Stichting Stikstofclaim naar rechter om opkoop landbouwgrond bij Wierdense veld

Quote:
De Stichting Stikstofclaim bereidt een juridische procedure voor, nu de provincie Overijssel daadwerkelijk stappen gaat zetten om 180 hectare landbouwgrond nabij het natuurgebied Wierdense Veld te verwerven voor vernatting.

Deel dit topic

Reacties

John Spithoven
De provincie spreekt in de jaren 90 met Brussel af dat er in het Wierdense veld herstellend hoogveen is/moet gaan komen. In Aerius worden vergunningen afgerekend op herstellend hoogveen met de KDW van 500 mol.

Vervolgens wordt er middels het provinciale natuurbeheersplan beleid en gelden ingezet , jaar in jaar uit, op ontwikkeling van droge en natte heide in het Wierdense veld met een KDW van rond de 1200 mol.

Vervolgens vraagt men de provinciale Staten komende dagen om een fors budget vrij te maken om nog een honderden hectaren landbouwgrond aan te kopen om de vorming van het herstellend hoogveen te ondersteunen.

Wie snapt het natuur beleid nog in dit land?
+4
Jannus
Quote Reactie van @John Spithoven:
Wie snapt het natuur beleid nog in dit land?

Ik wel,we hebben het hier zo goed dat het geoorloofd is veel gemeenschapsgeld te verbrassen
Noorderling
@John Spithoven hoogveen herstellen op een waterwingebied? Hoe dan?
John Spithoven
@Noorderling Dat hadden we ook gezien🤔.

Maar ook in andere gebieden zien we dat het huidige natuurbeleid afwijkt van de instandhoudingsdoelstellingen waar bijvoorbeeld Aerius mee werkt. We gaan dat verder onderzoeken.
+4
Herbert
@Noorderling ik noemde het hier laatst ook al, maar een paar kilometer noordelijker willen ze nu zelfs een nieuw waterwingebied pal naast de engbertdijksvenen maken. Het berekende gebied dat er last van krijgt is redelijk nauwkeurig uitgetekend, maar strak langs de engbertdijksvenen ineens een kaarsrechte streep dat deze er net buiten valt wegens een slootje daar 😂😂😭 Ze zijn echt kats doorgedraaid..
MTSTAMMINGA
Natuur beleid willen maken is het egoisme in de mens !! 😁
Natuur beleid maakt de natuur!!
weurding
nieuweoogst.nl/nieuws/2021/… topic was hier nog niet, maar eersten gaan al overstag
Detukkeroettwente
@weurding DUUUUUUUS NOX word NH3 of andersom ???
Weidezicht
@weurding wat levert dat nu op. Gebouwen en grond en daarbovenop dan een plus voor die vergunning. Hoe is die waarde.
+2
weurding
@Weidezicht geen idee, plaats alleen maar een link, maar is toch hardstikke krom, N2000 gebieden worden ontzien omdat boeren stoppen en de weg doorgetrokken wordt... totaal van t pad
matt
@weurding bedrijf uit molenschot bij @brabo ?
weurding
@matt weet het niet, kan best
+3
robbies
@matt nee, een pluimveebedrijf als je googlet op adres. Meer bizar is het bedrijf in Lunteren. Dat is al gesloopt. Natuur wordt blijkbaar beter als er gesaldeerd wordt met een vergunning van een bedrijf dat niet meer bestaat....
matt
@robbies word veel geld verdiend,en verloren aan een gemaakt probleem 😀)
Weidezicht
@robbies dat kunstje wordt volgens mij ook toegepast voor de nieuwbouw op vliegveld valkenburg, naast wassenasr. Daar zijn ook 3 boerderijen genoeg voor 800 woningen. Er xat daar volgens mij nog masr 1 actieve boer die verleden jasr verhuist is nasr boerderij in wassenaar.
+3
robbies
@Weidezicht Die Aerius-berekening wil ik weleens zien. Wanneer je hoort dat bedrijven opgekocht zijn voor extern salderen, dan kun je er haast zeker van zijn dat er iets niet in de haak is. Vreugdenhil legde het hier ook weer bloot. Een Tilburgs bedrijf is in 2017 aangekocht voor andere doeleinden, maar daar wordt nu de vergunning voor externe saldering ingezet om een bedrijventerrein te gaan realiseren, terwijl de Omgevingsdiensten na een jaar leegstand al beginnne te bellen dat je snel actie moet ondernemen, omdat na drie jaar de vergunningen ingetrokken worden. Behalve als ze eigendom zijn van de overheid, dan mogen ze na 4 jaar leegstand gerust de vergunning inzetten. Overigens is Rik Grashoff de wethouder die dit in Tilburg flikt. Die neemt het niet zo nauw met natuurbescherming. Gaf de Amercentrale ook al voor 80.000 kg NH3 aan vergunningruimte, terwijl ze nooit meer dan 10 ton uitgestoten hebben.
+2
brabo
@matt nee niet bij mij
ik zou dit overigens best willen maar ben al een tijd bezig om te achterhalen hoeveel stikstof ik nog officieel heb. Maar niemand kan daar blijkbaar antwoord op geven.......
weurding
@brabo hier net zo, kan mijn "vluchtgedrag" nog wel bevorderen 😉
Jannus
Quote Reactie van @brabo:
Maar niemand kan daar blijkbaar antwoord op geven.......

Sta je hier niet bij..

veehouderijen.igoview.nl/#!raadplegen
Weidezicht
@Jannus hoe werkt dit, is dit voor zuid holland ook beschikbasr?
+1
Farma_boerke
@weurding Dit is er zeker nog niet door:Men koopt "spookbedrijven" om op papier de uitstoot te verminderen, die er in werkelijkheid al lang niet meer is.
achterhoeker2
@weurding Ja en als die boeren tevreden zijn met de deal dan is het zo, en daar hoeft LTO en/of andere boeren geen mening over te hebben.
+1
weurding
@achterhoeker2 daar zullen wij wel echt een mening over hebben, het is nog steeds een vrijheid van meningsuiting in NL en ik hoop ook op prikkebord, volgens mij kun jij niet wachten tot er een communistische NL vlag uitgebracht wordt onnie?😳
achterhoeker2
@weurding Dan weet je niet wat communisme inhoud, dat is dat individuele boeren zich moeten schikken naar het collectief (dus allemaal arm) vooral niet verder denken of andere wegen inslaan maar gewoon weer maïs zaaien en nog meer melken.
ps.
En er zelf gauw tussen uit knijpen.
+1
weurding
Quote Reactie van @achterhoeker2:
En er zelf gauw tussen uit knijpen.

je praat raadsels, wat bedoel je?
Noorderling
@achterhoeker2
Met iets wat er niet is, wel kunnen verkopen voor leuk geld zou ik ook tevreden zijn.

Alleen kun je niet extern salderen met stallen die er niet (meer) zijn. Brabant en nu dus ook Gelderland goochelen alles bijelkaar en genereren daar geld mee.
+3
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Alleen kun je niet extern salderen met stallen die er niet (meer) zijn. Brabant en nu dus ook Gelderland goochelen alles bijelkaar en genereren daar geld mee.

Niet alleen met stallen die er niet meer zijn. Heb de aangekochte bedrijven van Brabant verleden jaar behoorlijk doorgespit. Brabant tekende vrolijk 96 kalveren in een hok van 5 bij 10 en goochelde met emissienormen van luchtwassers die niet eens geinstalleerd was. Maar wel de niet-gerealiseerde capaciteit willen intrekken bij een nieuwe vergunningaanvraag van actieve veehouderijen. Heb er de gedeputeerde persoonlijk voor aan tafel gehad, maar die snapt er de ballen niet van. En die laat het wel na om zijn ambtenaren af te vallen. Nog een mooie was het intern salderen bij Logistiek Moerdijk. Gebruiksnorm van stikstof van dierlijke mest en kunstmest werden bij elkaar opgeteld. Blijkbaar geeft kunstmest ook ammoniakemissie. Schiet mij maar lek.

Er is er in Brabant maar 1 die het begrijpt en uitzoekt. Die praat zijn Gelderse broer gelukkig regelmatig bij.
+2
Noorderling
@robbies
Blijft ongekend dat ondanks duidelijk beweis het hele spel toch door gaat. Het is inderdaad waanzin en wordt ook nog voor waarheid aangenomen.

Ben geen cu man, maar zo'n dosiervreter in de tweede kamer zou heel goed zijn geweest. Er zijn teveel die zich in laten pakken met mooie praatjes in plaats van zelf onderzoeken. Simpel stemvee zonder ruggengraat, ieder z'n keus.
robbies
@Noorderling Ik heb hier en elders gepleit dat we als veehouderij serieus na moeten denken of we niet mee willen werken aan extern salderen. Dat werd niet altijd in dank afgenomen, maar ik blijf erbij dat we nu niet beter af zijn. Ontwikkelruimte wordt nu nog uit allerlei hoeken en gaten gehaald, maar het is een kwestie van tijd voordat ze het gewoon komen opeisen. Ik heb hier een pratijkcasus waar 90 mol opgekocht moet worden. Dat zijn 80-100 boeren. Jij denkt dat ze lang gaan onderhandelen terwijl de gemeente Breda en RWS op haar handen blijven zitten?
+3
John Spithoven
De afgelopen dagen s avonds druk bezig geweest met de problematiek in en om het Wierdense veld. Aanwijzingsbesluit van 2004 opgezocht, Een begrenst gebied van groot 420 ha waar 4 habitattypen in voor komen.
Droge heide 1,4 ha met een KDW van 1071 mol, minder dan 1 ha heischrale graslanden kleiner dan 1 ha met een KDW van 857 mol , actief hoogveen 125 m2 met een KDW van 500 en herstellend hoogveen met een oppervlakte van 382.6 ha en een KDW van 500.
Vervolgens wordt er al jaren een beheer door de provincie gesubidieerd die totaal andere doelen en verdeling van de habitat typen aanhouden. En dan nu ter ondersteuning van het herstellend hoogveen (waar na 17 jaar na de aanwijzing nog niets van is) een aankoop voorbereiden van een extra 180 ha landbouwgrond. Dit om het herstellend hoogveen, waar er niet is, te ondersteunen.

Veehouders, laat uw Overijsselse collega's niet in de kou staan, dit is slecht een voorbeeld hoe het binnen kort in de rest van Nederland er ook mogelijk aan toegaat. Wij zullen in ieder geval ons best gaan doen voor de veehouders rondom het Wierdense veld.

Binnenkort 600 ha natuur creeren om......125 m2 hoogveen te beschermen (wat dan ook nog niet eens is gevonden door enkele ecologen tijdens een veldbezoek)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
3.168