Dry2Fresh

kregen gisteren bij de rekening een folder over een begeleidingsprogramma, dit met betrekking tot de transitieperiode en het opstarten.

dry2fresh

video's bleu4green


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/10/2011 11:12 door Jan W.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
waarom al die vreemde Engelse uitdrukkingen?
Wimsumar
Beste Marcster: Marketing.
anonymous_8
Ja ik realiseer me nu dat Marcster ook een zeer Engelse naam is...
jan w
Wij hebben ons droogstands-managment al wel aangepast, niet ivm hiermee, maar om de biestkwaliteit.
Bij het meten van de biest met een colostrum-meter kwam er naar voren dan krapaan 50 % van de biest maar van voldoende kwaliteit was.
christo
Hoe ziet je droogstand er nu uit? Wat is er veranderd en waarom?
jan w
Het ruwvoer is op zich het zelfde gebleven. 33% mais, 33% graskuil, 33% stro.
Alleen de kat-anion balans van de kuil is niet goed. nu voeren we ipv standaard brok een transitiebrok met Ca-binder.
christo
Hoe krijg je er 4kg ds stro in? Valt hier enorm tegen.
jan w
Malen of hakselen, hoe moet ik het zeggen. Malen zelf stro voor in de boxen met een teagle tomahawk. En doen dit dus bij door het rantsoen van de droge koeien. zo malen we ook koolzaadstro voor de melkkoeien.

teagle
Erco
ik meet het eigenlijk ook wel altijd, vooral bij vaarzen. valt me op dat het bij de vaarzen altijd wel goed zit. nog geen 10 procent van de koeien daar is het onvoldoende. verder geen speciaal droogstand-management, wel altijd 2 droogstandbolussen.
jan w
Op welke manier doe jij dat?
Erco
ook gewoon met colostrummeter Jan. Hier krijgen bijn alle kalveren gewoon de biest van de eigen moeder, een enkele vaars die niet zoveel biest heeft daarvan krijgt het kalf ingevroren biest van een oudere koe.
jan w
Sorry ik had het verkeerd gelezen, ik meende dat je ook de ketonen meet-te, dat doe ik zelf trouwens ook. En dat je ook de Ca in het bloed meette. Dat is dus niet zo.
anonymous_6
Met stomheid geslagen lees ik al deze nieuwigheden Ik lees tussen de regels door dat je veel ellende hebt/had bij je droge koeien en veel trubbels rond afkalven en dode kalvers?
jan w
Ik heb niet veel ellende, misschien in vergelijking met een ander wel weinig. Maar elke koe met een probleem is er 1 te veel.
Je kunt de omstandigheden omschrijven als pech en als een probleem.
Dit jaar 2 koeien gehad met melkziekte. Dat valt onder probleem.
Maar voor een paar weken terug 2 vaarzen gehad 1 met ordenaire wrang. ( in jaren niet gehad ) en 1 die een maand te vroeg kalfde ( dood kalf ) die na 2 dagen een "blauw " uier had.
Wel zit het aantal nageboorte's wat er niet op tijd afkomt zo rond de 10 % en dat vindt ik te hoog.
Dat samen met de biestkwaliteit hebben we de broksoort in de droogstand gewijzigd.
anonymous_6
Duidelijk Jan
jan w
Vandaag weer kl.t...een 3e kalfs koe in een stuitligging.
frank b
Had er vorig jaar 4 achter elkaar. Toch de inseminator maar eens gevraag de rietjes er andersom in te doen..........
jvt
hier dus zoals eerder gemeld gigantische problemen met melkzieke, dit door de calciumwaarde van stro die dus 5-6x hoger lag dan gemiddeld ( 24,7 ipv 4,9 gemiddeld BLLG). Waren dus in principe krijt aan de droogstaande koeien aan t voeren..
Op papier klopte droogstandsrantsoen als een bus, maar in praktijk dus niet.
Zijn nu 2 weken speciale gekapselde ( voor de smaak) kat/anion mineralen bij aan t voeren ( naast de MG oxide en gewone droogstandsmineralen), hopelijk zijn we met een 3-4 weken uit de problemen...
Vandaag 2 koeien gekalfd, 4 Ca/Mg infuusflessen ingegeven...
frank b
Voer hier sinds een paar jaar droogstandbrok. Sindsdien een stuk minder gedonder met infusen.
Karsjen Tamminga
En staan ze alweer tevreten ???

Ik denk weleens rantsoen uitrekend is 1 en zien als het klopt is de vakkennis en ervaring van de boer
jan w
En als je aan het meten komt, dan komen er volgens de veearts toch rare dingen naar boven.Veels te weinig Ca in het bloed en de ketonen ook te hoog.
jvt
ik twijfelde ook niet direct aan mijn vakkennis, maar het duurt toch een aantal weken voordat je ziet dat er problemen zijn. De eerste koe met kalfziekte denk je, ja dat kan eens, is ook aan de vette kant, de 2e begin je te vloeken, en bij de 3e trek je je voorlichter toch wel direct aan de mouw..
jan w
Misschien is het raadzaam om de koeien te gaan drenchen en hierin snel opneembaar calcium te doen. Van de infusen wordt het stelsel van een koe lui.

Dus direct na afkalven, slang erin en zo een 40 ltr. water erin laten lopen. met daarinzout, dieetzout, fosfor, calcium voor de eerste dag en eventueel koedrank ( koekikker ) erbij in.
jvt
ben zelf ook voorstander van drenchen, heb zelf ook een drenchpomp. Probleem is echter dat e.e.a. zo scheef is dat dit ook niet helpt; had diverse koeien geprobeerd met energiedrank + caldrench gemengd, maar was onvoldoende.
Hou e.e.a. nu goed onder controle en hoop dat over een 2-3 weken de ellende over is, anders, zoals Wim suggereerde, toch ander stro aanschaffen, desnoods een paar pakken bij de buurman halen en ander stro terug geven als ik plaats heb voor een halve vrachtwagen stro..
jan w
Hier is de veearts voorstander van om alle koeien na afkalven te drenchen. zeker de 3e kalfs en vaker. En dan drenchen met eenvoudige middelen en dan die hoeveelheid dat de koe er een dag mee vooruit kan. Tevens neemt de pens dan een groter volume aan waardoor minder problemen met lebmaagdraaiingen en het opschonen.
koedrank of dextrose.
zout
dieetzout
fosfor
calcium.
jvt
ik pak meestal energiedrank plus een halve liter caldrench, samen op 40 l water.
jan w
De veearts wil hier er voor de 1e dag voldoende aan elementen in hebben. Na, P. K.en energie.
jvt
hoe levert ie dat aan, ik zakjes, potjes of kun je deze elders halen dan bij je veearts??
jan w
Gewoon over het algemeenhuis tuin en keukenmiddelen.
voor een afgekalfde koe.
Na uit zout
p wel uit een extra middel via de dierenarts of handelsmaatschappijen
Ca zou met voederkrijt kunnen maar beter is een calcium preparaat omdat die sneller opneembaar is.
K uit dieetzout
energie uit propyleen of glycerol

Bij een zieke koe azijn en suiker, zelf neem ik dan ipv suiker dextrose omdat dit sneller opneembaar is.
anonymous_6
Ik denk als je het vee met een drenchpomp moet redden dat er in het voortraject al een berg fout is gegaan.
Je zou er haast een hekel aan krijgen als er een koe dreigt te kalven. Moet er niet aan denken dat ik met mijn kalfkoeien moet omgaan alsof het patienten zijn
jvt
ben er ook helemaal mee eens dat het in het voortraject fout is gegaan, maar ja, als je er vanuit gaat dat je "normaal"" stro voert, en je krijgt er gratis per pak een zak voederkalk bijgeleverd, moet het wel fout gaan. Heb idd schrik als er op dit moment eentje moet kalven, maar hoop dus over 3 weken ( nog 4 koeien) grotendeels van de ellende af te zijn. Gebruik de drenchpomp dus nu meer dan anders, anders een paar koeien per jaar, maar pomp is al lang terug verdiend...
jan w
Het hoeft niet eens in het voortraject fout te zijn gegaan. De tijd rond het afkalven is een crisis voor de koe. De d.s. opname dondert naar beneden en als het kalf er uit is ontstaat er een "gat" in de koe. des te sneller dat dat gat weer gevuld is des te eter voelt die koe zich weer. Het eenvoudigste daarbij is om de pens vulling te geven dmv dat de keo zelf een grootte hoeveelheid water drinkt of door hem te drenchen.
anonymous_6
Ik wil je niet voor het hoofd stoten Jan, maar je schreef even eerder dat je weinig problemen had. Het verband tussen afkalven en crisis had ik nog niet gemaakt Is ook wel mijn eigen schuld want ik zie zelden een koe kalven
95% van mijn koeien en vaarzen kalven zelfstandig. 5% zijn kalveren die vrij grof lijken (pootjes) , 1 pootje teruggeslagen is, of andere appartigheden. Daar bied ik hulp.
Een koe/vaars die afkalft, laat ik altijd het kalf minstens 12 uur bij. Zo kan het kalfje biest gaan drinken bij moeders, kalfje is mooi droog gelikt, kalfje gebruikt dr spieren (probeer eens een kalf te vangen van een dag oud in een groot hok) en ik heb nergens werk mee.Koe/vaars kan water drinken en vreten als ze zin heeft.
Dit jaar tot heden 2 doodgeboren kalveren en 1 koe met kalfziekte op ca 120 geboortes/jaar. Geen propyleen, pompjes of andere additieven. Wel het "zoek het maar zelf uit"systeem op stal

Misschien even vermelden: ik melk geen holsteiners
anonymous_8
Je laatste opmerking is wel doorslaggevend...
jan w
Hier mochten de koeien wel wat minder snel afkalven. Daardoor zijn er dit jaar toch een paar door gesneuvelt. kalf in vlies, kopp er dubbel onder.
Mar om antwoordt te geven op de vraag.

Met een zieke koe heb je net zo veel werk als met 40-50 gezonde.

Het Dry2Fresh programma is ontstaan uit een studentenbedrijfje van de Twente Universiteit. Een aantal studenten heeft onderzocht of er instrumenten uit de humane gezondheidszorg inzetbaar waren in de diergezondheidssector.

Vorig jaar heeft er hier bij de DAP een proef gelopen daarover.Over melkziekte. Hierbij zijn bij een 30 tal bedrijven een jaarlang bij 2400 koeien rond het afkalven bloedmonsters genomen en onderzocht.
Hieruit kwam naar voren dat ongeveer 65% van de koeien ( dit is incl. vaarzen )melkziekte had.
Verder kwam er uit dat een week na afkalven bij het beste bedrijf 35 % van de koeien nog CA tekort had en het minst goede bedrijf 70 % van de koeien.

Dus het komt er op neer dat de koeien gezond lijken maar dus niet helemaal fit zijn.

De vraag is dan: Hoe los je dat op?
Wimsumar
Beste JvT: Is het niet handiger die ''calciumverontreinigde''partij stro te gebruiken als strooisel en een nieuwe partij voerstro aan te schaffen (Of de partijen omruilen)?
jvt
had ik zelf ook al aangedacht Wim, maar schuur zit tot de nek toe vol met stro en luzerne. Probeer nu eerst dit, als ik wat plaats krijg zodat ik stro ook goed gescheiden kan houden laat ik wel nieuw stro of gzhooi komen..
Had het voordeel dat ik deze gekapselde KAT/ANION mineralen voor niets geleverd kreeg, daar deze bij Heemskerk door een externe leverancier waren aangeboden om bij een boer te beproeven. De gedachten in Diessen waren dan ook dat als t bij jvt ging werken, met dergelijke gigantische problemen, het overal zou gaan werken...
anonymous_8
Laat ons weten hoe het uitpakt...
jvt
of course..
jvt
2 koeien goed gegaan, nu 2 waarvan ik er eentje in de benen heb kunnen houden, de andere heeft zoveel ca infusen, calcitad, drench e.d. gehad dat de lever het volgens mij niet meer trekt, zal wel enkeltje Son en Breugel worden. Heb dus gisteren maar een vrachtwagen stro besteld, wel met de nadruk dat het stroniet uit de champagnestreek of uit de kuststreek van la douce France mag komen!!!
Kortom, het loopt nog steeds Kl*te, baal ervan dat ik niet voor een 5 weken terug al ander stro heb aangekocht, had dit dan desnoods op pallets buiten kunnen zetten met plastic erover, voor wat t allemaal kost nu en daar boven op de chagerijn had ik veel ander voeder kunnen kopen...
Farmer_
Dexamethasone Injection 2 mg/ml, kan soms de lever ondersteunen, trekt de melk uit de koe voor een paar dagen(dit is geen Voren), soms helpt het.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/10/2011 21:49 door Farmer.
jvt
bedankt voor advies, veearts heeft er echter al een halve vrachtwagen medicijnen ingekiept, catosal en weet ik allemaal meer. Kwam vanmiddag nog even gauw aan, kwam toch langs rijden op weg naar het praktijkgebouw. Hij gaf aan dat als ze maandag nog leeft, ze er bovenop komt, als ze maandag niet meer leeft kun je zelf de conclusie wel trekken...
Wimsumar
Beste JvT: U heeft voerstro gekocht welk naar nu blijkt 'abnormaal' calciumrijk*** is. Wat denkt/zegt de leverancier daarvan (goedschiks)?
B.T.W.: Hoe is het mogelijk dat stro zo'n hoog calciumgehalte heeft? Dat zal het gewas van nature nooit opnemen(?).

AANVULLING: citaat reactie JvT:
*** = de calciumwaarde van stro die dus 5-6x hoger lag dan gemiddeld ( 24,7 ipv 4,9 gemiddeld BLLG).


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29/10/2011 22:43 door Wimsumar.
Farmer_
Vroeg ik me ook af, zoveel voer je er toch niet van.
jvt
verklaring van leverancier was dat het stro dus afkomstig was uit de champagnestreek. Waarschijnlijk heeft ofwel de boer de hark te diep afgesteld op deze bijzonder kalkrijke gronden die men daar aantreft, ofwel een evt. schudder, ofwel de pers de pickup te diep gezet. Nu men e.e.a. weet, kom ik als ik goed kijk af en toe witte stukjes tegen, lijken wel schilfertjes van schoolbordkrijt.
Leverancier kan hier natuurlijk ook niets aan doen en vindt e.e.a. ook erg vervelend.Stro is nl. supermooi gewonnen en goudgeel van kleur, zeker in dit stroseizoen een zeldzaamheid... Hij wil echter tochvoor stroprijs zoals deze aan het begin van het seizoen goldt ( 140 euro) nieuw en mooi stro brengen, wat dus, omdat ik ook vindt dat hem geen blaam treft, een mooi aanbod is. De restpartij stro voer ik nu, zo gauw er nieuw stro arriveerd, op aan melkvee en jongvee alsook om te strooien. Droogstaande koeien krijgen dan het nieuwe stro. Voer 3 kg stro per dag naast mais en vdk aan de droogstaande koeien, niet gigantisch veel,maar ook zeker niet weinig.
Erco
Hoi Jan neehoor dat doe ik niet, verder weinig problemen, enige wat ik doe is droge koeien droge koeienbolussen erin schieten en vaarzen 2 wk voor kalveren 15 cc etosol (vit E/selenium) spuiten. Dit laatste bevalt me super, geen slappe/dode kalveren meer en nageboortes die goed afkomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's transitieperiode geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN