Voorsorteren anno 2021

In vele behandelde bezwaarschriften tegen de fosfaatbeschikkingen wordt vaak aangegeven dat regelgeving omtrent dieraantallen te voorzien was.
Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar het argument wordt vaak gebruikt zelfs door eigen mensen.
Als we kijken naar hoeveel signalen we krijgen uit Den Haag over dieraantallen en stikstofuitstoot leven we opnieuw in een tijd waarin het opnieuw gevaarlijk is.
Hier gaat al sinds een half jaar alleen het noodzakelijke weg, ik vraag me af of er meer zijn die "voorsorteren" of wachten jullie het allemaal rustig af

Deel dit topic

Reacties

+4
cjw73
In het tempo dat ze hier stoppen is het geloof ik niet meer nodig. Hoorde vandaag ook nog 1 met een paar honderd die er de brui aan gaf.
+1
hans1980
@cjw73 klopt ik had het ook niet voorzien maar mooie bedrijven met vrij nieuwe stallen
Melkweb
Na de oorlog 2.0 was het dierlijk voedsel produceren ondergeschikt aan de rest. Je kunt voor of tegen zijn, maar er zijn gebieden in Nederland die hier zich goed( in de positieve zin des woord) hebben ontwikkeld. Hier is het hele systeem van agribuisness op gebasseerd. Alleen we zijn volgens velen met hun rekenmodel te veel doorgeslagen. We moeten terug naar het gewone alleen de agribuisness is gebasseerd op meer en nog meer. En dat vloekt enorm. En wie is daar de klos in....wij.

Ga maar eens na, je wordt gek gepraat dat alles, onder het mom van gemak en vooruitgang groter en moderner moet, maar niemand heeft het over margevergroting voor onze sector. Dus meer marge bij dezelfde opbrengstprijs. We kunnen wel meer willen beuren maar we lijken daarin wel een doorgeefluik. En dat moet stoppen.
+1
Jan-T
Quote Reactie van @Melkweb:
we lijken daarin wel een doorgeefluik. En dat moet stoppen

Dit is waar we naar toe moeten, elk jaar inflatie correctie.
En alleen groei als het meer euro's in het laatje brengt met een grond gebonden bedrijf.
Meer koeien en harderwerken tegen de zelfde opbrengsten heeft geen zin.
Meer marge op het melkproduct wel.
Waarom kunnen de coöperatie wel de interne kosten en loon stijgingen verwerken in de verkoop prijs en de inflatie verhogingen niet.

Als je de melkprijs neemt van 1980 en je doet 1.7% inflatie correctie per jaar dan hoort de prijs nu 73 euro cent te zijn.
Pak je daar de middeling van dan kom je op 55 euro cent per kg melk.
Zelfs de middeling halen we nog niet bij de minst slechtste coöperaties.
Dat is toch zeer zorgelijke.
Maar ze hebben het zelfde als M. Rutte er geen herinneringen aan.
Maar die vlieger gaat niet meer op die smoes kennen we nu ook wel.
Melkweb
@Jan-T ik bedoel wat anders.

Als ik minister was en een koppel boeren kwamen bij mij en zeiden: wij hebben hogere opbrengstprijzen nodig, dan zei ik maar waarom geven jullie dan zoveel uit voor die landprijzen en fosfaatrechten? Dan zal er vast iemand opstaan en die zegt: dat hebben we nodig omdat we anders niet kunnen en mogen bestaan. Dan zeg ik weer: ja maar, waarom dan zoveel.

Dan zal er vast weer een boer zeggen, ja maar mijn buurman doet het ook en anders krijg ik het niet. Opnieuw zeg ik dan: maar waarom dan zoveel?

Dan zal er vast een boer komen en die zegt: ja maar mijn bank , accountant en voerspecialist zei dat het wel kon........En dan zeg ik: dus je doet wat een ander je opdraagt en daarom verdien je dus niets en nu ben je naar mij toegestuurd voor hogere opbrengstprijzen om hun te kunnen betalen?
+3
pieta
@Melkweb Man man man, wat kun jij lulkoek verkopen. Je staat gewoon compleet buiten de realiteit. Los van het feit dat je niet iets moet doen omdat de buurman het doet. Daar ben ik ook niet niet perse voor tenzij het mij ook past.
Wat ga je tegen burgers zeggen die meer bieden dan de vraagprijs van een huis?
Melkweb
@pieta je kunt het lulkoek vinden maar het gebeurd wel. de melkprijs gaat NIET MEER structureel OMHOOG! Als je dit niet in wilt zien wens ik je veel succes toe met de gedachte dat het ooit wel gebeurd. Dus waar je kun je structueel wel op besparen.... je vaste uitgavepatroon. Helaas stel je dan wel wat mensen teleur die jou als een/hun verdienmodel zien.

En je maakt opeens weer dezelfde fout, als mensen overbieden op een huis moet jij dat dan ook doen? Je moet je eens verdiepen in dit Amerikaanse manier van kopen op afbetalen/private lease enz. Alles maar recht praten wat krom is. En wie lacht zich een breuk, hun en jij niet want jij zit met handen en voeten vast en bent een speelbal van de commercie geworden. Daarna en dat gebeurd nu ook, de bedrijfsleven, de EG, de overheid en de zuivel gebruikt die + of andere bonussen om je te sturen en om opnieuw je laten bloeden zonder dat daar structureel een meerwaarde aanzit.
ntd79
@Melkweb maar jij bent dan toch de lachende derde die niet meedoet aan dit zojuist door jou omschreven circus. Vanwaar dan al die drama?
+3
mlkvhoudr
@Melkweb Zeker gaat die MP wel een keer structureel omhoog, volhouden dat dat niet gaat gebeuren is economische lariekoek. Of de vraag valt weg of de mp stijgt een keer structureel

Let op ik zeg niet dat we dan structureel meer gaan verdienen, de mp zal altijd op een nivo blijven dat de besten een goede boterham hebben, de middenmoot een aardige boterham en de slechtsten geen
Boterham
+1
pieta
Quote Reactie van @Melkweb:
En je maakt opeens weer dezelfde fout, als mensen overbieden op een huis moet jij dat dan ook doen?

Nee, dat moet je niet. De wachtrij voor een huurhuis schijnt oneindig lang te zijn, uit principe ga je niet overbieden en daarmee maak je de keuze om maar bij je ouders te blijven wonen. Even gechargeerd.
De realiteit is dat als de jeugd een eigen huis wil betrekken je niet zomaar elke keus maken kunt. Zo is het ook met het kopen van grond. Je kunt wel de keuze maken om niet te kopen maar de prijs kun je niet zomaar dwingen.
+2
pieta
Quote Reactie van @Melkweb:
Als je dit niet in wilt zien wens ik je veel succes toe met de gedachte dat het ooit wel gebeurd

Ik weet niet of je kinderen hebt maar als ze naar jou luisteren verwacht ik dat ze nog lang thuis wonen. Ik zeg nergens dat de melkprijs structureel enorm veel hoger gaat zijn. Ik zeg dat je de grondprijs in je eentje niet gaat beïnvloeden.
Ik verwacht overigens wel dat de melkprijs langzaam wat gaat stijgen de komende 15 jaar. Ik verwacht er niet direct een enorme toename van de marge van.
Twentsch Land
Melkprijs zal komende jaren stijgen ..... of het ook mee zal stijgen gelijk aan inflatie en overige kosten valt te betwijfelen

@pieta
+1
robbies
Zo veel mogelijk vee op naam houden, zeggen ze bij de cursus anticiperen kun je leren
Henry1
@robbies dat is het denk ik wel. Zorgen dat de stal vol blijft. Dan kunnen de fosfaatrechten die je nodig bent nog wel eens goedkoop zijn. Al weet je zoeits pas achteraf.

En als het even kan grondgebonden zijn! Alleen de vraag is natuurlijk hoeveel dit mag kosten om te regelen.
Twentsch Land
Alleen is de vraag hoeveel dit mag kosten ......als iemand verwacht dat er op korte termijn een nieuw peilmoment komt ligt het anders maar als het daar niet na uit ziet en meer vee houden geen rendement geeft zou ik het niet doen, beter dan tweede tak....sprak onlangs iemand die aantal jaren terug een paar vakantiehuisjes op een park had gekocht.....nu al paar jaar een wachtrij .. zo graag willen mensen het voor vakantie huren.....huisjes hadden zich al bijna terug betaald... de investering met het meeste rendement wat ik ooit heb gedaan waren zijn woorden.

@Henry1
Noorderling
@Twentsch Land
Zegt misschien wel meer over zijn eerste tak.
Twentsch Land
Dat denk ik niet .... hij heeft mij bedragen genoemd ( ga ik hier niet delen ) waar hij het voor heeft gekocht en voor verhuurd.....
@Noorderling
Toekomst0
@Twentsch Land Peter Gillis??
Noorderling
@Toekomst0
Als je die campings ziet...
Als je zulke toestanden in je stal zou hebben haalde de NVWA morgen je vee nog weg.
Kan een keuze zijn zo te werken en geld te willen verdienen, bij veehouderij in nederland accepteert de maatschappij het in ieder geval niet. Bij mensen wel?
Toekomst0
@Noorderling valt mee, ziet er best netjes uit. Alleen waar die vluchtelingen zitten niet.

En toch zat ie deze zomer vol met 50.000 mensen.
Maar hij verdiend idd niet de schoonheidsprijs prijs.
robbies
@Noorderling misschien verdiende hij met zijn eerste tak veel meer, maar wel met een lager rendement.
Spuit11
@Noorderling Een rendement van 8% is heel goed mogelijk met een vakantiewoning in de verhuur. Daar heb je minder werk mee dan het vee.
achterhoeker2
@Noorderling Dat is nou een standaard reactie van iemand die geen ondernemer, en het grotere plaatje niet ziet.
+1
Noorderling
@achterhoeker2
Iedereen hapt weer lekker.

Je moet met koeien ook wat tegendraads durven te werken en dan is daar ook prima geld mee te verdienen.
Waarom had hij geen grond gekocht 10jaar terug, die is inmiddels ook 2-3x over de kop en kun je belastingvrij er door brassen. Zo zijn er tal van opties om geld te verdienen, alleen kiezen we als melkveehouders er al gauw voor om alles in het bedrijf te laten zitten, ook dat is een keuze die wellicht op de lange termijn niet slecht uit pakt, moet je die lange termijn wel halen door door de dipjes heen te komen, en of we nu op een dieptepunt van het saldo zitten, niemand die het weet.

Als je echt zelfbenoemd ondernemer bent en de tweede tak meer oplevert dan de eerste zou je dat aan het denken kunnen zetten. Iedereen is vrij om te doen en laten wat hij of zij wil.
Had je misschien wel fosfaat moeten verkopen, huisjes kopen, caravans in de schuur en uien verbouwen. Toch zetten ze door met de koeien en klaagt men dat er niets verdient wordt. Dan moet je of wat anders gaan doen, of beter je best, of stoppen met klagen en excuses, dat helpt niemand vooruit.
+2
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Je moet met koeien ook wat tegendraads durven te werken en dan is daar ook prima geld mee te verdienen.Waarom had hij geen grond gekocht 10jaar terug, die is inmiddels ook 2-3x over de kop en kun je belastingvrij er door brassen. Zo zijn er tal van opties om geld te verdienen, alleen kiezen we als melkveehouders er al gauw voor om alles in het bedrijf te laten zitten, ook dat is een keuze die wellicht op de lange termijn niet slecht uit pakt, moet je die lange termijn wel halen door door de dipjes heen te komen, en of we nu op een dieptepunt van het saldo zitten, niemand die het weet.Als je echt zelfbenoemd ondernemer bent en de tweede tak meer oplevert dan de eerste zou je dat aan het denken kunnen zetten. Iedereen is vrij om te doen en laten wat hij of zij wil.Had je misschien wel fosfaat moeten verkopen, huisjes kopen, caravans in de schuur en uien verbouwen. Toch zetten ze door met de koeien en klaagt men dat er niets verdient wordt. Dan moet je of wat anders gaan doen, of beter je best, of stoppen met klagen en excuses, dat helpt niemand vooruit

Ik las nergens dat het betreffende contact van Twentsch Land een melkveehouder is. Dat verzin jij er ter plekke bij. En voor de rest is je verhaal een heel erg wat-als-verhaal. De beste man deed gewoon aan risicospreiding. In het hoge noorden is dat misschien een uitzondering, maar in brabant was dat generaties geleden al een beproefd bedrijfsmodel, met varkens, koeien, kippen en vaak nog wat tuinbouw erlangs. Nu zijn de kippen, varkens en aardbeien weg, en staan er caravans, kinderen of zorg. Prima dat jij daar niet op zit te wachten en geld verdient met je koeien, maar wie zegt dat jouw collega's met een neventak niet ook geld verdienen met koeien en daarnaast nog rendement maken op andere zaken?
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
maar in brabant was dat generaties geleden al een beproefd bedrijfsmodel, met varkens, koeien, kippen en vaak nog wat tuinbouw erlangs. Nu zijn de kippen, varkens en aardbeien weg, en staan er caravans, kinderen of zorg.

Maar heeft dus ook niet gebracht wat er misschien wel van verwacht is.
Je kunt niet 3 dingen goed doen, dat is voor een enkeling weggelegd.
De basis, geld verdienen met het houden van vee valt niet meer mee. Dat je een andere weg in slaat is ieder zijn goed recht. Maar om dat nou te pretenderen om je (voormalige) hoofdtak in leven te houden of überhaupt huishoudgeld te genereren via tweede tak of de vrouw is natuurlijk een slechte ontwikkeling.

Het is ook goed en belangrijk kritisch op je eigen en als sector de focus op de hoofdtak niet te verliezen. Dat de hele Boerderij vol staat met oplossingen om je hoofdtak in leven te houden is veel zeggend voor waar we nu met zijn allen staan. Daarmee zeg ik niet dat het een slechte keus is voor het individu, of het de oplossing op de lange termijn is heb ik wel vraagtekens bij.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Maar heeft dus ook niet gebracht wat er misschien wel van verwacht is.

Jij leest dingen die ik niet schrijf. Op sommige momenten wordt de kapitaalsintensiteit van twee veehouderijtakken heel erg groot. Denk aan groepshuisvesting voor zeugen, emissiearme huisvesting voor varkens. Ben je zomaar een half miljoen lichter, gevolgd door een paar slechte jaren en je melkveebedrijf staat weer voor 10 jaar stil.

Dan moet je keuzes maken om het bedrijf in de benen te kunnen houden en wordt er een tak afgestoten. Er ontstaat kapitaal en ruimte op de arbeidsfilm om andere ideeën of gedachten te ontplooien. Dat hoort ook bij ondernemerschap. Kaas maken kun je ook met melk op afroep, maar als het je eigen melk is met je eigen verhaal, dan heb je al behoorlijk wat gratis USP's.
Fijn dat jij alles plat wil slaan tot slecht vakmanschap, maar dat zie ik toch echt anders. Het draait om geld verdienen en de keuzes die je daarbij maakt zijn heel erg persoonsafhankelijk.
+1
Noorderling
@robbies
vakmanschap kan verkeerde keuzes niet repareren, en ondernemerschap slecht vakmanschap niet.

De rek is er zoveel uit dat je vandaag de dag gewoon alles goed moet doen wil je over 10jaar nog boer zijn. Er zijn alleen nog maar vakmensen die vandaag de dag nog boer zijn, alleen wordt je het ondernemen door allerlei externe factoren onmogelijk gemaakt, waar je maar ten dele invloed op hebt of op had kunnen anticiperen.
+2
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Er zijn alleen nog maar vakmensen die vandaag de dag nog boer zijn,

Ik betitel mezelf verre van een vakman. Als ik zie wat jij en @Slingeland hier posten over hoe jullie het rantsoen benaderen en het voeren van een koe tot een kunst verheffen, dan voel ik me een ontzettende prullert.
+1
mlkvhoudr
@Twentsch Land als t te mooi klinkt om waar te zijn is t meestal ook zo 😉

En t is niet altijd feest

boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+1
robbies
@mlkvhoudr kwam van LTO, zal dus wel betrouwbaar zijn. Levensgevaarlijk, zulk blind vertrouwen
sorry
@robbies nu doe je Arie tekort...
+1
Twentsch Land
Als er weinig animo voor een huisje is heb je niks .... heb je ze op een mooie plek en in een mooi gebied brengt het flink geld en helemaal vorig jaar en dit jaar met name door de Corona ...zoals ik al schreef, een wachtrij, constant verhuurd....vorig jaar had het hem een bedrag gebracht wat je een goed inkomen kunt noemen.

@mlkvhoudr
Twentsch Land
Maar ieder zijn eigen idee en manier .... extra vee houden kun je gokken als er stalruimte over is en je grondgebonden bent .... extra vee houden en voer kopen en mest afvoeren dan zou ik het beslist niet doen.....de meeste ( en ook mooie ) bedrijven die in deze streek de afgelopen tijd zijn gestopt waren te intensief.....voer kopen en mest afvoeren !

@Twentsch Land
jg
Er is een landbouw accoord in de maak waardoor onzinnige geldverkwisting en extra milieubelasting onnodig zijn .
Slingeland
@jg Akkoord zonder medewerking en inbreng van boeren een landbouwakkoord noemen?
+1
casev
In 2015 sliepen er hier ook een hoop op de roosters. Bleek een goed voorgevoel, maar die 8% korting, en niet te vergeten de aanzienlijke superheffing deden wel pijn daarna. Om nu alles weer vol te stoppen, met een flink bedrag aan fosfaatrechten te kopen/leasen eind dit jaar..... mmmm nee sorry.
+1
de hoef
Quote Reactie van @casev:
Bleek een goed voorgevoel, maar die 8% korting, en niet te vergeten de aanzienlijke superheffing deden wel pijn daarna

de eene boer legt dit uit als geluk,
de andere boer als pech
waar wil je bij horen ?
casev
@de hoef ik ben maar een simpele boer, maar ik geloof er niks van dat er bij jullie op stal in 2015 niet een paar koeien wat langer zijn blijven lopen dan normaal het geval zou zijn.
de hoef
Quote Reactie van @casev:
ie op stal in 2015 niet

wij hebben vanaf 2012 alles gehouden incl de stieren, dat was een mis gok
het heeft een vermogen aan lease en koop gekost, maar de stal zat vol
en toen 8 procent gekort . en dikke boetes gehad in 2017
en toch zijn wij tevreden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0