Energieprijzen!!

Prijzen gaan hard omhoog. Welke maatregelen nemen jullie?

Deel dit topic

ted9

Laatste  |  

Reacties

Robot-ph
Zonnepanelen worden zo sneller rendabel
Frits1
Vast contract, en zonnepanelen komt vast goed.
+2
labella
Geen enkele, ik heb in juni net op tijd voor 3 jaar vastgezet.
+1
weurding
@labella ik in maart😅 maar sinds koeien weg zijn weinig stroom en gas nodig
+3
George
Quote Reactie van @weurding:
gas nodig

Ga jij met al je geld nu kou zitten lijden jonguh. 😀
+1
weurding
@George een echte drenth is een krent wa, warmtepomp onder de deksteen geinstalleerd😄
George
Quote Reactie van @weurding:
warmtepomp onder de deksteen geinstalleerd

Wat modern , ik heb nog geen warmtepomp. We zijn met de CV van stookolie naar Propaangas gegaan en diezelfde ketel maakt ook het warme water zodat de elektrische boiler is komen te vervallen waardoor stroomverbruik flink is verminderd.
+1
Twentsch Land
Per saldo maakt het niet veel uit .....minder stroom zal meer gas betekenen ...... elektriciteit en gas zijn naar leverend vermogen aan elkaar verbonden wat prijs betreft.

@George
George
@Twentsch Land
Ik ben een benieuwd als ik een winter heb meegemaakt in mijn compleet gerenoveerde huis met vloerverwarming. Ik denk dat zo'n elektrische boiler van 120 liter wel een stroomvreter is die water constant op temperatuur moet houden. Zo'n combiketel slaat aan en maakt direct warm water als het nodig is. Gasverbruik heb ik hier geen ervaring mee en ben benieuwd hoeveel tanks propaan van 1600 liter ik nodig zal hebben per jaar.
Twentsch Land
Door veranderingen in huis .... vloerverwarming ( neem aan dat er goede en het nodige isolatie onder zit ) zal zeker een voordeel brengen .... vloerverwarming is zeker in het voordeel omdat warmte omhoog stijgt ..... ben wel eens bij mensen geweest met zo’n oude gaskachel die vol uit stond .... dikke rode kop van de warmte en toch koude voeten.....omgekeerde ken ik ook door vloerverwarming ... voeten warm en hoofd koel 😊

@George
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
( neem aan dat er goede en het nodige isolatie onder zit

Natuurlijk onder de werkvloer en tussen de werk en cementdekvloer geïsoleerd. Samen 12 cm dikke isolatie.
Ik hoop dat het goed werkt , heb geen radiatoren meer en ook niet de aansluitingen. Maar vloerverwarming slang ligt op 10 cm afstand , 9 groepen van ongeveer 100 meter slang . Dus er ligt nogal wat in. Maar ik heb er gelukkig ook mijn houtkachel nog bij. 😄
groeier
Quote Reactie van @George:
Gasverbruik heb ik hier geen ervaring mee en ben benieuwd hoeveel tanks propaan van 1600 liter ik nodig zal hebben per jaar.

Wat kost dat aanleggen van propaan met tank?
George
Quote Reactie van @groeier:
Wat kost dat aanleggen van propaan met tank?

Tankhuur is volgens mij €75 ex BTW per jaar voor 1600 liter tank bij Benegas. Dus dat zijn de kosten niet. Verder wat meters gasleiding naar je huis en dat is het wel zo'n beetje. Dat kost allemaal niet veel.
Todi
@George En propaan kost niets?
George
@Todi
Ja natuurlijk wel maar dat was de vraag toch niet? Propaan is duurder als aardgas maar dat ligt hier in buitengebied niet. Altijd CV gehad op dieselolie maar met verbouwen van huis wilde ik daar vanaf. Warmtepomp zag ik nog niks in en ben voor de tot heden beste en goedkoopste oplossing gegaan. Een energiezuinige HR combiketel van Nefit met volop warm water.
bio boer
@George hier ook nog boiler om dat het al zo was wel cv ketel bevalt mij ook prima je kan niet halfuur douchen dat hoeft van ons ook niet die van ons gaat alleen snachts aan als het dal tarief in gaat daar zie ik eigelijk wel toekomst in als er stroom overschot is dat de boiler dan aan slaat
George
Quote Reactie van @bio boer:
hier ook nog boiler om dat het al zo was wel cv ketel bevalt mij ook prima je kan niet halfuur douchen dat hoeft van ons ook niet die van ons gaat alleen snachts aan als het dal tarief in gaat daar zie ik eigelijk wel toekomst in als er stroom overschot is dat de boiler dan aan slaat

Ik ben blij dat ik van die boiler af ben . Hing hier boven op de zolderkamer in een kast en was van 1992 en mijn olieketel was van 1990 en stond hier in de stal. Inmiddels toch oud spul van 30 jaar oud . Nu hangt de combiketel welke kleiner is dan voorheen de boiler van 120 liter in de kast boven hier in huis waar eerst de boiler hing. In die kast was alles al aanwezig en hebben met verbouwing alle voorzieningen getroffen die daar nodig waren. Nu is het zo gemaakt alsof het nooit anders is geweest. Niks makkelijker dan zo'n compact apparaat wat je huis verwarmt en alles in huis van warm water voorziet. En warm water raakt niet op.

warmteservice.nl/Verwarming/CV-ketel/…
T60401
@George Ze maken tegenwoordig veel handig spul maar ik kan je 1 ding verzekeren dat deze geen 30 jaar mee gaat. Het is net of ze het maken zodat het met een jaar of tien, vijftien kapot gaat.
George
@T60401
Dat weet ik ook wel , goed spul gaat maar amper de helft van die 30 jaar mee. Hoeft ook niet , kost amper 1500 euro zo'n ding en een kleine 500 voor het installeren. Volgens installateur is zo'n Nefit een erg goede ketel die makkelijk 15 jaar mee gaat. Die olie ketel koste in 1990 al ruim 5000 gulden en de boiler 1100 gulden . Het is lekker compact allemaal en maakt geen geluid meer. Over 15 jaar kunnen we eens nadenken of het dan toch op elektra of waterstof zal moeten gaan.
JappieJo
@George die Nefit heb ik niet zo hoog de vorige heeft het hier maar 7 jaar volgehouden, na wat aandringen bij installatiebedrijf dat het wel erg korte levensduur was is er weer een Nefit opgehangen voor half geld. Moest die volle bak kosten had ik niet weer en Nefit gekocht.
George
Quote Reactie van @JappieJo:
die Nefit heb ik niet zo hoog de vorige heeft het hier maar 7 jaar volgehouden

Dat is kort , hier in huisje hiernaast hangt al een Nefit ecomline vanaf 2008 zonder een enkel probleem.
bio boer
@George de vorige van mijn ouders heeft gewoon 25 jaar gedraaid die was ook geplaatst in 1990
+1
cjw73
@JappieJo de vorige nefit heeft het hier 15 jaar volgehouden en de huidige hangt ook al weer 14 jaar. Is hij niet te licht voor je woning?
George
@cjw73 Er zijn wel probleem series geweest. De Proline was niet best heb ik wel eens van de installateur begrepen.
cjw73
@George geen idee welk type het is.
JappieJo
@George zal die hier hebben gehangen denk ik dan maar
+2
JappieJo
@cjw73 ze zeiden van niet. Zal wel maandagochtend model geweest zijn dan.
bio boer
@George bij bijn ouders thuis ook altijd combiketel op propaan is prima systeem als we hier alles overhoop zouden zetten waarschijnlijk ook gedaan een boiler is stiller als ketel trouwens geruisloos mijn broer heeft een 0 op de meter huis laten bouwen heeft hok van 5 bij 5 vol installaties staan zonne boiler met paletkachel als backup als er teweinig zon is stook nog zo half paletje per jaar daar zag hij meer in dan warmte pomp als backup die veel stroom vreten moesten er ook meer zonnepanelen op het dak je wil in een koude winter wel dat je huis lekker warm wordt 😅
George
@bio boer
Een boiler hoor je inderdaad niet maar onze combiketel op de zolderkamer in de kast ook niet. Die olieketel brulde daarentegen behoorlijk. Maar ging nooit kapot.
George
Quote Reactie van @bio boer:
0 op de meter huis laten bouwen heeft hok van 5 bij 5 vol installaties staan

Dat bedoel ik. Ik wacht eens mooi af met al die nieuwigheidjes. Ik zit er graag simpel warmpjes bij.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
Ik zit er graag simpel warmpjes bij.

vertel eens wat nieuws 😁
+1
cjw73
@bio boer lekker man een half uurtje douchen.
weurding
@George je weet wat een deksteen is?🤣
George
Quote Reactie van @weurding:
deksteen

Nee eigenlijk niet. 😄
+3
weurding
@George bovenste steen van hunebed🤣
George
@weurding
Oh oké , die wordt verwarmd op zonne-energie toch?
+1
weurding
@George absoluut😄
+1
hookwood
@labella hier ook voor 3 jaar vastgezet in begin juli. Heb daar nu wel een goed gevoel bij.
Erco
Energie vast, zonnepanelen en electrische boiler nu ipv gas
bio boer
Heb 5 jaar vast was niet de bedoeling niet goed genoeg opgelet bij de handtekening ga ook niet weer in zee met die partij nu komt het toch nog goed uit per ongeluk wat de prijs de komende jaren gaan doen weet ik natuurlijk niet
+2
Noknok
Hier dagprijzen sinds nov. 🙈 we wachten af wat snel stygt kan ook weer snel dalen.
demelkboer
Laat maar duur worden. Ik lever meer stroom dan ik afneem
van Ittersum
Mis een beetje de andere kant (evenals met het gebruik van fossiele brandstoffen), herkennen van de energiesluipers. Sluimerverbruik, schrik niet als je dat in beeld krijgt. Deze site (als voorbeeld) slimmemeterportal.nl/ is gratis en geeft een mooi beeld in je energieverbruik, in de piek, dal, teruglevering en dus ook je sluimerverbruik. Wie kijkt er nou bij aanschaf van apparatuur naar het energieverbruik? Hoe zwaarder de electro-motor hoe mooier en beter we het vonden. Bij auto's was het een tijd sws een struikelblok maar daar hoor je nu ook amper iets meer over.

Misschien toch maar eens het mes aan beide kanten laten snijden om naar de toekomst toe de kosten in de hand te houden.
J Andringa
@van Ittersum u bedoelt kachel op 16 graden en een 2e wollen trui aan?
+1
George
@J Andringa
Valt dat ook onder de noemer , je bezit niks en je bent gelukkig? 😄
Tommie1
@George In 2030 you will own nothing and be happy.
groeier
Quote Reactie van @Tommie1:
In 2030 you will own nothing and be happy.

Als we niet snel actie ondernemen richting Den Haag, bestaat de landbouw in 2023 al niet meer zoals nu is.
Tommie1
@groeier Ik verwacht niet dat het met zo'n snelheid gaat, maar er gaat nog wel wat veranderen. Mijn verwachting is dat de, stoppende boeren in de toekomst er financieel er niet meer zo gunstig uit springen en dat deze overgenomen worden door grote bedrijven die een al dan niet particuliere geldschieter hebben en daarvoor mogen gaan werken. Ik heb in het verleden technische en financieele resulaten gezien van groepen 200+ melkveebedrijven in het zuiden van het land, die draaien echt super maar als je alles optelt wordt je niet vrolijk. Maar voor veel bedrijven is er, zeker in het zuiden, geen weg terug. Natuurlijk zijn er ook voldoende uitzonderingen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Tommie1:
Ik heb in het verleden technische en financieele resulaten gezien van groepen 200+ melkveebedrijven in het zuiden van het land, die draaien echt super maar als je alles optelt wordt je niet vrolijk.

Wat maakt de som dan negatief als het financiële resultaat goed is?
+1
groeier
Quote Reactie van @Noorderling:
Wat maakt de som dan negatief als het financiële resultaat goed is

Je schuldenberg, maar ook dat je veel fosfaatrechten - lucht hebt moeten kopen, of in je bezit hebt? Plus een hoop regelgeving wat nergens op slaat en noem zo maar op.
Frans1
@groeier de dingen die jij noemt zitten al in het resultaat verwerkt, dus wat bedoel je nu eigenlijk 😬
van Ittersum
@J Andringa nee totaal niet(kan ook uiteraard). op bedrijfsniveau:als voorbeeld,

na het saneren van de asbestdak een geisoleerde dak ipv enkel plaat, winters hou je de warmte erin en zomers deels erbuiten. dat komt weer ten goede in wel of geen stalventilatoren die uren lang moeten draaien en winters geen rondpomp systeem met verwarmingselement. Helemaal als het water nog voorgekoeld wordt door een voorkoeler waardoor de watertemperatuur sws al hoger is dan normaal. En dat weer enorm bespaard op je aantal pk's van je koelmotor. Tevens kun je de overige warmte van je koelmotor weer gebruiken om met een freeheather weer het water voor te verwarmen waardoor de boiler of iets anders minder stroom of gas nodig heeft om het water op temperatuur te brengen. Al met al met veel mechanische foefjes veel stroom of gas kunnen besparen. Uiteraard ook hier: het zuur gaat voor het zoet. Maar met een aangenomen levensduur van ca 20 jaar zeker de moeite waard. Per dag gerekend misschien cijfers achter de marge maar x de dagen en jaren komt het wel naar je toe. Anderzijds weet je nu zeker dat de consumentenstroom- en gasprijs eerder omhoog zal gaan dan structueel naar beneden. Zoals meestal na een flinke verhoging gaat het wel weer wat naar beneden maar bijna nooit (na de toegevoegde belastingen) na het oude niveau.

Sluimerverbruik: is al die apparaten pompjes of transformators in standbye stand. Je denkt dat het uit staat maar deze staat het niet.Die grote melkstallen (als voorbeeld)lijken soms overdag ook wel een kerstboomverlichting terwijl het niet gebruikt wordt. Waarom niet totaal uitgeschakeld? Weer in de marge?, klopt! maar reken maar door op jaarbasis x de levensduur... Ter illustratie, zonder dat ik het door had als particulier was mijn sluimer- of sluipverbruik bijna de helft van mijn energieopname, Werk aan de winkel dus! Ik hoor bijna nooit leveranciers in hun verkoop over de brandstof-,stroom- of gasverbruik terwijl dat wel een essentieel deel van je explotatiekosten zijn, jaar in jaar uit
Tobber
@van Ittersum puur uit interesse, wat doe jij tegenwoordig als tijdsbesteding?
Twentsch Land
Vast niet tobberen 😊

@Tobber
+1
Jannus
@van Ittersum Dit alles heb ik al gedaan dus weet je nog iets
van Ittersum
@Jannus bij renovaties isoleren en bij aankopen nadenken gaat dit in de explotatie veel meer of minder energie kosten en uiteindelijk onafhankelijk worden van diegenen die je voorzien van energie waar het kan. Dit omdat een steeds groter deel uit belastingen bestaan. De overheid ziet dit ook en dat is ook de reden dat salderen hun te veel geld kost, energie van derden wordt een sluitpost in meer belastingen. Dus het ideaal zou zijn om zelf stroom te produceren exact op het moment wanneer je nodig bent. De combinatie van wind en zon zou de interne pieken énorm kunnen opvangen. Een ander iets is om nu al rekening mee te houden als je nog gaat investeren in bv deze middelen wat heb Ik nodig om van gas af te gaan. En wat heb ik nodig om zelfvoorzienend nodig om ook de auto mee te laten draaien. Helaas werkt de melkprijs niet echt mee om alles aan te pakken en zal het bij hele kleine stappen gaan waarbij je op korte termijn het resultaat amper zichtbaar is
bio boer
@van Ittersum apparatuur laten daaien wanneer er overschot is bijvoorbeeld warwater boiler die warmwater buffer aanlecht mestmixers die dan aan schakelen of waterstof productie gaat draaien waar mee je trekker kan tenken of weer terug naar energie als er tekort is
van Ittersum
@bio boer de hele energietransitie staat nog maar in de kinderschoenen. Er zullen dingen bijkomen en afvallen, zo gaat dat. Denk dat de technologie en als je daar voor open staat je énorm kan helpen, met slim je energie gebruiken kun je veel besparen. Privé draaien we hier op 0 euro energiekosten. De aanschaf kosten waren énorm als je het individueel gaat bekijken. Maar nu rolt hier elke dag weer iets terug naar de virtuele pot. En dan gaat die hele discussie van de als maar duurder wordende energieprijzen toch enigzins langs je heen. Kan het uit? Op den duur wel.
bio boer
@van Ittersum bij nieuw huis gaat het nog wel die kun je daar op afstemmen mijn boerderijtje uit 1930 valt niet mee om 0 op de meter temaken dan mag je wel nieuw huis bouwen in de bestaande boerderij stook er nu 2100m3 aardgas door dat is alleen voor de cv warm water is boiler
van Ittersum
@bio boer klopt helemaal maar dan nog kun je nadenken welke kant je op moet. Kleine maatregelen zijn ook maatregelen en waar de topic mee begon(hogere energieprijzen) hoe voorkom je dat (verder). Op korte termijn proberen slim in te kopen en op de langere termijn de leverancier en de overheid minder sponseren.

Trouwens de meeste winst in oude boerderijen en huizen haal je naast dubbel glas uit vloerisolatie. Na een dik jaar heel wat bouw- en renovatieprojecten bezocht te hebben kwam ik dit soort renovaties ook tegen. Misschien zelf nog wel te doen en per kamer aan te pakken
, prijs per m2 mij onbekend
+1
weurding
@van Ittersum ook veel mensen moeten zich eerst eens leren kleden naar de jaargetijden, vooral de jeugd meent in shirt met korte mouwen aan de kerstdis te moeten zitten
+1
Todi
@van Ittersum Ben je opzichter geworden of zo iets.
van Ittersum
@Todi kern van de discussie, hoe voorkom je extra kosten...onderweg kom ik vanalles tegen wat je normaal in de agrarische vakbladen niet tegenkomt, dus dat deel ik hier. En dan denk je: ken ik niet en/of kan het zo dus ook.
Zag onlangs verticale liggende zonnepanelen tegen een schuurgevel aan. Misschien niet de ideaalste hoek maar als de dakbelasting het niet toelaat waarom niet. En anders een idee om een hoekconstructie vanaf de grond tegen de wand aan, dacht ik later. Je moet toch wat met de alsmaar stijgende energieprijzen
Mh12
@bio boer dat is weinig. Ik met huis uit 1988 heel dotje meer. Bedrijf is gasvrij
bio boer
@Mh12 bedoelde 3000 nu ik het even nagekeken heb is het voor 2020 2100 m3
JappieJo
@bio boer wij stoken er 5000m3 doorheen, warm water huis en bedrijf en verwarming huis. Voorkoeler icm freeheater, en dan door de geiser voor de dikke 80 graden. Stroom 37000 kWh bij 800.000 kg melk. Sinds een jaar of 7 3 ventilatoren dat heeft het met 10.000 verhoogd destijds
bio boer
@JappieJo heb even nagekeken ik bedoelde eigelijk 3000m3 maar in mijn verbruik overzicht van 2020 was het 2100m3 gas zomer maanden is het zo 5m3 verbruik koude wintermaanden zoals februari was het 350 m3 😁
van Ittersum
@JappieJo vrij fors, niet naar de omstandigheden van je bedrijf bekeken. Of niet ? Dus 10000kwh x 20 cent is 2000 euro/jaar voor de 3 ventilatoren, levensduur 15 jaar? Kost het verbruik nogal wat tov de aanschaf. Niemand verteld dit vooraf maar je kunt er ook niet echt op besparen. Het zit er gewoon. Zo zijn er vele dingen, ik draai thuis met een pelletkachel, aanschaf relatief weinig, verbruik hoog. Dus je snapt het al, stekker eruit.....
JappieJo
@van Ittersum die ventilatoren nemen idd behoorlijk stroom, wist ik van te voren ook wel. Klimaat in de stal is wel met sprongen vooruit gegaan. Koeien hebben met die hitte van afgelopen jaren hun er goed doorheen gesleept, dat was daarvoor wel anders, nu vreten ze beduidend meer. Dan is de vraag natuurlijk of het uit kan. Ik denk het wel maar dat is lastig te bepalen
JappieJo
@van Ittersum dak vervangen voor sandwich panelen helpt ook maar creëert nog geen luchtstroom bij warme dagen
JappieJo
@van Ittersum onze elektrische auto is ook een grootverbruiker 😎
+1
George
Quote Reactie van @JappieJo:
onze elektrische auto is ook een grootverbruiker

Eentje op diesel nemen , die zijn zuinig en rijdt je zo met een tankje meer dan 1000 km naar Oostenrijk zonder te laden of bij te tanken.
JappieJo
@George we hebben ook nog een diesel maar die red net 800 op 1 tank. Elektrisch is van mijn vriendin, rijdt ook mooi en ook goedkoop tot nu toe
George
@JappieJo
Wat voor auto is het dan?
+1
JappieJo
@George Ford Transit bus😎 en een Hyundai Kona
Frans1
@JappieJo mijn Quashqai redt het ook niet op 1 tank naar Bretagne. 1 op 15 max, en bij wat harder rijden haalt ie dat lang niet
George
@Todi
Ja natuurlijk wel maar dat was de vraag toch niet? Propaan is duurder als aardgas maar dat ligt hier in buitengebied niet. Altijd CV gehad op dieselolie maar met verbouwen van huis wilde ik daar vanaf. Warmtepomp zag ik nog niks in en ben voor de tot heden beste en goedkoopste oplossing gegaan. Een energiezuinige HR combiketel van Nefit met volop warm water.
De tank vullen met ruim 1400 liter propaan koste ruim 1000 trouwens.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!