Dit jaar 600.000 ton perspulp naar de koeien

Gisteren heeft Suikerunie heeft in Dinteloord de laatste perspulp geproduceerd. 600.000 ton vind zijn weg vooral naar de melkveehouderij. 100.000 ton perspulp wordt op de locatie Dinteloord vergist.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_293
is dan toch 15 % uit de markt gehaald !
Grasbaal
Hier wat beelden van de vergister waar behalve perspulp ook diverse andere afvalstromen worden vergist:

gezienus
hier in het emsland gaan sommige suikerbieten niet meernaar de fabriek maar zo in de vergister als alternatief voor mais
bdf
zou verboden moeten worden om voer zoals mais bieten en andere stromen te vergisten. doe het maar met bermgras en ander afval. dit werkt alleen maar kostprijs opdrijvend.
anonymous_194
Beste BDF, beetje kortzichtig van jou...Zo komt er een bodem onder de produkten en dit is hard nodig. De prijzen van onze "eindprodukten" zoals melk moeten hoger worden
George
Tja BDF bermgras zal niet erg veel energie uit te halen zijn om te vergisten. En wen er maar aan dat de voerkosten omhoog gaan. Wees gewoon eerlijk dat de voerkosten jarenlang op een ongekend laag niveau lagen , mais van € 800,- per ha , graanprijzen die lager waren dan voor de oorlog kon niet blijven duren!
anonymous_294
en melkprijzen..ook van voor den oorlog
beemster5
Welke oorlog bedoel je dan ?
pieta
De golfoorlog.
anonymous_6
Nee het is idd absurd om voedsel om te zetten in energie. Er zijn voldoende alternatieven. Door steeds vaker voedsel erin te kiepen creëer je schaarste, werkt prijsopdrijvend waardoor er agrarische bedrijven komen die het niet meer gaan redden.
Natuurlijk mogen de akkerbouwers een mooie boterham verdienen en ik begrijp dat de melkveehouders momenteel alles wel best vinden omdat ze in slaap zijn gedut door de hoge melkprijs.
Ik ben benieuwd hoe er gepiept wordt als het voer structureel duur blijft en de melk door de 30 ct valt......Wanneer weet niemand maar dat het weer gebeurt is zeker.

De landbouw begint nu net weer in beeld te komen als leverancier van 1e klas voedsel om de stijgende wereldbevolking te voeden, krijg je dadelijk de berichten dat een deel van dat voedsel in de vergister gaat.... slecht signaal!
bdf
wat schiet ik per saldo op met een hogere opbrengst prijs als de kostprijs nog harder oploopt. vergisters zijn een prima energie bron, alleen vindt ik het een trieste zaak dat er eerst goed voedsel in gaat om er energie van te maken. dit geld zeker ook voor perspulp enz. Suiker Unie maakt er met de alleen heerschappij van Duynie een vieze handel van waarbij van marktwerking absoluut geen sprake meer is.
brabo
inderdaad BDF, die club van Duynie heeft zich hier ook niet erg populair gemaakt met hun strategie.
Maar wordt waarschijnlijk heel simpel opgelost door komend seizoen geen perspulp van hun meer af te nemen. Hopelijk zijn er meer boeren die er zo over denken/doen.
George
Denk je dat je ze daar mee hebt ? Dan gaan ze nog meer vergisten.
Die vergisters zijn er gekomen omdat de prijzen van mais en graan erg laag waren. Er waren zelfs pelletkachels op graan gestookt omdat graan een heel erg goedkope energiebron was. Hier was een jaar of 5 geleden iemand die zijn aspergebedden verwarmde met een kachel gestookt op maiskorrels , dat is nu dus veranderd omdat de prijzen van mais flink gestegen zijn. Maar voor € 1000,- per ha kan iedereen hem voortaan gebruiken en niet alleen de koeienboeren.
De voerprijzen zijn helemaal niet hoog , jullie zijn gewoon verwend geworden met die veel te lage voerkosten.
brabo
Dan gaan ze toch lekker meer vergisten.
De meeste vergisters draaien met verlies, dus dat extra verlies mogen ze van mij ook wel hebben.
Ik heb gewoon geen goed woord over, op de manier waarop de hele perspulphandel op dit moment is geregeld.Er is totaal geen concurrentie omdat ze deze hele handel maar aan 1 handelspartner gunnen, die daardoor kan doen wat hij wil. En dan nog maar te zwijgen over die belachelijke sleufsiloaktie van enige tijd geleden. Gewoon een belachelijke manier om veehouders aan je koppelen met wurgcontracten, terwijl ze toen al goed wisten dat ze zouden gaan vergisten. Gelukkig ben ik er toen niet ingetrapt.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/01/2012 19:38 door brabo.
anonymous_6
Dat is idd het rare van alles; bijna elke vergister draait met verlies en zelfs in Duitsland zijn er stil komen te staan.
Misschien als het voer aan deze prijzen blijft dat elke vergisterboer zijn spul in 1 keer moet afschrijven naar 0 in de boeken omdat ze geen nut meer hebben.
George
Dat verlies draaien in Duitsland valt wel mee. In Duitsland wordt het gesubsidieerd en tegen de tijd dat de subsidies er af zijn is het ding betaald en kan nog jaren verder draaien. Er worden nog steeds nieuwe grote vergisters gebouwd en dat zullen ze niet met verlies gaan doen. Jullie hebben het telkens over vergisting van voedsel maar het is eigenlijk vergisting van diervoeders , als het blijkt dat er meer rendement te halen valt met vergisting voor energie dan met het produceren van voedsel is daar toch niks mis mee. Ik wil wel eens zien hoeveel van jullie bezwaar tegen vergisting hadden als een vergister melk kon gebruiken en jullie 70 cent per kg melk gaf. Dan waren er snel een hoop bezwaren weg!
De veehouderij is gewoon jarenlang verwend geweest met lage voerkosten , dat gaat veranderen nu en dus zal gewoon de opbrengstprijs van melk en vlees omhoog moeten.
Karsjen Tamminga
die belachelijke sleufsiloaktie
Heb je je daar aardige in verdiept brabo, mijn buurman zag het nog wel zitten zei hij van de week

Het machtmisbruik [als dat zo is] duurt nooit zo lang
Want waar wat teverdienen[veel] valt, staan meerdere ondernemers op om er wat aan te verdienen meestal
anonymous_8
Ja je hebt wel gelijk dat een goede marktwerking hier ontbreekt...
bdf
jij begrijpt me verkeerd. ik ben het met je eens dat mais meer op moet brengen als 800 euro. een fatsoenlijke onkosten vergoeding is reeel. geldt voor alles. echter wat suiker unie/ duynie doet steekt me veel meer en lijkt sterk op machts misbruik.
George
Tja ik hoop dat er naast de onkostenvergoeding ook nog wat verdiend mag worden.
anonymous_8
... alsof melk produceren een alles overstijgend belang is....
anonymous_78
melk is van levensbelang , het is de eerste voeding van mens en zoogdier .
anonymous_8
dus het beperken van de zuivelproductie tot de behoefte van zuigelingen zou een optie zijn...
anonymous_223
ah gelukkig Co is weer in den lande, ik was even bang dat hij nog rondjes aan het draaien was samen met Karst bij Pieter Schouten in de carrousel!wanneer zal hij dat filmpje is op het net zetten?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/01/2012 19:12 door dickjr.
anonymous_42
alle perspulp gaat bijna naar het zuiden
anonymous_8
Spanje?
kasé
daar hebben ze toch altijd zat suiker in het gras met al die zon
anonymous_15
zoveel zon dat er geen gras meer is volgens mij
gezienus
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
volgens mij

jan ..ook nooit verder geweest dan de noteboom

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , bieten , koeien , cosun , suikerbieten , veevoer , perspulp , hisfa , fourage en suikerunie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
1