Ierse melkveesector scoort hoogste marge

De Ierse melkplas groeide tussen 2014 en 2017 met 30 procent. De marge op Ierse melkveebedrijven lag in die periode gemiddeld op 8 cent per kilo melk. Nederland kwam uit op 3,6 cent. Dit blijkt uit een analyse waarin Ierland wordt vergeleken met enkele EU-landen in het postquotatijdperk.

Deel dit topic

Reacties

jg
Weinig luxe robots en Hanskamp spullen waarschijnlijk...😏
+3
ntd79
@jg zijn robots een luxe als het arbeidsloon op 30 euro ligt en zondags 200 procent? En erbij, als ik op de Ierse Engelse manier moest boeren had ik de lol er snel af.
+1
m uut m
@ntd79
Op de afkalf en inseminatie piek na hebben ze daar een zeer relaxt manier van koeien houden.
+1
ntd79
@m uut m ik doelde wat meer op de ontzettende sobere manier van huisvesting enz. Nu zal het daar door het wat mildere klimaat wat meer kunnen lijden, maar verplaats je dat naar Nederland, nee dank je. Maar ik wil gezegd hebben dat ik wat dat betreft ook verwend ben. Las ooit een artikel over een jonge boer uit Friesland, die had een soort fietsenstalling als stal, alleen boven de boxen een zelfgemaakt dak, rest dichte vloeren met schuiven in de buitenlucht. Hij haalde goede resultaten. Respect, maar niks voor mij, wil me best een periode behelpen maar niet structureel.
demelkboer
@ntd79 ben is in noorden van Engeland geweest. Ook hele simpele stallen maar daar ook wel eens min 20. Het devies was zo lang de melkbekers maar dooi waren. De rest was bij zaak. Met vorstig weer schuif die stront ook lekker vast
+2
ntd79
@demelkboer ja, kan ook mooi, maar wat ik ervan gezien heb in reportages, vakliteratuur en YouTube, dan bedank ik er voor, ook bij deze melkprijs verlies ik niet, win ook niet veel, en vreet alle dagen zat, en boer op een comfortabele manier. Je leeft maar één keer, en dat is toevallig nu, en als we naar die manier van boeren toe moeten dan ga ik lekker iets anders doen, en de boerderij is mijn leven, dus dat zeg ik niet zomaar, maar er is een grens😇
demelkboer
@m uut m in Engeland moet je van strontschuiven houden.....
jg
@ntd79 In Nederland denkt de melkveesector al weer aan bijlenen voor spullen op het moment dat de marges over de eerste maanden van 2021 lager zijn door lagere melkprijs en hogere voerkosten. Wat stijgingen van basiszuivel worden vertaald naar melkprijzen boven de 36 cent .
royale
@jg ik denk eerder door hogere kosten van rente en aflossing door hoge grondprijzen en kosten van fosfaatrechten. Blijkbaar moeten we dan meer dan 2x zoveel melk produceren tov de Ieren om dezelfde marge te behalen in die jaren!
J Andringa
Hoe zit het % gezien met de eigendommen die de boeren hebben daar in Ierland? Als je een goedkoop stalletje hebt en je draait een mooie winstmarge maar aan het eind van de rit heb je niks om te verkopen dan moet je die winst ook echt wel hebben. Hier in Nederland zit er ook “nog steeds” veel waarde in grond
demelkboer
@J Andringa in engeland en Ierland nog veel pacht
J Andringa
@demelkboer van GB wist ik het inderdaad, maar Ierland dus ook..
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @demelkboer:
in engeland en Ierland nog veel pacht

Dat verklaart dan meteen die simpele stalletjes.
maisbult
@demelkboer er zijn veel boeren schuldvrij in engeland
+1
m uut m
@J Andringa
Dat kon je nog wel eens flink tegen vallen in Nederland.
J Andringa
@m uut m hoe bedoel je dat?
demelkboer
@m uut m in Nederland is ook veel eigendom. Alleen dan van rabo ASR fagoed e.d
m uut m
@demelkboer
ASR en Fagoed eigendom noemen is jezelf voor de gek houden.
demelkboer
@m uut m je leest niet goed. ik bedoel ook dat dat geen eigendom is van de boer. Het is natuurlijk wel altijd iemands eigendom.
+2
demelkboer
@demelkboer als je schuld bij de rabo hoger is dan je executie waarde heb je ook geen eigendom, al kan dat kadastraal soms anders lijken
ntd79
@demelkboer dan heb je het over pachtbedrijven met melkvee of akkerbouw?
demelkboer
@ntd79 er zijn melkvee bedrijven die dat hebben, akkerbouw weet ik niet
bio boer
@demelkboer er zijn wel akkerbouw bedrijven die alle grond her der huuren en pachten
ntd79
@bio boer daarom vraag ik me af of dat pachtbedrijven zijn. Een doorsnee melkveebedrijf met zeg meer dan 75 procent van het areaal in eigendom overgefincierd? Wil er bij mij nog niet in.
ntd79
@demelkboer anders vraag ik me af hoe dat kan, dat gaat geen rabo doen
George
Quote Reactie van @demelkboer:
je leest niet goed. ik bedoel ook dat dat geen eigendom is van de boer. Het is natuurlijk wel altijd iemands eigendom.

Vaak is er ook een (groot)gedeelte van de bank doordat er hypotheek op rust.
J Andringa
@George beschouw je dat als bezit van de bank zelfs wanneer de boer gewoon zijn betalingsverplichtingen na komt?
+2
George
Quote Reactie van @J Andringa:
beschouw je dat als bezit van de bank zelfs wanneer de boer gewoon zijn betalingsverplichtingen na komt?

Het staat op jouw naam bij het kadaster als je hem gekocht hebt. Maar het deel wat je er aan eerste hypotheekrecht op hebt rusten kan de bank altijd gebruiken om aan hun geld te komen. Daar is een notariële hypotheekakte voor opgesteld! Bovendien kun je hem niet verkopen zonder toestemming van de bank want als grond verkocht wordt moet deze vrij van huur en hypotheek worden opgeleverd. Dus ja je bent eigenaar maar ook weer niet volledig zolang je de hypotheek niet hebt afbetaald en doorgehaald. Zo simpel is het gewoon.
ntd79
@George je bent gewoon eigenaar, zo wordt het gewoon beschouwd. Ik snap je manier van denken, maar zo werkt het gewoon niet
+1
George
Quote Reactie van @ntd79:
Ik snap je manier van denken, maar zo werkt het gewoon niet

Ga er maar vanuit dat het wel zo werkt zoals ik zeg.
ntd79
@George een bank kan je bezit ook nooit toe eigenen, alleen de opbrengst ervan
George
Quote Reactie van @ntd79:
een bank kan je bezit ook nooit toe eigenen, alleen de opbrengst ervan

😂 Oké wat is het verschil?
ntd79
@George dus dan huurt in Nederland iedereen met onroerend goed in principe?
George
Quote Reactie van @ntd79:
dus dan huurt in Nederland iedereen met onroerend goed in principe?

Als iemand een huis koopt van €250000 euro en hij heeft een hypotheek van €250000 en nog niks afgelost bij de bank en de bank heeft eerste hypotheekrecht dan bezit je in feite nog helemaal niks .
En ja voor de kredietcrises waren een een boel met aflossingsvrije hypotheken en dat kun je inderdaad vergelijken met huren van de bank!
ntd79
@George jawel juridisch het huis. Je mag hem morgen verkopen voor 275000 en dan is de 25k meeropbrengst voor jou. Je mag ook veranderingen aanbrengen, hoef je niet te overleggen met de bank.
+2
pieta
Quote Reactie van @George:
dan bezit je in feite nog helemaal niks

Je hebt dan wel een paar bezittingen. Je bent in het bezit van een woonhuis en een lening. 😁 Eigen Vermogen lijkt vooralsnog te ontbreken. 😬
ntd79
@George jawel juridisch het huis. Je mag hem morgen verkopen voor 275000 en dan is de 25k meeropbrengst voor jou. Je mag ook veranderingen aanbrengen, hoef je niet te overleggen met de bank.
George
Quote Reactie van @ntd79:
Je mag hem morgen verkopen voor 275000 en dan is de 25k meeropbrengst voor jou. Je mag ook veranderingen aanbrengen, hoef je niet te overleggen met de bank.

Dat klopt , en wat als de huizen €35000 dalen in 2 jaar en je hebt nog maar €10000 afgelost? Dat is 10 jaar terug ook gebeurd!
ntd79
@George dan blijf je achter met een restschuld die je moet betalen, al dan niet met een regeling, om de simpele reden dat je je lening niet volledig hebt terug betaald.
ntd79
@ntd79 de leninggever wil gewoon zijn 275
ntd79
@George het verschil: nou als de bank een hypotheek heeft gevestigd op jouw grond, voor 20 jaar terug voor 30k de bunder, de grond wordt nu voor 70k verkocht, gaat die 70k dan naar de bank? Volgens jou wel, want die is eigenaar. Als jou grond wordt opgekocht voor woningbouw voor zeg 250 k de bunder en je hebt die grond verleden jaar gekocht met hypotheek van de bank voor 70k en daar is nog niks van afgelost. Gaat dan de 250k naar de bank? Nee, die wil zijn 70 terug. Een klein detail.
George
Quote Reactie van @ntd79:
et verschil: nou als de bank een hypotheek heeft gevestigd op jouw grond, voor 20 jaar terug voor 30k de bunder, de grond wordt nu voor 70k verkocht, gaat die 70k dan naar de bank? Volgens jou wel, want die is eigenaar. .

Nee dat heb ik nergens geschreven!
ntd79
@George dat deed je ook niet, je vroeg naar het verschil 😌
George
Quote Reactie van @ntd79:
dat deed je ook niet, je vroeg naar het verschil

Het is gewoon heel simpel , het is pas helemaal van jouw als hij is afbetaald. Koop je grond van €70000 per ha en je financiert hem 100% en je hebt nog niks afgelost ben je wel eigenaar volgens kadaster , maar de bank blijft eigenlijk wel de baas over je grond. Zonder hun goedkeuring kun je niks verkopen.
+1
ntd79
@George ik snap je wel, en het is ook logisch wat je zegt. Maar het is en blijft gewoon een lening, weliswaar dat degene die de lening geeft voorrang heeft op andere schuldeisers op de verkoopopbrengst om de schuld te vereffenen.
+1
Achso
@ntd79 Tenzij om wat voor reden dan ook de Bank zegt dat je moet stoppen, heb je niks te zeggen.
ntd79
@Achso daar ben ik nu wel heel nieuwsgierig naar...
ntd79
@Achso dan moest ik de bankadviseur maar een dikke gevulde koek bij de koffie geven, want als die vent mij niet mag staat de toekomst van mijn bedrijf op losse schroeven.
George
@ntd79
Ja en ook nog eens een lening die gevestigd is op hetgeen wat je gekocht hebt. Je hebt het op naam bij het kadaster maar hebt het notarieel weer verhypotheekt aan een bank als je het geld voor geleend hebt!
+1
ntd79
@George precies het is een lening. Ik noem een dwarsstraat, je hebt een belastingschuld van drie ton. De belastingdienst is geen hypotheeknemer van jou onroerend goed. Maar als je de drie ton niet kunt betalen gaat de belasting evengoed jou onroerend goed aanspreken. Maar we gaan hier niet uitkomen, want ik snap jou wel, in zekere zin heb je ergens wel gelijk, maar juridisch en feitelijk gewoon niet.
George
@ntd79
Jawel ik heb in zekere zin ook feitelijk dus wel gelijk 😂
ntd79
@George nee nee, feitelijk juist niet. Je hebt hooguit in principe gelijk😁
+1
George
@ntd79
Je hebt me niet overtuigd en ik geloof altijd in mijn gelijk tenzij mij men duidelijk weet te overtuigen.😁
Verder maakt het me niet uit , ik weet in ieder geval dat ik als prutsboerke mijn 36 ha grond in eigendom heb zonder schulden erop rusten. Dat is in ieder geval een feit
en daar ben ik wel blij mee.
ntd79
@George ik doe nog een poging😄stel je wilt tien bunder kopen. Kost 700k. De bank leent je die 700k voor die 10 bunder. Binnen je bestaande hypotheek heb je nog 700k ruimte. Krijg jij gewoon je lening van 700k voor die grond, dan is die tien bunder niet met hypotheek belast, maar je hebt er wel een lening voor gekregen. Omdat de bank die tien bunder worst zal wezen als die zekerheden genoeg heeft binnen je bestaande hypotheek. In jou verhaal zou de bank dan ook die tien bunder claimen want die is betaald met hun geld en jou ogen dus min of meer hun grond, terwijl die niet met hypotheek belast is.
George
@ntd79
Ook dat heb ik nergens geschreven.
Wat jij nu als voorbeeld geeft verhypotheek je hem niet aan de bank. Dan kan de bank die grond ook niet daarvoor gebruiken om schulden daarmee terug te halen.
ntd79
@George dat beweer ik ook nergens. Maar we laten het zo, ik krijg geen gelijk, maar je krijgt het ook absoluut niet van mij 😅
pieta
Quote Reactie van @George:
Dan kan de bank die grond ook niet daarvoor gebruiken om schulden daarmee terug te halen

Ook dat ligt niet zo simpel als jij nu stelt. Ze staan enkel niet als eerste in de rij om het geld te innen. Ze kunnen niet zo makkelijk overgaan tot innen middels verkoop van die grond. Maar uiteindelijk is het gewoon zo dat als jij met je bedrijf failliet gaat die grond gebruikt wordt om schulden af te lossen.
George
Quote Reactie van @pieta:
Ze staan enkel niet als eerste in de rij om het geld te innen. Ze kunnen niet zo makkelijk overgaan tot innen middels verkoop van die grond. Maar uiteindelijk is het gewoon zo dat als jij met je bedrijf failliet g

Dat klopt zeker Piet!
cornelissen
@George Tenzij het een non resource lening is ,waarbij je hier van goede huize moet zijn om dat bij de bank klaar te krijgen, voor beleggingspanden met meerdere eigenaren kom je het hier wel eens tegen. In de Verenigde Staten is een dergelijke lening toch wel vrij gangbaar.
kaver.nl/nonrecourse-lening/
+4
bio boer
Moeten we maar wat vaker naar tom bemberton kijken op youtube 🤣
j h p
@bio boer Daar is Q-lip ook al een poosje niet geweest. 😂 Verder wel een interessante onderneming.
bio boer
@j h p pracht en praal is meer dan genoeg tezien dit is ook wel leuk
Elvis
@bio boer die is ook aan het bouwen
bio boer
@Elvis dat moet nog toch
komelker 2
@bio boer Dat die stier wegloopt met de bekapbox is wel een lachwekkend moment.
jan.1
Tis niet bepaald een emigratieland,veel regen en wind.
En je zit altijd op een eiland...
m uut m
@jan.1
Naar Amerika/Canada of Oceanië moet je ook met boot of vliegtuig. Naar VK kun je nog met de trein. 😉
bio boer
@jan.1 toch lijkt mij het mooi land om te boeren meschien om we die style van veehouden al doen met gras en nog eens gras alleen wat ik altijd dacht lage melkprijs daar meschien is dat de reden dat er niet aan gedacht wordt regelgeving daar stelt niet veel voor als ik op youtube kijk
j h p
@bio boer In Ierland ligt veel (EU) regelgeving zo'n 20 jaar achter, maar die begint daar ook steeds meer te komen (nitraat richtlijn), erfafspoeling en perssappen zijn ze al veel verder mee.
+1
jvt
@bio boer wj hebben destijds serieus gekeken naar aankoop bedrijf, specifiek ayrshire. Maar ga je doorrekenen moet je bar goed boer zijn om leuke marges te draaien bij die melkprijzen. En dan met name graslandboer en kunnen werken met low input op alles. Net niet ons systeem, mede daarom ook niet doorgezet. Maar blijft prachtig land met vriendelijke mensen
j h p
@jan.1 Maar in ieder geval geen - 40. ❄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0