Prijsval fosfaatrechten?

Komt er nu een vrije val in de prijs van fosfaatrechten, ieder zit onder het plafond en met de graskuil van dit jaar wil het ook niet om flink te melken!

Deel dit topic

Reacties

Jaap40
Dat hangt er vanaf aan wie je dat vraagt. Maar dat er een overschot aan fosfaatrechten boven de markt hangt is iig wel zeker.
+1
labella
@Jaap40 ik zeg dat ze gaan stijgen in december.
+3
ted9
@labella Jij wil dat ze gaan stijgen dat is heel wat anders😉
veeboertje
@labella topic 2 van vandaag
+2
labella
@veeboertje ik plaats ze niet, zijn allemaal melkveehouders die nog moeten kopen denk ik.
+7
sunny boy
Het kuilgras wat gewonnen is melkt voor geen meter. Het krachtvoer en of de natte bijproducten zijn onbetaalbaar. Slachtkoeien zijn duur. Boeren zijn platzak. Lease koop fosfaat wat de prijs op niveau hield is er niet. Er zijn veel stoppers die het veehouden, ik citeer, kots kots kots en kots beu zijn en deze mensen willen snel cashgeld zien voor hun rechten en geen grond verkopen. Kortom de vrij val komt eraan.
pa
Quote Reactie van @sunny boy:
ortom de vrij val komt eraan.

Zou zo maar eens kunnen
Farma_boerke
@sunny boy kuilgras valt wel mee, gewoon met goed weer inkuilen 😉
+1
Dairyfarmers
Bankman zij ook al dat er binnen nu en een jaar een vrije val komt in de prijs
+1
Jaap40
@Dairyfarmers als je dat voorziet moet je dit jaar nog een deel verkopen.
+1
Vdejong
@Jaap40 of wachten totdat de val er daadwerkelijk is.
Jaap40
+2
huub
@Jaap40 de afroming staat speculatie in de weg.
+3
Melkboer16
@Dairyfarmers Och die bankman lult alleen z’n meerderen na! Hier melkt het super en de mais wordt ook weer superbest
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Och die bankman lult alleen z’n meerderen na!

Maar je moet er nog wel naar luisteren. 😀
Melkboer16
@George nee dat zie je verkeerd!
Hij moet naar mij luisteren, wordt betaald van mijn rente.
+11
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
@George nee dat zie je verkeerd!Hij moet naar mij luisteren, wordt betaald van mijn rente.

Ach man je hebt echt helemaal niks te zeggen . Helemaal niks , nul komma nul. Je bent gewoon van die man afhankelijk. Je hebt een financiering lopen daar en moet gewoon naar hem luisteren.
Je denkt alleen zelf dat je wat te zeggen hebt.
+1
Jaap40
@George klopt, met financiering en erfpacht komen ze je op den duur altijd een keer vertellen welke kant het op MOET.
+3
Frans1
@Jaap40 die ervaring heb ik niet. Misschien ben je dan zelf al eerder iets te ver gesprongen?
+4
Frans1
@George hier allebei, wij hebben wederom een geschikte kerel als relatiebeheerder, vorige week moest ik iets met mn zakelijke pas betalen, maar die had ik nog nooit gebruikt, dus werkte niet. Maar ik had zijn 06, dus ff bellen, werd direkt op afstand geregeld. In het begin ook wat strubbelingen gehad met het betalingsverkeer, alles anders, dus liep niet zoals moest. Maar hij hielp prima overal mee, dat is toch verrekte handig dat je dan fatsoenlijk met elkaar overweg kunt. Je bent elkaar toch nodig
+1
pieta
@Frans1 Ik heb er ook altijd prima mee gekunnen zeg maar. Op dit moment ontzettend veel wisseling gehad. Op dit moment weet ik zelfs niet wie ik zou moeten bellen.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
. Op dit moment weet ik zelfs niet wie ik zou moeten bellen.

Hier ook al veel wisseling , maar dat al wel 20 jaar geleden. Ken er echt niemand meer. Ben een totaal on interessante klant , geen grote hypotheken en geen grote spaar en of beleggersrekeningen , niks van dat alles en dan zien ze je niet hangen.
Even werd ik populair toen ik quotum pas verkocht had en kwam er een vrouw van Privatebanking. Maar na belastingen en het kopen van een woonhuis in het dorp was die populariteit weer snel over. 😀
George
Quote Reactie van @Frans1:
hier allebei, wij hebben wederom een geschikte kerel als relatiebeheerder, vorige week moest ik iets met mn zakelijke pas betalen, maar die had ik nog nooit gebruikt, dus werkte niet. Maar ik had zijn 06, dus ff bellen, werd direkt op afstand geregeld. In het begin ook wat strubbelingen gehad met het betalingsverkeer, alles anders, dus liep niet zoals moest. Maar hij hielp prima overal mee, dat is toch verrekte handig dat je dan fatsoenlijk met elkaar overweg kunt. Je bent elkaar toch nodig

Natuurlijk dik ik het een beetje aan , maar de meeste mensen hebben gewoon een bank nodig. Is ook geen schande. Als je een gezonde financiering hebt waar genoeg eigen vermogen en of onderpand tegenover staat is er vaak niks aan de hand maar als je bijna net zoveel hypotheek hebt als executiewaarde en in Bijzonder Beheer terecht komt wordt het gevaarlijk en heb je gewoon helemaal niks meer te willen.
Melkboer16
@George geen enkele melkveehouder met een eigendomsbedrijf is gefinancierd tegen de executie aan! Het houdt met een derde tot de helft wel op.
Erfpacht kan een oplossing zijn voor evt buurmans grond maar dat loopt ook niet weg.
Nee zeggen is ook geen schande.
+1
Jaap40
@Melkboer16.....nee zeggen is geen schande.....
Nee zeggen is de oplossing
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Het houdt met een derde tot de helft wel op.

Roep dat nou eens niet te hard jongen. Met een derde aan financiering loopt de bank geen enkel risico. Maar ik weet zeker dat ze op plaatsen genoeg veel verder zijn gegaan en je kunt wel denken dat je toko wat waard is maar is dat daadwerkelijk wel zoveel waard? Grote nieuwe luxe stallen met allerlei rode gadgets met veel te weinig grond en kavel achter de stal. Brengt veel minder op dan het gekost heeft. Er zijn erven voor het uitzoeken. Bij de geringste grondprijsdaling lees daling van onderpand zijn ze aan de beurt en wordt de bank zenuwachtig.
+1
Jaap40
@George niet iedereen begrijpt dat en rekent zich rijk
+2
George
@Jaap40 Ja dat denk ik ook , bij mezelf weet ik zelf de waarde . Gebouwen wil niemand meer hebben , oude rommel en dus nul. Fosfaatrechten brengen ook niet meer veel , machines , trekkers ook niet . Dus alleen de grond en het woonhuis.
hans-hans
@George als je bijvoorbeeld 70 of 80 ha hebt met nette gebouwen voor 250 koeien plus jongvee plus nb vergunning dan brengt het wel wat op ieder geval geen nul
+1
George
@hans-hans
Dan heb je in ieder geval wel veel werk. 😄
Vdejong
Vdejong
Quote:
heel veel werk.
en elke maand iets armer
hans-hans
@George klopt dat nadeel is er
+1
Vdejong
@hans-hans gebouwen valt altijd tegen
Jaap40
@hans-hans beetje meer grond is een pre bij 250.
+1
pieta
@Melkboer16 Ook met een eigendomsbedrijf denk ik dat je er hebt die het wel zijn. Een eigendomsbedrijf met 1.2 mln kg melk en 40 ha eigendom en wat losse pacht. Komt op 30.000 kg melk per hectare. Financiering van 2 euro per kg melk geeft 6 euro per m2. De executiewaarde zal daar niet altijd boven komen.
Bij jouw theorie van 1/3 tot de helft is slechts 1 euro financiering per kg melk mogelijk.
Jaap40
@pieta 1 euro lijkt me ruim voldoende
Erco
@Jaap40 voor n opvolging? 😄
weurding
@pieta even rekenen.... 1.2 miljoen melk, 2 euro, 2.4 miljoen schuld, 40 ha eigendom, 400000 m2, Dat is 60000 per ha, dat financieerd geen bank toch
hans1980
@weurding ken wel extremere voorbeelden 😂
simpel
@weurding als er genoeg rendement is financiert de bank dit gewoon.
weurding
@simpel oke, in 20 jaar aflossen 10000 per mnd, in 30 6666,66 per maand, fikse aanslag toch, 1e geval 10 cent per liter
ntd79
@weurding ze zijn er weer vast die dit kunnen, maar 10 cent aflossing in combinatie met de intensiteit, dus enerzijds of een boel betaalde pacht of hoge kosten voor mestafzet en voeraankoop, maakt dit een hele pittige opgave. Denk dat de meeste banken hun streep wel trekken bij 1,5 euro bij een dergelijk bedrijf.
weurding
@ntd79 geloof niet dat het mij gelukt was, maar zou het ook niet zo ver laten komen, te ouderwets voor🤭😄
George
@weurding
Mij ook niet , maar dan waren we ook te snel van onze schulden af😁
ntd79
@weurding nou, ik durf rustig te zeggen, met stalmelk maar wel eigendom grond van 20000 kilo melk per bunder, dat ik daar niet mee zou willen ruilen, lijkt me zeker het afgelopen jaar zonder verdere neveninkomsten niet te doen op de langere termijn.
pieta
@ntd79 Laatste info die ik heb gehad is 25 jaar aflossen voor een bedrijf dat niet op kortere termijn wil stoppen.
ntd79
@pieta natuurlijk wel afhankelijk van je omstandigheden. Bij zulke financieringen gaat een bank echt wel kijken naar je totaalplaatje. Als de overname is geregeld, pa en ma op de plek, de gebouwen inclusief woonhuis voor de eerste 15 jaar bij de tijd, dan zullen ze dat vast doen. Maar ik denk niet dat ze tot zulke financieringen of langere aflostermijnen zullen overgaan als er op korte termijn nogal wat uitgaven zullen zijn. Dat is echt wel maatwerk.
pieta
@ntd79 Maatwerk zal het altijd zijn.
Erco
@weurding nou wij hebben dit jaar en vorig jaar 9 cent afgelost maar met deze melkprijzen valt dat niet mee om eerlijk te zijn. En dan komt er ook nog bijna 5 cent aan rente bij.
weurding
@Erco heb je de rente hoog vast staan?
ntd79
@simpel nou..gewoon...Deze financiering wordt nog wel even kritisch bekeken
jjthefrenchman
@George Het gaat niet meer om onderpand. Dat is is NL bijna nooit een probleem door gestegen grondprijzen. Er zijn legio bedrijven die moeite hebben met betalen van de rente en aflossing, ondanks genoeg eigen vermogen/onderpand. Maar de scheefgroei tussen het rendement en het geïnvesteerd vermogen word gewoon alsmaar groter.

Het enige wat telt is de winst/liquiditeit, en de prognose daarvan. Paar jaar geleden kwam ik het bedrijf in. Met meer als genoeg onderpand, maar een een niet zo roodkleurige acute financiële situatie. Geen bank wou me hebben. Nu hebben we weer winst/inkomen/liquiditeit, plus weer meer eigen vermogen. En er gaat een wereld voor je open.
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @Melkboer16:
Hij moet naar mij luisteren, wordt betaald van mijn rente.

Volgende keer de voorwaarden cq kleine letters ook eens lezen alvorens je tekent
jg
@Melkboer16 Landelijk niet .
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
de mais wordt ook weer superbest

Dast ligt er aan wat je gekocht hebt en moet eerst eens in de kuil zitten. Maar eerlijk op veel plaatsen ziet de mais er wel veelbelovend uit.
+2
grondlozeboer
Wat een drukte.....
+2
komelker 2
@grondlozeboer Drukte om gebakken lucht.
Vdejong
@komelker 2 die lucht was toch eens €250 per kg
Jaap40
@Vdejong moet je het wel verzilveren anders blijft het gebakken lucht 🤑🤑
Vdejong
@Jaap40 toen waren ze nog niet te koop.
Nu krijg ik helaas een stuk minder
richard-de-wolff
@Vdejong wat word er geboden op moment?
Vdejong
@richard-de-wolff laatste keer kreeg ik €145
Jaap40
@richard-de-wolff lijkt erop dat bieden geen zin heeft. Handel komt niet los. Onzekere toekomst valt ook potentiële blijvers zwaar op de maag. Geen geld uitgeven is het motto vandaag de dag. (Opmerking van de 'map' man vanmorgen)
labella
@Jaap40 Waarom kwam die mapman dan, als hij adviseert om niets uit te geven?
Jaap40
@labella een niet agrarisch advies. Iets voor wat omzet met marge zeg maar.
Vdejong
@Jaap40 neventak? De zoons van je zus/broer
Jaap40
@Vdejong zoiets 😉🤑
hans1980
Allemachtig veel boeren stoppen ze lijken de schaamte voorbij ..
Grondboer9
@hans1980 waarvoor zouden ze zich eerst moeten schamen???
+1
hans1980
@Grondboer9 velen stoppen niet zo gauw, het is familie kapitaal , voor relatief weinig overgenomen , dan ben jij diegene die dit levenswerk verkoopt en er vervolgens mooi weer mee speelt..
Maar zie wel duidelijk trendbreuk boeren stoppen makkelijker dan vroeger (10-20 Jr geleden)
Het is ook de stortvloed aan regels en continue dreiging van bv stikstof beleid , methaan , stal vloeren, weidegang maar ook rekenkamer die zegt dat melkprijs tot 2030 37 cent bedraagt

In media wordt je stelselmatig afgemaakt als bodembevuiler , dierenmishandeling, fijnstof, lawaai , stank , ruimte inbeslag nemer

Dan veel en hard werken, continue groeien tegen beter weten in

Sommigen zeggen dan enough is enough
+1
mlkvhoudr
@hans1980 ik was er vandaag nog bij 1 tje pas gestopt bijna 60 mooie leeftijd om te stoppen met melken
+1
labella
@mlkvhoudr ik vond 52 ook wel een mooie leeftijd om te stoppen met melken.
weurding
@labella ik eigenlijk niet, was 53, maar eerlijk gezegd was het me te vroeg, achteraf denk ik wel dat niet verkeerd was, maar op dat moment zeker niet
+1
Vdejong
@weurding daarom begin ik ook opnieuw, 51 is veel te vroeg
+1
weurding
@Vdejong mooi dat het kan
+1
George
@weurding
Ik heb gemolken van mijn 18de tot mijn 39 ste. 21 jaar lang , vroeg begonnen en vroeg gestopt en achteraf blij dat ik die stap gezet heb door die koopoptie van recreatiepark destijds. Nu al 14,5 jaar jongveeopfokkende akkerbouwer . Leukste beroep ter wereld.🙂
En ja eerste jaar was ook een beetje onwennig maar nu zou ik niet meer willen melken 7 dagen per week 2 keer per dag , nooit meer.
weurding
@George ben in 82 begonnen met melken, eerst melken, half 9 op school zijn, toen nog op brommer, later met auto, in 2017 laatste keer zelf gemolken, 35 jaar dus, en voorheen ook wel op grup gemolken natuurlijk , maar sinds ligboxenstal er was eigenlijk altijd gemolken, nooit geen spijt van gehad, kwamen ook wel om 3 uur op bed, maar 7 uur was je er gewoon weer
+1
Melkboer16
@weurding zolang mijn lichaam het toelaat melk ik door.
Zou niet weten wat ik anders voor hobby’s ik dan moest opzoeken.
Zoveel plezier in m’n vak en ze gaan mij niet murw praten
weurding
@Melkboer16 juist, maar vooral dat eerste speelde me parten, maar beleef nog best veel lol aan het landwerk
+2
George
@weurding
Ik heb in die jaren ook altijd zelf gemolken. Van mijn 18de af toen vader ziek werd tot mijn 39ste. En ja ook ik heb er nooit een hekel aan gehad en je deed dat gewoon en wist ook niet beter. Maar nu ik er vanaf ben zeg ik nooit meer. Ben wel blij dat we gewoon nog kunnen boeren met jongvee en akkerbouw.
weurding
@George dat heb je al verteld ☝️😄
Erco
@George jij had allang n robotje gehad Jongh 😉
weurding
@Erco ja, en alle gadgets die het merk erbij levert🤭😄
+1
mlkvhoudr
@labella ik leef mijn hele leven al met de gedachte dat ik alles wat ik bereiken wil voor mijn 51e bereikt moet hebben dus wie weet waar of wanneer voor mij t schip voor anker gaat.....

Ik weet het niet in ieder geval plan niet meer zo ....
+3
Erco
@labella stoppen zit niet vast aan n leeftijd, soms door ziekte en zeer, soms door,gebrek aan plezier, evt icm geen opvolgers. En stoppen met melken en toch verder met je bedrijf is ook n optie. Plezier hebben en houden en n goede boterham ermee kunnen verdienen is t belangrijkste
hans-hans
Misschien komt er volgend jaar wel een goeie stoppers regeling en stoppen er wel meer als dit jaar
labella
@hans-hans gatverdamme met allerlei regels en eisen? Gewoon lekker in eigen tempo afbouwen.
hans-hans
@labella ik hoop er wel een beetje op met de garantie dat het voor de overblijvers nu genoeg is gedaan voor de stikstof en al het andere
er zijn volgens mij nu al veel minder koeien dan 2015 en het moet ook een keertje goed zijn
bio boer
@hans-hans met de huidige stikstof normen moet heel nederland leeg 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
90
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0