'Koe in de wei hoort erbij' in het Nederlandse landschap

De koe hoort bij Nederland als het gaat om gezond voedsel, economie en fraai landschap. Nu de koeien weer naar buiten gaan, is dat voor LTO-vakgroep Melkveehouderij het moment om deze boodschap aan te dragen. 'We roepen melkveehouders op de trots op de koe te delen', vertelt vakgroepbestuurder Wilco Brouwer de Koning.

Deel dit topic 'Koe in de wei hoort erbij' in het Nederlandse landschap (nieuweoogst.nl)

De koe hoort bij Nederland als het gaat om gezond voedsel, economie en fraai landschap. Nu de koeien weer naar buiten gaan, is dat voor LTO-vakgroep Melkveehouderij het moment om deze boodschap aan te dragen. 'We roepen melkveehouders op de trots op de koe te delen', vertelt vakgroepbestuurder Wilco Brouwer de Koning.

Nieuwsgrazer

Reacties

+2
labella
Wilco is zeker nog niet buiten geweest!
sorry
@labella wilco is ook van stal gehaald...alle een hele poos niets van m gehoord
+3
Albert Altena
Ik als boer vindt het ook geweldig die grazende koeien.
Echter geeft alle aandacht die eraan besteed wordt een gedachte bij de burger dat het op stal niet goed is!!
Frans1
@Albert Altena nee, dat hebben boeren zelf verzonnen
Albert Altena
@Frans1 Nee wij boeren vinden weidegang mooi omdat het nieuwe seizoen weer geopend is .
+1
ted9
@Albert Altena Op stal is het altijd minder dan in de weide. Wie dit als boer ontkennen doet is niks beter dan die PvdD activisten. Hogere besmetting minder ligcomfort minder loopcomfort. Dat sommige zeggen dat koe liever binnen blijft komt puur door allerlei smakelijke producten die een koe normaal niet zou eten voor het voerhek. Gooi er maar eens alleen kuil voor zonder dat er kv boxen zijn wil ik je garanderen dat ze voor weidegras kiezen.
+1
ted9
@ted9 Dus nu niet met zijn allen leugens vertellen omdat het ons beter uit komt.
+3
Noorderling
@ted9 en de zonstraling dan?
Ik kan me recht in de spiegel aankijken dat de koeien geen weidegang nodig zijn om een volgend stalseizoen te overleven. Ze zijn beter af op alle punten.
Hoe mooi weidegang er ook uit ziet.
+4
ted9
@Noorderling Man ga nu net doen of het elke dag zo zonnig is en daarbij is de zon juist goed voor mens en dier. Misschien moeten we ons eens een spiegel voor houden waarom een koe niet meer tegen een beetje zon of regen kan. En bij het mist of geringste van slag is . Dit terwijl een koe van oudsher gewoon een sterk dier is. Die paar dagen dat het veel te warm is is het in de schaduw beter ja dat weet iedereen.
+1
ted9
@Noorderling waar laat jij een zieke koe lopen dan vast gewoon in de koppel of niet aangezien ze het bij jou zo goed hebben...... of toch in het zand of stro of in weide... denk daar maar eens over na.
Noorderling
@ted9 licht is wat anders dan instraling.
Juist de extremen moet je als veehouder onderdrukken om het zo goed mogelijk voor je vee te maken. Dat is hitte, oeb in het najaar, kleipoot in het najaar. Afkalfpieken in de zomer doordat ze pas in oktober drachtig worden door de hittestress. Die piek raak je nooit weer kwijt. Komen alle topics wel weer voorbij met allerlei (indirecte) hittestress gevolgen.

Je kunt ook zieke koeien voorkomen. Ook dat kost wat, maar niet veel werk.
Kalven is een feestje, een volle melktank!
Dagje voeropname in de gaten houden in een strohok en zsm mee de stal in naar het aller beste boxmateriaal, in de schaduw. Menig mens kan er jaloers op zijn tijdens een hittegolf.
grös
@Noorderling
Ik heb hier 's zomers schaduw in de stal, onder de goflplaten.. en schaduw in een deel van het land, ik sta zelf liever daar in het land dan in de stal, maar over het algemeen zijn de meeste weides kale vlakten als het om bomen gaat, dat was vroeger wel anders.
+1
Albert Altena
@ted9 Gooi maar eens vers gras voor het voerhek. Je krijgt ze dan niet meer in een weide aan het vreten waar ze al een paar keer doorheen gescheten hebben.
ted9
@Albert Altena Gooi maar eens vers gras in een kale weide of op het bouwland gaan ze bij jou vast binnen liggen of niet
+1
bio boer
@Albert Altena valt mee weid ook en in de stal nog gras bij werk met de robot dus vrijwillig koe verkeer de stal gaat leeg
Bekkink
Hoeveel % van alle koeien in de wereld hebben echt weidegang?
Noorderling
@Bekkink
Hoeveel procent van het jaar lopen de koeien buiten bij 120dagen x 6uur?
labella
@Noorderling hoeveel % van de mensen lopen 120dgn x 6 uur buiten?
+1
adriaan33
@labella zou i.i.g. goed zijn voor corona bestrijding
+2
doetmaarwat
@Noorderling
Dat is geen weidegang maar premie weiden.
+3
Dwers.
@doetmaarwat zo is het puur voor de premie , ze willen koeien in de wei ..
Maar iemand die koeien dag en nacht weidt met 8000 l per koe beurt 92 euro premie per koe , iemand die minimaal weidt en 11.000 l per koe beurt 126.50 euro per koe
grös
@Dwers.
Ik vind dat ook merkwaardig, waarom gaat het altijd over de liters, men word zo toch ook geprikkeld om meer liters te melken, dat kan bijvoorbeeld ook 's winters, wanneer de koeien juist op stal staan....
doetmaarwat
@Dwers.
We moesten straks digitaal bijhouden wanneer de koeien buiten lopen.
Kunnen ze de premie ook per uur weidegang doen en dan ook nog progressief. 😉
Dwers.
@doetmaarwat gooi de weidepremie maar bij de foqus planet ( RFC ), kan nu mooi met digitale uren doorgeven.
Weiden goed voor biodiversiteit toch , en ammoniak uitstoot beperken , past het daar mooi bij
> 750 uren 10 pnt
> 1500 uren 20 pnt
> 2250 uren 30 pnt
> 3000 uren 40 pnt.
sorry
@Dwers. of afschaffen hebben we een hoop ruifvreters minder....de jongens én meisjes van rfc zijn al niezo produktief bezig
+1
Bekkink
@Noorderling alle melk is wit
+1
doetmaarwat
@Bekkink
Is wel degelijk verschil aangetoond tussen melk van echt weiden en melk van opstallers.
In samenstelling van de aminozuren en smaak.
Kaas gemaakt van koeien die voornamelijk mais krijgen is niet te vreten.
+1
grös
@doetmaarwat
Ze nemen toch ook monsters van de melk om te controleren of er wel geweid word, zelfs het verschil tussen vers gras op stal en weiden zouden ze moeten kunnen zien.
Frans1
@grös dat geloof ik niet
+1
Jan S
Quote Reactie van @Frans1:
dat geloof ik niet

Ik heb met een proef meegedaan. Maar het verschil kan heel groot zijn. Gaat vooral om vetzuren. Met 100 % grasgevoerd (en kuil) sprongen de resultaten er duidelijk uit.
Frans1
@Jan S dat geloof ik heel goed, maar verschil tussen weiden en gras stalvoeren, dat lijkt me heel sterk
+1
Jan S
Quote Reactie van @Frans1:
maar verschil tussen weiden en gras stalvoeren, dat lijkt me heel sterk

Wat ik ooit gehoord heb, zit het verschil in lengte van het gras. Koeien grazen voornamelijk de punten van het gras.
Elvis
@grös Qulip kan dat controleren via de melkmonsters, maar ik den dat er dan te veel door de mand vallen
bio boer
@Elvis bij mijn foto's kun je duidelijke versprining zien daar kunnen ze al mooie voor selectie mee maken
sorry
@doetmaarwat meeste kaas gaat toch in huismerken, planetplof stempel erop en het is ok
bio boer
@doetmaarwat

(klik om te vergroten)

Slingeland
@bio boer Wat betekenen deze getallen?
bio boer
@Slingeland onverzadigde vet zuuren
Slingeland
@bio boer Dus hoe hoger des te beter?
bio boer
@Slingeland dat weet ik niet ben er niet bewust mee bezig

(klik om te vergroten)

Dit zouden harde vetten zijn (verzadicht vet ) hoe het presies zit weet ik ook niet maar door vers gras veranderd de samenstelling wel
Jaap40
@bio boer vetzuren of niet, een vrije keuze om wel of niet naar buiten te gaan doet het goed als positief punt voor de burger/ consument. Bovendien zou controle overbodig worden.
grös
@Jaap40
Is als sector niet helemaal vrije keuze, onder de 70% landelijk kwam er een weidegangwet, dit is destijds allemaal zo afgesproken, daarom heeft Frc de premie ook naar 1,5ct verhoogt, voor de opstallers geluk dat het percentage toen bereik is.
Jaap40
@grös ik bedoel dat het wat mij betreft vrije keuze weiden zou moeten worden! Laat de koe het lekker zelf uitzoeken. Goed gras aanbieden, beschutting tegen te veel zon, voer op stal, goede ligplek binnen en buiten. Burger vindt dit prachtig om te horen. Controle niet meer nodig. Iedereen blij😁
doetmaarwat
@Jaap40
Wordt het weer van die uitlopen.
Gewoon de koeien in het land geen gezeur.
+2
Jaap40
@doetmaarwat prima, en dan met het hek of draad open, kunnen de koeien ZELF kiezen.
Dat koeien zelf kiezen om te gaan weiden zou een extra plus moeten geven!
grös
@Jaap40
Ja hier staat de deur vrijwel altijd op tijdens de weidegang, dag en nacht, maar goed het is 6 uur lang dan moet 70% buiten lopen, wel een beetje lastig met de robot. 's Zomers is die 6 uur dan meestal 's nachts i.v.m. de hitte natuurlijk ..
bio boer
@grös hier willen ze altijd naar buiten meschien maakt het ook verschil dat ik in frysland aan de kust zit daar zelden 30 graden halen en er eigelijk altijd wel wind staat heb het afgelopen zomer 4 dagen gehad dat ze niet overdag naar buiten gingen alleen naar die warme dagen was gras verlept daar door merkte ik wel dat ze minder zin in het weiden kregen om het gras knoei had gekregen
grös
@bio boer
Hoe vaak verzet je de draad? Ik hen 's zomers wel vers gras op stal, bepaalde koeien willen wel fanatiek weiden ook als ze als pink niet gedaan hebben, andere weer niet, pinken gaan we nu ook weer weiden daarom.
+1
bio boer
@grös elke dag nieuw perceel dan komen ze op dag 10 weer rond in de zomer in het voorjaar doe ik 6 of 7 dagen keer rond om de gras groei sneller is en in de herfst ga ik alle percelen langs tot het gebeurt is soms wijk ik af van het systeem als het niet uit komt krijgen ze perceel exstra
pieta
@grös Hier gaan ze 's-nachts om 3 uur naar buiten. De weg terug naar de stal gaat om 13.00h weer open. Vanaf 17.00h houdt de robot ze binnen. Ik heb zelf gisteravond om 20.30h de laatste koeien uit de wei gehaald. We werken met NNW.
zwierb
Quote Reactie van @pieta:
Hier gaan ze 's-nachts om 3 uur naar buiten. De weg terug naar de stal gaat om 13.00h weer open. Vanaf 17.00h houdt de robot ze binnen. Ik heb zelf gisteravond om 20.30h de laatste koeien uit de wei gehaald. We werken met NNW

Bedoel je dat een koe die om 3 uur naar buiten gaat , smiddags om 1 uur pas weer gemolken kan worden?
bio boer
@Jaap40 dat mag nu ook wel hoor alleen moet je wel voor zorgen dat ze wat buiten komen bij de robot kun je niet anders moet je er voor zorgen dat 75% buiten loopt
doetmaarwat
@bio boer
Wat voer jij.
Komt bij mij niet boven de 20 afgelopen zomer.
Dag en nacht weiden met 2 kg pulpbrok , 2 kg grasbrok en 1,5 kg ds droge 1ste snede.
bio boer
@doetmaarwat weidegang zomerstalvoeren met maismeel 1 tot 2 kg per koe en 3 tot 4 kg brok met 120 re
labella
@bio boer is dit jou BSK?
bio boer
@labella zo 35 ongeveer
ted9
@bio boer Kruisling veestapel of hf
bio boer
@ted9 kruisingen multicultureel 😁 nog enkele 100% hf koeien die aangekocht die zijn allemaal 7 jaar of ouder dus duurt niet lang meer de meeste is fleckvieh nog paar met zweets roodbond wissel nu fleckvieh en roodbont hf of dat beste is weet ik niet dat vee fokken zit mij niet zo in de vingers 😅
Slingeland
@doetmaarwat Kun je die verschillen hier plaatsen of roep je maar wat?
+1
doetmaarwat
@Slingeland
Omega vetzuren zijn te vinden in elke cel van de koe (behalve rode bloedcellen). De balans tussen deze vetzuren worden volledig bepaald door wat er in het rantsoen zit, omdat een koe zelf geen Omega vetzuren kan aanmaken. Veel rantsoenen bevatten te veel Omega 6 vetzuren. Een overmaat aan deze omega 6 vetzuren kan zorgen voor ontstekingsreacties terwijl omega 3 vetzuren dit kan tegen gaan.

Omega 3 vetzuren komen vooral voor in producten als lijnzaad maar ook in visolie en algen.
Deze vetzuren hebben een sterk ontstekingsremmend effect, dit kan een effect hebben op veel gebieden in het lichaam maar vooral op darm gezondheid. Zowel voor een koe zelf maar ook voor de producten die ze voortbrengt, zoals melk en vleesproducten, is een juiste verhouding Omega-3/ Omega-6 belangrijk. Ook voor ons mensen is een juiste vetzuren verhouding dus belangrijk.

Veel rantsoenen voor melkvee bevatten (snij-)mais en soja producten met een hoog aandeel omega 6 vetzuren en te weinig omega 3 vetzuren.
bio boer
@doetmaarwat de c-18:3 meten ze nog niet in de melk of ik grijg de uitslag niet dus hoeveel omega 3 vetzuuren in mijn melk zit weet ik niet van c-18:1 krijg je zachte boter en romige kaas daarom zijn die voervetten ook veboden daar kreeg je juist harde vetten van zo ik het vergreep
doetmaarwat
@bio boer
verhouding omega 3 tov 6 moet 1:1 zijn.
Dit krijg je door 100% grasgevoerd.
Bij veel mais en kv in het rantsoen en opstallen kan de verhouding wel 1:6 zijn .😞
Slingeland
@doetmaarwat nietszeggend antwoord
Graag een goede onderbouwing van wat je zegt over niet te vreten kaas
Slingeland
@Slingeland Is wel degelijk verschil aangetoond tussen melk van echt weiden en melk van opstallers.
In samenstelling van de aminozuren en smaak.
Kaas gemaakt van koeien die voornamelijk mais krijgen is niet te vreten.
Reageer @doetmaarwat

Ik zie twee meningen
1 er is verschil aangetoond
2 maiskaas is niet te vreten

Kun je dat onderbouwen en is er een causaal verband tussen 1 en 2?
Slingeland
@doetmaarwat blanco pagina
Albert Altena
@Slingeland Heeft niets te maken met op stal of buiten.
Het heeft te maken met vers gras (caroteen) op stal en buiten of kuil.
marcsterreborn
@Slingeland een veel lagere opbrengstprijs voor stalmelk ligt in het verschiet
+1
Slingeland
@marcsterreborn Is nu al zo
Ik maak me niet druk om die doemscenario’s
Zeker die van jou niet
Blablablabla zonder onderbouwing
Puur om te sarren
Hoop dat je weer je geluksmomentje hebt
Uiteindelijk komen wij melkveehouders toch allemaal in de hel
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!