Royal A-ware groeit door in België

Royal A-Ware neemt de melkpoedertorens in het Belgische Aalter over van FrieslandCampina. Het zuivelbedrijf runt al een roomfabriek in Merchtem in Vlaams-Brabant en heeft een vestiging van het logistiek bedrijf AB Texel in het West-Vlaamse Oostrozebeke.

Deel dit topic

Reacties

Kringloper
De top van RFC moest maar eens een poosje op stage bij Jan Anker.
+3
cjw73
@Kringloper tsja. Dat krijg je als je hem jarenlang het werk laat doen en zelf lekker achterover hangt in de luie stoel.
Frits1
@Kringloper pas maar op, straks ook een A ware melkprijs. Dan ontploft prikkebord helemaal!
+1
Boerbakje
@Kringloper Jan Anker heeft geen belang bij een florerend RFC, dan moeten ze zelf uiteindelijk ook meer voor de melk gaan betalen.
arjank110
Interview met Jan Anker in de Belgische 'boerderij' landbouwleven.be/10146/article/…
Kringloper
Gaat wel goed komen met A-ware.
ted9
@Kringloper Met aware wel....
grondlozeboer
@ted9 met frieslandcampina is het de vraag....
+2
ted9
@grondlozeboer Bedoel meer dat ze aware er wel voor zorgen dat ze niks te kort komen en kunnen blijven uitbreiden.de boer daar in tegen moet het nog maar zien
grondlozeboer
@ted9 daar zorgt de top bij friesland ook wel voor zoals ik het bekijk.
BEboer
Ik woon er niet ver van maar vorig jaar ingetekend bij iemand anders. Ben benieuwd naar hun onderneming met enkel poeder. Wens ze in ieder geval succes zo komt er nog eens wat concurrentie op de zuivelmarkt.
Jowi
@BEboer Is het Farmel geworden ?
Je had hier een maand of 3 geleden een topic over,als ik het goed heb.
+1
BEboer
@Jowi neen Mikka kleinere melkhandelaar
Jowi
@BEboer Heb je het toch mooi in België kunnen houden, deze zitten toch ook al sinds 2009 in de melkhandel.
Heb toen van Farmel begrepen dat de aanvraag van Milcobel leveranciers zo groot was dat ze gestopt zijn met nieuwe aan te nemen.
De opzegtermijnen zijn volgens mij in België veel korter als gemiddeld hier in Nederland (meestal meer dan een jaar)en Belgen veranderen ook veel sneller van afnemer als hier.
BEboer
@Jowi Prijs verschilde bijna niks met farmel. Verschil was enkel als ik geen weidegang meer kan realiseren kreeg ik de deur toegewezen bij farmel.
Jowi
@BEboer Bij Farmel zijn ze dol weidegang en als ze teveel keuze hebben krijgen ze praatjes, volgens mij is alle melk die ze in België collecteren ook nog eens vlog melk.
We zijn hier in 2009 bij Steergo/ Farmel terecht gekomen, maar vooral de laatste anderhalf jaar is de melkprijs iets lager dan voorheen met contracten en met nieuwe regeltjes zijn ze altijd het zoetste jongetje van de klas.
De prijs die Farmel in België betaald is die gelijk aan die van Nederland ?
+1
BEboer
@Jowi nee hoor is wel zeer goed tov andere melkerijen (maar lager als campina) maar nt de nederlandse prijs
BEboer
@Jowi Zaten ook al 25jaar bij Milcobel, maar het vertrouwen was weg. Ze lieten ook uitschijnen dat ze 300miljoen liter melk teveel hadden en dat ze direct beter konden betalen als die 300milj weg was kon ik moeilijk geloven en daarom heb ik beginnen kijken voor alternatieven... Ik denk na die uitspraak van milcobel dat er geen 300 maar meer als het dubbele gaat/is vertrokken.
+3
kobus 2.0
@Kringloper
hoezo op stage ? als je 3 cent minder betaalt als rfc heb je heel wat te investeren.
+1
Porky
@kobus 2.0 dan moet je dr niet aan leveren dat gezeur altijd van "ze betalen minder" je hoeft dr niet te leveren , niemand MOET wat ,blijf je lekker bij RFC als je dat een beter gevoel geeft, het gaat er om dat die A ware tegen de klippen op groeit,terwijl rfc uitverkoop heeft gehouden en dr "kroonjuwelen" heeft verkocht ,en zo hun cijfers goed lieten klinken, maar nu de poen uit het ondernemers schap moet komen laten ze steken vallen, je kunt nog zo,n dure letters gevretende op dure instituten gezeten bestuurder ergens neerzetten, hij zal toch ook een zakelijke kant moeten hebben, en daar hebben de ze de laatste jaren totaal geen kaas v gegeten. A ware moet ook "de boer" op om zijn producten te ver waarden, waarom lukt het hun dan wel ,en RFC niet?
+3
de hoef
Quote Reactie van @Porky:
, waarom lukt het hun dan wel ,en RFC niet?

als je drie cent minder betaald , hou je meer over, das ammel voor jan, tot nu toe heeft rfc het veel beter gedaan, en inderdaad ze zitten in een dipje , je moet wel eens hart vallen om omhoog te komen
+3
Sjaakiee
@de hoef of rfc betaald te veel uit en kan daar door zn broek niet omhoog houden.
+4
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
tot nu toe heeft rfc het veel beter gedaan

Dat betwijfel ik. Aware zit net een paar jaar in de verwerking en heeft zich tot de grote uitdager van RFC ontpopt. Allemaal autonoom ontwikkeld. Om iets meer te betalen moet RFC tafelzilver verkopen. Het verschil zit m in de overhead. Bij eender welk onderwerp komt Jan of Klaas aan het woord. Bij RFC hebben ze een dozijn managers die allemaal met van alles bezig zijn.

Heb het elders ook al weggezet. Aware en Vreugdenhil zijn niet druk met randzaken, daarom verdienen ze geld in markten waar RFC dat niet kan.
+1
ted9
@robbies Kijk dit zijn de boeren waar de particuliere verwerkers gek op zijn. Mooie woorden voor hun door hun leveranciers. Die niet door hebben dat ze genaaid worden. Aware de grote uitdager van Friesland.... Ze kunnen nog niet in de schaduw staan van Friesland Arla en andere grote coöperaties. Enige rede dat ze groeien is omdat ze telkens weer het zelfde kunstje flikken bij een stel overlopen boeren. Een sfeer creëren dat ze medelijden hebben en hun redding zijn. Wat verschillende melkstromen en zorgen dat je in de juiste bladen in het nieuws bent met je best betalende melkstroom. Laatse maand van het jaar soort van nabetaling doen door een maandje 0.5ct bij de prijs op te doen om je slaafjes te bedanken. Iedereen trapt er in eennmaal aan boord ben je verloren. Soort loverboy praktijken.
Sjaakiee
@ted9 sneufiguur ben je
+1
ted9
@Sjaakiee Jou reactie is sneu. Reageer gewoon inhoudelijk. Of heb ik gelijk....
Sjaakiee
@ted9 ik sluit me aan bij de woorden van robbies tenminste een goede onderbouwing. Bovendien zit ik nu op 40,5 cent.
ted9
@Sjaakiee Prima toch. Dat je op
40.5 ct zit dat zegt natuurlijk niks vast niet met stalmelk.
Sjaakiee
@ted9 ah lijn mooi toch ieder zn keuze
hoest
@ted9 Rfc betaald wel 40+ voor stalmelk begrijp ik?
ted9
@hoest Het kan zijn dat je dat 40.5 maar dat zegt weinig omdat je tegenwoordig zoveel verschillende melkstromen hebt met ieder hun eigen kosten.
hoest
@ted9 verschillende stromingen hebben ze allemaal. Feit blijft dat aware het gewoon goed doet. Prijs zal iets onder rfc liggen maar die 3 cent die hier ergens geroepen werd is al even terug volgens mij. Wij zitten nu 2 jaar bij Aware en tot nog toe hebben ze ons correct behandeld dat kan ik van rfc niet zeggen
+2
Toekomst0
@hoest Feit blijft dat aware het gewoon goed doet.
Tjonge jonge wat doen ze het goed, ja voor hun zelf. Ben er wel klaar mee dat aware hier altijd zo goed word behandeld, ze betalen gewoon n DOC prijs, en dat was bagger volgens hun 5 jaar geleden, t is alleen leuk als je bij de AH stroom zit, qua melkprijs. En in de toekomst lekker met blijvend grasland zit.

@Neule kun je uitleggen hoe je door aware succes in 5 jaar? 50 ha bent gegroeid?
Noorderling
@Toekomst0
Rfc kan zich de garantieprijs met alle verplichtingen van financiering ook niet bedruipen. Er is op te grote voet geleefd. Als je alles corrigeert en 1a2 cent voor financiering van de garantieprijs af trekt, hoe hard mogen we nog op onze borst kloppen naar doc/dmk en aware?
Toekomst0
@Noorderling hoeveel melk heeft fc? En doe dat maar is keer 5 en dan 2 cent (positief afgerond voor aware) wat zou fc dan voor hun zelf hebben gehad?

Aware weet hun product heel goed te verkopen, waarom zouden er ander zoveel fc boeren zijn over gestapt, snap ik als je mee kan doen aan de ah-lijn.

Maar feit blijft gewoon dat je bij fc tot nu toe beter bent afgeweest als bij aware.

En hoe het in de toekomst zal gaan weet niemand
Noorderling
@Toekomst0
Zelfreflectie en zelfkennis is een groot goed, iets wat ik bij rfc niet terug zie.

Tuurlijk mogen er fouten gemaakt worden. Alleen heb ik niet de illusie dat er van geleerd wordt.

Men durft in een zin te benoemen dat er in Nederland geld verloren wordt en in China/Hong Kong niet meer voor elkaar kreeg wat eerst uitstekend liep.
Wat ga je dan doen? Men pakt de oorzaak van het verlies niet aan, maar wil het lapmiddel versterken.

Een lid in de aansluitende vragenhalf uurtje stelt de juiste vragen, maar krijgt omwille van de tijd geen antwoorden. Elke euro die je niet uitgeeft hoef je niet terug te verdienen. Overhead is killing.
Neule
@Toekomst0 mochten van rfc geen Bell bedrijf overnemen. Zou je een melkleverend lid hebben wat aan 2 fabrieken levert hebben, toen kwamen ze met dat gebalanceerde groei.waardoor we besloten hebben om weg te gaan. Financiering rond kunnen zetten op basis van onze melkstroom waardoor banken ons met 2,5 cent extra konden doorrekenen. Plus oprot premie Campina.
Toekomst0
@Neule juist, mooi dat het zo kan, andere bedrijf nu ook bijb aware, of bij die fabriek gebleven?
ted9
@hoest wat heeft fc jou misdaan?
hoest
@ted9 de hele manier van doen en laten hoe ze de leden behandelen. Arrogantie ten top. En het jongvee getal wat ze er toen even doorheen gedrukt hebben. Toen ik daar een vraag over stelde op melkweb dat er wel bedrijven waren die daar onevenredig hard door geraakt werden kreeg ik als reactie dat die bedrijven dan pech hadden
Sjaakiee
@hoest het interesseert ze helemaal niks.wat me elke keer nog verbaast is dat er leden zijn die vinden dat ze het nog steeds goed doen.
Neule
@ted9 wij zijn over gegaan, zeker de melkprijs kon hoger maar dit zijn verwijten die nergens over gaan, feit is wel dat we in onze eigen situatie bijna 1 miljoen liter zijn gegroeid en mede door onze melkstroom bij a ware nu ook 50 ha zijn gegroeid... iets wat in ons geval de kostprijs na beneden heeft gedrukt...iedereen maakt z’n eigen keuze’s en jan anker is een prima ondernemer. En bij a ware merken wij doen ze wel hun best dingen te onderbouwen en uit te leggen...
+1
Neule
@Neule en ik hoop dat iedereen z’n eigen keuze blijft maken en achteraf zelf oordelen hoe dit uitpakt ipv altijd te oordelen over / voor een ander.
robbies
@ted9 ik ben RFC-leverancier, dus ben nergens ingetuind. Ik zie dat RFC geen geld verdient in de thuismarkt en op poeder, terwijl Aware en Vreugdenhil dat wel doen. Aware groeit autonoom, koopt de poedertorens van RFC in Aalter en gaat ook in Belgie melk collecteren. Daar kunnen ze melk onder de fabriek ophalen, hebben ze voor lage kosten met beperkte kosten in de fabriek. Paar procesoperators erbij, want zo ingewikkeld is verpoederen niet. Daar gaat Aware opnieuw geld verdienen.

RFC wil locaties afstoten. Ik vrees dat Aware op termijn ook Aalter over gaat nemen
+1
ted9
@robbies Hoe presteerde deze bedrijven toen de markt niet zo rooskleurig was. Dan zie je telkens weer dat de grote coöperaties de prijs een stuk stabieler houden. Dat particuliere verwerkers bij 10% van hun melkplas een iets hogere prijs betalen voor melk die je als boer ook gewoon meer kost om te produceren wil niet zeggen dat het halleluja is.
robbies
@ted9 particulieren gaan nooit meer dan RFC betalen. Dat lijkt me logisch.
Noorderling
@robbies
Rfc prijs is eigenlijk totaal niet relevant. Kan toch niemand meer naar toe. Tegenover andere particulieren moet men zich bewijzen, anders stapt men over. Zie bijvoorbeeld de doc stroom naar aware, daar zit het gevaar als er alternatieven in je regio zijn.

Relevanter is hoe rfc zich nu tegenover de particulieren gaat bewijzen. Men heeft al weten te presteren om 10% van de rfc leden in Groningen weg te jagen naar aware. Dan is er bij nog een hele grote groep er in ieder geval over nagedacht. Voor welke nabetaling en met oog op de 10cent inleg als overnemer zou iemand lid blijven?
robbies
@Noorderling eens. Daarom verzet ik me ook tegen de stelling dat RFC het beter doet. De thuismarkt is al jaren verlieslatend, net als poeder. Maar onderwijl presteren nieuwkomers het om binnen een paar jaar op deze markten 4,5 miljard kilogram melk weg te duwen. Dat verwondert me
Noorderling
@robbies
Anker is wel slim genoeg om achterwaarts te integreren. Verbaast me niks als hij die poeder ook al kocht van rfc, omdat die handelaren er geen raad mee wisten.

Dan wordt basiszuivel inderdaad nooit wat, als je de tak waarbij je met het minste werk het meeste kunt verdienen aan een ander meegeeft.
robbies
@Noorderling er zit natuurlijk wel een groot nuanceverschil mbt poederverwerking in Aalter. Anker heeft geen ledenmelk te verwerken, en in BE zijn niet veel melkafnemers. Hij kan dus heel goedkoop aan de melk komen rondom Aalter. Daar gaat RFC niet mee wegkomen.
Jowi
@robbies In België is veel meer keus in melkafnemers en ze geven de melk echt niet voor niets weg.
Melkveehouders veranderen daar veel sneller van afnemer, bij onze vorige afnemer waren meer als 100 Belgen,na een paar maanden een slechte prijs was 99 % gevlogen ( die denken daar niet zo lang na als hier)
robbies
@Jowi toen RFC haar leveranciers in de omgeving van Aalter opzegde, moest Boerenbond nogal lobbyen om ze elders geplaatst te krijgen. Milcobel heeft inmiddels ook een ledenstop en er was sprake van een quotum. Het is dat er wat boeren vertrokken zijn bij Milcobel en dat er daarom geen fabrieksquotum is gekomen
+1
Porky
@de hoef je kunt ook "teveel " betalen, hier liep vroeger een veehandelaar die kon ook niks laten staan ,gunde een ander het verlies nog niet,moest alles hebben, liet niks staan , je snapt m hopelijk wel? Hij ging failliet.
Albert Altena
@Porky Klaas Reine?
Kringloper
@kobus 2.0 Die investeringen zijn goed voor een goeie toekomstige melkprijs. Bij RFC krimpen ze, kan het begin van het einde zijn?
Hans van Bergen
A ware prijs Belgie is, al ik het artikel lees met veel bla blabla Milcobel + 0.5 cent
+1
KOC1981
@Hans van Bergen tot er voldoende binnen zijn. dan komen ze met een eigen melkprijs (milcobel -0,5)
hoest
@KOC1981deed aware in nl ook doc + 1 of 2 cent geloof ik. Al vrij snel zijn ze een eigen prijs gaan betalen omdat doc te ver achter bleef. Dus waarom zou Aware in België dat andersom doen ?
Porky
@hoest waarom dat "misschien " gebeurt zou ik niet weten ,maar wees blij dat er een beetje reuring komt,een beetje concurentie kan geen kwaad,dat houd iedereen scherp. En dat is bij RFC wel x nodig, met acherover leunen en enkel je zakken vullen kom je dr niet, de volgende zgn "top m/v" toch eens even goed de kleine lettertjes laten lezen in een nieuw op te stellen contract. En je niet op laten naaien dat deze figuren "overal" terecht kunnen v een top functie, een top functie krijg je na bewezen kwaliteiten, en die ontbraken nogal de laatste jaren bij de bobo,s van RFC
+1
slagroomvla
Heeft Anker de melkveehouderij vooruit geholpen, of heeft de melkveehouderij Anker vooruit geholpen?

Wat mooie praatjes, persoonlijke aandacht en vertellen wat mensen graag willen horen al niet kan bewerkstelligen... Als ze dit kunstje is bij RFC zouden nadoen hadden ze zo weer rust in de tent!
Porky
@slagroomvla dat zou kunnen ,maar daar hebben ze de capaciteiten niet voor, daar leggen ze hun "leden" liever allerlei regeltjes op , ipv van zich te focussen op het ver waarden v hun producten. Snap echt niet dat als je lid bent van die coöperatie je geen ene moer te zeggen hebt, ja ,dr is een jaarvergadering, maar dat zijn ze gewoon verplicht. Maar luisteren? Mooi niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
3.687