Zo werkt het dus

Net even een uitzending van tegenlicht van de VPRO zitten kijken, de moeite waard!.

Deel dit topic

Reacties

paul1
ja, er wordt flink gespeculeerd met voedselprijzen.......
t de wolff
Heeft het je goedkeuring of heb je er ook moeite mee? Het wordt wel aanleiding tot onvrede.
Cornelis
Het is diep triest dat een kudde zakkenvullende bankiers dit uitvreten over de rug van de consument.
frank b
Gebeurt al vele jaren zo, niets nieuws. Alleen in tijden van crisis worden deze zaken even tegen het licht gehouden. Dan komt de macht van boven en komt er iets met glas, plas, blijft zoals 't was.

Triest voor de consument en niet te vergeten producent. Want die profiteert in 99% vd gevallen zeker niet mee.
Coen
speculeren met voedsel is immoreel, zie filmpje op ongeveer 13 min
Jannus
Yep,gister gemist,maar vanmorgen bij de koffie even bij gekeken,

maar aan emotie wordt al decennia verdiend.
anonymous_14
heb hem ook bekeken. Wordt verschrikkelijk veel geld verdiend over de ruggen van de allerarmste mensen en de boer schiet er weinig mee op. Het is een niet te controleren handel omdat bij een beperking van de mogelijkheden van handelaren er weer stromannen in gezet zullen worden. Deels nodig maar veel te ver doorgeschoten.
Farmer_
Speculatie verstoort voedselmarkt
15/01/11, 00:00
Granen, cacao, koffie, soja, suiker en andere landbouwproducten zijn de nieuwe prooi van banken en beleggers. De prijzen gaan vooral omhoog.

In de corn belt rijden de Amerikaanse akkerbouwers op hun machtige tractoren met een display naast hun stuur. Hierop worden continu de wisselende tarwe- en maisprijzen van de termijnmarkt in Chicago getoond. De laatste tijd gaan ze maar een richting op: omhoog.

De akkerbouwers in Minnesota, Missouri en South Dakota kunnen zich in de handen wrijven. De prijzen op de termijnmarkt wijzen op een verdere stijging. Bij hun eigen bank kunnen ze prijszekerheid over de huidige oogst krijgen door een termijncontract af te sluiten. Ze verkopen hun producten nu al tegen een vaste prijs terwijl ze pas over zes maanden leveren. In het verleden waren meel- of veevoederfabrieken hun tegenpartij. Via het kopen van deze contracten verzekerden die zich van voldoende aanvoer. Toen werden al die contracten verhandeld via officiële termijnbeurzen als de fameuze Chicago Board of Trade, de spil in de Amerikaanse graanschuur.

Maar nu kan de bank de termijncontracten ook in een mandje met andere contracten stoppen en die aan een verzekeraar in Japan verkopen of een hedgefonds in Engeland, een speculant in India, een pensioenfonds in Nederland of een zakenbank in Rusland. Die hebben één overeenkomst - ze willen het graan of de mais niet hebben. Maar ze hopen wel dat de prijs heel snel stijgt zodat ze winst maken. En zo gaat de oogst van de akkerbouwer in Minnesota - virtueel - de wereld over: van Japan naar Europa, Australië, India en weer terug naar Amerika waar de meelfabriek het uiteindelijk koopt, maar misschien tegen een veel hogere prijs.

Het lijkt een beetje op de handel in de zogenoemde subprimes - risicohypotheken - die in 2007 en 2008 als een virus over de hele wereld was uitgezaaid en een crisis veroorzaakte die de wereld nu nog in zijn greep houdt. Hierdoor moesten beleggers uitwijken naar andere producten. De markt voor financiële producten werd ineens nauwlettend in het oog gehouden, aandelen waren te riskant geworden en obligaties gaven te weinig rente. Commodities, zowel de hard commodities (goud, zilver, koper en olie), als de soft commodities (granen, cacao, koffie, soja, suiker en andere landbouwproducten) werden de nieuwe hype.

In vijf jaar stroomden honderden miljarden euro's en dollars naar de goederenmarkt. Die werden door al dat geld alle kanten op geslingerd. Koen Jansen, fondsmanager van het Triodos Sustainability Trade Fund, zegt dat prijsschommelingen op die markten normaal zijn. 'Maar ze zijn niet meer verklaarbaar door reële factoren zoals vraag en aanbod, droogte of natheid, wisselkoersen en voorraadvorming.' Uit onderzoek dat Triodos door de Universiteit van Utrecht heeft laten doen, blijkt dat eenderde van de prijsvorming van commodities als soja, graan en ook olie wordt veroorzaakt door excessieve speculatie. 'Er zijn enorme sommen op een relatief kleine markt gekomen. Dan krijg je prijseffecten.'

Dat wordt ook erkend door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de FAO, ex-minister Agnes van Ardenne, zegt dat speculatie mogelijk een van de redenen is van de voedelcrisis, waardoor ruim een miljard mensen in de wereld honger lijden. 'We zijn ook blij dat Frankrijk als voorzitter van de G20 de volatiliteit van commodity-markten wil laten onderzoeken.'

Volgens het Nederlands-Britse concern Unilever dat veel grondstoffen en landbouwproducten inkoopt voor de fabricage van onder meer margarine, zijn de huidige prijzen voor landbouwproducten losgezogen van de reële prijs. 'De markt is zo volatiel dat wij ook steeds meer moeten hedgen om onze voorraden zeker te stellen, zegt Mark Engel, hoofd inkoop Unilever vanuit Zwisterland. 'Niemand durft nog langere termijncontracten af te sluiten.'

Institutionele beleggers en hedgefondsen hebben de afgelopen jaren hun toevlucht gezocht in zogeheten indexfondsen; een mandje met landbouwproducten en soms ook delfstoffen. In de afgelopen vijf jaar steeg het handelsvolume van indexfondsen van 13 miljard naar 260 miljard dollar. Zakenbanken als Goldman Sachs die de producten ontwikkelen, kopen bovendien direct handelscontracten op om te verhandelen. Ze fungeren zelf als tegenpartij door deze contracten voor te financieren.

Op welke schaal deze handel plaatsvindt en hoeveel winst ermee wordt gemaakt is volgens Myriam Vander Stichele van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) volkomen ondoorzichtig, omdat die handel buiten de beurzen plaatsvindt. 'Gezien de grote bonussen die weer worden uitgekeerd, kun je ervan uitgaan dat die winsten fors zijn', aldus Vander Stichele.

Ontwikkelingsorganisaties en linkse partijen als de SP dringen aan op maatregelen. SOMO pleit zelfs voor een verbod op indexbeleggen. Koert Jansen van Triodos: 'Institutionele beleggers moeten zich ervan bewust worden welke invloed ze hebben op de voedselmarkt. Het kan desastreuze gevolgen hebben', aldus Jansen. De afgelopen weken leidden hoge voedselprijzen al tot rellen in onder meer Algerije en Tunesië.

Daarnaast lopen de boeren wereldwijd het risico dat de prijs voor hun producten inzakt als speculanten zich ineens terugtrekken en de voedselzeepbel net als de vastgoedzeepbel ontploft.

In het verleden is gebleken dat de markt in commodities relatief beperkt is. Als er veel geld in wordt geïnvesteerd, vliegen de prijzen daardoor sneller omhoog, vooral die van zeldzame edelmetalen als goud. Markten zijn gemakkelijk te manipuleren. In december zou de bank Chase J.P. Morgan voor één miljard dollar 80 procent van alle kopercontracten van de London Metal Exchange hebben kunnen opkopen. Het Britse handelshuis Armajaro wist in korte tijd enorme posities in te nemen in cacao - een investering van een miljard dollar.

Jansen van Triodos vindt dat laatste nog niet eens zo'n probleem. 'Marktcornering', zoals dat heet, is zo oud als de weg naar Rome. De gebroeders Hunt manipuleerden begin jaren tachtig de hele zilvermarkt. 'Dat is eigenlijk een traditionele vorm van manipulatie, gebaseerd op kennis van de markt. Veel erger is wat nu gebeurt: de pure financiële speculatie. Hierbij wordt continu geld in de markt gepompt zonder de fundamentele marktfactoren in de verschillende grondstoffenmarkten te overwegen.'

Uit onderzoek van SOMO blijkt dat zakenbanken een grote rol spelen in de prijsopdrijving. Ze ontwikkelden niet alleen de indexfondsen, waar grote institutionele beleggers in nog geen vijf jaar tijd ruim 270 miljard dollar pompten, ze handelen bovendien onderling onzichtbaar voor de buitenwereld over-the-counter in indexruilcontracten, zogenoemde swaps op commodities. 'Die contracten zijn door toezichthouders niet te herleiden naar de verschillende marktpartijen. Onbekend is welke fees eraan hangen en hoeveel winst ermee wordt gemaakt', zegt Myriam Vander Stichele van SOMO. Agnes van Ardenne beaamt dit: 'We hebben geen idee wie de aan- en opkopers op de goederenmarkten zijn.'

Inmiddels kunnen op de voedselmarkt ook particulieren beleggen via zogeheten commodity exchange trading funds. De afgelopen paar jaar zijn er jaarlijks wereldwijd honderden van deze beleggingsfondsen bij gekomen. Het probleem is dat de indexfondsen steeds meer contracten moeten opkopen om de ingelegde premies af te dekken. Die contracten moeten dan weer worden doorverkocht, omdat het ze niet om de feitelijke levering van grondstoffen gaat, legt Vander Stichele uit.

Banken en beleggers denken dat die vrees ongegrond is. Volgens Rabobank International wordt de prijs vooral bepaald door de schaarste van landbouwproducten en de toenemende vraag naar voedsel, vooral vanwege de gestegen welvaart in Azië. 'De inleg van institutionele beleggers heeft zeker impact. Maar de toegenomen liquiditeit is juist goed voor de producenten, omdat ze zo meer investeringsruimte krijgen', aldus Jasper van Wel uit Londen.

Volgens zakenbanken gaat het ook te ver om banken en beleggers 'de schuld' te geven van de voedselprijsstijgingen. Ze wijzen ook op mislukte oogsten als gevolg van droogte of overstromingen en een toenemende druk op landbouwgrond door biobrandstoffen. 'Die drives zijn veel groter', aldus Van Wel van Rabobank International. De vrees voor een zeepbel is daarom ongegrond.

De Franse president Sarkozy die dit jaar voorzitter is van de G20, wil dat bekend wordt wie op die markten handelen en hoe groot de volumes zijn. Dat zou kunnen door alle termijnhandel op officiële termijnbeurzen te concentreren. Beurzen kunnen de handel stilleggen of een limiet aan handelsvolumes stellen. Ook wordt daar de levering en betaling geregeld via clearinghouses die borg vragen. In Amerika is nu een wet (Dodd Frank Act) in de maak die de termijnhandel aan regels bindt. Er is ook al een echte toezichthouder. In Europa hebben de banken op dit terrein nog vrij spel.

De partijen die nu de noodklok luiden, willen de boeren en afnemers als meelfabrieken of multinationals als Unilever niet het recht ontnemen om risico's af te dekken. Ze willen dat er een einde wordt gemaakt aan de pure financiële speculatie. Ontwikkelingsorganisaties als OxfamNovib willen vooral ook dat overheden meer investeren in de landbouw om productieprocessen te verbeteren en grotere voorraden aan te leggen. 'De landbouw is jarenlang verwaarloosd, aldus Madelon Meijer van OxfamNovib. 'Het just in time-denken heeft de handel heel lucratief gemaakt voor speculanten', zegt ook Vander Stichele.

Voedselgigant Unilever merkt dat dagelijks. Volgens Marc Engel 'is er de laatste drie maanden sprake van een rally'. 'Sojabonen worden in de tijd dat ze van de leverancier naar de fabrikant gaan tussentijds wel vijf tot zes keer verhandeld. Er is nog nooit zoveel speculatieve cash in omgegaan.'

Toch moet het effect van speculatie op de prijzen niet worden overschat, vindt Michiel Keyzer, hoogleraar economie en directeur van de Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening van de Vrije Universiteit in Amsterdam. 'Bij de voedselcrisis in 2008 dacht men ook dat de prijzen waren opgedreven door de indexfondsen. Dat bleek helemaal niet het geval.' Of dat nu wel het geval is, zal pas achteraf blijken. 'We hebben het hier niet over wijn of goud maar over landbouwproducten. Als er al sprake is van een zeepbel, dan is het er eentje van hooguit drie maanden tot de volgende oogst.' De roep om strengere regels is volgens Keyzer contraproductief. 'Regulering en quotering drijft de waarde van de termijncontracten alleen maar op.'

Na de voedselcrisis in 2008 hebben de Amerikaanse autoriteiten hard ingegrepen op de termijnmarkten in Chicago. De termijnmarktprijzen waren toen volledig losgezongen van de reële prijzen. Er werd veel speculatief ingekocht door financiële handelaren en de voorraden bleven liggen langs de Illinois River omdat het goedkoper was om ze te laten rotten dan ze te transporteren. Nu geldt in Chicago een boete voor het aanhouden van te grote voorraden en er zijn virtuele certificaten uitgegeven om de prijs van reële handelscertificaten (garantie op feitelijke productie en levering door handelshuizen) te temperen. Nu moeten we weer oppassen voor lucht in die handel.'
Farmer_
Krijgen we hierna ook een zeepbel die ................?

[www.boerenbusiness.nl]

[www.boerenbusiness.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/11/2011 18:02 door Farmer.
Cornelis
Wel logisch dat de Rabo het allemaal mee vind vallen, ze proberen met DCA nu een vinger in de melkcontracten handel te krijgen en Henk doet ook mee, zodat we niet zien wat Rabo doet.
Farmer_
Wat een verrotte wereld, speculanten rijden in Ferrari's , de armere is de klos, degene die hier op gaat investeren ( oa boeren zoals in de VS waar de grond prijzen abnormaal stijgen) is alles kwijt als de zeepbel plopt, en de speculant gaat naar zijn volgend avontuur.
klaas de b
Een medaille heeft dus twee kanten. Speculatie is in feite niks meer of minder dan termijnhandel. Landen die graan importeren zouden hun inkoop op een gunstig moment tegen een bepaalde prijs velig kunnen stellen. Hoe anders waren de reactie's op dit prikbord toen het topic ging over het vastzetten van de melkprijs, zelfde laken een pak.
George
Ik ben blij met de gestegen graanprijzen.
Coen
graan is DE spil van de gehele grondgebonden landbouw, alle prijzen hangen hieraan vast
de prijs van graan is weer afhankelijk van de oliemarkt
pieta
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> graan is DE spil van de gehele grondgebonden
> landbouw, alle prijzen hangen hieraan vast
> de prijs van graan is weer afhankelijk van de
> oliemarkt

Kortom, wij zijn gebaat bij goede OPEC afspraken.
Coen
ja, mits je (grotendeels) zelfvoorzienend bent
arie.j
Voor antwoord op nogal wat vragen,zie:
[www.lei.wur.nl]
Coen
met ogen en oren open en een goed geheugen hadden we deze conclusie dus ook al getrokken
George
Dus Coen laat de olie en granen lekker duur blijven dan blijft de melk het ook!
Zorg ondertussen wel dat je eigen voer kunt winnen voor je vee.
Gauweouwe
Het antwoord op de eerste vraag is discutabel en uiterst subjectief en betrekkelijk.

Vraag 1:
Zijn de voedselprijzen op dit moment hoog?

Antwoord:
Ja. Bla bla, en voor meer info zie FAO.

Echter:
Vergelijk je de huidige voedselprijzen met de goudprijs, dan is het antwoord op deze vraag nee.
Ook de FAO faalt hier door haar kleingeestige waarnemingen.
anonymous_74
Harry K Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het antwoord op de eerste vraag is discutabel en
> uiterst subjectief en betrekkelijk.
>
> Vraag 1:
> Zijn de voedselprijzen op dit moment hoog?
>
> Antwoord:
> Ja. Bla bla, en voor meer info zie FAO.
>
> Echter:
> Vergelijk je de huidige voedselprijzen met de
> goudprijs, dan is het antwoord op deze vraag nee.
>
> Ook de FAO faalt hier door haar kleingeestige
> waarnemingen.

Voedselprijzen in echt geld ( goud) zijn in 3 jaar tijd gewoon gehalveerd!!


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/11/2011 22:18 door diesel.
Farmer_
Denk toch dat het meer om graan en mais contracten gaat.
alhambra1925
Harry K Schreef:
-------------------------------------------------------
> Het antwoord op de eerste vraag is discutabel en
> uiterst subjectief en betrekkelijk.
>
> Vraag 1:
> Zijn de voedselprijzen op dit moment hoog?
>
> Antwoord:
> Ja. Bla bla, en voor meer info zie FAO.
>
> Echter:
> Vergelijk je de huidige voedselprijzen met de
> goudprijs, dan is het antwoord op deze vraag nee.
>
> Ook de FAO faalt hier door haar kleingeestige
> waarnemingen.


Ja wat màs màs importante is ervaar je ze ook als hoog.

Met andere woorden hoeveel van je besteedbaar inkomen gaat er naar voedsel.
Gauweouwe
In Europa wordt slechts 15% van het inkomen aan voeding besteed.
Slechts 20% van de consumentenprijs van voeding bestaat uit de kosten voor primaire productie.
Daarmee is aangetoond dat in Europa slechts 3% van het inkomen ten goede komt aan de primaire producenten.
Zelfs bij een prijsverdubbeling van de primaire voedselproducten hoeven de consumenten in Europa slechts anderhalf procent van hun inkomen extra aan voedsel te besteden.
Echter gezien het feit dat de landbouw in het grootste deel van Europa de economische kar trekt, is mede gezien de huidige economische situatie prijsverhoging van deze primaire producten aan te bevelen.
Farmer_
Kijk ff naar deze grafiek en dan 3 verschillende jaren , zet de balk boven in de pagina bij prijsgrafiekop granen en maaltarwe, dat moet toch ergens in voedsel doorberekend worden.

[www.marktprijzen.boerderij.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/11/2011 21:43 door Farmer.
klaas de b
In principe heb je gelijk Harry, ik vraag me echter wel af in hoeverre de huidige goudprijs reeel is. Reken maar dat ook hier speculatie en als het even kan prijsbeinvloeding aan de orde van de dag is.

Sam heeft een boekwinkel, op een dag komt Moos binnen en ziet een boek dat zijn belangstelling heeft. Hij vraagt aan Sam: Wat kost dit boek? Een euro zegt Sam. De volgende dag komt Moos weer in de winkel en Sam vraagt of hij het boek niet weer aan hem wil verkopen. Dat wil Moos wel, de prijs is twee euro. Een paar dagen later koopt Moos hetzelfde boek weer van Sam voor drie euro, en zo gaat dit een tijdje door.

Op een gegeven moment komt een argeloze klant in de winkel van Sam en ziet dit betreffende boek liggen, de prijs is inmiddels 15 euro. Die klant denkt een boek voor 15 euro, dat moet wel een goed boek zijn. Sam verkoopt hem het boek. Twee dagen later staat die man weer voor de toonbank en zegt dat hij eigenlijk wel weer van het boek af wil, of Sam het niet weer wil kopen. Natuurlijk wil hij dat, voor de prijs van een euro. De klant heeft geen betere koper, zo beurt hij tenminste nog iets, en verkoopt het boek weer. Dan komt Moos weer in de winkel en het hele ritueel herhaalt zich.

Sam en Moos zijn de speculanten-handelaren op de beurs, het boek vertegenwoordigt de aandelen futures turbo´s of hoe het ook allemaal mag heten. Zo werkt het in de praktijk.
arie.j
De voedselprijzen vergelijken met de goudprijs is enigzins lachwekkend.
Er is geen verband tussen, envoor enig verband is ook geen reden te verzinnen.

De goudprijs is vooral afhankelijk van wereldwijde monetaire onrust, zeker als die zoals nu lang duurt en regeringen b.v.in de eurolanden blijkbaar zelf niet goed weten wat ze aanmoeten.

Graanprijs is vooral een zaak van vraag een aanbod, uiteraard beinvloed door regeringsmaatregelingen.
Met daarnaast de invloed van de handel en speculatie, maar dat laatste is niet langjarig

Even een paar grafiekjes, wie het verband ziet zegt het maar
t de wolff
De strekking van de reportage was dat de speculatie met graan en grondstoffen nieuw was. Het verband met goud is dat met goud altijd al gespeculeerd werd, maar niet met grondstoffen als graan. Daar werd in belegd. Dat was ook nodig voor financiering van de voorraadvorming. De beleggers hadden het belegde werkelijk in bezit. Door de electronische handel is het onoverzichtelijk geworden welke speculant welke partijen op welk moment in bezit heeft.
Voor de markt in grondstoffen is deze handel gewoon overbodig in tegenstelling tot goud- of valutahandel.
klaas de b
Wat ook is, is dat het volume van de handel in derivaten vele malen groter (en dus belangrijker) is dan het volume van de onderliggende waarde. M.a.w. de koers (voedselprijs) wordt geduwd in die richting die voor de derivatenhandel gewenst is. Hier legt het programma de vinger op de zere plek.
anonymous_74
Wat lachwekkend is moet ieder maar voor zichzelf bepalen!!
Weet wel dat ons Gerritje altijd de grootste lol had net nadat hij de officiële inflatie-cijfers ( cpi) bekend gemaakt had!!)

anonymous_42
Zo gaat het ook met de huizenmarkt in m.n. de VS, de Amerikaanse bankiers waarvan het schijnt dat sommigen wel 4x hun geld mogen uitlenen slaan een slaatje uit elke situatie. De hele kredietcrisis is in de V.S. zo ontstaan; Stel de economie trekt aan, meer banen, meer mensen met inkomen, en ze kunnen vrij gemakkelijk een hypotheek krijgen zonder eigen vermogen, bankiers geven massaal hypotheken uit met lage, maar Flexibele rente. Dat gaat allemaal goed, ze betalen netjes de rente, totdat er recessie komt, banken schroeven de rente op, mensen kunnen ze nog net betalen, maar dan raken ze hun baan kwijt en met die hoge rente hebben ze geen reserves meer, dus de bank zegt verkopen de boel, maar er is geen hond die een hypotheek met de hoge rente wil/kan nemen en er is veel werkloosheid, te veel huizen te koop, dus dalen de huizenprijzen, de banken wil geld zien en de boel word geveild, bankiers kopen al die huizen op want het is een veilige belegging en goedkoop, en ondertussen hebben die mensen nog hun hypotheek niet kunnen afbetalen omdat de huizenprijs was gehalveerd. Totdat de economie weer aantrekt, mensen dikkere banen krijgen, meer geld te besteden en toch maar een dik huis kopen, huizenprijzen stijgen, rente daalt, mensen nemen hypotheken, en de bankiers kunnen de huizen weer dik geld verkopen en weer nieuw woekerhyptheken uitgeven, totdat.
Karsjen Tamminga
Als we wisten hoe het nu en in de toekomst gingWAS HET LEVEN NIET EEN BELEVENIS

Eerst maar even slaapen hebben we morgen weer een frise kijk op de wereldproblemen
t de wolff
Een ding voor de toekomst weten we wel, Tamminga, de aarde warmt verder op, kijk op mechanisatie/nieuws.
alhambra1925
T de Wolff Schreef:
-------------------------------------------------------
> Een ding voor de toekomst weten we wel, Tamminga,
> de aarde warmt verder op, kijk op
> mechanisatie/nieuws.

Da's toch geen probleem? Zolang ie maar niet aanbrand..
arie.j
Eigen verzonnen theorie?
Banken die huizen kopen in tijden crisis als belegging, dus nu sinds 2008, zijn mij niet bekend.
anonymous_74
Wat zijn we toch ook een land hé!!
Wij, de bedenkers van alles wat met woeker te maken heeft, wijzen met ons welbekende vingertje naar de VS, terwijl de gehele wereld (OESO) ons al jarenlang waarschuwt voor onze huizen- en vastgoedmarkt.
In de US ben je met het inleveren van je sleutel van al je hypotheek-pijn verlost. En hier?
In 2008 was hier een bank die 70 keer uitgeleend had!! Da's pas veel hé!!)
pieta
diesel Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat zijn we toch ook een land hé!!
> Wij, de bedenkers van alles wat met woeker te
> maken heeft, wijzen met ons welbekende vingertje
> naar de VS, terwijl de gehele wereld (OESO) ons al
> jarenlang waarschuwt voor onze huizen- en
> vastgoedmarkt.
> In de US ben je met het inleveren van je sleutel
> van al je hypotheek-pijn verlost. En hier?
> In 2008 was hier een bank die 70 keer uitgeleend
> had!! Da's pas veel hé!!)

arie.j
Die hefboom is niet het grootste probleem, wel de manier van en de mate van hypotheek geven.
Wanneer er ,zoals in 1978, vrijwel alleen maar lineaire en annuïteit waren
En er was op een uitzondering na geen hypotheek hoger dan 80% van de executie waarde verstrekt, dan was er ook nu bijzonder weinig aan de hand.
Maar banken én burgers hebben domme dingen gedaan.

Ook nog eens gestimuleerd door een overheid, die een hoge hypotheek en niet aflossen financieel (renteaftrek) aantrekkelijk maakt.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/11/2011 09:23 door arie.j.
anonymous_100
De korte,alles omvattende analyse
alhambra1925
Thermo Schreef:
-------------------------------------------------------
> De korte,alles omvattende analyse

Ja en die Dingen hé, ze komen steeds weer terug...

arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------

> Maar banken én burgers hebben domme dingen
> gedaan.
Farmer_
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
.
> Maar banken én burgers hebben domme dingen
> gedaan.
>

Banken zetten altijd stap 1 (het aanbieden en de mogelijkheden), stap 2 zet de hypotheeknemer die neemt het risico..
pieta
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> arie.j Schreef:
> --------------------------------------------------
> -----
> .
> > Maar banken én burgers hebben domme dingen
> > gedaan.
> >
>
> Banken zetten altijd stap 1 (het aanbieden en de
> mogelijkheden), stap 2 zet de hypotheeknemer die
> neemt het risico..

Stap 0 is dan de overheid die het toestaat.
Jannus
Mooi verhaaltje echter je vergeet dat je praat over generatie cyclus dus alles wat je stelt heeft te maken over lange jaren maar daar heeft de man met de pet geen behoefte aan,die leeft nu en morgen en kan niet wachten tot de huizen op zijn goedkoopst zijn.Wat je vergeet is dat banken kapitaal beheren en geen huizen schilderen.
Wat de afgelopen jaren een probleem is geweest is de lagere rente aangewakkerd tot stimulans van eigenhuizen bezit terwijl de nominale waarde van nieuwbouw totaal niet meer verhoud tot de waarde waar de huizen voor verkocht werden.

Economisch ging het goed maar gezien we nu ter verantwoording geroepen worden om garant te staan voorde zuidelijke staten wordt het moeilijker kapitaal te lenen van de banken en dan heb ik het nog niet over de problemen met de beleggingshypotheken,aflossingsvrije hypotheken etc etc

maar goed,iedere generatie heeft zo zijn bubbels
De huizen prijzen dalen, veel mensen hebben een veel hogere hypotheek dan de waarde van hun woning. Hoe zal het in onze sector gaan , er is nu minder grond verhandeld (2011) dan in 2000, is dit een teken aan de wand??? En de grondprijs gaat dalen, stel met 35% hebben dan veel melkveehouders een hogere hypotheek dan onderpand (grond/gebouwen) qoutum waarde is bijna 0 !!!! Word dit een probleem ??? Wat denken jullie???
brabo
waarom zou de grondprijs met 35% dalen ??
Ik zeg stel, verwacht jij dat de prijs gaat stijgen ??? ik verwacht dat er een daling komt de komende (paar jaar) jaren . IK stuur je ff een prive bericht.
Coen
verwacht de komende jaren veel aanbod van grond, dat is bij de huidige prijzen niet financierbaar bij mogeljke kopers. dus zal er een automatische grondprijscorrectie komen
alhambra1925
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> verwacht de komende jaren veel aanbod van grond,
> dat is bij de huidige prijzen niet financierbaar
> bij mogeljke kopers. dus zal er een automatische
> grondprijscorrectie komen

Je zou voor hetzelfde geld ook het tegenovergestelde kunnen beweren, beleggers zoeken zekerheid, aandelen etc. bieden dat niet, sparen levert ook niet veel op bovendien niet even betrouwbaar en je kunt nu eenmaal niet alles op een raborek. zetten.
Blijven over het Alhambra en de grond.
George
Huizen kun jenieuwe bijbouwen , grond komt er geen meer bij. Neemt niet weg dat ook grond kan dalen in waarde maar 35%- 40% zie ik wel bij sommige huizen gebeuren maar niet bij grond!Kan best ietsje dalen of jarenlang stabiliseren of zelfs door de aangedragen factoren van Alhambra1925 zelfs nog ietsje stijgen. Ik weet wel dat de honger naar goede grond onder de boeren nog best wel groot is als ik zie wat er aan huurprijzen wordt betaald. En dan komt de vraag niet alleen van de melkveehouderij.
Jan S
😀
George
Jan S Schreef:
Als de melkprijs
> zakt dan zal de vraag naar grond ook snel minder
> worden.

Het zijn niet alleen melkveehouders die grond kunnen gebruiken en dus afhankelijk van de melkprijs de grondprijs bepalen.
pieta
DE TUKKER OET TWENTE Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik zeg stel, verwacht jij dat de prijs gaat
> stijgen ??? ik verwacht dat er een daling komt de
> komende (paar jaar) jaren . IK stuur je ff een
> prive bericht.

Stuur dat mij dan ook maar als het zo geheim en interessant is.
Jan S
😀
anonymous_74
DE TUKKER OET TWENTE Schreef:
-------------------------------------------------------
> De huizen prijzen dalen, veel mensen hebben een
> veel hogere hypotheek dan de waarde van hun
> woning. Hoe zal het in onze sector gaan , er is nu
> minder grond verhandeld (2011) dan in 2000, is dit
> een teken aan de wand??? En de grondprijs gaat
> dalen, stel met 35% hebben dan veel melkveehouders
> een hogere hypotheek dan onderpand
> (grond/gebouwen) qoutum waarde is bijna 0 !!!!
> Word dit een probleem ??? Wat denken jullie???

Dit geldt toch enkel voor degene die de grondprijsstijging van 35% van de laatste jaren geheel hebben verhypothekiseerd?
Bij vraaguitval is het natuurlijk maar de vraag wat een 150+ LB-stal van drie jaar oud waard is. In de varkenshouderij heb je de voorbeelden.
George
Voorbeelden genoeg maar toch wordt hetzelfde doel als in de varkenshouderij nagestreefd! Groei , groei en nog eens groei.
anonymous_74
George Schreef:
-------------------------------------------------------
> Voorbeelden genoeg maar toch wordt hetzelfde doel
> als in de varkenshouderij nagestreefd! Groei ,
> groei en nog eens groei.

Met groei is natuurlijk niets mis.
Rendement en risico hebben altijd een inverse correlatie. Eerste les economie.
Hoe intensiever je het dode, weinig renderende familiekapitaal inzet als vliegwiel/aanjager voor je bedrijf hoe meer mogelijkheden tot extra rendement.
Mocht het dan evt. fout aflopen dan hoef je enkel in de spiegel te kijken!!)
George
Je bedoelt het inzetten van grond , tja en dan loop je de kans dat je plots niks meer hebt dan een oude stal.
loesje
Dat goud en graanprijzen nu beiden srtijgen is volgens mij meer toeval dan dat de oorzaak bij de crisis ligt.

Dat de grond prijzen in de meeste plaatsen in de wereld stijgen heeft als oorzaak dat de olie schaars/duur is.

De grondprijs in NL loopt al decenia uit de pas maar werd als waardevast gezien, vandaar hoge koopprijzen en in verhouding lage huur.
De grondprijs zal wereldwijd gezien wel hoog blijven omdat er weinig is waar ik nu mijn geld in zou steken. Maar dat houdt niet in dat in NL de grondprijs niet zou kunnen dalen. Zou ik als boer ook niet wakker van liggen, je ligt immers ook niet wakker van het lage rendement.

Het word misschien wel moeilijker om mensen vinden die die grond zouden willen bewerken.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/11/2011 13:29 door Loesje.
George
Beetje tegenstrijdig Loesje, olie , granen , grondstoffen en grondprijzen stijgen terwijl het misschien moeilijker wordt om mensen te vinden om de grond te bewerken? Als de opbrengstprijzen van graan goed zijn zullen de meeste best wel grond willen hebben en bewerken.
loesje
Wie wil en in NL nou boeren waneer er zoveel geld in de grond gaat zitten. Als je het niet zelf bezit word je volgens mij ook uitgeknepen.
t de wolff
Ik heb alle reacties en aangedragen feiten en oordelen nog eens doorgenomen en ben wel wat verbaasd dat er eigenlijk zo weinig afkeuring van kwam. Niemand rept over enig initiatief tot tegenaktie bij politiek of bond, terwijl hierdoor toch meer verdienste wegvloeit dan door andere inkomensfactoren.
Of speculatie een nodig instrument is laat ik er maar even buiten, maar het maakt wel duidelijk dat speculatiehandel hier veel macht en invloed heeft. Mij te veel. Handel hoort volgens mij als producent en als consument niet meer te zijn dan een noodzakelijk kwaad.
Er gaat veel geld in om en dat wordt onttrokken aan de werkende burger als consument, die daardoor zijn besteding vermindert en de economie remt.
Handel hoort geen georganiseerde macht te zijn. Dat werkt verlammend. Handel is iets van vrije jongens en deze georganiseerde handel van banken en beurzen om het winstbejag is principieel verkeerd en overbodig. Voor de meesten van ons.
alhambra1925
Wat voor zin heeft het om het af te keuren?
arie.j
Nou als er actie en afkeuring tegen ondernomen moet worden dan lijkt me dat in de eerste plaats iets van de betrokkenen.
Ik bedoel , de producenten, dus graanboeren, varkensboeren etc.van wie hun producten van op die beurs komen.
En aan de andere kant de verbruikers/consumenten, dus de kopers.
Want als er te veel geld op die beurs blijft hangen dan is dat in feite hun geld..
Maar de melk van boeren uit Nederland gaat niet over die beurs, de mais ook niet, de aardappelen,bieten of het graan uit Nederland naar ik dacht ook niet, eveneensgeen slachtkuikens of varkens van boeren uit Nederland.
In hoeverre voedergranen uit de VS en Canada te duur zouden zijn door speculatie weet ik niet,ik heb een beetje twijfels bij al die genoemde miljarden.
Berekeningen heb ik ook niet gezien.
Maar het feit dat boeren in de VS of Canada er zich niet al te druk over maken roept bij mij wat vraagtekens op over al die miljarden die ze mis zouden lopen.
En dat die speculanten alleen in producten die naar de 3e wereld gaan willen speculeren kan ik niet geloven.

Begrijp me goed, die wilde speculatie op grote schaal ben ik op tegen en kan wat mij betreft morgen verboden worden, zeker in voedsel.
Maar voor die miljarden die het de consument zou kosten, zou ik toch graag een echte berekening zien en niet alleen iemand willen horen die zegt dat het miljarden zijn.
anonymous_42
Ja hoe meer mensen er in mee handelen, hoe minder er uiteindelijk bij de boer terecht komt en hoe meer de consument betaald, op die beurzen word in ieder geval genoeg aan ons verdient.
pieta
George
De graanprijs schijnt er door gestegen te zijn , tenminste zo schrijven ze de stijging toe en dan komt er dus wel wat van bij de boer terecht. Ik had enkele jaren geleden nooit gedacht om meer dan €2000,- van een hectare mais te beuren.
alhambra1925
klaas de b
Beurshandel (of dit nou aandelen, grondstoffen of voedsel is) onttrekt niet direct geld aan de economie of hard werkende burger (zolang er geen instelling die als gevolg van missers met belastinggeld in de benen worden gehouden). Je kunt ook niet zeggen dat de handel gebaat is bij steeds stijgende prijzen. De speculant verdient alleen bij beweging, kan althans iets verdienen, evengoed verliezen. Het maakt echt geen verschil of deze beweging nu op of neerwaarts is. De handel heeft alleen baat bij hogere prijzen als ze hierop positie's hebben ingenomen, dreigt de prijs van de onderliggende waarde toch te zakken zal men alles in het werk stellen de prijs "omhoog te kopen". Faalt dit zal men in een grote hectiek de positie moeten draaien met een zo klein mogelijk verlies, en hopen dat in de andere richting de winst wel komt. Kortom, richting maakt niet uit, als er maar beweging is.
pieta
Otewel handel is net als seks, als het niet op en neer gaat is het niks.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
70
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
3