dat dit zijn is op dit moment wellicht te vroeg..
ejb
als je denkt zonder Bell bloed te kunnen moet je voor de gein eens de afstamming na kijken van de stieren die je op dit moment gebruikt weet zeker dat er dan een paar bijzitten die Bellbloed in de bloedlijn hebben
anonymous_15
Hoi ejb, ik heb het bij mijn koeien even nagekeken, en inderdaad er zit inmiddels een beetje bell in via een advent zoon (1 koe)en een durham zoon (2 koeien), alle generaties daarvoor zijn allemaal nog vrij van Bell bloed dus veel invloed gaat de stier niet krijgen, beetje ver weg in de pedigree. En of Durham vaste voet aan de grond gaat krijgen weten we over 10 jaar, ben nu nog wat sceptisch. Ik ben bang dat je Durham ook niet te dicht in de pedigree moet hebben. Mascot bloed ben ik volledig vrij van.
Jan S
😀
arie.j
Ik heb nog nooit iets anders van KI Samen gehoord dan schelden op Delta en zichzelf op de borst slaan.
ejb
dat is makkelijk gezegd maar dan zou ik zeggen ga die 6waarheden dan eens weerleggen waarom hij er naast zou zitten.

ik was zelf ook altijd dezelfde mening als jou toegedaan maar moet constateren dat KI samen steeds weer gelijk heeft

2 punten springen er war dat betreft echt uit dat is dat hele gedoe over robuustheid waar crv nu ook inziet dat het aan alle kanten rammelt(met als mooiste voorbeeld Goldwyn) en dus van buitenlandse stieren de robuustheid niet publiceerd en O Man er is wereldwijd nog niet 1 zoon zo goed als O Man zelf dus dat zegt meer dan genoeg over snelheid in de fokkerij en de invloed van genomics
jvt
mee eens, het laatste over Oman; qua TPI en ext. zijn er zeker zonen die beter scoren dan Oman zelf. Het is echter wel de vraag welke zoon het beste zal zijn; dat is iets wat we op termijn pas kunnen aangeven, en niet nu met genomics..
arie.j
Ik heb sinds een behoorlijk aantal jaren alleen een stier nodig voor pinken die verkocht worden.
Dus heel de fokkerij gaat wat langs me heen, een goedkope pinkstier die goed bevrucht is het enige waar ik naar kijk.
Wel zie ik natuurlijkde reclame van KI Samen.
En als je reclame voor het grootste gedeelte bestaat uit afgeven op een ander is dat gewoon een zwak punt.
mooiman
Arie j dat klopt maar afgeven zie ik bij allebij wel,iedereen praat voor zich zelf en denkt dat hij of zij het beste hebben.
anonymous_8
Ik denk helemaal niet dat ik het beste heb..
valtradriver
Arie,j ondanks het warme weer zak je hier gigantisch door het ijs met je eerste opmerking!!!
Mensen die hier soms klakkeloos kritiek op b.v. Cooperatie's geven krijgen doorgaans een giga donderpreek van je,maar hier bega je zelf zo'n foute opmerking!
Het is duidelijk dat kritische noten van Ki Samen in tienfout in je boven kamer blijven hangen en de rest wat zij verspreiden (reclame/fokkerijpraat) niet opgeslagen word!!
Maar ik neem aan dat je zijn 6 punten kritisch ga weerleggen,ik kan het niet door m'n beperkte kennis,ben benieuwd wat de fokkerijdeskundige van dit verhaal vinden?

Ki Samen is de enige die de deksel van de CRV beerput durft te openen,ze hebben de laatste deccenia te veel hun macht misbruikt,de gewone koeboer misleid met mooie cijfertjes (nvi etc.) en dan nu zeggen dat de boeren die probleemkoeien hebben het hun eigen schuld is omdat ze de verkeerde paringen hebben gemaakt!
En zonder schroom wordt deze groep nu SAP of ProCross (inkruisen) aangesmeerd,andere kant wordt alles hun vergeven door hun klanten,dat werkt natuurlijk geweldig,nooit geen angst dat je klanten weglopen!!
Heel anders is dat bij Samen,die moet vechten tegen de bierkaai,logisch dat ze regelmatig de vinger op de zere plek leggen en achteraf hebben ze vaak gelijk,jammer dat dat zo weinig gewaardeerd wordt,hun voorspelling 10 jaar terug dat we barbies gingen fokken is uitgekomen,toen gingen zij al voor sterke koeien met minder mooie raportcijfers en de rest lachten ze uit en zei: als je niet hoog scoor in de lijsten moet je toch wat anders verzinnen......
In de Melkveemagazine staat een heel verhaal van ze en dan vind ik het toch knap dat ze met beperkte financiele middelen zoveel durfen te gokken,maar weten daarin ook heel goed rietjes/rassen die ze niet verkopen/of geen baat bij hebben,even heel negatief de grond in te trappen en dat vind ik wel weer zwak!
arie.j
Wat een grote mond zeg
Ik ga op die verhalen van Gerard Scheepkens niet in.
Gewoon omdat die KI die over 5 jaar de betere stier voor de boeren heeft het goed heeft gedaan.
En niet wie denkt het met een woordenstrijd te winnen.
Beerput? Dat is alleen maar wat laster.
Ik kom elk jaar op de ledenvergadering in Giessenburg.
Altijd volle zaal met wel veel meer dan honderd boeren.
Maar ik hoor werkelijk nooit van dergelijke kritiek, en boeren hebben volop gelegenheid om hun vragen te stellen of kritiek te spuien, en zijn daar 100% vrij in.

Verder heb ik al tal van verhalen van de KI Samen gelezen hoe slecht Delta het wel niet doet.
Het eerste verhaal van Delta waarin ze KI Samenafkraken moet ik nog tegenkomen.
Wie er probeert door op de ander af te geven de eigen verkoop te stimuleren is dan wel duidelijk.
En verder is ieder vrij om die stier te gebruiken die hij wil en lid te worden van de KI die hem aanstaat.
Het interesseert mij werkelijk niets hoeveel boeren lid van Delta zijnof bij KI Samenafnemen.
Geen enkel belang heb ik erbij, zoals ik al eerder aangaf, ik constateer alleen wat ik waarneem.
Wie de beste selectie heeft en het beste stierkeus maakt mogen van mij de boeren aangeven, en dat door te stemmen via het gebruik van de stieren.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/04/2011 23:08 door arie.j.
valtradriver
Grote mond? valt wel mee toch,alleen de woordkeuze 'beerput' vond ik op het randje of tewel overdreven,maar soms moet je overdrijven!
Het probleem is dat crv alle data beheert en al jarenlang hun eigen vlees keurt! dat is zo fout fout!!
Als je alle data beheer,vervolgens zelf kengetallen in elkaar draai,Arie dan is het toch niet verwonderlijk dat het NVO bestuur uiteenspatte.
Kijk dat er op jullie en dat geld voor alle regio's het er heel tevreden aan toe gaat,mag je niet uit afleiden dat alles koek en ei is,de meeste hebben er geen weet van en zal het een worst wezen.
En je weet hoe het gaat met kritiek op zulke avonden,de durf is er vaak niet en de meeste zijn niet bestand tegen hun getrainde weerwoord!
Het gaat mij dus om dat het in Ned geen eerlijke strijd is/was voor de ki's,het gaat overigens wel de goede kant weer op.
Nou Arie.j het is bijna 24.00 en wens je vooral hele goede paasdagen toe!!
jvt
Bas en cs hebben idd wel de neiging om tegen crv te schoppen, maar dat heb ik ook wel eens, daar er teveel boeren geloven in wat hun wordt voorgekauwd door bijv de veeteelt; veel mensen zien dit als een vakblad maar door de artikelen heen zie je toch wel veel de crv bril..
Het enigste wat ik Samen wel kan verwijten, is dat ze, terwijl ze graag tegen Inet e.d. schoppen, massaal Jorryn verkocht hebben, juist bij uitstek het soort stier waar ze zelf aangeven een afkeer van te hebben, klein, smal en geen capaciteit, toevallig wel een hoge Inet en nvi..
Maar.. het valt niet mee als je in 25 jaar maar een paar goede stieren hebt kunnen leveren, hoewel dit % mischien wel veel meer is dan het aantal wat crv heeft tov het aantal ingezette proefstieren, maar deze kunnen als ze een topstier hebben dan wel veel meer rietjes weg zetten. Feit blijft natuurlijk wel dat destijds Triosex en de laatste jaren Lightning beste stieren waren..
anonymous_15
hoi jvt, enig opportunisme is de mannen van samen ook echt niet vreemd, als er geld te verdienen valt met Inet ..........
jvt
juist...
valtradriver
Zeker zijn ze dat niet vreemd,maar wilden ze overleven moe(s)ten ze toch leveren wat de markt vraagt,dus hoge inet stieren.
Dit geld ook voor dat inkruisen,ze vonden het niks en vinden dat nog steeds niet maar hebben altijd al veel rassen op de kaart gehad,maar dat is handel natuurlijk!
Ze hebben natuurlijk een sterke eigen mening,zolang ze daar maar consequent in zijn vind ik dat een goede eigenschap.
cs-agrar
jvt Schreef:
-------------------------------------------------------
> Maar.. het valt niet mee als je in 25 jaar maar
> een paar goede stieren hebt kunnen leveren, hoewel
> dit % mischien wel veel meer is dan het aantal wat
> crv heeft tov het aantal ingezette proefstieren,
> maar deze kunnen als ze een topstier hebben dan
> wel veel meer rietjes weg zetten. Feit blijft
> natuurlijk wel dat destijds Triosex en de laatste
> jaren Lightning beste stieren waren..

Toch kan je beter een paar goede stieren hebben in die tijdsspanne, ipv een hele berg net aan wel/net niet stieren.
Uiteindelijk ga je met die paar goede dan harder vooruit!
Vinden jullie het dan ook niet vreemd dat met al (?) die fokkerijkennis in de afgelopen decennia, de perfecte koe er nog steeds niet is? Althans niet in grote getale?
De kleinere KI-organisaties volgen al langer het zelfde doel, de duurzame koe, en zijn maar op kleine punten afgewezen van deze strategie.
Eigenlijk is dit ook de enigste weg, want als de exterieur-koe en de melk-koe niet de duurzame koe zijn, dan klopt er in de vooruitgang iets niet, dan is het achteruitgang.

Een CRDelta heeft de richting al meerdere keren aangepast. Neem als vb het Inet-verhaal, moest je van het zijn. Volgens mij waren het uiers met koeien ipv andersom en veel te vroeg opgebrand, en de topmelkers van Nederland, waren toevallig ook veel bedrijven met laag Inet, zelfs onder 0!
Kan het niet bewijzen, maar heb vaak idee dat Delta de fokkerij-richting aanpast aan het komende stieren aanbod.
anonymous_15
die fokkerij is net een geloof, iedereen is zo heilig overtuigd van z'n gelijk en haalt er van alles bij om dat te bewijzen, terwijl er niets te bewijzen valt, Gemiddeld 1x per 4 jaar een nieuwe generatie koeien, dus op bedrijfsniveau kan iedereen van alles beweren, in 3 generaties koeien verder en het fokdoel staat weer volledig op z'n kop.
mooiman
Arie j schelden heeft geen enkele zin,maar waar het wel aan ontbreekt bij crv zij hebben geen enkel verstand meer van een mooie koe,dat was volgens mij heel goed duidelijk op de laatste crv show in zwolle,die dochter groepen dat was toch bijna allemaal brandhout.
anonymous_15
mooie koe is bij crv ook allang niet meer het fokdoel. Dat is een economische koe, waarbij gezondheid steeds belangrijker wordt heb ik begrepen. En van mooi betaalt men geen rekeningen zeggen ze daaro. Ik ben meer van de stelling dat ik zonder mooie koeien allang geen boer meer zou zijn, daarom koop ik ook nooit geen sperma bij de mannen uut arnhem.
mooiman
Jan maar waarom komen de bedrijfs inspecteurs dan weg bij crv,die moeten de koeien toch de punten geven,volgens mij moet je dat van elkaar scheiden,deze mensen hebben dan twee petten op.
jvt
deze discussie is er al voor de fusie tussen stamboek en ki club, en zal er blijven totdat het hopelijk weer eens uit elkaar wordt getrokken...
anonymous_537
genomics =nieuw=commercieel interessant(zolang het werkt)
anonymous_15
hoi leo, schoonheidprijs verdient dat allemaal niet met die inspecteurs en crv vind ik. Oplossing is simpel, ik laat mijn koeien al een paar jaar niet meer keuren. Hun fokdoel is niet mijn fokdoel, dus het had toch al niet veel nut. Hun rangorde van de koeien leek bepaald niet op mijn rangorde. Geeft nix, maar dan heeft het ook niet veel nut om hier geld aan uit te geven. En internationaal wordt het Nederlandse (en deense) keuren natuurlijk nauwelijk serieus genomen. Mensen die op exterieur letten en op keuringen komen kijken volgens mij alleen maar naar de Amerikaanse en Canadese cijfers. Delta stieren zijn niet gefokt om mooie dochters te geven, dus ga dan ook niet de moeite doen. Net zoals je bij echte exterieurstieren niet moet zeuren over het niveau van de index, mensen die deze stieren gebruiken interesseert dat geen bal. En vergeet niet, Holsteins geven altijd melk, zelfs bij mij (8900kg in 305 dagen, laatste melkcontrole)
anonymous_8
Wat een onzin. De simpele waarheid is natuurlijk gewoon dat 'genomics' een technische ontwikkeling is die ingezet kan worden als hulpmiddel bij genetische selectie (ongeacht je fokdoel).
Die kritische geluiden hier doen me denken aan de tijd waarin de eerste stoomtrein door het land reed en de boeren meenden dat hun koeien geen melk meer zouden geven als er zo'n gevaarte langs zou komen...
anonymous_15
he marcster, weet jij toevallig hoe ver het staat met genomics bij paashazen? schijnen ze ook al heel ver mee te zijn.
jvt
ben het niet vaak met jou eens Marcster, je hebt echter gelijk in de gedachtegang dat het is een bruikbare ontwikkeling is. Echter... we staan nog maar aan t begin van t proces, en menen nu al de wijsheid in pacht te hebben. In 2020 verwacht ik echter dat genomics volledig is ingeburgerd en ook goed bruikbaar is.. de database is dan tig keer groter alsook de kennis rondom het genomics..
cs-agrar
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die kritische geluiden hier doen me denken aan de
> tijd waarin de eerste stoomtrein door het land
> reed en de boeren meenden dat hun koeien geen melk
> meer zouden geven als er zo'n gevaarte langs zou
> komen...

Zo Marcster, dan ben jij wel een heel stukje ouder dan Wimsumar!!!
tok
Heb hier veel o-man lopen, zijn echt perfecte koeien 85 punten is echt geen uitzondering. En dan kan iedereen zeggen wat ze wil maar dat zijn wel feiten. En wat de inspecteurs betreft kan ik de partijdigheid er niet uit halen.
Ze hebben ook wel goede commentaren over andere ki-s en die stieren worden ook echt wel aanbevolen. Wat de proefstieren betreft je moet alles met mate gebruiken, in de toekomst kun je er niet meer om heen, het heeft ook maar 65% betrouwbaarheid, zal in de toekomst alleen maar meer worden. Ik kan me niet voorstellen dat de hele wereld het mis heeft, Moet toch een kern van waarheid in zitten met de techniek van tegenwoordig.
En hetis net wat sommigen zeggen je hoeft er niet aan mee te doen, maar voor mij levert het echt wel meerwaarde en dat is ook bewezen.
jvt
kan jouw beeld van 85 punten wel beamen, mits gebruikt op een echte ext koe. Klant van mij had er pas wat lopen met nogal wat Juror bloed ervoor; Oman optimaliseerde dus bij de dochters beenwerk, overdreven scherpte en kruisligging; qua uiers kon t een en ander lijen, en er stonden dus een aantal beste vaarzen. Maar... zo is het maar met elke paring, zet je bijv. Oman op een kleine dikke koe hou je alleen nog een klein dik propje over. Zou je bijv. nog een aantal de door Jan genoemde rietjes Kite hebben zitten, kun je dat propje echter weer een eind optimaliseren...
Mbt inspecteurs; net als overal zit er kaf tussen het koren, zijn er die alleen maar crv willen kennen, en andere die wat breder georieenteerd zijn...
anonymous_15
hoi jvt, als ik jouw verhaal lees heb je toch helemaal geen fokwaardes meer nodig, alleen een globale indruk hoe een stier fokt. Mijn probleem met dat gecompenseer is altijd dat er vanuit gegaan wordt dat de nakomeling het beste van beide ouders krijgt, in het voorbeeld van jouw juror met oman, dat ie wat kracht krijgt van oman maar dat de uier van juror goed genoeg is. Dat is toch vaak wishfull thinking. Als ie nu toevallig het scherpe type van juror krijgt en het uier van oman, dan is het toch enkele reis slachthuis (waar ie ook nog niet veel opbrengt)?
jvt
niks compenseren, maar optimaliseren..
Maar.. jij geeft als vb weer aan de Oman x Juror. Oman heeft een uierscore van -0.35( US basis). Dit is matig te noemen, maar ook niet dramatisch slecht. Zelfs al zou de dochter enkel en alleen het Oman uier vererven, zal ze niet meteen al voor de eerste keer kalven naar het slachthuis hoeven. Zou ze alleen de scherpte hebben van Juror en niet het ietwat gesloten type van Oman, is er ook niet teveel overboord; genoeg scherpe Jurors die ook een levensproduktie halen van meer dan 60.000 kg melk, mits de benen het aan kunnen..
Omdat in werkelijkheid de waarheid in het midden ligt, en de dochters van allebei de bloedlijnen in MEER OF MINDERE mate genen doorkrijgen ( dus idd niet alleen de beste kenmerken van elke bloedlijn), zul je per saldo toch vooruit gaan. Ga je echter, zoals genoemd Oman gebruiken op dikzakken, krijg je van 2 kanten dik mee, en zal het verhaal zich alleen maar versterken richting dikke propjes. Probeer dus altijd te optimaliseren, niet te compenseren op 1 of 2 eigenschappen, daar dan andere eigenschappen vrijwel zeker zullen verslechteren en je zult toch de meeste vooruitgang zien. Je zult met me eens zijn dat als je bijv. Kite op Juror bloed gebruikt, je af en toe een ware schoonheid tegen zult komen, maar meer koeien die te overbouwd zullen zijn. Oman x dik is al aangegeven, Jurorbloed x mascotbloed weet je ook zeker dat het met beenwerk huilen met de pet op is geweest...met daarbij de uitzondering van Justy x Juror, daar Justy als een van de weinige mascotzonen wel fatsoenlijk beenwerk vererfde...
anonymous_15
Hoi jvt, ik heb er heel lang over nagedacht en veel over gelezen en veel gepraat met fokkers in USA en Canada (rond 1990) en ik heb er maar een soort van lijnenteelt (inteelt zo je wilt) van gemaakt. Werkt tot nu toe prima. Ik heb nu bijv. een pink staan: Lyster x Broker x Lheros x Charles x Gambler x Marlin x Shore Stylist. De volle zus van de Broker is nu ook een pink trouwens. En zo knutselen we vrolijk verder.
jvt
leuke afstamming, broker mocht wellicht wat meer melk eronder hebben...
E.e.a. is echter voor veel boeren een te ver van mijn bed show, en deze pakken dus de standaard veelal crv stieren. Kun je ook wel leuk mee fokken, maar je moet wel nadenken; wat ik al eerder aangaf, bluejay gebruiken terwijl ze niet weten dat dit geen fokstier is
anonymous_15
hoi jvt, wat is die bluejay waar je het de hele tijd over hebt eigenlijk voor iets dan?
hookwood
Is ook een kwestie van interesse natuurlijk. Er zijn zelfs boeren die een dochtergroep van Bluejay op de KoeExpo willen.....
anonymous_15
niet mijn stier maar dat wist je al, verder wel goede stier binnen NL-fokdoel. Alleen zal z'n dochtergroep hoogstens uit een paar kalveren bestaan hij is goed 2 jaar oud. Is weer eens wat anders.
mooiman
Voor de echte koeie liefhebber moet je niet meer bij crv zijn.
anonymous_15
hoi Leo, volgens mij is crv hier in het oosten al niet zo heel groot meer. Je hebt hier Fertiplus/Freyr/KI Twente/Salland/jongen van Samen en dan heeft elke importeur hier nog wel een vertegenwoordiger rondlopen. Dus dat sperma kun je overal krijgen en insemineren willen al die clubs ook wel.
anonymous_192
jr, kun jij misschien de kritiek van scheepens weerleggen. Lees hier dat ki samen altijd tegen crv aanschopt en niks goed is, misschien kun jij dan wel uitleggen als crv fokkerijraadslid waarom scheepens er naast zit. Dat ie gelijk heeft kan natuurlijk ook. Dan is arie j ook weer gerustgesteld.
arie.j
En ik heb daar onvoldoende verstand van genomics , dus dat schiet ook niet op
Kijk, KI Samen is mij best, en mag van mij er zijn en blijven.
Er zijn echter wel een paar punten van hen waarbij ik als min of meer buitenstaander mijn wenkbrauwen frons.
Om te beginnen moeten ze kennelijk om zichzelf te promoten altijd op Delta afgeven, dat ga je op den duur tegenstaan.
Verder de naam, KI-Samen, dat is een naam die je bij cooperatie zou verwachten.
Terwijl het gewoon particulier is met winst als oogmerk, alhoewel de verhalen je bijna zouden doen geloven dat het filantropen zijn.
En ik zou wel eens een jaarlijks overzicht van hun binnenlandse sperma afzet willen zien.
Bij Delta staat die gewoon in het jaarverslag, en ieder kan zien dat ze de laatste jaren niet krimpen maar groeien, dus de boeren vinden die duidelijk minder slecht dan het KI Samen doet voorkomen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/04/2011 19:06 door arie.j.
anonymous_228
Ik denk dat je de koeienkennis van de gemiddelde crv klant met je laatse opmerking zwaar overschat Arie.
arie.j
Tja, Wanneer je zo redeneert heb je altijd gelijk.
Wanneer boeren van Delta ontevreden zouden zijn en ze bij KI Samen de betere stieren hebben, dan gaat er echt wel een gedeelte van de boeren over.
Als ondanks alle reclame een grote verhalen van KI Samen dat toch niet gebeurt, dan zal het wel los lopen met al die zogenaamde slechte stieren van Delta.
anonymous_228
Ben ik niet met je eens,
een groot deel van de klanten van crv denkt bv ook dat veeteelt een onafhankelijk blad is omdat iedereen erin mag adverteren.En als ze na 20 jaar sap brandhout op stal hebbben zegt de adviseur doodleuk dat ze misschien hun fokdoel moeten bijstellen.!!!??
Ook is het natuurlijk vreemd dat de grootste KI vereniging van nl na sunny boy geen enkele fansoenlijke fokstier meer heeft afgeleverd.
arie.j
Die is ook maar een mening, meer niet.
anonymous_15
hoi marcel v, je kunt mij moeilijk een crv fan noemen, ik gebruik nooit stieren van hun, heb zelfs de veeteelt opgezegd, maar ik ben het niet eens met jouw opmerkingen. Ik vind dat crv vrij consequent vasthoud aan hun fokdoel en dit volledig op genomics en indexen baseerd, al wel 20 jaar lang. Als je iets niet goed genoeg vind kun je toch gewoon naar een andere KI-organsatie gaan, d'r zijn d'r genoeg, die allemaal graag hun commercieel verhaal aan jouw willen slijten. Veel mensen zijn blijkbaar zeer tevreden over crv, laten we daar blij mee zijn, boze boeren zijn er al genoeg.
anonymous_228
Zie daarom mijn bericht van 20:31 Jan.
Als ik in een gesprek met een crv boer 2 a 3 vragen stel over een bepaalde stier die ze gebruiken is het antwoord altijd hetzelfde nl : Oh dat weet ik niet, ik geef niet zoveel om fokkerij...
arie.j
>>ik geef niet zoveel om fokkerij...>>
Hetzelfde zal mogelijk met jou ook zo zijn..
Jij noemt veestapels brandhout als ze SAP hebben gebruikt.
Iemand die echt interesse in de fokkerij heeft, en diewil weten wat het effect van SAP is geweest , die probeert feiten boven water te halen in b.v.een studie waarbij bedrijven met en zonder deelname , uiteraard willekeurig geprikt, worden vergeleken.
Alleen maar zo'n wilde kreet van jou is het schouderophalen amper waard.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/04/2011 23:50 door arie.j.
anonymous_121
Heb mij laten vertellen door CRV personeel in Deventer (distributie) dat de genomic stieren heel slecht worden verkocht. Blijkbaar hebben de veehouders er nog niet zoveel mee.
Persoonlijk kies ik ook liever voor oude betrouwbare stieren. Keek overigens nog eens naar de oude stieren die CRV en Alta veel verkocht hebben 5 jaar terug. Lucky Mike, Dynasty, Bingo, Grandprix, Accoord, Olympic etc.

De eerste de beste fleckvieh stier heeft nog een hogere NVI. Dit terwijl de extra omze en aanwas helemaal niet wordt meegenomen.
Feitelijk is alleen Oman en Paramount overeind gebleven uit die periode. Probeer nu dus maar wat Oman bloed toe te voegen aan mijn kruislingen.
jvt
wat jij verder aangeeft dat het belangrijk is om te weten hoe een stier fokt, het is wel van belang om in te schatten hoe een bloedlijn binnen een bedrijf valt. Wat me door de jaren heen op is gevallen, dat op sommige bedrijven Blackstar type stieren geweldig goed fokken, terwijl op andere bedrijven Southwind achtige stieren het beter deden, en andersom zeker niet...
Kijk ik bij ons thuis, Juror, Frederick, Roy was zeer matig, terwijl southwind, zack, justy, garrison en shottle het best doen, koeien met een spiertje meer diebij ons in de overbezette situatie en een verouderde stal op summerfeeding toch blijven lopen...
anonymous_15
Hoi tok, in Nederland heeft Oman nog steeds 105 exterieur, da's gewoon een redelijke exterieur verbeteraar (93 ophangband, 96 achteruierhoogte, 102 uier). Wereldwijd erkende exterieurstieren als Sunnylodge Linjet en Markwell Kite halen in Nederland resp. 98 en 102 exterieur. Dit geeft toch alleen maar aan dat het nederlandse fokdoel voor commerciele melkveehouders een ander fokdoel is dan dat van meer op exterieur georienteerde veehouders. Dat jou Omans regelmatig meer dan 85 punten krijgen gun ik jouw van harte maar is voor mij alleen maar een argument om er geen geld meer uit te geven aan de exterieurinspectie. Ik heb gewoon een ander fokdoel.
mooiman
Maar wat vinden jullie dan dat de inspecteurs niet in dienst moeten staan van crv?
jvt
mogen gerust in dienst zijn van crv, mits crv niets meer doet aan sperma, stieren e.d. en het gescheiden wordt. Of er komt weer een apart stamboekgebeuren, en dan gaan ze daar in dienst...
het is niet de fout van de inspecteurs dat stamboek en ki organisatie onder 1 pet spelen..
ejb
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoi tok, in Nederland heeft Oman nog steeds 105
> exterieur, da's gewoon een redelijke exterieur
> verbeteraar (93 ophangband, 96 achteruierhoogte,
> 102 uier). Wereldwijd erkende exterieurstieren als
> Sunnylodge Linjet en Markwell Kite halen in
> Nederland resp. 98 en 102 exterieur. Dit geeft
> toch alleen maar aan dat het nederlandse fokdoel
> voor commerciele melkveehouders een ander fokdoel
> is dan dat van meer op exterieur georienteerde
> veehouders. Dat jou Omans regelmatig meer dan 85
> punten krijgen gun ik jouw van harte maar is voor
> mij alleen maar een argument om er geen geld meer
> uit te geven aan de exterieurinspectie. Ik heb
> gewoon een ander fokdoel.

zijn de perfecte robotuiers en maakt de vergelijking eens met een oude stier dan zul je zien dat b.v.93 ophangband ruim voldoende is om 100000 kg melk te produceren want tops heeft ook 93 ophangband en speenplaatsing 95 betekend dat ze recht staan 100 is al naar binnen getrokken maar als je nauwe speenplaatsing in combinatie met een ophangband die de spenen ook nog eens naar binnen trekt koppel daaraan fijne spenen dan heb je een hooggepunt uier maar je weet tegelijk dat uier zeer moeilijk te melken is en dat oman goed te melken uiers heeft kan ik beamen want ik heb er 25 lopen en tot nu toe geen uitval
Jan S
😀
jvt
wat heeft aAa hier nou weer mee te maken, zonder aAa kun je heel goed leven...
anonymous_8
en zonder Holsteins nog beter...
anonymous_15
hoi marcster, wat melk jij voor koeien eigenlijk, begin wel beetje nieuwsgierig te worden. Verder kun je zelfs zonder koeien of een boerderij wel leven hoor, zou wel erg treurig zijn dat wanneer je om wat voor reden niet meer kunt boeren je denkt dat je leven ophoudt. Al vrees ik gezien sommige discussies hier dat sommigen daar anders over denken. Relativeren is ook een kunst.
Jan S
😀
noordhollander
dan welk systeem dan ook, het bestaat al lang genoeg, maar er is helaas nog nooit bewezen welke toegevoede waarde het heeft; vooral het feit dat deze "kenners van holstein"ieder ras naar wens analyseren ook de fleckjes zou bill weeks zelf verdriet doen
anonymous_228
Bil analyseerde zelf ook vleeskoeien en zelfs varkens ...
jvt
volgens mij hebben we op dit prikbord al een ellenlange discussie gehad over dit onderwerp. Snap alleen niet waarom het aAa verhaal nu ineens weer bij genomics komt kijken, voegt nl. niets toe aan deze discussie en hoort dan wellicht in een ander topic..
Voor de boeren die niets snappen van fokkerij of er geen tijd in willen steken wordt t met aAa in een keer allemaal nog onduidelijker, omdat dan van ze wordt verwacht dat ze zich ineens gaan verdiepen in stieren..
Als ze t niet doen, wordt ze nl. door de ki verenigingen of importeurs wel een stier aangesmeerd die toevallig de goede aAa code heeft en daarom zou passen; op deze manier is het einde helemaal zoek; als je bijv. fleckies gaat gebruiken omdat ze toevallig de 423 code hebben of holsteins met een 423 code krijg je toch wel een heel andere nakomeling
Als je je geroepen voelt om hierop weer te reageren om toch je gelijk te willen halen, graag dan ff in een ander topic..
Jan S
😀
noordhollander
die zijn er niet zoveel alleen is middels onderzoek nog noit cijfermatig aangetoond wat voor
economische gevolgen AAA heeft en dat is tot nu toe hetzelfde bij genomics.................
cs-agrar
Denk dat grote verschil is dat AAA rekening houdt met de FENOMICS, het fenotype, wat uiteindelijk een grotere invloed kan hebben dan genotype.
Zolang genomics weinig tot niets met fenomics doet, heb je er maar weinig aan en blijft het koffiedik kijken.
anonymous_15
Ik zeg helemaal niet dat oman een slechte stier is, binnen MIJN fokdoel is het een kloten stier, maar binnen het gemiddelde Nederlandse fokdoel, efficient en economisch 80 koeien melken in een ligboxenstal door 1 persoon, daarbinnen voldoet hij prima. Beste stier sinds jaren zelfs. Maar ik wil geen koeien van zulke stieren. Ik wil mooie krachtige grote upstanding Holsteins met goede uiers (beetje oude canadese true type, niet die moderne, die zijn mij ook veel te dun). Helaas voor echte Oman fans krijg je dat soort koeien niet met deze stier. En nee, ik geloof ook niet in compensatieparing, ik stamp gewoon steeds veel dezelfde genen achter elkaar, in een steeds iets andere mix. Inteelt noem ik dan voor het gemak maar lijnenteelt. Maar ieder zijn manier van fokken, ik vermaak me prima met mijn manier.
valtradriver
Ach Jan,het zijn toch allemaal kloten stieren
Wimsumar
Beste Borg: Nee, de grap is anders: In België noemen ze een stier een ''klotekoe''.
cs-agrar
kan bij afkalven het verschil soms slecht zien, hangt er een zak voor, erg vervelend..
tok
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> jan is hobbyboer Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Hoi tok, in Nederland heeft Oman nog steeds 105
> > exterieur, da's gewoon een redelijke exterieur
> > verbeteraar (93 ophangband, 96
> achteruierhoogte,
> > 102 uier). Wereldwijd erkende exterieurstieren
> als
> > Sunnylodge Linjet en Markwell Kite halen in
> > Nederland resp. 98 en 102 exterieur. Dit geeft
> > toch alleen maar aan dat het nederlandse
> fokdoel
> > voor commerciele melkveehouders een ander
> fokdoel
> > is dan dat van meer op exterieur georienteerde
> > veehouders. Dat jou Omans regelmatig meer dan
> 85
> > punten krijgen gun ik jouw van harte maar is
> voor
> > mij alleen maar een argument om er geen geld
> meer
> > uit te geven aan de exterieurinspectie. Ik heb
> > gewoon een ander fokdoel.
>
> zijn de perfecte robotuiers en maakt de
> vergelijking eens met een oude stier dan zul je
> zien dat b.v.93 ophangband ruim voldoende is om
> 100000 kg melk te produceren want tops heeft ook
> 93 ophangband en speenplaatsing 95 betekend dat ze
> recht staan 100 is al naar binnen getrokken maar
> als je nauwe speenplaatsing in combinatie met een
> ophangband die de spenen ook nog eens naar binnen
> trekt koppel daaraan fijne spenen dan heb je een
> hooggepunt uier maar je weet tegelijk dat uier
> zeer moeilijk te melken is en dat oman goed te
> melken uiers heeft kan ik beamen want ik heb er 25
> lopen en tot nu toe geen uitval
De o-mans zouden met kwa uier/ophangband jaren vooruit kunnen, hij mag dan wel niet te best zijn maar hij blijft wel zo. En met die speenplaatsing ben ik het helemaal eens, je zult alleen maar paramounts aan de melk hebben wordt je toch helemaal gek in de melkput.Vroeger dacht ik ook hetzelfde als jan, alleen maar 88 punten koeien. Maar als je alleen maar canadees bloed hebt gebruikt, krijg je de tank niet vol met hetzelfde aantal dieren. Doe nu meer wat de ki-s vragen, haal je toch iets meer rendement denk ik maar je moet je eigen inzicht niet vergeten natuurlijk. En de nieuwe stieren gebruik ik gewoon mondjes maat. Even een vraagje tussen door wie heeft er al man-o-man beesten en hoe lijken die?
anonymous_15
zoals wel vaker gezegd hier, ik ben niet zo'n goede boer. Ondanks al m'n goede bedoelingen heb ik nog maar eenmaal een 88 punten koe gehad in al die jaren (en dat was volgens mijn nog overschat ook, maar inspecteur was met z'n laatste ronde bezig en had een goed humeur). Dus allemaal 88 punten koeien zal ik wel nooit krijgen, zeker nu ik niet meer aan bedrijfsinspectie doe.
anonymous_359
ik probeer voor alles open te staan, en kijk met een open kritische blik naar de dingen. Als ki-samen dan vind dat een stier zich eerst bewezen moet hebben met meer dan 100 nakomelingen waarom dan JK EDER NERO promoten op je website [www.ki-samen.nl] als deze nog geen 100 dochters aan de melk heeft [www.cr-delta.nl]

En waarom roepen op je website dat maniac ps het nivo van shogun bereikt, terwijl die volgens mij de veters van shogun nog niet eens mag strikken wat nivo betreft [www.cr-delta.nl]shogun ter vergelijking [www.cr-delta.nl]

of deze werkelijk dramatische stier verkopen (naar mijn mening) [www.ki-samen.nl] 351109920 link werkt niet helemaal goed zie ik hier is die nog een keer [www.cr-delta.nl]

Kritisch zijn op een ander prima, maar dan ook kritisch op je zelf en niet kritisch de ene kant op en commercieel de andere kant op


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/04/2011 20:13 door tom.
anonymous_228
Aan je reactie te lezen weet jij teveel van indexen en te weinig van koeien Tom.
jvt
crv gebruikt genomics om hard te roepen dat ze de topstieren hebben, terwijl ze weinig aparts in t pakket hebben, ki samen heeft sinds lightning niets nieuws, of het zou teus moeten worden, maar als je niets hebt kun je nog wel hard roepen, zijn altijd boeren die daar in trappen...
Gun een ieder op tijd een topstier, dit houdt de concurrentie sterk en ik weet zelf als geen ander hoe het is als je naar de boeren toe moet en je hebt weinig nieuws te melden van het stierenfront. Op dit moment zitten we echter al jaren bij de 'lucky ones' en is het een plezier om naar de boeren toe te gaan met een leuk pakket stieren...na de eerste en beste Oman zonen nu ook weer de eerste en beste shottlezonen
pieta
jvt Schreef:
-------------------------------------------------------
> crv gebruikt genomics om hard te roepen dat ze de
> topstieren hebben, terwijl ze weinig aparts in t
> pakket hebben, ki samen heeft sinds lightning
> niets nieuws, of het zou teus moeten worden, maar
> als je niets hebt kun je nog wel hard roepen, zijn
> altijd boeren die daar in trappen...
> Gun een ieder op tijd een topstier, dit houdt de
> concurrentie sterk en ik weet zelf als geen ander
> hoe het is als je naar de boeren toe moet en je
> hebt weinig nieuws te melden van het stierenfront.
> Op dit moment zitten we echter al jaren bij de
> 'lucky ones' en is het een plezier om naar de
> boeren toe te gaan met een leuk pakket
> stieren...na de eerste en beste Oman zonen nu ook
> weer de eerste en beste shottlezonen

Ja jvt, dit zeggen ze dus allemaal. Die spermaverkopers.
jvt
klopt, maar als je de kaarten bekijkt zijn er maar weinig die het waarmaken. Ik ben er eerlijk in dat wij niet de eerste waren met Goldwyn zonen en wellicht ook niet de beste. Dat is het verschil tussen hard roepen en waarheden vertellen...
En ook nog eens met voldoende dochters in de fokwaarde. Ik kan ook nog wel vertellen dat Destry de hoogste GTPI stier is, maar zoals eerder aangegeven ben ik nog voorzichtig met het Genomics gebeuren, vandaar dat we dit niet van de hoogste toren roepen...
anonymous_359
dat klopt marcel, ik ben een cijferman, hoe de koe eruit ziet boeit me niet, ik zie het niet. Ik wl een koe die zo min mogelijk mastitis krijgt, zo min mogelijk uitval vanwege vruchtbaarheid, hoge gehalte's geeft en bijdraagt aan de post omzet en aanwas.
Om de scherpe randjes van mijn eigen zwart/witheid eraf te halen laat ik mij adviseren door de bedrijfsinspecteur.. Maar je zult hier geen 88 punten koeien aantreffen. Dat varieert meestal tussen de 78 en 82.
NVI is voor mij niet leidend maar slechts een indexgetal, en dat alles heeft er toe geleid dat ik een bovengemiddelde cashflow heb op het bedrijf, die cijfermatige aanpak.
Maar dat neemt niet weg dat ik wel een soort natuurlijke drang heb om allles onder de knie te hebben, maar bij koeien keuren is mijn voorspellende kennis over hoeveel punten de koe gaat krijgen nihil, slechts de uitschieters naar boven en naar beneden heb ik een idee van
anonymous_8
Je bent goed bezig Tom. Al dat geneuzel over fokkerij, dat ook op dit prikbord regelmatig de kop opsteekt, heeft feitelijk niets te maken met het goed runnen van een melkveehouderijbedrijf. Alle tijd die een melkveehouder jaarlijks aan fokkerij besteedt, boven pakweg een uur of 5, valt in de categorie hobby. Niks mis mee. Maar maak het onderwerp 'fokkerij' svp niet belangrijker dan het is. Die vermeende importantie is er waarschijnlijk ook de oorzaak van de crv is uitgegroeid tot een moloch waarbij het coöperatief ondernemen is verworden tot een farce.
cs-agrar
haha die jan i-h, omdat je weinig 88 pnt koeien hebt ben je geen goede boer? Kom nou, dat hangt wel heel ergens anders van af dan die 88 pnt hoor!
Jij hebt een fokdoel welke op jouw bedrijf gericht is, op jouw systeem. Als de koeien daar oud in worden, zonder noemenswaardige problemen en evengoed melk geven zodat jij je centen verdient, dan ben jij gerust een goede boer, ook in fokkerij. Dat een ander dit niet op deze manier kan of wil waarderen, dat is zijn probleem!
Grasbaal
Door Sjoerd Hofstee,

De stier Danillo, in eigendom van melkveehouder Rein Couperus, betrad de Nederlandse stierenindex van april als hoogste nieuwkomer met prachtige cijfers.


Danillo is traditioneel getest, op basis van dochterinformatie. Het gros van de nieuwe ‘topstieren’ komt door zijn hoge genomic fokwaarde in de picture. Fokkerijorganisaties vechten nu al om stiertjes met hoge cijfers die particulier eigendom zijn. Wat de prijseffecten voor de ‘gewone’ melkveehouder daarvan zijn, is hoogst onzeker.

Het verhaal rond de stier Danillo leest als een jongensboek. Op een studiereis in de VS ziet Couperus moeder Destiny als beste pink in de stal lopen, tussen het toch al niet misselijk fokmateriaal van Regancrest. Hij krijgt de kans om een embryo uit haar te kopen en op eigen bedrijf in te zetten. Danillo is het resultaat.

Het jonge stiertje ontpopt zich als een zeer levenslustig dier. Mede hierdoor, maar vooral ook door zijn pedigree (Goldwyn x O-Man x Durham) en beste exterieurgenen in de moederlijn, besluit Couperus de stier te houden. Hij neemt het financiële risico door de stier te laten testen. Danillo blijkt goed te willen springen, produceert sperma van goede kwaliteit en komt zijn wachtstierperiode in goede gezondheid door. Wanneer de dochters aan de melk komen, blijken deze bovengemiddeld goed te presteren. Zo goed zelfs dat KI-organisaties de stier opeens ook erg interessant vinden. Couperus weegt zijn kansen en sluit een deal met Genus Diffusion. Een beloning voor het ondernemersrisico.

Genus Diffusion blij, zij hadden immers al lange tijd geen echt aansprekend topstieren meer op de kaart. Met Danillo doen ze weer mee. Maar dat gaat natuurlijk niet voor niets. Couperus weet dat hij een topstier heeft en Genus Diffusion moet dus tot de beurs. Linksom of rechtsom, uit de verkoopaantallen of uit de prijs, moet deze investering terugverdiend worden.

De kans lijkt reëel dat steeds meer fokkerijorganisaties het voorbeeld van Genus Diffusion moeten gaan volgen. In 2013 komen, in ieder geval in de Verenigde Staten, de genomische fokwaarden (DNA-verervingprofielen) van alle geteste stieren vrij beschikbaar. De hoogst testende stieren wil elke organisatie wel op stal hebben.

Voor de fokker van zo’n ‘topstier’ prachtig (op het moment van de eerste genomictest is het nog maar een kalf, dus voor hij sperma produceert kan er nog van alles mis gaan). Hij kan een lucratief contract afsluiten of de stier direct voor veel geld verkopen. In de Verenigde Staten dienen die situaties zich nu al aan. Het verhaal gaat zelfs dat een fokkerijorganisatie, die 100.000 dollar bood voor een jong stiertje dat hoog uit de genomictest kwam, weggehoond werd.

Fokkerijorganisaties doen er daarom wereldwijd, maar zeker in de VS, van alles aan zoveel mogelijk hoogwaardig fokmateriaal te contracteren. Zaak is het voor hen om zelf voldoende goede stieren te fokken. Anders zijn ze verplicht om te investeren in incidentele toppers, zoals Danillo, om marktaandeel te behouden.

Een fokkerijorganisatie gebruikt een stier namelijk om markt mee te generen. Om er geld aan te verdienen. Een commerciële melkveehouder gebruikt een stier om een goede volgende generatie mee te fokken. Dit verschil is niet nieuw en niet erg. Maar de strijd om de hoogst scorende genomicstieren kan best tot een prijsopdrijvende effect leiden. Iets waar melkveehouders geen invloed op hebben, maar wel in het achterhoofd kunnen houden als ze een duur rietje gepresenteerd krijgen.

Sjoerd Hofstee: shofstee@ltonoord.nl

Bron:[www.nieuweoogst.nu]
valtradriver
Het ging laatst hier (weer) over de Fam. v. Engelen (Ki Samen)
Hier nog een leuke weblog van Hans van Bergen over dit gelukkig nog bestaande bijzondere familiebedrijf:

Hoezo regels?
Hoewel het bedrijf KI Samen heet, is samenwerken juist geen sterk punt van Engelen. Alle samenwerkingen eindigden weer snel. Hij werkt het liefst samen met mensen die het 99 procent of meer met hem eens zijn. Aan cijfers heeft hij een broertje dood. Het liefst zoekt hij de stieren uit, geeft ze het stempel oké en daar moeten de klanten het mee doen.
Aan regels heeft Engelen sowieso een hekel. Regels zijn voor sukkels!

Hier het complete verhaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , melk , stier , jacht , natuur , fokkerij , holstein , celgetal , pens , samenwerken en hoornloosheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
19