Mais heeft hoge VEM bij minder zetmeel

De effecten van de droge, hete zomer van 2020 zijn te zien aan de kuiluitslagen. Bij een lager dan gemiddeld zetmeelgehalte van 376 gram per kilo komt de hoeveelheid VEM per kilo droge stof uit op 995. Dit is hoog.

Deel dit topic

Reacties

hookwood
Tja vorig jaar hadden we ook een droge hete zomer. Ik schat dat het oogsttijdstip hier meer van invloed is dan de hete zomer. Vanwege de tegenvallende resultaten met de onderzaai in 2019 en de te droge mais heb ik er in 2020 tenminste voor gekozen om op tijd te hakselen.

In 2019 40% ds 999 VEM en 426 zetmeel, in 2020 33% ds 1009 VEM en 359 zetmeel.
+2
wotan2
@hookwood Naar mijn bescheiden mening doe je het gemiddeld goed.
cjw73
@hookwood ik heb dit jaar weer andersom gedaan. Doelbewust later gehakseld.
2019 34.4 ds 943 vem en 335 zetmeel.
2020 42.6 ds 1032 vem en 438 zetmeel
newholland6640
@cjw73 en hoe gaat dat in de praktijk? Vind droge maiskuilen wel wat lastig soms.
de hoef
@newholland6640 hoog zetmeel is bijna niet te benutten, hoge vem wel
hoog zetmeel trage koeien, en dan praat ik over minimaal 50-50 rantsoen
+1
cjw73
@de hoef aandeel maïs is mij maar 35%. Voer dit jaar bewust minder om meer graskuil te voeren. Heb ruim een derde van de maïs van vorig jaar verkocht.
cjw73
@newholland6640 top. Melkt als een trein
+2
bio boer
Voerwaarde analyse is ook niet heilig grasklaver scoort laag in vem maar melkwel als een trein alleen jammer dat ik grasklaver teelt nog niet in de vingers heb 2x was het perfect gelukt dus dacht ga nu elk jaar 10 ha grasklaver zaaien tot het 2x mislukt was dus nu weer gestopt maar ja ook pas kort geleden bezig met bodem analyse komen ook wat punten naar vooren wat niet idiaal is voor grasklaver
kaas
@bio boer zoals een lage ph daar heeft klaver een hekel aan
bio boer
@kaas ja en hoog organische stof gehalte van 15 tot 20 %
m uut m
@bio boer
Eerst een tussen gewas verbouwen.
bio boer
@m uut m ja ook al aangedacht wat is een maklijk gewas op biologisch te telen waar ik ook wat aan heb
m uut m
@bio boer
triticale
newholland6640
@m uut m en dan inkuilen als GPS? Hoeveel ton levert dat per hectare?
Noorderling
@newholland6640
GPS is een massaal product en verdicht slecht. Moet minstens zo'n dikke laag gras bovenop en dan zakt het nog de helft in. Uiteraard in een sleufsilo.

Met tarwe gps zit je ca 100 vem en zetmeel lager dan mais.
newholland6640
@Noorderling oke dat is wel goed om te weten👌 en hoeve ton ds/product kun je halen?
Noorderling
@newholland6640
Wat triticale doet durf ik zo niet te zeggen. Is wel een sterker en gezonder gewas, tarwe moet je toch al gauw 2x spuiten tegen schimmel. Als je voor GPS wil oogsten kun je een bespuiting met groeiregulatie weg laten.
Gerst is ook nog een optie, moet je wel een ongevoelig ras voor roest kiezen want het is nog vatbaarder dan tarwe, kun je toch een paar weken eerder oogsten dan tarwe met een iets hoger eiwitgehalte.

Tarwe is hier op klei 10ton korrels met 4ton stro wel normaal. Zit je op 12ton drogestof. Wat dat ergens anders doet durf ik niet te zeggen.
newholland6640
@Noorderling

Spuiten gaat niet lukken want zometeen zijn we biologisch.
Het lijken me mooie gewassen, zeker omdat het een stuk beter is voor de grond. Dat is wel belangrijk hier. Maar de stuk lagere opbrengst dan mais valt me toch wel tegen. Scheelt niet ff een paar ton.
wotan2
@newholland6640 Je kunt nog een navrucht gras telen.
newholland6640
@wotan2 zou dat lukken ja? Sommige gronden zijn zo droogte gevoelig hier
Noorderling
@wotan2 Dat lukt wel als je gras gelijk met de tarwe doorzaait en moet je niet eerder dan oktober zaaien.

Wordt ook ook wel eens gedaan als groenbemester, voordeel is dat het gras er al staat bij het oogsten, en je geen grondbewerkingen hoeft te doen waarbij onkruid ontkiemt en het gras mogelijk niet aan slaat.
Noorderling
Quote Reactie van @newholland6640:
Maar de stuk lagere opbrengst dan mais valt me toch wel tegen. Scheelt niet ff een paar ton.

Tonnen, maar van de kilo's zetmeel per hectare ga je helemaal schrikken.
Tarwe is deegrijp en ben je net voor de zetmeelvorming aan. Zelfde als je mais half augustus gaat hakselen.

Heb wel eens gps gemaakt omdat er ruwvoertekort leek te komen en had het land mooi op tijd vrij om wat te kilveren.
kwam met GPS op 12.000kg ds x 300gram zetmeel. Is ca 3600 kg zetmeel per ha.
12000*850vem = 10.000kVem

Tarwe combinen is 10ton 8600kg ds met 650 zetmeel.
Mais 15.000kg ds met 400 zetmeel.
Hiermee kom je beide op ca 5 tot 6 duizend kg zetmeel per ha en 15.000kVEm.

Je mist niet alleen tonnen, ook nog eens gigantisch voederwaarde.
bio boer
@Noorderling gps is niets mist de vem per kg ds daar is de ruimte in de pans te beperkt voor in buitenland wordt gps vaak gebruikt voor drogekoeien of jongvee om ze daar geen gras hebben
bio boer
@bio boer dan zou ik dorsen alleen zit je dan weer met opslag aanzuren in de slurf is de maklijkste optie om het hier zo weinig wordt gedaan is het nog wel uitdagen om imand tevinden die dat wil doen voor je als je er een gewoonte van maakt kun je er een graansilo of loots voor bouwen alleen zal je het dan ook vaak moeten laten drogen denk ik
Noorderling
@bio boer
Klopt, voor melkkoeien voegt het niets toe.

Zijn genoeg simpele oplossingen. Silo's staan voor oudijzerprijs te koop, moeten alleen droog staan. Kunt het ook in een loods kiepen, kun je met een speer ventileren. Drogen heb ik afgelopen jaren nog nooit hoeven doen, altijd voldoende droog kunnen laten oogsten.

Heb zelf niet een mooie droge plek voor een slurf en het is ook nog altijd buiten met weer en wind.
Zijn wel een aantal bedrijven in het noorden die het doen. Betaal je vast wel voorrijdkosten, in een uurtje kun je een heel eind rijden. Tarwe kan wel een paar dagen in de bult liggen zodat ze een rondje kunnen plannen. Tot 20% vocht kun je het ook nog prima pletten en in een slurf drukken, zo nauw komt dat niet.
wotan2
De laatste paar jaar was dat moeilijker, maar we zullen toch wel weer eens een “normaal” jaar krijgen. Ik heb ook jaren gerst geteeld, maar ik dorste altijd. Daar was ook een droger jaar bij, waarbij ik twijfelde of ik zou ploegen en zaaien. Toch doorgebeten en geploegd en in een stofwolk gezaaid, aanrollen ging niet meer. Half augustus goed regen op gehad, daarna weer droger. Omdat ik niet had kunnen rollen was maaien geen optie. Ik heb daar de koeien op gejaagd, en de eerste keer met ophalen mezelf vervloekt om ze zo’n diepe kuilen hadden gelopen in het nog losse zaaibed. Was wel het perceel waardoor ik aan het weiden bleef. Op alle andere percelen stond de grasgroei nagenoeg stil, daar kon ik na een week weer terug. Daarna in de herfst nog een keer gerold, heb ik nog 2 jaar plezier aan gehad, was italiaans raaigras.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0